Short Trip Amszterdamban – Egy város mindenkinek!
2023. június 18. írta: Vándorember

Short Trip Amszterdamban – Egy város mindenkinek!

Útinapló, beszámoló, kocsmatúra, látnivalók, tudnivalók. A mi szemszögünkből.

Tavasszal jártunk a holland fővárosban, ahol elegánsan vegyítettük az amszterdami városnézést a kocsmatúrával. Érintettük jónéhány látnivalót, de leginkább a város ritmusát próbáltunk felvenni. Íme, erre jártunk az amszterdami hosszúhétvégén!

pxl_20230319_173940096.jpg

A világot tekintve a legtöbb turista Európából csak a London, Párizs, Róma, Amszterdam négyest ismerik. Nem csoda, hogy ez a négyes a különféle turisztikai toplisták helyezéseit egymás közt adogatják. 2022-ben például világviszonylatban Amszterdam a harmadik helyen végzett. Idén végre Hollandiát is sikerült lekaparni az utazós térképről, de nézzük csak, miért sikerült ez ilyen nehézkesen.

Milliónyi amszterdami bejegyzés kering a neten, szóval a város bemutatását, a legfontosabb látnivalókat és tudnivalókat rájuk is hagynám. Ehelyett egy személyes útinapló következik, de innen is meríthettek bőven ötletek!

Utazás, transzfer

 

Budapestről naponta indul járat Amszterdamba. A nagy forgalom miatt a repjegy árak nem a filléres kategóriát képviselik. A retúrjegyek jelenleg 75.000 forintnál kezdődnek. Viszont egy holland kaland alternatív megoldása lehet Eindhoven, ahová fele ennyiért is eljuthatunk. Sőt, innen csupán másfél órás vonatútra (22€ a vonatjegy) van a főváros, szóval egy körutazással még jobban is járhatunk!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Short Trips (@shorttripsblog) által megosztott bejegyzés

A központba való bejutásra minden lehetőség adott, busz, vonat vagy taxi. A tömegközlekedési eszközökkel egységesen 6€ egy menetjegy.  A taxis appok közül szinte mind működik, érdemes lecsekkolni, hogy épp melyik az olcsóbb. Egy korábbi bejegyzésben a fontosabbakat összegyűjtöttem. Négyen voltunk, így csupán 2 euróval volt drágább a taxi, szóval mi ezt választottuk.

Szállás

 

A bevezetőben elhangzottak alapján nem meglepetés, ha azt mondom, a szállások ára igen magas. A szálláskereső algoritmusom minden lehetőségét érdemes többször átnyálazni, nem lesz egyszerű, és főleg olcsó szállást találni. Javaslom, utazzatok négy fős társaságban, ezzel valamelyest csökkennek a költségek. A mi szállásunk a YAYS Ampartments kanális menti lakása volt. Kb. 65 euró/fő/éj volt az ára.

pxl_20230317_161232386-01.jpeg
Kilátás a szállásunkról

Irány a belváros!

 

Amszterdamról mindenkinek a kanálisok, a biciklik és a piroslámpás negyed jut az eszébe. Nekem kifejezetten tetszett, hogy elképesztően nagy a bevárosi régió. Órákon, napokon át tudsz úgy sétálni a szűk utcákon, hogy mindig új helyeket látsz. És persze mindenhol a tipikus holland házakat látod, így az összképet nem rontja el semmilyen modern épület vagy felhőkarcoló.

Életképek a belvárosról

Érdemes túltenni magát az embernek azon, hogy Amszterdam főleg, mint buliváros és legénybúcsús központ híresült el. Valóban rengeteg kocsma van, és minden utcán legalább három coffeeshop, de, ami meglepett,

hogy rengeteg az apró, kis romantikus étterem.

Sok belvárosi ház földszintjén láttunk kialakítva 4-5 asztalos kis éttermeket, amiknek a berendezése mesés hangulatot árasztott. Emiatt pároknak, romantikus hétévégre is kiváló választás lehet Amszterdam!

Blarney Stone Irish Pub

 

Hamar sikerült belefutni az első ír kocsmába. Mivel közel volt a szállásunkhoz, ezért a hétvége alatt sokszor megfordultunk itt. Tipikus „kiskocsma” feelingje van, régi ütött kopott fa székek, a falak tele emblémákkal, TV és kivetítő a meccseknek, Guiness és Kilkenny ahogy illik. Nekünk más nem is kell! Az árak egy fokkal mérsékeltebbek, mint a szingapúri testvérkocsmában.

pxl_20230317_164107559-01.jpeg

A Coffeeshopok azok a boltokat, ahol legálisan lehet cannabist venni. Ezt ezután akár a boltban, vagy az ezekhez tartozó kocsmákban lehet elfogyasztani. Bár percekkel az érkezésünk után látni fogjuk, hogy az utcán mindenhol megtűrik a pöfékelést.  Az utcán árusítani, egyébként tilos. Nem is találkoztunk illegális árussal sem, de ha netán ilyenbe botlanátok, ne vegyetek tőlük!

Az első napunkat a Westerparknál kezdtük. Az egykori gázgyár területe gyönyörű zöld parkká avanzsált, a gyárépület pedig művészeti kiállításoknak, bároknak és kávézóknak ad otthont. A legtöbb nagyszabású fesztivált is itt rendezik. A Fabrique des Lumièresben Dali és Gaudí audiovizuális kiállítását néztük meg. Hasonló volt az élmény, mint Szingapúrban az Art Science Museumban. Bár itt a hatalmas falakra vetített képek lenyűgözőbbek voltak. Igaz, engem már korábban rajongójává tett mindkét művész.

Katt a galériára a többi képért!

A kiállításra a belépő ára 16 euró.

Ha érdekel az első találkozásom Dalival, akkor olvasd el a Bariban tett utamat, amikor Materában jártunk. Gaudí pedig nyilván a barcelonai utam után nem hagyott nyugodni.

A központ felé tartva lettünk figyelmesek egy igazán extrém és különleges szállásra. A willemsburgi hídon haladva láttuk meg ezt a hajó-bakterházat. (Vagy valami olyasmi, lényegében egy bakterház, csak a hajókat irányították innen.) A kis tornyot átalakították és egy extrém szálláshely lett belőle. Ha nem zavar a város zaja, biztos, hogy nem mindennapos élményben lesz részed, ha itt szállsz meg. Egy újabb érv amellett, hogy mennyire romantikus is ez a város. Egyébként "Sweets" név alatt rengeteg vízi toronyház közül válogathatsz a Bookingon.

pxl_20230318_113452868.jpg

Néhány utcával odébb megejtettük a piacozást. A Lindengracht Markt a város egyik piaca, ahol természetesen mindent megtalálunk, ami csak Hollandiával kapcsolatosan eszünkbe jut. Friss halak, sajtok, virágok és tulipán, kézműves termékek, sültkrumpli (bár ez hivatalosan a belgák reszortja, ahogy azt a brüsszeli utunk során mi is megtapasztaltuk) és a kihagyhatatlan frissen sült Stroopwafel, mely még lágyabb, mint az előre készített társai.

pxl_20230318_115834494-01.jpeg

A Stroopwafel egy gofriszerű kerek ostya karamellás töltelékkel. A legtöbb boltban itthon is kapható ez az édesség. Hagyományosan egy csésze forró kakaó vagy kávé tetejére kell helyezni, hogy a gőz hatására felpuhuljon és meglágyuljon. 1784-ben találta fel egy goudai pék, aki maradék morzsából csinált hasonló kekszeket. Ismerős a sztori, ezek a maradékokból készült édességek valahogy mindig világmegváltóvá válnak, akárcsak a portugáloknál a nata. Ha érdekel ennek a története, olvasd el a lisszaboni utunkat!

Részben még a thaiföldi utunk hatása alatt álltunk, így egy ázsiai éttermet választottunk ebédre. A piac végén lévő Hinata Amsterdam ramenezőbe ültünk be. Az autentikus leves elképesztően finom volt és életemben másodjára ismét rápróbáltam a szakéra. Ezúttal kifejezetten olyat kértünk, amit ajánlott a pincér. A „finom” szaké kipróbálása után, azt hiszem, örökre elválnak az útjaink egymástól az itallal. A levesek ára 15 euró.

Csatangolásunk a belváros közepe felé vitt a Dam térig. Itt sok fontos épület található, mint a Királyi Palota, a középkori Új Templom (De Nieuwe Kerk), ahol a királyi esküvőket tartották, és a Magna Plaza, aminek a régi épülete lenyűgözően szép. A tér túloldalán áll a Madame Tussauds múzeum, illetve itt futottunk bele gyerekkorunk kedvenc tudományos show műsorának (Ripley – Hihetetlen, de igaz!) a Ripley’s Believe It or Not!-kiállításba. A belépő ára 22,5€.

Ripley odditoriumáról itt külön cikkben és egy rakás képpel részletesen beszámolok. 

Katt a galériára a többi képért!

Az étterem maffia

 

A vacsoránkat a Steakhouse San Pedro Amsterdamban ejtettük meg. Sajnos semmi különöset nem tartogatott a hely. Inkább amiatt említem meg, hogy ilyen „Steakhouse”-éttermekkel tele van a város, melyek hasonló szlogenekkel, étlapokkal és belső dizájnnal rendelkeznek. Ezek feltehetően mind egy kézben vannak. Szóval, ha egy átlagosnál különlegesebb helyet szeretnétek találni, ezeket kerüljétek el. Szintén hasonló, már-már irritálóan sok a „pizza-pasta-steakhouse”. Mindegyiknek próbáltak valami nevet kitalálni, azonban ez a három szóból álló felirat szinte bele égett a retinánkba. Az átlagos 3,5-ös értékelések pedig arról árulkodnak, hogy egy nagy hálózat részei, melyeknek egyetlen célja az alacsony minőség és a magas profit.

A piros lámpás negyed

 

A kihagyhatatlan amszterdami programot péntek és szombat este senkinek se ajánlom! Olyan brutális tömeg hömpölyög, hogy utcákat zárnak le, hogy egy irányba terelhessék az embereket. Tegyétek hétköznapra ezt a programot. Akit mélyebben érdekel a téma, az a szexmúzeum, az erotika-múzeum és a piros lámpás negyed történelmi múzeuma közül válogathat.

A második napon a déli régió felé vettük az irányt, a Houseboat Museumot kerestük fel, de sajnos zárva volt. Az egyik kanálison lebegő hajón 5 euró ellenében megnézhetjük, hogy hogyan életek régen az ilyen hajólakásokban.

A reggeli kávé-süti kombót az Uncommon Amsterdam nevű kávézóban terveztük volna megejteni. A minimalista dizájnjáról és az kávé eredetére, szállítására, pörkölésére és elkészítésére rettentő módon odafigyelő Uncommont azonban mások is kiszemelték. Teltház lévén új opciót kerestünk, és az egy utcára lévő Lunchroom Wilhelmina reggelizőre esett a választásunk. Az elsőre kissé elhanyagolt külső elképesztően finom reggeliket rejt. A szendvicsük egyenesen mennyei!

Lunchroom Wilhelmina

Reggeli után tettünk egy rövid sétát a Vondelparkban, majd végig mentünk a nevezetes Pieter Cornelisz Hooftstraat utcán, ahol a világ legnagyobb luxus márkáinak mintaboltjai vannak. Köztük a Mr Marvis holland márka boltja, ami nálam alapvető utazós kellékké vált. (Hamaros készül erről egy termék review.) Itt áll a Rijksmuseum is, Hollandia nemzeti múzeuma, ami évente több, mint 2 millió látogatóval büszkélkedhet. A belépő 23,5 euró, a sok látogató miatt javasolt az online elővétel.

pxl_20230319_120955719-01.jpeg

Az időnk szorított, ezért sietve haladtunk inkább tovább a Heineken Experience sörgyárlátogatásra. A pilseni gyárlátogatást viszont nem sikerült felülmúlnia. Az egész inkább egy nagy interaktív reklám volt, tele fényekkel és videókkal. Mondjuk a „mozi” szoba egész jó volt, de csak az maradt meg, hogy kiket támogat és milyen reklám arcai vannak a Heinekennek. Az alap túra ára 23 euró.

Megittuk a két pohár frissen csapolt sört, majd a többi turista maradék kuponjait is beváltottuk, így a négy pohár után a szemben lévő tér palacsintázójában, a De Carrousel Pannenkoekenben ettünk valamit. A selymesen puha mini palacsinták a hollandok kedvenc desszertjei közé tartoznak, amely mellé rengeteg féle szósz közül válogathatunk.

pxl_20230319_144806813-01.jpeg

Ismét a belváros felé vettük az irányt, a Bloemenmarktot néztük meg, ami a város legnagyobb virágpiaca. A tulipán hagymákat itt érdemes beszerezni.

A következő kocsma, a H. Murray’s Amsterdam, a piros lámpás negyed elején található. A régimódi kocsmahangulatból a kulturált színvonalat képviselik és a kedves kiszolgálást helyezik előtérbe. Az angolos eleganciát termesztésen a vendégektől függően tudják csak nyújtani. (Ha belefutsz egy bulizós csapatba, nem biztos, hogy kellemes élményed lesz.) De a viszki-, bor- és csapolt sör-felhozataluk igen-igen komoly. Sőt, még sajt és sonka tálakat is lehet kérni, hogy jobban csússzon!

A következő nap borongósan és esősen indult. A fedett programok közül az Amsterdam Dungeon nyert. A tömlöc-túra keretén belül különféle félelmetes helyszíneken találjuk magunkat, ahol színészek mutatják be, és mesélik el a holland történelem legszörnyűbb és legfélelmetesebb történeteit. A spanyol inkvizíciótól kezdve, a boszorkány üldözésen át, sorozatgyilkossal és szellemmel is találkozhatunk.

Profi színészi munka, igényes díszletek, garantált a rettegés!

Angol nyelvű a show és bár bárki bemehet, de 12 éven felül ajánlott. Kisebbeknek könnyen traumát okozhat a dolog. Aki kedveli a horrorfilmeket, azoknak abszolút ajánlom, mert színvonalban tényleg ott van a toppon! A belépő ára 23€.

pxl_20230320_100005805-01.jpeg

Anne Frank háza

 

Toplistás, sokak által kötelezőnek vallott látnivalóról van szó. A helynek inkább eszmei értéke van, mintsem igazi látnivaló lenne. A házat épp, hogy sikerült megtalálni, hisz kívülről pont ugyanolyan, mint minden más épület a városban. A múzeumként üzemelő apró ház képeket, iratokat és pár régi bútorokat tartogat. A belépők hetekkel korábban el szoktak fogyni, az áruk 16 euró.
Simán kihagyható élmény, mi sem erőltettük a dolgot.

Tettünk még egy kört a Waterlooplein Marketnél, ami a város legrégebbi bolhapiaca, de sajnos a rossz idő őket is elmosta, alig néhány stand volt csak nyitva. Így a végére maradt a szokásos fedett téri programunk az ír kocsmánkban.

Vége a kipakolásnak és a 100 ml-es hülyeségeknek a reptéren?

Fél éve egy külföldi cikkben olvastam, hogy megszűnhet a 100 ml-es folyadékkorlátozás, melynek első fecskéje a Schiphol reptér. Azóta el is felejtettem, de nagy meglepetés volt számomra, hogy valóban, az amszterdami reptéren külön kérnek, hogy véletlenül se pakolj ki a táskádból! Egy újfajta szkennerrel vizsgálják a táskákat, így se a folyadékokat, se a technikai kütyüket, laptopokat nem kell kivenni a táskából. A biztonsági ellenőrzés rettentőmód felgyorsult. A folyadék korlátozás egyenlőre szürke zónás téma, hivatalosan él a 100 ml-es korlátozás, de a gyakorlatban megengedik a fél-1 literes italok kézipoggyászban való felvitelét. 

A cikkben szereplő helyszíneket az alábbi térképen találjátok!

A holland Short Tripünk ezzel véget ért. A rossz idő a kirándulás második felét elmosta, pedig még rengeteg felfedezni valót tartogatott Amszterdam, mert se tulipánt, se szélmalmokat nem láttunk. És hogy miért sikerült ilyen nehézkesen eljutni ide? Az árakat elnézve láthatjátok, hogy igen drága hely, erre érdemes felkészíteni a pénztárcánkat.

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr4818145642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása