Short Trip Barcelonában - Gaudí mindenhol - 1. rész
2022. december 28. írta: Vándorember

Short Trip Barcelonában - Gaudí mindenhol - 1. rész

Avagy így vált pár nap alatt a kedvencem a város

Barcelona okkal az egyik leglátogatottabb város Európában. Látnivalóinak száma végtelen, ráadásul egyediek, nagy részük semmihez sem hasonlítható a világon. Mutatom, mit érdemes megnézni!

pxl_20220927_083931065.jpg

Bevezető

 

Négy teljes napot sikerült erre a Short Trippre szentelni. Ez egyébként éppen csak elég arra, hogy a főbb látnivalók nagyját megnézzük. Ehhez elengedhetetlen egy alapos szervezés és az előzetes jegyváráslás. Erről nemrég egy bejegyzést is írtam az utazási tippek rovatban. Enélkül épp csak megízleltük volna a várost, mert a sok látnivalóra muszáj előre felkészülni.

Ha rangsorolnom kellene a korábbi utazásokat, jelenleg minden tekintetben Barcelona vezeti a ranglistát.

Utazás, közlekedés a városban

 

A fapados társaságoknak köszönhetően rendkívül flexibilisen tervezhetünk, mert naponta van járat Budapestről. A retúrjegy pedig jelenleg akár 30 000 forintért is megvásárolható. A barcelonai reptéren két terminál is van, ezek közt ingyenes transzfer busz jár. A központ kb. 17 km-re van és a bejutásra számtalan lehetőség létezik, ezeket a netkoffer itt alaposan összeszedte.

Szerintem a legegyszerűbb az Aerobus, melynek csak pár megállója van, így gyorsan jut be a Plaça de Catalunyára, amely a város legnagyobb és legforgalmasabb főtere. Ára: 5,9 €.

Utazós tipp! Ha még nem tetted, javaslom, hogy olvasd el a cikkemet a jegyvásárlásról. A barcelonai utazásunk szervezésénél a korábbiakhoz képest is sokkolóan nagy mennyiségű volt a túlárazott és lehúzós oldalak száma. És ez igaz például az Aerobusra is!

Mivel az utazás szempontjából leggazdaságosabb, négyes létszámmal utaztunk, így az online foglalható taxi nem csak gyorsabb, hanem olcsóbb is volt, mint a négy buszjegy. Egyébként az Uber, a Bolt és a Cabify alkalmazásokat érdemes letölteni és velük taxizni.

pxl_20220927_101042630-01.jpegSt. Pau egyik pavilonja

A látnivalók a város minden pontján elszórva találhatók, így a tömegközlekedésről nem lehet lemondani. Sokféle jegy, jegytömb, bérlet és városkártya van. Ezekről itt mindent megtaláltok. Mi megterveztük, hogy melyik nap mit nézünk meg, így tudtuk, hányszor ülünk metróra. A T-Casual 10 utazást tartalmazó jegye pont elég is volt a négy napra. Ára: 7,95 €.

Szállás

 

Népszerű város lévén a szállások árai magasabbak. Egy fapados diák hostel 30 euró/fő/éjtől kezdődik. 50-60 euró/fő/éj áron már korrekt apartmant találhatunk, akár reggelivel is. A miénk, az Enjoybcn Gaudí Apartments, pont ilyen volt. Ezen kívül közös tetőtéri medence és napozóterasz is van náluk, ami közvetlenül a Sagrada Familiára tekint. Egyszóval minden szempontból tökéleteset találtunk, meleg szívvel ajánlom ezt a helyet!

pxl_20220926_191515047-01.jpegA tetőteraszunkról ez a kilátás

A város felfedezését a térképen látható kerületekre osztottam. Az első napon a pirossal jelzett északi terület látványosságait néztük meg, a másodikon a kék, déli oldalt, a harmadik napra jutott a zöld tengerpart és a gótikus negyed, az utolsóra pedig a sárgával jelzett belváros és környéke.

nevtelen.png

Az első nap – az északi városrész

 

A napot a szomszédban álló, a világ egyik leghíresebb, illetve minden bizonnyal legszebb templománál, Gaudí mesterművénél, a Sagrada Familiánál kezdtük. Az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított épület 1882 óta épül és a jelenlegi számítások szerint talán 2026-ra el is készül. Olyannyira összetett, bonyolult és mesteri az épület, hogy ennek részletezését inkább ráhagyom a profikra. Minden egyes négyzetcentimétere az elképesztő zsenialitásnak a példája. Ez tényleg olyan dolog, amit egyszer mindenkinek látnia kell. A Colosseumhoz vagy a gízai piramisokhoz tudnám hasonlítani.

További képekért katt a galériára, megéri!

Jó tudni! Legolcsóbban itt, a valódi, hivatalos oldalon tudod megvenni a jegyet, amely 26€.  A toronyba nem éri meg felmenni, főleg, hogy az építés miatt fel van állványozva. A nagy tömeg miatt pedig nem érdemes a helyszínen próbálkozni, valószínűleg nem lehet majd jegyet venni.  A beléptetés időpontokra van osztva, utána viszont bármeddig bent lehet maradni. Éppen ezért délre brutális tömeg alakul ki, szóval a legjobb, ha a reggeli első időpontra veszel jegyet előre, és nyitásnál már ott állsz. Szerencsére az applikációban magyar nyelvű idegenvezetés is van, ezért füles legyen nálad! Feltétlenül hallgasd végig, rengeteg érdekes dolgot tartogat a templom. 

A belépő 26 €. Ennyi idő kell hozzá: 2 óra

Ezután elsétáltunk a Szent Kereszt és Szent Pál Kórházba. A katalán modernista stílusban épült intézménycsoportot 1901-ben kezdték építeni. Az eredeti 48-ból végül 27 pavilon készült el. A kórház is az UNESCO listáján szerepel, amely 2009-ig még teljesmértékű gyógyintézet volt. A régi pavilonok restaurálása máig tart, ezekben a kórház történelmét mutatják be.

pxl_20220927_102905924-01.jpeg

Barcelona legnagyobb meglepetése volt számomra a Sant Pau.

Nem csak az épületek, a kert is lenyűgözően szép. A turisták szempontjából valószínűleg alulértékelt látványosságról van szó, hiszen alig voltak látogatók. Az elővétel emiatt nem kötelező.

Katt a galériára a többi képéert!

A belépő 16 €. Ennyi idő kell hozzá: 1 óra

Innen a Güell Park felé vettük az irányt. Két kisebb városi park is útba esett, a Parc de Les Aigües és a Jardins del Doctor Pla i Armengol. Ha jut rá extra időd az utóbbiban érdemes egy kört tenni.

7183179970_0f93b2b3ff_c.jpg

via flickr

Még szintén a park előtt javasolt energiával feltankolni. Itt a külvárosban kevesebb a lehetőség, de a Ciclope Café pont útba esik. A pici bár a barátságos személyzettel tökéletes a délutáni kávézáshoz, az éhesek pedig a bocadillo vagy az empanada közül választhatnak.

Bocadillo: ha egyszerűen kell fogalmazni lényegében egy szendvics. A kulcspont maga a kenyér, ami frissen sült, kívül extra ropogós, belül puha bagett, amit mindenféle jóval töltenek meg.  A tradicionális verzióba csak serrano sonka vagy chorizo kerül, de az brutális mennyiségben. Most biztos azt gondolod, hogy oké, ebben mi a nagy szám? Először tessék megkóstolni Spanyolországban és azonnal tudni fogod.

Güell Park

 

Ismét csak Gaudí és ismét csak UNESCO. A 17 hektáros terület lakóparknak indult, végül csak néhány házat építettek fel teljesen és érdeklődés hiányában elmaradt. Természetesen minden „Gaudí stílusban” készült, a főbejárat monumentális lépcsősora, az oszlopcsarnok, a terasz és a viaduktok egyaránt, melyeket mind a természet ihletett. Gaudí egyébként megparancsolta a kőműveseknek, hogy mindig próbálják ki, elég kényelmesek-e a padok.

pxl_20220927_125205601.jpg

Ennek köszönhetően nyilván szuperkényelmes és ergonómikus minden ülőalkalmatosság. Érdemes az egész parkot körbe járni, miután sikerült ellőni a kötelező képeket a híres teraszon. És ha a városban nem sikerült, itt 100%, hogy látni fogsz papagájokat.

pxl_20220927_143459252.jpg

A zöld papagáj, azaz a szerzetes papagáj 1975 körül jelent meg vadon a városban. Hogy direkt vagy véletlenül szaporodtak el az Argentínában honos, itt egyébként házikedvencként tartott madarak, azt senki se tudja biztosan. Mára a számuk 6000 körül van, és bár  idegesítő lehet a hangjuk, a cuki madarak mára a város jelképévé váltak. Hát inkább ők, mint a galambok…

A turisták megnövekedett száma miatt mára a teljes park területére kötelező a belépő. Javasolt itt is az elővétel, mert időpontra lehet csak venni! Mi az egyik oldalsó bejáraton mentünk be, egy órával az időpontunk előtt. Szóval nem biztos, hogy olyan szigorú ez a fajta beléptetés.

Itt is sok két készült, katt a galériára!

A belépő 10 €. Ennyi idő kell hozzá: 3 óra.

Az este folyamán házi tapasz-tálat csináltunk és kiélveztük a szállásunk tetőteraszát és a kilátását.

pxl_20220927_171636702-01.jpeg

A második nap – a nyugati városrész

 

A Sagrada Familiától elindulva metróval mentünk Gaudí következő mesterművéhez, a Casa Milához, azaz a „Kőbányához”. A Milá család megrendelésére készített ötemeletes bérház a mester utolsó nagy remekműve, melyben a legtökéletesebben valósítja meg a természet és az építészet elegyét. A természeti elemek, növények, rovarok vonásai mindenhol megtalálhatók. Az épületben Gaudí építészetének kiállítása is helyt kapott.

A belépő 25 €. Ennyi időt szánj rá: 1,5 óra.

Gyorsan megejtettük a reggeli kávét a két sarokra lévő Il Café Di Francescóban, amihez egy bocadillot és egy péksütit azért még hozzácsaptam.  Majd mentünk is a szomszédban álló másik nevezetes épülethez, a Casa Battlóhoz, azaz „Csontok házához”. 

Katt a galériára a többi képért!

Az épület szerkezete adott volt, itt „csak” teljes átalakítást hajtott végre a mester. Rengeteg fát és kovácsoltvasat használt, és persze mozaikkal díszített mindent, mindezt az újrahasznosítás jegyében. Nem akarta, hogy kárba vesszen a sok csempetörmelék. A ház különlegessége, hogy egyenes vonalat sehol sem találunk benne. A tetőtér pedig sárkányölő Szent Györgynek állít emléket. A megannyi további érdekességet pedig meghagyom a látogatásra, roppant izgalmas az egész audio guide, érdemes mindent végighallgatni.

pxl_20220928_110446079.jpg

A sárkány motívum


A látogatás végén pedig van egy betekintő videó „Gaudí fejébe”. Egy szoba mind a hat falát 100%-ban kijelző borítja és ezen történik a videóvetítés. Brutális élmény!

A belépő ára 35€. Ennyi időt szánj rá: 1 óra

Itt is előre kell jegyeket venni és szintén időpontos a beléptetés a tömeg miatt. A helyszínen nagy sor alakulhat ki, könnyen el is kelhet az összes jegy, ha a helyszínen tervezed megvenni. Ráadásul drágább. Ide is javaslom a legkorábbi időpont foglalását, hisz ekkor még nincs tömegnyomor.

A másodiknap még csak most kezdődött, a következő részben folytatjuk a városnézést, melyet itt olvashattok!

Folyt. köv.!

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr9417988684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2022.12.30. 05:30:12

Az általad bemutatott látványosságokat majdnem én is láttam mind! :) A város szuper, imádom! :) Bár visszamehetnék még...
süti beállítások módosítása