Isztambul, a kelet és a nyugat találkozása – minden, amit tudnod kell az utazáshoz
2024. január 13. írta: Vándorember

Isztambul, a kelet és a nyugat találkozása – minden, amit tudnod kell az utazáshoz

Short Trip Isztambulban – 1. rész

Isztambul, a világ egyik legérdekesebb, Törökország legnagyobb városa és egy igen népszerű turisztikai célpont. A város gazdag történelemmel és kultúrával rendelkezik, számos látnivalóval és programlehetőséggel, amit két világ közötti, szó szerint átívelő, szerepe tovább színesit.1000013353-01.jpeg

(Nagyon) röviden a városról

Történelmi nevén Bizánc vagy Konstantinápoly 1923-ig volt Törökország fővárosa. Több, mint 15 milliós lakosságával az európai kontinens legnépesebb városa. A Boszporuszon fekvő város érthető módon gazdaságilag és stratégiailag globálisan igen fontos, hiszen az egyetlen kijárást nyújtja a Fekete-tengerről a Földközi-tengerre.

istanbul-city-map.jpg

via acetestravel

A bizánci időkben a vallás és a kultúra szempontjából keresztény város volt, mely az oszmán birodalom terjeszkedésével iszlámmá vált. Földrajzilag Ázsia és Európa határán fekszik, így méltán gondolnak Isztambulra

a világ egyik nagy kulturális olvasztótégelyeként.

Utazás

Budapestről repülővel két óra alatt eljuthatunk Isztambulba. Fapadossal 30 ezer forintból megvan a retúrjegy, de kis szerencsével ennyiért már a Pegasus vagy a Türkish Airlines gépeire is találni helyet, ahol meleg étel és kisbőrönd is jár az alap jegyhez.

A törökök 2 óra pluszban vannak hozzánk képest.

A városnak két reptere van. Stockholmmal ellentétben, ahol nagyon nem mindegy, itt bármelyiket válaszhatjuk. Egyik az európai, másik az ázsiai oldalon található, és mindkettőről kb. 1 óra taxizással juthatunk el az óvárosba. Tömegközlekedéssel ez 2 óra, és mindkét esetben legalább három átszállást jelent. A hatalmas városban mindennaposak a dugók, ezért taxival is könnyen lehet 2 óra a bejutás. Érdemes késő este érkezni és indulni.

Taxi

A taxizás valamivel olcsóbb, mint itthon, de taxióra indítása nélkül ne szálljunk be senkihez, mert nagyot nézhetünk a végén. Appok közül az Uber és a BiTaksi a legnépszerűbb. Az utóbbit használtuk, ami tökéletesen belőtte az árat, és az appon keresztüli fizetés is működött, többnyire.

taxi-app-vectorportal.jpg

A török líra káosza

A fizető eszköz a török líra, mely mindig is hullámzó életet élt. Az elmúlt időszak háborús helyzete pedig még nagyobb (negatív) hullámokat vert. Öt éve voltunk Antalyában és már akkor is hetek alatt óriási zuhanásokat mutatott. Ezért lírát tényleg csak az utolsó pillanatban, az utazás napján szabad váltani.

Amikor kitaláltuk az utat, 1 euró 27,5 líra volt, míg az utazás napján már 31!

Itthon felesleges váltóban pénzt keresni. Az árfolyamversenyben még mindig a Revolut a bajnok. Az átváltott lírát pedig extra díj nélkül szinte bármelyik ATM-ből fel lehet venni. Mi a reptéri Ortak ATM-et használtuk, probléma és extra díjak nélkül. A városban viszont volt pár ATM, ami nem szerette a Revolutot.

pxl_20231129_144228442.jpg

Ha készpénzt (euró, dollár) szeretnél váltani, meglepő, de a legjobb váltók a tényleg a Nagy Bazárban vannak.

Készpénzre nem csak a tömegközlekedéshez, de a legtöbb árusnál szükség lesz. Viszont éttermekben és kávézókban szinte mindenhol lehet kártyával fizetni. A programok és belépők viszont kiszámíthatatlanok, néhol van terminál, máshol csak lírát, szintén máshol (hamam) csak eurót fogadtak el. Szóval készülni kell mindennel.

Mielőtt bárki is azt hinné, a líra folyamatos romlása ellenére sem utazhatunk kiskirályként. A törökök tisztában vannak pénzük gyors romlásával, ezért az árakat, ennek megfelelően, akár naponta növelik. Pl. a vonaljegyek ára szinte negyedévente változik, így képtelenség friss infókat találni róla.

Árak és a híres török „vendégszeretet”

Sajnos el kell keserítsek mindenkit, de a programok, belépők, éttermek, kávézók tekintetében teljes mértékben európai nagyvárosokra jellemző árakkal találkozhatunk. A piacon és a gyorséttermeknél pedig nem fogjuk kiírva látni az árakat. Így, turistaként, biztos, hogy többe fog kerülni a valódi árnál. Elviteles esetben pedig kevés adagra és semmitmondó ételre számíthatunk.

1000013275-01.jpeg

A turisták lehúzása, átverése és a sokszor lekezelő hozzáállás, kétszínűség olyan mindennapos rutin, amit lehetetlen elkerülni.

A híres török vendégszeretet én csak nyomokban láttam. Több városrészben, a kevésbé turistás részeken is ezt tapasztaltam, ami  nem az utazásra, inkább a törökökre és a mentalitásukra vetett nagyon rossz fényt és fordult számomra teljes kiábrándulásba.

Tömegközlekedés

Meglepően jól működik, a Google Maps tökéletesen navigál az elképesztően sűrű és bonyolult vonalak közt. Ráadásul nincs különbség a hajó, a metró és a villamos közt, mindenhol könnyen használható az Istanbulkart.

Istanbulkart vagy Istanbul City Card?

A reptér buszállomásán lévő automatákból érdemes érkezéskor beszerezni a kártyákat. A City Card az egyszerűbb: 1, 3, 5, 7 és 15 napos bérletet lehet vásárolni, mely szabadon használható az összes eszközön. (Az ára a líra ingadozásával gyakran változik.)

pxl_20231129_154651418.jpg

Az itthon ismert papíralapú vonaljegy nincs. A legolcsóbb opció az Istanbulkart, mely szintén automatából vásárolható. A kártyának van egy 70 lírás fix ára.  Ezután fel kell tölteni, ami pofonegyszerű. Csak keressünk egy megállóban egy ilyen gépet, a kártyát rá kell helyezni az erre kialakított kártya tartóra. Ekkor megjelenik a kijelzőn az egyenlegünk is. Ezután csak be kell helyezni egy bankjegyet, megvárni, míg a gép jóváírja és kész is! Nem szabad túl korán levenni a kártyát, mert akkor nem történik meg a jóváírás. A feltöltésre csak papír bankjegyet fogad el a gép, fémpénzt nem. Kártyával is tudunk fizetni, de ez gyakran nem sikerül vagy üzemen kívül van.

pxl_20231129_154658873.jpg

A tömegközlekedés csak kapun keresztül érhető el, itt le kell lehúzni az Istanbulkartot. Egy út ára (jelenleg) 15 líra, de néhány hajó és a leghosszabb metró vonalon ez 30 lírás tétel. Nyugi, minden egyes érvényesítésnél mutatja a kapu, hogy mennyibe került a jegy és mennyi a fennmaradó egyenleg.

A legnagyobb előnye, hogy egy kártyát akár 5 ember is használhat,

bár mindenhol azt ajánlják, hogy maximum három fő használjon egyet. Szimplán csak újra oda kell érinteni a kapuhoz és mehet is a következő utas. Hátránya, hogy a kártya árának visszatérítése annyira bonyolult és hosszadalmas folyamat, hogy nem érdemes vele vesződni. Adjátok oda valamelyik turistának a reptéren, biztos örülni fog!

Könnyen látható, hogy az egy főre szóló bérlet árából az Istanbulkarttal 16 utazás is kijön, amit ráadásul eloszthatunk egymás közt. Ennyit biztos senki sem utazik egyedül, így az Istanbulkart a legjobb választás! És elég csak annyival feltölteni, amennyit tényleg leutazunk.

Szállások

A szállások terén már szimpatikusabb a felhozatal. Bőséges a választék a mesés apartmanokból, AirBnB-kből és hotelekből is, valóban remek áron! Már 10.000 ft/fő/éj áron is találni szállást reggelivel az óváros kellős közepén, a Sultanahmet negyedben, gyalogtávolságra a legnagyobb látványosságoktól. Mi a Nomade Hotel Exclusive-ot választottuk a központi lokalizációja miatt. Kis hotel, csupán három emelettel, ezért teltház esetén sincs tömeg, nagyon családias hangulata van. A környéken sok az ilyen kis „mini” hotel, soknak van kilátása a tengerre, szóval e tekintetben szuperek a lehetőségek.

149151643.jpg

 

Isztambul rengeteg „turistás” városrésszel rendelkezik, és mindegyiknek megvan a saját központja és egyedisége. Ha viszont az a cél, hogy minél könnyebben elérd a főbb látványosságokat, akkor a Sultanahmet negyedben érdemes keresgélni.

Időjárás

Kicsit hasonló, mint nálunk. Érdemes kerülni a nyarat, mert nagy a hőség, viszont a tél enyhébb. December elején utaztunk és napsütéses időnk volt, nappal 15-18 fokkal. Viszont a leghidegebb időszakban se megy 10 fok alá, így télen is kiváló célpont.

A város lüktetése

Bár az egyik legtöbb turistát vonzó városként tartják számon a világon, nekem mégis úgy tűnt, hogy ezt az elképesztő turista áradatot inkább a belföldi lakosok adják. 15 milliós városként arra biztosan számíthatunk, hogy bárhová is megyünk, mindig egy hatalmas embertömeg apró részeként fogunk sodródni, talán ezért is olyan személytelen minden emberi kontaktus. A kóbor macskák és kutyák világvárosaként ne lepődjük meg, hogy lépten-nyomon találkozunk a négylábúakkal. Megijedni nem kell, egyik sem bánt, hiszen ezeket az állatokat tényleg az egész város eteti (még kutyatáp-automaták is vannak) bár sokszor elég furcsa módón.

pxl_20231130_181727248.jpg

Gasztronómia

Mediterrán országként világhírű a gasztronómiájuk, de az Európában megszokott török éttermekhez képest (melyek már az európai ízléshez igazodtak), sokszor merőben más.

A desszertek terén pozitív csalódás volt, mert nem csak a cukorban és mézben áztatott tészta a világuk. Rengeteg, már-már mesteri sütizőt láttunk, a pudingok és az 1001 féle pisztáciás csodák száma pedig határtalan! Pisztácia imádóként ez maga a mennyország!

Az iszlám vallásban tiltott a disznóhús. Úgy vélik, mivel a disznó mindenevő állat, hogy az ilyen állatok húsa szennyezett lehet. Másodszor gyakran megbetegszik, ezért fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet.

Én a csirke-, marha- és bárány-vonalon gondolkodtam, de ezeket csak elvétve találtam az étlapokon. A sültek terén meglepő volt a kecskehús egyeduralma. Aki evett már kecskét, az jól tudja, hogy van egy erős, karakteres íze. Hasonló, mint a bárány, de attól sokkal „jellegzetesebb”. És itt arra célzok, hogy a többségünk nem bírja megenni. A harmadik próbálkozásra már nekem is sok volt.

Ha érdekel a döner és a gyros eredettörténete, csekkold le a korfui Short Trippet!

Borravaló

A taxin kívül mindenhol 10-15%-os borravaló az elvárt, de sok helyen láttuk, hogy be lett vezetve a szervízdíj. A borravalót annyira kötelező fizetni a turistáknak, hogy két étteremben konkrétan kétszer is elmondták, erősen hangsúlyozva, hogy a borravalót azt készpénzben kell fizetni.

Koffeinfüggő barátaim, üdv itthon!

A török kávéról már biztosan hallottatok, és legalább ennyire népszerű a koffeinben gazdag török fekete tea, másnéven chai. Amit minden sarkon, utcán, hajón árulnak pár száz forintért. A következő részben csomó érdekességet olvashattok, amit a kávé-workshopunk alatt gyűjtöttem össze!

1000013934-01.jpeg

Az ókori történelem legfontosabb helyszíne

Az emberiség történelme szempontjából legalább annyira fontos és jó állapotban fennmaradt város Isztambul, mint Róma. Ennek ellenére én sajnos egyszer sem éreztem sehol ezt a történelmi jelentőségű vibrálást (nem úgy, mint Rómában). A többszáz, vagy ezeréves, nagy jelentőségű épületek és romok szinte beleolvadnak a város mindennapi képébe, de sajnos pont a rossz értelemben.

A Konstantin-oszlopot, ami az 1700 éves korával a legöregebb emlékmű a városban, például észre se vettem volna, ha nem jelölöm be a térképen, pedig háromszor is elmentünk mellette.

A piac

A piac és a bazár a keleti kultúra alfája. Egyiptomban már többször is megedződtem a keleti piacozásban. Az egyiptomi cikkben szó volt a bazározás alapjairól, az ott elhangzottak a török bazárokról is ugyanúgy elmondhatók.

Egy szabály van: bármit is alkudoztok, a vevő sosem jár jól. Mint a kaszinóban, mindig a ház nyer!

1000013932-01.jpeg

Telefon és mobilinternet

Vodafonos előfizetőknek semmi dolguk, hiszen a piros cégnél az EU-s kategóriába sorolják az országot, azaz teljesen korlátlanul használhatják a telefont és az internetet, mintha csak otthon lennénk. A többieknek maradnak az egyéb opciók, amit a külföldi mobilnetes posztban részletesen bemutattam. Itt egyébként ár-érték arányban érdemes e-simre előfizetni, mert a turista simek jóval drágábbak.

Ezen az úton a Nomade simet használtam, ami az egyik legolcsóbb volt. Az összefoglalóban találtok hozzá kupon kódot, amivel még olcsóbban tudtok adatot venni.

Programok és jegyvásárlás

Amilyen zavaros a város, olyan zavaros ez a rész. Sajnos nincs tökéletes megoldás a programokhoz. Foglaltam a Getyourguide-on, saját honalpon és vettünk belépőket a helyszínen is. Nehéz megtalálni a legjobb árat, a török honlapok gyakran elérhetetlenek és nem informatívak, a fizetési lehetőségek zavarosak. Sőt a látványosságoknál a Szingapúrban is tapasztalt módon van helyi és turista jegy is.

A következő részben a 4 napos isztambuli Short Trip teljes útinaplóját, útvonalát és programját mutatom be. Ha szereted a hasonló utazós kalandokat, iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le a következő útról!

A posztben lévő helyszíneket az alábbi térképen találjátok!

This map was created with Wanderlog, a trip planner on iOS and Android

Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatsz, hogy ez neked semmibe se kerül! Szállásfoglaláshoz ott a Booking, programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide.

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr7518300555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása