Mi újság Korfun 2023-ban? – Felzabáltuk a fővárost!
2023. augusztus 07. írta: Vándorember

Mi újság Korfun 2023-ban? – Felzabáltuk a fővárost!

Long Trip Korfun

Nem csak a világot, hanem hazánkat tekintve is kedvelt úti cél Görögország hetedik legnagyobb szigete, Korfu. Aki járt már az országban, az jól tudja, hogy gasztronómiai szempontból Görögország is legalább annyira erős, mint a többi mediterrán szomszédja, Olaszország vagy Spanyolországpxl_20230709_171241383-02.jpeg

Mivel a korfui short trip elég passzívra sikerült, így a megszokott posztoktól eltérően nem lesz általános utazási összefoglaló. Inkább egy aktuális jelentés jön, hogy mi a helyzet 2023 nyarán Korfun és hogyan készítsük fel a hasunkat egy görög nyaralásra!

Korfu az ország legnedvesebb helyeként ismert, így a többi szigettel ellentétben az év minden időszakában zöld. Alapvetően egy tipikus nyaralós hely, hiszen rengeteg mesés homokos tengerpartja van és megannyi eldugott öböllel rendelkezik. Ezenkívül sok túra útvonal található itt, köztük a leghosszabb, a szigetet átszelő Corfu Trail. A főváros mesés belvárosán kívül jobbára üdülőfaluk telítik a szigetet. Néhány kisebb rom, kolostor és régi kastély van azért a szigeten, viszont ezen túl alig van komolyabb látnivaló vagy izgalmas program.

Mivel a legizgalmasabb látnivaló maga a főváros, javaslom, hogy pár napot töltsetek el itt.

A legtöbb és legjobb taverna itt van,

így ha jókat akartok enni, nem pedig a hotel svédasztalát bújni vagy a strand büféiben költeni (persze azok sem rosszak), akkor Kérkira a ti helyetek!

A Mon Repos Beach környékén szálltunk meg. A belvároshoz legközelebb lévő strand baromi hangulatosan van berendezve. Annyira, hogy egyébként népszerű esküvői helyszín is egyben. A belépő ingyenes, a napágyak ára egy napra 8-12 euró közt van, viszont rengeteg kinti asztal és árnyékos pihenő van. Az italok ár-érték aránya viszont hagy némi kívánni valót maga után. A tenger pedig itt sajnos nem túl szép és teljesen köves.

Korfu város, Kérkira

 

Viszonylag kis mérete ellenére elképesztően sűrű és koncentrált a város. Az óvárosi kerületet több száz kis utca és sikátor keresztezi, aminek minden négyzetméterére jut valami szépség. Étteremből, cukrászdából és szuvenír boltból pedig végtelen számú található itt. Ez főleg amiatt van így, mert a város északi részén található kikötő a nemzetközi óceánjárók egyik megállója. Ezért nap, mint nap turisták ezrei özönlenek ide.

pxl_20230709_160907231-01.jpeg

Korfu várost két oldalról a régi és az új erőd fogja közre. Mindkettő néhány eurós jegy ellenében látogatható, de a legszebb kilátás a régi erőd tornyából tárul elénk. Ha a művészeti múzeumba nem is mentek be, az épület környéke és parkja csodálatosan szép, egy sétát feltétlen tegyetek erre.

A régi erőd és környéke

Az új erőd déli oldalán található a piac, ahol a helyi termelők élelmiszerei mellett zöldséget és gyümölcsöt tudunk vásárolni, és persze itt van a halpiac is.

pxl_20230713_081745716.jpg

pxl_20230713_081821540_mp.jpg

A város kihagyhatatlan gyöngyszeme egy apró családi vállalkozás, a Patounis olívaszappan bolt. Az 5. generációs szappanüzem Görögország egyetlen máig fennmaradt, hagyományos recepttel és technológiával üzemelő szappangyára, mely állami kulturális védelem alatt is áll. A bolt mögött lévő pici gyárban mindennap ingyenes, angolnyelvű bemutatót tart a tulaj. Sőt, magyar nyelvű szórólapjuk is van! Az óvárosban járva rengeteg szappant láthattok az árusoknál, de ha valódi korfui szuvenírt szeretnétek, akkor ide feltétlen térjetek be!

Képgaléria a szappangyárból

Pitta pappou

Mi mással is kezdhetnénk egy görög nyaralást, mint egy gyírosszal. Na, de itt nem arról a körúti csúfságról beszélünk! De tisztázzuk is le először egyszer, s mindekorra, hogy kié a recept!

A gírosz eredete

Az egymásra rakott húsok függőleges grillezése, majd sülés közbeni felaprítása a 19. századi Oszmán Birodalomból származik, a mai Törökországban található Bursa városából. Ez a döner kebab. A második világháborúban történt bevándorlás következtében terjedt el Athénből kiindulva a bárányhússal készített görög verziójú döner. A közkedvelté vált végleges görög verzió egyébként sertéshússal készül, vastagabb tésztájú pitába csavarták és tzatzikivel kínálták, ahogy azt ma is láthatjuk. A 70-es években nagy kritika érte a dönert a szó török eredete miatt. Ekkortájt történt meg a névváltás a görög „kör”-re, azaz a "gyrosra".

Szóval igaz, török ételről van szó. Bár nagyon hasonló a két étel, a tzatzikivel, a görög pitával és a sok helyen sülkrumplival megrakott görög verzió teljesen más élményt ad, mint egy döner! Egyébként, ha választani kell, én gyírosz párti vagyok!

A Pitta Pappou egy tipikus gyorséttermi gíroszos. Nincs túlcifrázva a dolog, olyan a kaja, amilyennek lennie kell. Egy pita 5,6 euró és nagyon nagy adag! Alig bírtam megenni. Találni a városban 4 eurós talponálló gíroszost, de ott lényegesen kisebb volt az adag. Az árat tekintve pedig abszolút mosolyra állt a szánk.

Corfu Beer

Kétszer voltam Görögországban nyaralni, még sok-sok évvel ezelőtt. Az alkoholokat tekintve sosem voltam elragadtatva. A sörök szintjén (Mythos és társai) pedig mindig rossz élményem volt, a semmilyen ízű, jellegtelen, vizes lágereket tudták csak felmutatni. Hatalmas meglepetés ért, amikor a Pitta Pappou lapján megláttam ezt:

Corfu Beer Red. Micsoda? Vörös sör itt?!

pxl_20230707_144743051-01.jpeg

A 2006-ban alapított Corfu Beer nem csak minőségi, hanem valódi változatosságot hozott a sziget itallapjain. Ez úgy kellett a görög turizmusnak, mint egy korty víz a sivatagban! A német tisztasági törvényeket betartva előállított sörök végre értékelhető színvonalat hoztak a Mythos-féle görög sörkultúrában (már ha az nevezhető annak)! Szerencsére minden vendégre gondoltak, mert a teljes skálát lefedték. Készítenek lágert, pilsnert, búzát, IPA-t, vörös sört, dark ALE-t és radlert is. Sőt négyféle kézműves üdítővel is színesítik a kissé elmaradt görög ücsi-piacot. Bár ezeknél a cukor mennyiségét extrém módon túltolták.

305417992_2346384518858039_5065614670023781123_n.jpg

A vörösről nehezen tudtam elpártolni, de egy IPA-t és egy radlert is kipróbáltam és valóban szuper söröket készítenek a Corfu Beernél. Szombatonként egy rövid, 20 perces ingyenes gyárlátogatásra is el lehet menni, erre egyébként e-mailben kell előre jelentkezni. Szerencsére a sziget szinte minden vendéglátójánál találkozhatunk a söreikkel. A 4-5 eurós átlagár ezért a minőségért a tengerparton pedig több, mint kielégítő.

Mona Lisa Gelato

Az athéni székhelyű prémium és luxus cukrászda korfui fagyizója a Szent Spyridon templom mellett található. Többféle brutál csokis tölcsér közül válogathatunk, de persze a fagylaltok azok, amik isteniek. Elég nehéz volt ellenállni, ezért másnap is visszajöttünk.

Anemomylos

Korfu város nagy öble mentén egy még nem teljesen befejezett, de már járható, hosszan elnyúló park fut, a Garitsa Grove. Nappal a parkban ott az árnyékos járda, mellette külön bicikliút. Este, amikor már nem tűz a nap, a tengerparti sétány is alkalmas a hosszú sétára. A park mentén sok apró étterem van, amiknek a külső teraszuk a parkban terül el.

pxl_20230707_164352244-01.jpeg

Az este folyamán az Anemomylos bárba ültünk be, aminek hangulatos terasza a tenger partján terül el. Nappal egyébként napozóágyak vannak kitéve, és fürdeni is lehet itt a tengerben. Vacsorára már csak egy laza előételt rendeltünk, egy pitát néhány helyi krémmel és persze pár pohár borral. A hangulat miatt nagyon megérte, az étel és a borok viszont nem különösen említésre méltóak.

Másnap egy napközbeni strandolás után újra visszatértünk ebbe az étterembe. (A belváros sajnos messze volt.) Folytattuk a görög gasztrotúrát és muszakát (rakott padlizsánt) és kedvencemet, sült tintahalat rendeltünk. A muszaka arany sztenderd a balkánon. Itt sajnos egy másnapos mikrós adagot kaptunk, ami elrontotta az egészet, de ízekben hozta a görög jelleget. Ellenben a sült tintahalnál elemében volt a szakács. A valaha kóstolt legtökéletesebben elkészült lábasfejű landolt előttünk. Kívül ropogós belül tökéletesen puha és zamatos volt, és gumis textúrát (ami engem egyébként sosem zavart) még csak nyomokban sem tartalmazott.

Despoina Bakery House

 cukrászdákat és pékségeket tekintve a nyugat és kelet határán állunk, a változatosság teljes igényével találkozhatunk Korfu utcáin. Érdemes feladni a reggeli opciót a szállásoknál, és inkább egy hasonló, brutálisan nagy croissanttal kezdeni a délelőttöt.

pxl_20230708_154041516-01.jpeg

Hans & Gretel

A mára franchise-á vált athéni alapítású Hans&Gretel cukrászda korfui boltját semmiképp se hagyjátok ki! A boltjaik különlegessége, hogy a tündérmesék színes világát jelenítik meg, mintha csak abba a bizonyos mézeskalács házikóba kerültünk volna. Friss gofriba csavart fagyira vágysz? Itt megtalálod! Az aktuális „menőség” pedig nem más, mint a kürtőskalács!

pxl_20230708_161841131-01.jpeg

pxl_20230708_161753958-01.jpeg

Bellissimo

Sajnos az egyik legnépszerűbb „görög tapasos” étterembe a To Tsipouradiko-ba este már nem sikerült bejutni a teltház miatt, (egyébként, ha nyitásra érkeztek 18:30-kor, biztos lesz szabad hely) ezért a második opciót, a Bellissimót választottuk. Bár az egyik legnagyobb sétálóutca mellett található, egy kellemes kis téren van, egy templom szomszédságában és itt már teljes nyugalom honol az étterem placcán. Este itt is kialakulhat sor, de megéri kivárni. Egy igazi autentikus családi étterem ez, ahová a helyiek is gyakran beülnek. Pastitio, souvlaki, spanikopita, saganaki, dolmades. Itt a teljes görög gasztronómiából válogathatunk! Görögsalátát pedig mindenhol kérni kell, ez alap!

Pane e Souvlaki

A gyorsétteremről sokan csak úgy beszélnek, hogy itt található Korfu legjobb souvlakija. A nyárshús sem maradhatott ki a gasztrotúránkból, így értelemszerűen itt volt a kostolónk.

pxl_20230709_144229644-01.jpeg

A souvlaki egyébként egész egyszerűen csak nyársra húzott hús grillezve. Bár mindenféle húsból választhatunk, az eredeti sertéshúsból készül.

A hely elképesztően népszerű, vacsoraidőben mindig nagy sor van. Rengeteg az elviteles rendelés, ezért, ha sikerül helyet találni, elképzelhető, hogy várni kell kicsit. Délben és délután sokkal nyugisabb, tervezzétek erre az időre a kajálást. Házi pita, házi krumpli, picike szósz. 10 euró egy ilyen adag, ami kettőnknek egy salátával kiegészítve bőven elég is volt. Alapvetően egy egyszerű ételről beszélünk, faszén, hús és fűszerek – ez csak jó lehet, nem?

A sültkrumpliról miért nem beszél senki?

Hamar feltűnt, de a három napunk a fővárosban megerősítette, hogy szinte az összes étteremben friss krumpliból, házilag készítik a sültkrumplit. Sőt, hogy pontosítsak, a gyerekkoromat idéző a szalmakrumpliról beszélünk. Tudjátok, arról a vékonyra és hosszúra vágott verzióról, ahol egyszer egy teljesen ropogós darabot találsz, máskor meg egy puhát. Első pillantásra megtévesztő lehet, de nem hasonlít a mekis verzióra, a belga hasábokhoz pedig semmi köze. Meglepett, de mindig nagy örömmel ettem mindenhol ezt a csodás szalmakrumplit!

Favela Nº17

Az utolsó állomásunk egy szinte tökéletesre értékelt kávézó volt. A helyszínen realizálódott a dolog, hogy az amerikai palancsintájuk miatt dobja hanyatt magát a nyugati turistatömeg. Valóban felveszi a versenyt az USA-béli társaival, a cukor- és kalóriasokk itt is adott. Finom és szép is volt, de számomra az amerikai palacsinta sosem volt a különleges kategóriában. A kávézó dizájnja és hangulata viszont megéri az öt csillagot. Az óváros egy teljesen eldugott picike terén található, aminek olyan varázslatos hangulata van, hogy

legszívesebben örökké itt innád a kifogyhatatlan freddo cappuccinódat!

Néhány személyes tapasztalat és tipp

 

  • A reptér a fővárosban van, ami megkönnyíti a közlekedést.
  • A taxi és az előre rendelt transzfer nagyon drága. De a reptéren saját magunk által fogott taxi fele annyiba került, mintha előre foglaltunk volna transzfert.
  • Bár a tömegközlekedés egész korrekt és olcsó, ha szeretnénk megnézni több mesés tengerpartot muszáj autót bérelni.
  • A távolságok nem nagyok, de sok időt felemészt az út. Rettentő kanyargósak a szerpentinek és sok a hegymenet. Félősebbeknek nem ajánlott a vezetés.
  • Külön van helyi és helyközi busz, külön cég, külön (egymástól távoli) állomásokon. Sajnos a Google Maps tervezője nagyon nincs képben a járatokkal, ezért magatoknak kell utánanézni a vonalaknak és a megállóknak. A Moovit applikáció viszont egészen jó erre, de azt sem teljesen megbízható.
  • A vonaljegy és a távolsági jegyek korrekt áron vannak, 1,5-4 euró közt.
  • Óvatosan a Google-értékelésekkel! Elég hamar kiderült számomra, hogy minden helyszín 4,5 feletti értékeléssel rendelkezik. Persze nagy csalódást egyik sem okozott, viszont szembeötlő, hogy ezek a több százas extrém pozitív értékelések erősen szelektálva lehetnek.
  • A vendéglátók mind nagyon segítőkészek és kedvesek. És persze mindenki beszél annyira angolul, amennyire szükséges.
  • Az Agiosz Gordis beachen töltöttük az időt, ami minden szempontból kielégítő. Hosszú, homokos tengerpartjáról egy magas hegyre nézhetünk. Pár száz méterrel odébb a homokot felváltja egy mesés kavicsos szakasz. Van elegendő napágy és van napágymenetes szakasz is. A parton sok az étterem és a bár. A víz nyugodt, de a sziget ezen oldalán nagyon hideg, még főszezonban is!
  • Ezen a parton egy darab sétáló árus sem volt!

Összegezve, tengerparti pihenésre kiváló hely Korfu, főleg, hogy bárhol is ennénk, csalódni sehol sem fogunk. Aki szereti felfedezni a strandokat, annak az egyik legjobb opció a sziget, mert a természeti szépségekből nincs hiány. De ezúttal nem voltunk olyan aktívak, mint a Seychelles-szigeteken, Mahén. A hegyi falvaknak csodás bájuk van, ezeket legjobban talán motorozva lehet kiélvezni. Viszont látnivalóból és programból nagyon kevés van, így aki az aktívabb nyaralásokat szereti, az pár nap után könnyen elunja magát. 

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Melleselg most új utakon nyitunk, mivel ma elindult a blog twitter (x.com) profilja, kövessetek ott is!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

2023.08.11-ig még jeletkezhettek a legújabb Instagramos nyereményjátékomra, ahol egy 25 eurós repjegy utalványt nyerhettek! Részletek az alábbi posztban!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1018184397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása