Short Trip Szingapúrban - Látnivalók, programok és minden, ami Szingapúr (VII.)
2023. június 02. írta: Vándorember

Short Trip Szingapúrban - Látnivalók, programok és minden, ami Szingapúr (VII.)

Avagy így tölts el két napot a jövő városában!

Szingapúr az egész világot tekintve is elképesztő városállam. Múltja, jelene és jövője is lenyűgöző. Az előző cikkben erről bővebben is írtam, fontos infókat is megemlítettem, ha netán elutaznátok ebbe a jövőszerű, szinte futurisztikus városba! Most pedig jön a részletes útinaplónk a városban töltött 48 óránkról.

pxl_20230221_040402510-01.jpeg

Az első napunk

 

Az első dolgunk természetesen a reggeli beszerzése volt. A hotelünkből kilépve a Szingapúri Nemzeti Múzeum csodás épülete előtt találtuk magunkat. A legközelebbi kávézó a Chijmes nevű műemléknél volt. A 19. századi kolostor és iskola felújítás után új életre kelt. Bárok, kávézók és éttermek ölelik körbe. A rendezvényhelyszínné alakult Chijmes mesébe illő látványa az egyik legnépszerűbb lagzi helyszín a városban.

Reggelire a Dough kávézóban kóstolgattuk a finomabbnál finomabb péksütiket. Ezután a belváros központja felé indultunk. Útközben elhaladtunk a város valószínűleg legkisebb és legalacsonyabb épülete, a szingapúri parlament mellett. Ha nagy shoppingolás a cél, pár utcával odébb található a Clarke Quay, amely az egyik legnagyobb és legszínvonalasabb pláza. Vastag pénztárcát elő!

Mi inkább tovább haladtunk az öböl mentén a Boat Quay-sétányon. Reggel teljesen kihalt volt, este telik meg igazán nyüzsgő élettel. A pár utcából álló blokkban csak és kizárólag bárok és éttermek vannak. Szerintem csak ezen a szakaszon olyan 100-200 lehet belőlük.

Ezután a felhőkarcolók negyedén haladtunk keresztül és nyújtogattuk egy kicsit a nyakunkat. Itt esett az utunkba a Singapore Soul szobor. Az embert ábrázoló modern szobor egyből rettentő ismerősnek tűnt. Pár héttel később, amikor a Google emlékezetetője feldobott egy képsorozatot a korábbi útjaimról, beugrott Jaume Plensa ismert alkotásáról készült képem. 2009-ben egy prágai kirándulás alkalmával kaptam lencsevégre. Hasonló szobrok egyébként több helyen is állnak világszerte.

Tovább haladva az öböl partján a Red Dot Design Múzeumhoz jutunk. A Red Dot évről évre díjakat és elismeréseket ad ki szinte minden létező dizájn-kategóriában. Idő hiányában választás elé álltunk, és végül az Art Science Múzeum egyik kiállítását néztük meg.

Az öbölben készült összes képért katt a galériára!

 A Sands Expo gigászi konferenciaközpontja mellett haladva két érdekes épületet láttunk szó szerint a vízen. Az egyik az Apple gömb alakú bemutató boltja, a másik pedig a Louis Vuitton futurisztikus boltja. A sétány végén található az Art Science Múzeum, ami több kiállításnak is otthont ad. Mi egy vizuális, interaktív, több helyszínes installációt néztünk meg. Egyébként négy különböző kiállítás közül válogathatunk. A „Future World”-re a belépő 23 SGD volt.

A környéken gyakorlatilag minden négyzetméterre jut egy mondhatni „turistalátványosság” vagy fontos, nevezetes hely. Képtelenség összeszedni mindet, így a cikk az általam bejárt dolgokat fedi csak.

A Sky Park kilátó terasza Szingapúr top látványosságai közt van. A luxushotel tetejére a belépő 32 SGD. Érdemes előre megvenni, mert könnyen elfogyhatnak a jegyek. Kb. 1 órát tartózkodhatunk a tetőn. Biztos szép a kilátás odafentről, de mi úgy döntöttünk, ezúttal kihagyjuk. Az elképesztő épületet egyébként is kívülről jó nézni, mintsem a tetejéről. Ha jegyet vesztek, a getyourguide a nyerő. Olcsóbb, mint a saját honlapon az ára, kényelmesebb és egy helyen lesznek a belépőid. Ráadásul ingyen támogatod vele a blogot.

pxl_20230221_053750574-01.jpeg

Gyorsan haladtunk is tovább Szingapúr leglenyűgözőbb és legnagyobb komplexumához, a 101 hektáros Gardens by the Bay parkhoz. A Szingapúr városképével összenőtt szuper-fa ligeten kívül két hatalmas üvegház, azaz dóm található itt, amikben a világ minden tájáról több mint 200 000-féle növényt láthatunk. A több emelet magasságig törő mesterséges esőerdőt jelenleg Avatar tematikájú szobrokkal és interaktív játékokkal teszik még izgalmasabbá. A szuperfák közül kettőt egy hosszú lombkorona sétány köt össze a levegőben, ahonnan mesés kilátás nyílik a kertre és a városra.

A több hektáros park mindenki számára ingyenesen látogatható, egy rakás különböző blokk van, mint mondjuk a Web of life, ahol állatformára vágott növények láthatók. Összesen öt belépőjegyes látványosság található a területen:

  1. A Flora Fantasy, ahol a virágoké a főszerep. Virágokból készült szobrok teszik izgalmassá a teret.
  2. Az Avatar Experience, az esőerdei dóm, amit Avataros tematikával varázsoltak interaktívvá.
  3. A Flower Dome, ami az előző kettő keveréke, kicsit erdei, kicsit virágos, néhol épületekkel teszik mesebelivé az egészet.
  4. Az OCBC Skyway, ami a szuperfák közt futó lombkorona sétány.
  5. A Supertree Observatoryban a legmagasabb szuperfa tetejére mehetünk fel, ahol kávézó vár ránk, a tetőteraszon leülhetünk, sütkérezhetünk és gyönyörködhetünk a tájban.

Ezekre külön-külön, de akár mindenféle kombinációkban is vásárolhatunk jegyet. A foglalásra kattinva válnak láthatóvá a kombinációk! Mi az Avatar dómban jártunk és a lombkoronasétányon tettünk egy kört. A belépő 55 SGD volt.

Ezután metróra szálltunk, amivel a VivoCity nevű hatalmas plázáig utaztunk. Innen indul ugyanis a Sentosa szigetre a magasvasúti járat.

A Sentosa sziget régen katonai funkciókat látott el, mára viszont egy üdülő szigetté vált, mint egy hatalmas játszótér a leggazdagabbak számára, egy szó szerinti turista gépezet az egész. A szigeten 14 luxus szálloda található. Az itt nyaralók pedig számos nagyszabású szórakozási lehetőség közül válogathatnak. Van itt 2 km hosszú homokos strand, Madam Tussaud múzeum, két hatalmas golf pálya, kaszinó, felnőtteknek szánt kalandpark, az Universal Stúdió vidámparkja, SEA Akvárium, ami a világ második legnagyobb óceániárumja… lepke park, parfüm park, 4D-s színház, vízi park, mesterséges hullámpark, szélcsatorna, bob pálya és még egy rakás egyéb dolog.

Az egészet egy kiterjedt, három vonalból álló siklópálya hálózza be. A szigeten folyamatosan zajlanak a beruházások, hol régi látnivalókat zárnak be, hol újakat építenek. Jelenleg is komoly építkezések zajlottak, így a hatalmas labirintusban alig találtuk az utakat. Igen későre járt, így csak egy siklózásra fizettünk be.

pxl_20230221_102237381-01.jpeg

A libegővel átutaztunk a Sentosa szigetről a Mount Faber-hegyen lévő kilátóhoz. Ha csak egy kávéra vagy szendvicsre van időtök, arra is van lehetőség a kávézóban, de az Arbora Hilltop Garden & Bistro a csodás kilátásával tökéletes helyszíne egy kellemes vacsorának.

Visszalibegtünk a VivoCity megállóba, majd metróval a Chinatownba mentünk. Itt a szokásos kínai negyedek hangulata fogadott minket, éttermek, kifőzdék, bárok, bazár, boltok, utcai vásár, tömeg. A kínai negyed két említésre méltó lenyűgöző templomot rejt, az egyik a Thian Hock Keng hagyományos kínai taoista templom, a másik pedig a Buddha Tooth Relic kínai buddhista templom. Az öt szintes templom mindegyik emeletén több csarnok található, elképesztő mennyiségű relikviával. Mindkét templomba ingyenes a belépés, de 17:00-kor zárnak! Ezért, ha be akartok jutni időben érkezzetek, ne úgy, mint mi.

Szingapúr legszuperebb étterme

 

Valójában erős kijelentés ez. 2020-as adatok alapján Szingapúrban 13 700 vendéglátó/étkezési helyiség volt.

Napi három étkezéssel is 12,5 évig tartana mindet kipróbálni!

A Buddha Tooth templom mellett álló Nic&Tom eatery valahogy mindegyikünket egyszerre ragadott magával. Egyszerű, de közben mégis stílusos étterem, félig nyílt megjelenése kellemes hangulatot áraszt.

Érdekel a menüsorunk? Katt a galériára!

Már az étkezde története is nagyon jó előjeleket sugárzott. Két huszonéves fiatal alapította, akik gyerekkoruk óta imádták a hasukat, de a legfontosabb számukra mindig is az volt, hogy finom, minőségi ételeket készítsenek mindenki számára megfizethető áron. Céljuk egy olyan gyorsétkezde nyitása volt, ahol utcai árakon, de éttermi körülmények közt, családias hangulatban lehessen eltölteni egy nyugodt estét.

Az elsőként kidolgozott specialitásuk, amit gyerekkorukban ettek, amikor már nem volt pénzük, a rizses tojás. A srácok addig fejlesztgették ezt az egyszerű ételt, amíg valami elképesztő ízbomba nem vált belőle. A filozófiájuknak eleget téve ezt a lehető legolcsóbban árulják, 1,9 SGD-ért (kb. 500 Ft), így tényleg bárki számára megfizethető marad. De fejenként csak egy rendelhető belőle. A főételek ára 6-15 SGD között mozog (1500-4000 Ft). Mindenféle jóságot kirendeltünk, de így se fizettünk 5000 forintnál többet fejenként. Az étlapon szerepel még egy „kínai hamburger” a must try kategóriában. A fiúk nem hazudnak, ezeket tényleg ki kell próbálni! Véletlenül se hagyjátok!

pxl_20230221_124934383.jpg

Régi olvasók már jól ismerik a kirándulásaink arany sztenderdjét, az ír kocsmák iránti erőteljes vonzalmunkat. Mindegy, merre jár a banda, Pozsonyban, Brüsszelben vagy ugye mindennek a kiinduló pontjában, Írországban, egy jó irish pubos sörözés nem maradhat ki. Felkerestük hát a szingapúri Irish Pubot, ahol természetesen a megszokott hangulat várt ránk. Élőben szólt az ír népzenei jam, és frissen csapolták az ír vörös sört. A sör ára a világ leggazdagabb országában, ahol vallási alapon tiltott az alkohol és extra adó is sújtja azt… inkább hagyjuk.

A második nap

 

Bár még volt egy teljes napunk, a gépünk este fél 12-kor indult. Igen hosszú nap várt ránk, így inkább az előző napot nyomtuk meg és ezt lazábbra vettük. Késői kelés után egy helyi franchise-ban tízóraiztunk, a Butter Beanben. Millióféleképpen készített sült kalács (lényegében french toast) a specialitásuk. Kalácsos húsos szendvicset választottam, borsos szósszal és jeges kávéval. Szuper volt!

pxl_20230222_031754427.jpg

Majd visszamentünk a Sentosa szigetre és megnéztünk SEA Akváriumot, ami a világ második legnagyobbika. Ahogy várható volt Szingapúrtól, ez is elképesztően nagy és lélegzetelállító volt. A színes led fényben úszó medúza raj, a világ legnagyobb rájája, az ördög rája, és a tengeri sárkány mindenkit ámulatba ejtett.

Ha szeretitek Van Gogh munkásságát, akkor ne hagyjátok ki a szomszédban lévő Van Gogh Experience kiállítást. És lebegjetek egyet Van Gogh csillagos éjszakai égboltján!

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak ezeket az audiovizuális kiállítások. Hatalmas termekben kivetítők segítségével elevenítik meg, keltik életre a művészek alkotásait. Sokszor a mozgásunkkal tudjuk irányítani vagy változtatni a mozgó fényeket. Ilyen volt az ArtScience kiállítása és a következő utunkon az amszterdami Gaudí Experience is. Gondolom, a jövőben egyre több hasonló, kivetítős kiállítással fogunk találkozni.

Visszafelé a szokásos VivoCity-n keresztül mentünk. Itt ejtettük meg a délutáni kajálást a pláza tetején lévő kifőzdéknél. A kaják gusztusosak voltak, de az ízt tekintve kategóriákkal rosszabb, mint amit megszoktunk a két hét alatt. Szóval ezeket nagy ívben kerüljétek el.

Hosszabb programba nem akarunk már belevágni, illetve, mivel a szingapúri reptér évek óta őrzi a világ legjobb reptere címet, így délután elindultunk a reptérre. Még érvényes turista Passunk volt, így busszal utaztunk ki. Az út a reptérre 70 perc volt. A Long Trip és a tudat, hogy rövidesen az otthoni mínuszok várnak ránk az utolsó csepp energiánkat is felemésztette. Ezért a reptér nyújtotta látnivalókat, mint a tetőtéri medencét, a pillangó kertet, a legmagasabb beltéri vízesést vagy a mászófalat nem kerestük fel.

A röpke két napunkba ennyi fért bele. Azonban ez a kicsi ország még milliónyi lenyűgöző látnivalót tartogat.

További fontosabb látnivalók:River Wonders egy hatalmas vadaspark, ahol rengeteg program várja a látogatókat, például akár lamantinokkal is alhatunk. A vadaspark mellett található a Night Safari, ami negyed nyolctól éjfélig várja a látogatókat. Az állatok a napnak ebben az időszakában a legaktívabbak, ezért a többi állatkerthez képest itt izgalmasabb dolgokat remélhetünk. Ha szereted az erdei sétákat a Southern Ridges neked való. Három parkot összesen 10 kilométernyi ösvény köt össze.  Madárlesre a legjobb helyszín, hiszen a rövid utak nagy része a lombkoronák magasságában van. Na, ilyen az igazi lombkorona ösvény! A Singapore Flyer, azaz az Marina Bayben álló óriáskerék felhőkarcolókat megszégyenítő 165 méteres magasságával hat éven át birtokolta a legnagyobb óráskerék címet. 2021 óta Dubai után a harmadik helyre szorult. Érdemes még felfedezi Little Indiát. Ha tengerpartra mennél, az East Coast Parkot ajánlom. A hosszan part mentén elterülő park (mesterséges) homokos tengerparttal, játszóterekkel, gördeszkaparkkal várja a pihenni vágyókat. A háttérben lebegő több száz hajó viszont nem javítja azt az érzetet, ami ez a kissé steril, lepusztult tengerpart nyújt. Ha igazi tengerpartra vágysz, akkor irány Thaiföld!

Összefoglaló

 

Szingapúr olyan, mint egy a regényekben és filmekben ábrázolt utópisztikus metropolisz. Minden patyolattiszta, rendezett és szabály szerint működik. A munkanélküliség szinte nem létezik, az emberek, a világ minden tájáról, boldogan, nyugodtan és harmóniában élnek. Sajnos őshonos természetes területük nincs. (Bár, ha belegondolunk, itthon se túl sok van.) De olyan precízen és bőségesen engedtek újra teret a természetnek a parkokban, hogy a zöld környezet kedvelői is remekül érezhetik magukat. Jelenleg a területük több, mint 30%-a zöld terület! Bár a világ legdrágább országaként tartják számon, akad bőven ingyenes látnivaló. Az utcai árusok főleg a kínai és indiai negyedben pedig a szerényebb pénztárcával rendelkezőket is kiszolgálják. Hiába az európai lezserség, a sokszor furcsának tűnő szabályokat te is szigorúan tartsd be, különben komoly bírsággal számolhatsz.

Ezzel véget ért az igen hosszúra sikeredett thaiföldi cikksorozatom. Ha Szingapúrról kimaradt valami fontos infó, kommentbe jöhetnek a kiegészítések!  A szokásos módon az alábbi térképen láthatjátok az említett helyszíneket!

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr4718132930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása