Utazós tippek: programkeresés és belépőjegy vásárlás
2022. október 19. írta: Vándorember

Utazós tippek: programkeresés és belépőjegy vásárlás

Alapos szervezéssel időt és pénzt spórolhatsz

Megvetted a jegyet a következő utadra –már csak az a kérdés, mi lesz a program? „Majd sodródom az árral!” Sajnos így biztos, hogy lemaradsz mindenről. Mutatok néhány tippet, hogyan láss neki a városnézés megtervezéséhez!

incentive-travel-program-by-month.jpg

Kezdjük a fekete levessel!

 

Ezt nem csinálja meg helyetted senki. Neked kell mindennek utánanézni, ha nem akarod, hogy az élmények vagy legfőképpen a pénztárcád bánja. Először persze az úticélt találd ki, utána jöhet a repjegy vásárlást, majd keress szállást! Utóbbiról az Utazós tippek: szálláskeresés című bejegyzésben bővebben is írtam. Ha még nem láttad, érdemes elolvasni!

Miért éri meg a programoknak alaposan utánanézni?

 

google-g3b05ada3d_640.jpg

A kezdeti short trippek alkalmával a majd-sodródunk-az-árral tematikát alkalmaztuk. Utólag viszont ez rossz szájízt hagyott bennem, hiszen néhány kötelező, és jó pár különleges dologról csúsztunk le emiatt.

Lássuk, hogy tervezés nélkül milyen problémákba ütközhetünk!

  • különbözőek a nyitvatartási idők, így lecsúszhatunk néhány dologról
  • szünnapok elkerülése
  • ingyenesen is látogatható napok (pl. barcelonai Picasso-múzeum)
  • a mediterrán régiókban a szieszta alatti zárva tartások
  • alkalmi programok (ünnepnapok, fesztiválok, egyedi városi ünnepek)
  • napszaktól függő programok (hiába egésznaposak, a piacokat reggel érdemes látogatni, ahogy egyes látnivalók sokkal szebbek naplementében vagy esti kivilágításban.)
  • népszerű helyeken órákat állhatunk sorba (pl. milánói dóm)
  • limitált létszámú programokra akár hetekkel, hónapokkal előre elfogyhat a jegy
  • csak időponttal látogatható látványosságok
  • online foglalással, elővételben szerezhető árkedvezmények, fast line.
  • Illetve...

egy programtervvel lesz iránymutatásunk, nem lesznek unalmas „üresjáratok”, emiatt időben felkelünk és nem fogjuk az ágyban tölteni a drága „kirándulós időnket”.

 

Kezdetnek jó kiindulópont a gyűjtőoldalak listáit böngészni...

 

és kicsit képbe kerülni a számodra releváns látnivalókat listázni. Ebben pedig a barátod a Google! A legjobb segítség, mint mindig, a keresőóriás térképe. Itt összegyűjtheted és elmentheted későbbre, majd a mobilodon pillanatok alatt belőheted, újratervezheted a városnézés menetét a helyzettől függően. Íme a menete!

  • A Google Térképen keresd meg a helyszíneket, éttermeket, amiket meglátogatnál.
  • Kattints rá, majd keresd a Mentés gombot.
  • Ekkor megjelenik egy Új lista opció, nevezd el mondjuk „pilseni sörtúrának”. Így külön helyre menthetsz el mindent.befunky-collage.jpg
  • Később, ha megnyitod a Google Térkép appot, látni fogod a Saját helyek menüpont alatt az elmentett helyeket, ahogy például nálam: Nyaralás Szicílián, Seychell, Mahé, Írország, Cork.
  • A listát szerkesztheted, megoszthatod az útitársakkal és a helyszínekhez megjegyzést is adhatsz. Például "Brugge, 500 éves sörfőzde"

Honnan érdemes informálódni és hol vannak a csapdák?

 

A gyűjtőoldalak

Sokszor csak a legfelkapottabb látnivalókat listázzák, de kiindulónak tökéletesek! Általában kevés információval szolgálnak és gyakran elavultak. 100%-ban partnerprogramos linkekkel vannak tele-tűzdelve, amik szerencsés esetben eredeti áron kínálnak. Azonban gyakran az a jellemző, hogy viszonteladók, utazásszervezők oldalaira visznek, és sokszor „kezelési” vagy „szervezési” díj fejében intézik azt, ami egyébként néhány kattintás az interneten. (Például a Mahéra történő utazásunk szervezője.)

Személyes blogok, ilyen a Short Trips is :)

 

Közvetlenül a „bajtásaktól” szerezhetünk személyes tapasztalaton alapuló infókat, amik a legrelevánsabbak. Akár a legapróbb dolgokkal kapcsolatos, részletes tippeket nyerhetünk. Cserébe el kell olvasni a hosszú bejegyzéseket. Hátrányuk, hogy személyes tapasztalaton alapulnak. Amit a blogger istenít, vagy épp lehúz, az még nem biztos, hogy igaz. Mindenkinek más az ízlése. Az is lehet, hogy épp jó/rossz alkalmat fogott ki. Illetve ők sem próbálnak ki mindent egy városban.

Social Media

 

Az előbbiek itt is teljes mértékben igazak, pozitív és negatív értelemben egyaránt, de fokozottabban! Sokkal szélsőségesebbek a social média felületeken a jó és lehúzó megnyilvánulások is, emiatt nagyobb fenntartásokkal kezeljük azokat! Előnye, hogy több embertől kaphatunk segítséget és naprakészebbek. (Például, ha valaki épp most jött haza egy útról.)

Speciális oldalak

 

Ide soroltam a Tripadvisort, a Getyourguide-ot, a Tiqets-et és társait. A nagy oldalak előnye, hogy szinte minden megtalálható rajtuk és sok a felhasználói vélemény. Pozitívum, hogy egy helyről intézhetünk mindent, a foglalások könnyen kezelhetőek és az idegennyelvi akadályok leküzdhetők. (Persze angol tudás kell, de akinek gondja van a lengyellel a krakkói városnézésnél vagy a némettel Berlinben, annak segít.) Az árazásuk vegyes, ami jól is elsülhet!

  • Profitból élnek, így néhány belépő drágább.
  • Itt találjuk az egyedi túrákat, guide-okat, vagy speciális programokat (pl. főzőiskolák, éjszakai túrák vagy mondjuk egy csernobili túra). 
  • Gyakoriak az akciók és a kombinációs jegyek, így spórolhatunk.
  • Sőt, akad néhány program, ahová valóban olcsóbban árulják a jegyet, mint a hivatalos oldalon! (Pilsenben találtam például ilyet.)

Kitaláltad, mit akarsz megnézni? Már csak egy lépés maradt!

Ahogy a szálláskeresésnél, itt is érdemes legalább három helyen ellenőrizni az árakat, hiszen ezek napról napra változnak. Az egyik, természetesen, a hivatalos oldal legyen. Általában ez a befutó, de ahogy korábban említettem, nem mindig.

FIGYELEM! Ha jegyet keresel, alaposan nézd át a találatokat! Az első mindig hirdetés lesz, ezek drágábbak. Ezután jönnek jó esetben a megbízható cégek. Sajnos itt is egyre több az internetes csalás. Extrákkal kecsegtetnek, 1-2 euró felárral. (Ezek vagy nem léteznek, vagy amúgy is benne vannak az alapárban.) A „legügyesebbek” az eredeti, hivatalos oldalt egy az egyben lemásolják, így fel se tűnik a különbség. Amibe én is belefutottam, az a sagradafamilia-tickets.org, sagradafamilia-tickets.com, sagradafamilia.org. Ezek közül az utóbbi a hivatalos oldal és a jegyet ezen belül a tickets.sagradafamilia.org-on tudjuk megvenni a legalacsonyabb áron, hiába tűnik a többi is hivatalosnak.

Kész is! Nem volt bonyolult, ugye? Már csak össze kell gyűjteni az e-mail fiókból a rengeteg különféle jegyet, QR kódot, lementeni offline és/vagy kinyomtatni és kész is! Jöhet a pakolás, amit remélem okosan csinálsz!

A legutóbbi utam során két belépőt is olcsóbban találtam a getyourguide.com oldalán, és meg tetszett az applikációjuk.

Ez nem szponzor cikk, kicsik vagyunk mi ehhez. Szóval nem támogatott a gyg.com. Ha jegyet linkelek az azért lesz, mert ott találtam meg a legolcsóbban. És ha ez a gyg.com lesz, akkor az azért szuper, mert, ha a linkemen át veszitek, az nektek nem kerül többe, cserébe viszont minimálisan támogatjátok vele  a blogot. Köszi!

A jegyvásárlás booking.com-ja a Getyourguide!

 

Valahogy ez jutott eszembe az oldalt látván. Letisztult, átlátható a dizánja, pofonegyszerű használni, és ami nekem most nagy segítség volt, hogy a mobil appban az összes náluk vásárolt jegy automatikusan megjelenik. Kaotikus volt, hogy a barcelonai kirándulás előtt legalább 5-6 helyre előre kellett venni jegyet. Tele volt a levelesládám egy rakás e-maillel meg regisztrációval.

befunky-collage_1_1.jpg
Egyik belépő olcsóbb volt itt, kettő pedig ugyanannyi, mint a hivatalos oldalon. Ezért inkább itt vettem meg, mert így szépen minden QR-kód egy helyen volt és nem kell regisztrálnom újra és újra. Nem kell a pénztár előtt böngészni az e-maileket, letölteni a pdf-eket és előkeresni mindent. Két kattintás és már meg is volt minden jegy. Apróságról van szó, de nekem sokkal gyorsabban és kényelmesebben megy ezzel a szervezés.

 

Te hogy állsz neki a szervezésnek? Van jól bevált módod a jegyvásárlásokra? Vagy kedvenc programtípusod, amit minden városban kipróbálsz? (Múzeumok, vezetett városnézés, gasztrotúrák?) Kommentbe jöhetnek a tippek!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr6417937428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása