Short Trip Plzenben - 2. rész - Gyárlátogtás és Ghost Hunting
2022. június 22. írta: Vándorember

Short Trip Plzenben - 2. rész - Gyárlátogtás és Ghost Hunting

Programok és sörgyárlátogatás

Folytatódik a plzeni városnézésünk. Az első cikkben a szokásos módon az utazás szervezéséről volt szó és persze megkezdtük a kocsmalátogatást is. A második részben pedig folytatódnak az izgalmas és érdekes látnivalók Plzenben.

pxl_20220401_133622767_1.jpg

A második nap

 

A következő napot a Le Frenchie café-ban kezdtük. Még előző nap néztük ki ezt a nagyon menő reggeliző helyet. Kettő is van a városban, egyik a főtéren, a másik pedig a színház mellett. Nagyon népszerű, és ezt az értékelések is jól tükrözik. (1400 értékelés alapján 4,6-os!) Ezért korán érdemes menni! Kiadós és nagyon fullos reggelik közül válaszhatunk. A rántottához egy mennyei szendvics járt, amin egy helyi manufaktúra krémsajtja és sonkaszalámija volt. Ezt mindenféleképp muszáj megkóstolnotok! A reggeli kávéval és egy gyömbér limonádéval kb. 4500 forint volt.

pxl_20220401_090356186.jpg

Következő célpontunk a DEPO 2015 volt. Ez egy amolyan kulturális és kreatív élettér, amit a már említett kulturális fővárosi cím évében készült. Rendezvények és programok helyszíne a DEPO. Kicsit a lisszaboni LX Factory hangulatát idézi, de látott már szebb napokat. Van itt egy kávézó, talán egy konditerem és egy két szobából álló kiállítás. Lehet, hogy rendezvény esetén érdekes helyszín, de összességében egy hatalmas csalódás az egész. Nincs itt semmi látnivaló…

A többi képért katt a galériára!

A város ékköve a Pilsner Urquell

 

Végre eljött a várva várt sörgyárlátogatás. Ez valóban a legnagyobb durranás az egész városban! A nagyjából 2 órás látogatásra csupán 300 korona a belépő, ami bármilyen árfolyam mellett is botrányosan olcsófőleg ha megtudjátok, mi mindent tartogat a program! Mutatom is!

20220401_171129_1.jpg

A gyár területén természetesen van egy saját kocsma, ahol a látogatás előtt vagy után ihatunk néhány frissen csapolt sört, persze Pilsner Urquellt. Ezt mi becsületesen meg is tettük. (Kocsma Nr.4).
Először egy történelmi kiállítást láthatunk, majd egy rövid filmet. Az is kiderül, hogy a gyárat egyébként felvásárolta a japán Asahi. De nem kell aggódni, az eredeti pilsner recept és hozzávalói nem változtak. Még egy érdekes tény a sörről. A licencet nem lehet megvenni. (Nem úgy mint, a Kozelét. Aki ivott már itthon és Csehországban Kozelt az tudja miről beszélek.)

Azaz, ha bárhol a világon veszünk egy Pilsner Urquellt, az biztos, hogy itt készült, Pilsenben.


A többi képért katt a galériára!

Ezután egy nagyon menő és interaktív bemutatót láthatunk a sör készítésről. Majd a régi és új módszereket is bemutatják. Végül a hatalmas pincében is teszünk egy kört.

És itt persze hordóból kapunk egy kostolót is, mégpedig szűretlen és pasztörizálatlan Pilsnert.

Ilyet tényleg csak és kizárólag itt tudunk inni. A szuvenír boltokért nem vagyok oda, de ez a bolt aztán nagyon ott van a toppon! Nem is sikerült vásárlás nélkül eljönni.
Extra jegy ellenében (kb. 50 korona) a palackozóban is tehetünk egy rövid, húsz perces betekintést.

A többi képért katt a galériára!


A Pilsner Urquell-i gyárlátogatás volt az egyik legjobb és legérdekesebb, amin valaha részt vettem. Abszolút kötelező, a kirándulásunk fénypontja volt! Utólag akadtam rá egy igen meglepő dologra, mégpedig hogy...

hol érdemes foglalni! Itt a getyourguide oldalán olcsóbban lehet foglalni, mint a hivatalos plzeni oldalon! Árfolyamtól függően nagyjából 15%-kal olcsóbb, ha itt veszitek a jegyeket.

Kocsma Nr. 5

 

Visszatérve a belvárosba a csehek népszerű retro franchise-jában ettünk, a Svejk étteremben. A kaják egy kicsivel drágábbak, mint máshol, ráadásul borzasztó nagy csalódás volt. A főételen alig volt hús, 2 dl szósszal le volt öntve és még csak finom se volt. Általános iskolai menza hangulat áraszott el, ez a "retro élmény" nekem már túl sok… A sörrel nem volt baj, mivel a mindenhol kapható pilsnert ittuk, mert ugye másféle sör nincs is. Desszertre már nem is maradtunk.

20220401_175327.jpg

A következőkben a társaság gofrit kívánt, azt a KAFEC Plzeňský-ben találtunk, bár én továbbra is az eredeti belga waffelre, azon belül is a töményebb tésztájú liége-re esküszöm!

pxl_20220401_165953508.jpg

A harmadik nap – szellemvadászat

 

A korábbiakból más sejteni lehet, hogy Pilsen egynapos város. Emiatt az utolsó napon kocsiba ültünk és az alig egy órányira lévő világhírű fürdővárosba utaztunk, Karlovy Varyba.

Útközben tettük egy kitérőt egy kísértet járta templomban. Az odavezető út egy kietlen, időnként szerpentines dombos-erdős környéken át vitt, ahol a madár se jár. Minden slasher horror film valahogy így kezdődik, hogy egy kietlen erdőben néhány fiatal felkeres egy kísértet járta elhagyott templomot… A cél az alig 800 fős kis település, Luková mára híressé vált romtemploma a Szent György templom volt. A mondák szerint 600 évesnél is öregebb lehet az épület, mely 1968-ban beomlott és azóta pusztul az apró falu szélén. Az isten háta mögött lévő omladozó templom lassan a feledés homályába merült, azonban 2012-ben egy egyetemi feladat keretében egy leleményes hallgató 32 szellemszerű gipsz szoborral töltötte fel az imaház üresen kongó csarnokát. Az ijesztő kiállítás rövid időn belül turistalátványosságá nőtte ki magát, ami a templom megmentését is szolgálja, mivel a befolyó összegből elkezdték renoválni.

Sajnos a felújítási munkálatok végett zárva volt, és persze egy árva lélek sem volt a környéken. Emiatt csak az ablakokból tudtunk belesni, de talán így még inkább hátborzongató volt a helyszín.

Karlovy Vary

 

Karlovy Varyban (ami egyébként egy külön bejegyzést is érdemelne) csak egy pár órát töltöttünk el, és tettünk egy sétát a régi fürdőváros főutcáján. A város már az 1500-as években Európa elsőszámú gyógyfürdő központja volt és ezt a címet még ma is magáénak tudhatja. Az üdülő város évszázadok óta az európai nemesség kedvelt helyszíne. Szinte nincs olyan herceg, gróf, politikai nemes, király, költő, művész vagy híres történelmi személy, aki ne járt volna rendszeresen ide. A legtöbbjüknek saját nyaralója is volt. Amit mi, a pórnép inkább nevezünk palotának vagy luxusingatlannak. 1759-ben tűzvész pusztított a városban, így a mostani látképet a klasszicista építészet dominálja. Ezenkívül természetesen a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál helyszíne és itt gyártják a cseh gyógynövénylikőrt, a Becherovkát.

A többi képért katt a galériára!

Fürdőnadrágot nem hoztunk, bár a csípős hideg végett ezt a programot kellett volna erre a napra tervezni.

A kávézást véletlen a Café Elefantban sikerült megejteni. Amikor az épület előtt sétáltunk akkor jött el a pont, hogy nem bírjuk tovább reggeli nélkül. Beültünk és megláttuk a régi, bécsi stílusú belsőt, ekkor rájöttünk, hogy különleges helyről lehet szó. Ez a város legrégebbi és termesztésen legnépszerűbb kávézója, mely több mint 200 éves! Minden útikönyv, blog és turisztikai infó első számú látványossága.

Fennállása alatt rengeteg fontos személyiség fordult meg nálunk, többek közt Beethoven, I. Ferenc császár, Goethe és most már mi is!

Update: A kirándulásunk óta sikerült eljutni Karlovy Varyba, ahol egy teljes hétvégét voltunk, az útról készült beszámolót ITT olvashatjátok!

Vissza Plzenbe

 

Délután siettünk vissza, mert időpontunk volt a pilseni történelmi földalatti úthálózat felfedezésére. Ez a pincehálózat az egész óváros alatt húzódik, melyek források, raktárak és háború idején fedezékek voltak az itt lakók számára. Ára: 150 korona.

A vezetett túra után megnéztük még az aprócska sörmúzeumot, ahol nem csak a főzést mutatták be, hanem a fogyasztás történelmébe is bekukkanthatunk. Ha befizetünk erre a programra, egy pohár sört kapunk ajándékba, melyet négy, a jegyen szereplő étteremben fogyaszthatunk el. Ára: 100 korona, nagyjából 4 euró, melyet itt foglalhattok gyorsan és egyszerűen..

pxl_20220402_132528654_mp.jpg

Kocsma Nr. 6

 

Az éttermek, fancy bárok, turista pubok mellett szeretünk lokál kocsmákat is megnézni. Ezeket ugye nehéz fellelni, mert, az interneten keresgélve nem ezeket fogjuk elsőre megtalálni. Rendszeres olvasók már ismerik a régi szokásunkat, ehhez híven itt is sikerült megtalálni a helyi „ájrisht”, azaz az ír kocsmát, ez a Jameson Rock Club. Gitárokkal és egyéb relikviákkal díszített sötét kocsma, ahol folyton üvölt a rockzene, a TV-n csak koncert felvétel vagy meccs megy, a pilsen mellett pedig vagy 10 féle Jameson viszkit lehet kóstolni. És még házi pizzájuk is van, ha beütne a sok tömény. Éjfél után pedig igazi kocsmatömeg van.

pxl_20220402_192653160.jpg

 

Összegzés

 

Ha városnézés végett szeretnél valahová elutazni, sok egyéb alternatívát szívesebben ajánlanék. Nálam két prágai út és egy Brno után egy újabb cseh élménynek megfelelő volt. De az említett két várossal nem veszi fel a versenyt. A sörgyárlátogatás viszont a legszínvonalasabb volt, amin valaha részt vettem. Ha a harmadik éjszakát Karlovy Varyban töltjük és kipróbáljuk, hogy lazítottak a termálban 300 évvel ezelőtt, teljes lett volna a nyugat-cseh kaland.

Amennyiben nem akartok lemaradni a legfrissebb cikkekről, lájkoljátok a Facebook oldalt! A kirándulásról készült többi képért pedig kövessetek Instán! Ha pedig tetszett a cikk, kérlek segítsétek egy megosztással!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr3717854683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása