Short Trip Münchenben – Hétvége a bajor fővárosban
2024. június 18. írta: Vándorember

Short Trip Münchenben – Hétvége a bajor fővárosban

Fedezd fel München látnivalóit egy tökéletes hétvégi útitervvel!

München, Bajorország szíve, Németország egyik legizgalmasabb és kulturálisan legsokszínűbb városa. Történelme, öröksége és a modern életstílus keveréke évente több millió turistát vonz a világ minden tájáról. Egy hétvége kiváló alkalom arra, hogy felfedezd a város legfontosabb nevezetességeit, kipróbáld a helyi gasztronómiát, és megtapasztald a helyi életstílust. Ebben az útmutatóban minden fontos tudnivalót összegyűjtöttem, hogy emlékezetes és zökkenőmentes legyen a müncheni kalandod.

1000003561.jpg

A poszt becsült olvasási ideje: 6 perc.

Münchenről mindenkinek az Oktoberfest jut először az eszébe. A város legnagyobb ünnepét azonban érdemes elkerülni, mert ilyenkor elképzelhetetlen mennyiségű turistaáradat jelenik meg itt, a szállások és éttermek árai pedig a megszokottnál is brutálisabbak lehetnek.

pexels-manjose-9827.jpgvia MJ

Budapestről egyszerűen és gyorsan eljuthatunk Münchenbe, ezért Németország felfedezésének ideális elsőszámú célpontja.

Ha érdekelnek további németországi kirándulások, ajánlom figyelmedbe a berlini és a frankfurti short trippünket!

Nem érdemes elfelejteni, hogy Bajorország az egyik leggazdagabb német állam, ahol a fővárosnak értelemszerűen kiemelt szerepe van. Sok német a „legnémetebb” városnak tartja, melyet az erős bajor kultúra miatt érdemelt ki. Így már az elején leszögezhetjük, hogy bármit is csinálunk, vaskos pénztárcára lesz szükség.

Közlekedés, utazás

München könnyen megközelíthető, akár repülővel, akár vonattal vagy autóval érkezel. Az müncheni repülőtérről a városközpontba az S-Bahn vonatok S1 és S8 járatai visznek, amelyek körülbelül 40-50 perc alatt érnek be a központba. A reptér az M5-ös zónában van, így ilyen jegyet kell venni. A szimpla vonaljegy ára 11,6 euró, de érdemes inkább már napijegyet venni, ami 15,5 euró viszont a következő nap 18:00-ig érvényes bármilyen közlekedési eszközre.

pexels-anastasia-shuraeva-4213372.jpgvia AS

Naponta több közvetlen vonat indul Budapestről, amik 6 óra 40 perces menetidővel járnak. Autóval is nagyjából ennyi idő alatt lehet odaérni. A vasútállomás a belvárosban van. A többnapos parkolást és az osztrák pályamatricát is megspórolhatjuk a vonattal, így ez a legolcsóbb és a legkényelmesebb opció. Kifejezetten ezt ajánlom.

A város tömegközlekedési rendszere, amely magában foglalja az U-Bahn (metró), az S-Bahn (városi gyorsvasút), valamint a villamos és busz hálózatot, jól szervezett és könnyen használható. Javasolt egy Munich CityTourCard vagy egy Munich Card beszerzése, amely korlátlan utazást biztosít a tömegközlekedési eszközökön és kedvezményeket kínál különböző látnivalókhoz. Ha viszont nem tervezzük elhagyni az Altstadtot, gyalog sem lehetetlen a küldetés, bár tény, hogy igen nagy a belvárosi kerület.

Szállások

Szállások tekintetében a bevezetőben már belebegtetett, vastagon fogó ceruzára kell számolni. A belvárosban és környékén 70 euró/fő/éj-től indulnak az árak, amiért igen szerény, régimódi körülményeket kapunk. Meglehetősen messzire kell utazni a külvárosban, hogy kicsit olcsóbban, de szebb körülmények közt szállhassunk meg. Konkrét szállást ezúttal nem tudok meleg szívvel ajánlani, de a szálláskereső algoritmusom alapján megtalálhatjátok a legjobb ár/érték arányú helyet.

Első benyomások

A Short Trip rövid ideje alatt (természetesen a híresebb látnivalókat leszámítva) a belvárosról hasonló kép alakult ki bennem, mint anno Berlinben. Mégpedig az, hogy maga a belváros nem kifejezetten szemet gyönyörködtető, nem karakteres megjelenésű, ahol minden utca minden sarkán valami szépség vár ránk. Sokkal inkább egy modern, kissé rideg és távolságtartó hatást kelt. Valahogy nem éreztem úgy, hogy napokon át tudnék a belváros utcáin kóborolni. Na, de térjünk inkább ki arra, hogy mi az, ami miatt érdemes felkeresni a bajor fővárost!

Végtelen mennyiségű sör és wurst!

Talán nem nagy meglepetés, ha azt mondom a legnagyobb húzóérv a hagyományos, bajor étel- és a világhírű sörkultúra. Épp ezért elsősorban baráti társasággal érdemes felfedezni a várost.

5631469-bayerische-wuerstchen-mit-brezeln-suessem-senf-und-bierruempfe-auf-rustikalem-holztisch-oktoberfest-menue-1-jpg-blog.jpg

via kurzurlaub

Az évente megrendezett Oktoberfest a világ legnagyobb sörfesztiválja, amely több mint 6 millió látogatót vonz. Az ünnepség során több mint 7 millió liter sört fogyasztanak. Ezen kívül, főleg melegebb hónapokban, rendszeresen vannak különféle fesztiválok, ahol természetesen a söré és a sokszor kifejezetten old school street foodé a főszerep. A bajor sörök között található a híres bajor búzasör (Weißbier), amely egyedülállóan frissítő és gyümölcsös ízű. Münchenben több mint 60 sörfőzde van, amelyek közül sok évszázados múltra tekint vissza, így mondanom se kell, egy kocsmatúrára ideális választás!

Sörtörvény (Reinheitsgebot): Az 1516-ban bevezetett törvény szabályozza, hogy a sör csak vízből, árpából és komlóból készülhet. Ez a világ legrégebbi élelmiszer-szabályozása. (Egészen 1548-ig, amikor IV. Vilmos bajor herceg kiváltságot adott a búzasör főzésére.)

Bajor ételek

A sörözőket és kocsmákat nem úgy kell elképzelni, mint nálunk. Szinte az összesnek van konyhája, ahol a legkomolyabb sörkorcsolyák közül válogathatunk. A Weißwurst, azaz a tradicionális fehér kolbász sertés- és borjúhúsból készül, amelyet édes mustárral és pereccel (Brezel) fogyasztanak. Tipikusan délelőtt, sörrel együtt tálalják. Ja, nem mondtam? A németek komolyan éjjel nappal sört isznak. Teljesen természetes, hogy a reggeli mellé egy sört gurítanak le. A Schweinshaxe egy ropogós sertéscsülök, amelyet gyakran knédlivel (gombóc) és savanyú káposztával szolgálnak fel, ez az egyik legismertebb bajor étel. Az Obatzda egy pikáns sajtpástétom, amelyet általában pereccel tálalnak, camembert sajt, vaj, hagyma és paprika keverékéből készül. Kiváló sörkorcsolya.

woman-8263165_640.png

A hagyományos bajor vendéglőkben a pincérek Lederhosen-ben (bőrnadrág) és Dirndl-ben (hagyományos női ruha) szolgálnak fel, ami még autentikusabbá teszi az élményt.

A leghíresebb, már-már kihagyhatatlan sörözők

A Hofbräuhaus a világ legismertebb sörözője, ahol autentikus bajor ételeket és söröket kóstolhatsz meg. A Weisswurstot például itt érdemes kipróbálni.  Az Augustiner Bräustuben egy másik híres söröző, ahol tradicionális bajor ételeket szolgálnak fel. Schwarzreiter Tagesbar & Restaurant egy modern étterem, amely újragondolt bajor ételeket kínál, friss és helyi alapanyagokból. A Tantris pedig egy Michelin-csillagos étterem, amely innovatív és nemzetközi ételekkel várja a vendégeket.

1000003582.jpg

A Viktualienmarkt München híres élelmiszerpiaca (a budapesti Vásárcsarnokhoz hasonló), ahol friss, helyi termékeket, készételeket és különlegességeket találhatsz. Ideális hely egy könnyű ebédhez vagy csipegetéshez. A sajtokat és a különféle füstölt kolbászokat itt érdemes beszerezni. A másik közkedvelt német gyorskaját, a Leberkäse-t pedig érdemes itt, a piacon kipróbálni.

1000003584.jpg

Mi az a Leberkäse? Az itthoni párizsihez hasonló leginkább, ízben és állagban is, azonban attól jóval szaftosabb és ízesebb. Sütőben sütik ki a hatalmas húsroládokat, amiket melegen, egy császárzsemlében árulnak, esetleg mustárral, tormakrémmel vagy kevés savanyúsággal. A legjobb a pizzás, majd a sajtos és a harmadik helyen a sima Leberkäse áll.

Programok és látnivalók

München rengeteg látnivalót és programlehetőséget kínál. Összeszedtem nektek a fontosabbakat, illetve azokat, amiket nekünk is sikerült bejárni a rövid idő alatt.

1000003561.jpg

A Marienplatz és az Új Városháza a város szíve, ahol láthatod a híres Glockenspiel órát, ami Európa legnagyobb harangjátékát rejti, több, mint 40 harangja más-más dallamokat játszik, amit az erkélyén lévő 30 figura illusztrál. A tér körül számos kávézó és üzlet található.

Tipp: ha a magyar kotyogós vagy az olasz eszpresszó jelenti számodra a kávét, akkor jól vigyázz milyen kávét kérsz Németországban! Náluk a kávé a filterest jelenti, ami az esetek többségében szörnyű élmény tud lenni.

Ami Milánónak a Dóm, vagy Barcelonának a Sagrada Familia, az Münchennek a Frauenkirche, ez ugyanis a legikonikusabb épület a városban. A katedrális 98 méter magas, ami a város minden pontjáról látható, mivel a városvezetés nem engedélyezi a 100 méternél magasabb épületek építését.

1000003558.jpg

A Nymphenburg kastély egy lenyűgöző barokk palota, amely csodálatos kertekkel és múzeumokkal büszkélkedhet. A bajor nemeseknek köszönhetően igen sok kastély, palota és nemesi ház van a környéken, így a várak szerelmeseinek ez egy igazi paradicsom. Ha viszont neked egy is bőven elég, akkor irány a legjobb egynapos program München környékén: a Neuschwanstein-i, azaz a „Disney” kastély. Pont idén voltunk arra egy egynapos kiránduláson, ha érdekel, miféle szépségek találhatók ott, nézd meg a beszámolómat!

1000012066-01.jpeg

A Deutsches Museum a világ egyik legnagyobb természettudományi és technológiai múzeuma, amely interaktív kiállításokkal várja a látogatókat. Az Alte Pinakothek egy híres művészeti múzeum, ahol a régi mesterek alkotásait csodálhatod meg. A BMW Welt és a BMW múzeum pedig értelemszerűen elválaszthatatlan a várostól. Az előbbi egy hatalmas, ingyenesen látogatható bemutató terem, ahol a legújabb modelleket lehet megtekinteni vagy beléjük is ülni, az utóbbi pedig a BMW történelmét bemutató 2 órás kiállítás, ahová a belépő 12 euró.

pexels-spicy-photographer-34480822-7387470.jpg

Ha pedig marad még legalább 3 óra felesleges szabadidőtök 3,5 euró fejében bejárhatjátok a hatalmas Olympiaparkot, az 1972-es olimpia helyszíneit.

A királyi palota mellett található az Englischer Garten, München hatalmas városi parkja, melyet a világ legnagyobbjai közt tartanak számon. (Bár a dublini Phoenix Parkkal azért nem veszi fel a versenyt.) Sétálhatsz, piknikezhetsz, vagy meglátogathatod a híres kínai tornyot és a hozzá tartozó sörkertet. A legérdekesebb pontja mégis az elején lévő Eisbachwelle. A folyónak itt egy állandó hulláma van, amit a helyi szörfösök éjjel-nappal gyakorlásra használnak.

1000003571.jpg

München további vonzereje, hogy remek hely a vásárlásra, akár luxusmárkákra, akár helyi különlegességekre vágysz, mert nem sok olyan márka van, aminek ne lenne egy müncheni boltja. A klasszikus bevásárló utcák közé tartozik a Kaufingerstraße és Neuhauser Straße. A Maximilianstraße pedig a luxus bevásárló utca, ahol a világhírű divatházak és ékszerüzletek találhatók. Az utazás tervezésénél ne felejtsétek el, hogy Németországban a vasárnap szent és sérthetetlen, azaz szinte minden zárva van!

1000003562.jpg

Bár Münchenben sokan beszélnek angolul a rengeteg turista miatt, mi magyarok jól ismerjük a németeket, és tudjuk, hogy hatalmas plusz ponttal indulunk, ha legalább néhány alapvető kifejezést tudunk németül. Időjárás tekintetében muszáj kiemelni, hogy igen változékony, így érdemes rétegesen öltözködni és mindig magaddal vinni egy esernyőt.

Ha szeretnél olvasni hasonló beszámolókat Európa városairól, kövess Facebookon és Instán, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatsz, hogy ez neked semmibe se kerül! Szállásfoglaláshoz ott a Booking, programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide.

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

 

 

Támogasd a blogot egy kávéval!

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr8418430653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása