A Disney kastély és Németország teteje, a Zugspitze
2023. november 13. írta: Vándorember

A Disney kastély és Németország teteje, a Zugspitze

Két szuper program egy dél-bajoroszági utazáshoz

Ha Münchenben jártok és elegeteg lesz a nagyvárosi zajból, mutatok két hibátlan programot a környéken. A német Alpok egyik központja Füssen alig 2 óra kocsikázással elérhető. Innen a kisváros bejárása után a környék két leghíresebb látnivalóját nem érdemes kihagyni. Ezekről lesz most szó.

1000012066-01.jpeg

A Disney kastély

 

A neuschwansteini kastély Bajorország egyik leghíresebb látnivalója, és nem véletlenül! A kastély egy gyönyörű hegytetőn fekszik, és mesébe illő környezetben található. A kastély megtekintése mellett a környék számos más látnivalót is kínál, így akár egy pár napos kirándulásra is ideális célpont.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Short Trips (@shorttripsblog) által megosztott bejegyzés

A napot a neuschwansteini kastély megtekintésével érdemes kezdeni, főleg, hogy megelőzzük a turistatömeget. A kastélyt gyalogosan vagy lovaskocsival lehet megközelíteni. A gyalogos túra körülbelül 30 percet vesz igénybe, a kastélyhoz vezető út gyönyörű kilátást nyújt a környékre. Sőt egy mesés vízesés mellett is elhalad.

A kastélyt egyébként II. Lajos bajor király építette a 19. században. Ami számomra igazán érdekes volt, hogy a vár négy oldala egészen eltér, de egy dologban hasonlítanak: gigásziak és mesébe illők.

Fehér mészkő homlokzata és mélykék tornyai ihlették meg Walt Disney-t, először az 1950-es években kiadott Hamupipőkében jelent meg. Az első Disneyland tervezésénél az öreg Walt ismét a neuschwansteini csodából merített ihletet, és ez alapján épült a Csipkerózsika-kastély. A cégóriás logójának hasonlósága az eredetihez ezek után pedig tagadhatatlan.

Ha belülről szeretnénk megnézni, magyar audioguide is rendelkezésre áll. Számos gyönyörű terem található itt, köztük a Kék terem, a Lovagterem és a Bánatterem. Jegyeket a lenti parkoló közelében lévő jegyirodában vehetünk, mely 2024-től 18€ lesz.

Ezután érdemes az erdőn keresztül visszaindulni a parkolóhoz. Útközben a Marienbrückét nem szabad kihagyni. Erről a hídról készíthetjük el a tökéletes képet a várról. Tériszonyosoknak nem ajánlott, mert egy mély szakadék felett fogunk állni, ahol több vízesést is láthatunk.

További képek a környékről és a túráról

A kastély megtekintése után érdemes egy sétát tenni a Hohenschwangau kastélyban is. A Hohenschwangau kastély a Neuschwansteini kastély elődje, és szintén gyönyörű környezetben található. A kastélykert ingyenesen látogatható. Aki szereti a természetet, annak ez egy egésznapos program, mert az Alpsee és a Schwansee kívül rengeteg kisebb túraútvonal van itt az Alpok lábánál. A néhány étterem, kocsma és bolt végett pedig éhen halni sem fogunk.

Ha úgy érzed, kastélyból nem elég, a környéken ott van még a linderhofi és a herrenchiemseei is.

Ebédhez a Schwangau Castle Brewery-t ajánlom, ahol a díjnyertes sörfőzde különlegességeit iszogathatjuk a gigászi csülök fölött, miközben a teraszról tökéletesen látszik az Alpok és a vonulatok közt előbukkanó vár.

 Irány a Zugspitze, Németország teteje!

 

A Zugspitze Németország legmagasabb hegye, 2962 méteren fekszik az Alpokban, az osztrák-német határon. A hegy csúcsa népszerű turistacélpont, amelyet az egyik legmenőbb felvonóval lehet megközelíteni. A tetőn pedig egy hatalmas, több emeletes étteremmel ellátott fedett és nyílt kilátó vár ránk, ahonnan jó időben az Alpok legszebb hegyvonulatait, illetve elképesztő mélységet láthatunk.

pxl_20231014_115849021-01.jpeg

A felvonó

A Zugspitzére három különböző felvonóval is el lehet jutni: az osztrák oldalon a Tiroler Zugspitzbahn lifttel, a németországi oldalon az Eibsee felvonóval, illetve ott van még a fogaskerekű hegyivasút és egy rövidebb lift kombinációja is.

A mi túránk során az Eibsee Seilbahn felvonót választottuk, hiszen a német oldal felől támadtunk. Sor nem volt a jegypénztárnál, mert a fenti kamerák brutális ködöt mutattak. Elindultunk hát helyette az Eibsee tó partján egy kis túrára. A tótúra 7,2 km hosszú, nagyjából 2-3 óra alatt kényelmes tempóban körbe lehet sétálni, de megéri rááldozni az időt, hiszen elképesztően gyönyörű mind a tó, mind a part. A végén sem kell aggódni, hisz a parton lévő éttermekben meg tudunk pihenni.

Az utunk kezdetén kiszúrtuk, hogy kitisztult a hegytető, így azonnal visszaindultunk a felvonóhoz. Az retúrjegy ára elég borsos, 70 €, viszont a cserébe kapott élmény és látvány mindenért kárpótol.

A modern, panorámás felvonó több szempontból is világcsúcstartó. A világ leghosszabb, ilyen jellegű távján összesen 3212 métert utazunk, és az egy szakaszon megtett magasság különbségben is rekorder, hiszen a csúcsig 1945 méter szintkülönbséget tudhatunk le, mindezt 10 perc alatt. (Nagyon meredeken és nagyon magasan utazunk.) A felvonóból gyönyörű kilátás nyílik az Alpokra, sőt a felvonó alján lévő üveglapon át újabb szemszögből csodálhatjuk meg ezt a nem mindennapi tájat. Tériszonyosoknak viszont életük legszörnyűbb utazása lesz.

pxl_20231014_114646471.jpg

A csúcs

A csúcson két étterem, több panorámaterasz és egy kilátótorony található. Az étteremben meleg ételeket és italokat vásárolhatunk, a panorámateraszon pedig pihenhetünk és gyönyörködhetünk a kilátásban. A kilátótoronyból még magasabbra emelkedve még jobb kilátást kapunk a környékre. Látván ezt a hatalmas épületet, biztos vagyok benne, hogy mindenkit lenyűgöz majd az a teljesítmény, hogy hogyan voltak képesek ilyen magasan, ilyen körülmények közt ezt felépíteni.

Tipp: évszaktól függetlenül készüljetek meleg öltözékkel, sapka, sál, és kell a napszemüveg is. Nevét sem véletlenül kapta, brutális szél vár ránk odafent. Érzékenyebbek a ritka levegő miatt szédülést, enyhe meglassulást, fáradtságot tapasztalhatnak.

Visszafelé a felvonón kívül van egy másik lehetőség, ahol egy kisebb felvonón egy gleccserhez jutunk, majd onnan fogaskerekű vonattal érhetünk vissza a parkolóba. Az utóbbi útvonal menetideje érthetően hosszabb.

A csúcson készült képekért katt a galériára!

Bár télen nehezebb jó időt kifogni, mind a tó-körút, mind a Zugspitzére történő utazás az év minden szakában csodás élmény. Kényelmes nyugodt tempóval a tó körtúra, egy ebéddel és a teljes Zugspitze-élménnyel legalább 6-6,5 órás program.

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

Szállásfoglaláshoz ott a Booking
Programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr4918243637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása