Revolut: Hogyan fizessünk egyszerűen és olcsón külföldön? – 3. rész
2019. február 14. írta: Vándorember

Revolut: Hogyan fizessünk egyszerűen és olcsón külföldön? – 3. rész

15 dolog, amit érdemes tudni a Revolutról

Miután az előző részben kitárgyaltuk a TransferWiset, jöjjön a Magyarországon is egyre népszerűbb Revolut. Akik hallottak már a külföldön való alternatív fizetési módokról, azok egyből a Revoluttal példálóznak, és mindenkinek azt ajánlják. De tényleg ez lenne az abszolút győztes? Nézzük meg, hogy mit is tud!

A cikk legutóbb 2021.09.18-án frissült!

revolut-prepaid-kartya-1280x640.jpg

 

Ha még új vagy a „digital banking” témában, javaslom, előbb olvasd el a cikksorozat előző két részét. Az első [ITT] egy általános összefoglaló arról, milyen előnyökkel járnak a FinTech cégek kártyáival történő fizetés a külföldi utazások során. A második bejegyzés [ITT] a hivatalos magyar központtal is rendelkező TransferWise-ról szól. Most pedig a Revolut bemutatásával folytatjuk.

A Revolut egy brit cég, melynek világszerte több, mint 3 millió felhasználója van. A TransferWise-zal ellentétben kizárólag a mobilalkalmazásukkal tudunk utalni, váltani. A fő céljuk az olcsó bankolás, de emellett a globális devizaváltás miatt lettek olyan népszerűek.

befunky-collage_3.jpg

Az alapokról

 

1, A regisztráció a honlapjukon kezdődik a telefonszámuk megadásával. (Érdemes meghívó linket használni, erről bővebben a cikk végén!)
2, Majd az applikáció letöltésével folytatódik.
3, Először fel kell töltenünk 3500 forintot. Ez természetesen ott marad a számlánkon, nem nyúlja le a cég. Ez amolyan "ellenőrzés", hogy valós személyek vagyunk és van hivatalos főbankszámlánk.
4, Adataink megadása után igényelhetjük a fizikai kártyát, melyet a postás egy-két hét alatt kiszállít. Ennek egy egyszeri postaköltsége van, havi vagy éves kártya díj nincs! Mivel kifejezetten „banking” (de nem bank!) cégről van szó, a használat előtt aktiválnunk kell - az egyébként igen esztétikus kinézetű - bankkártyánkat. Ezt egy egyszerű chippes vagy mágneskártyás fizetéssel tehetjük meg.
5, Feltölteni csak a saját nevünkön lévő bankkártyával javasolt, de utalást bárkitől fogadhatunk. A TrasferWise-zal ellentétben, csak egy brit számlaszámot kapunk, de természetesen több deviza is lehet a kártyánkon lévő "zsebekben". (Tarthatunk a kártyán forintot, eurót, kripto devizát vagy épp kunát.)

Múlt idézés magyar szemmel. Korábban nagy problémával találtuk szembe magunkat, hiszen csak néhány devizával (például: euró, dollár vagy font) tudtuk feltölteni a számlánkat. Mely kikerülésére megoldást nyújtott a Curve kártya, azonban szerencsénkre sokat fejlődött a cég. Mindannyiunk legnagyobb örömére 2019. május óta már elérhető a forint alapú feltöltés! 

A devizás fizetésről

 

A feltöltött forintot bármikor, amikor úgy gondoljuk, hogy kedvező az árfolyam, egy pillanat alatt átválthatjuk külföldi pénznembe, melyet egy másik "deviza zsebben" tárolhatunk. De hogyan zajlik a fizetés, ha több deviza is van a kártyán? Vásárláskor természetesen mindig az adott ország devizájának megfelelő „zsebből” vonják le az összeget. Ha nem váltottunk előre devizát, vagy olyan országban fizetünk, aminek nincs támogatott számlája (pl Szerbia) akkor a fődevizánkból (esetünkben a forint zsebből)  váltja át automatikusan az aktuális árfolyamon. Ha netán forintból van kevés, akkor a második legtöbb devizát tartalmazó zsebből vált. És hogy hol van a kutya elásva? A váltás mindig az aktuális bankközi árfolyamon történik. (havi 1850000 forintig, hétköznap) És ezért éri meg a fintech cégekkel nyaralni menni, mert nem a hazai bankok magas deviza eladási árfolyamán, hanem az interbank rate árfolyamán váltanak! 

De mi az a bankközi árfolyam? A bankok gyakran kérnek egymástól kölcsön. Ekkor ők természetesen nem a fogyasztók számára elérhető, magas deviza eladási árfolyamon váltanak, hanem a sokkal kedvezőbb inter-bank rate-et használják. (Egyébként ezt használja a Curve is.) Ami nagyon közel van a hivatalosan meghatározott középárfolyamhoz. A hivatalos középen egyébként senki sem vált, hiszen akkor tényleg semmilyen haszna nem lenne az adott cégnek. Akik viszont ezzel hirdetik magukat, mint pl. a TransferWise, azoknál számoljunk, hogy lesz valamennyi váltási díj.

Kerüljük a dupla konverziót! Természetesen a főkártyánkhoz hasonlóan, ha a terminál kérdezni, milyen pénznemben akarunk fizetni, mindig az adott ország devizáját válasszuk. Szintén fokozott figyelmet követel az online fizetés is. Sok esetben más pénznemet ajánl fel, vagy más pénznem van alapértelmezetten egyes honlapokon beállítva.

Mit tud a Revolut, amiért ilyen népszerű? És mik azok az extrák, ami kenterbe verik az TransferWise-t?


Lássuk azt a 15 dolgot, amit érdemes tudni a Revolutról!

 

 1. Nekik van a legjobb alkalmazásuk. Jobb, mint a TransferWise-é! A pénzzsebek közt gyorsan lehet váltani. Az analízis oldaluk rendkívül sokoldalú. Minden egyes fizetést külön, jól látható ikonnal automatikusan csoportosít az alkalmazás (étterem, online vásárlás, élelmiszer, közmű, utazás stb.). Havi lebontásban áttanulmányozhatjuk a költekezésünket, hogy a büdzsénk hány százalékát, mire költöttük. Ezzel a pénzügyi tudatosságunkat tudjuk fejleszteni. Ilyen „budget” alkalmazások létezne, de minden vásárlás után magunknak kell bevinni az adatokat, ami sok időbe telik, és sokszor el is felejtjük felvinni azt. Ezt a Revolut alkalmazása automatikusan megcsinálja helyettünk!

screenshot_20190213-190002-01.jpeg2. Havi 5000 font értékig ingyen utalhatunk. (Kivéve, ha közben váltás történik, részleteket lásd a Revolut honlapján.)

3. Revolutos kártya használók között működik a „splitwise, azaz a számlaszétdobás. Ha csoportosan mentek étterembe, és egy ember fizet, később a szétosztással egyszerűsíteni tudjátok a tartozásokat. (A Splitwise egyébként egy óriási találmány csoportos utazásokra, erről egy külön cikkben olvashattok.)

4. Van kártya befagyasztás, limit módosítás és a különböző fizetési módokat individuálisan lehet blokkolni, ingyen. (Sok hazai banknál ezek mind fizetős opciók!) Elvesztés estén nagyon hasznos.

5. Létrehozhatunk ideiglenes virtuális kártyát a biztonságosabb online fizetésekhez.

6. Vásárolhatunk crypto valutát. Kezdő kriptobróker, hajrá!

7. Azonnali készülék és/vagy utasbiztosítást köthetünk. Akár téli sportokra is!

screenshot_20190213-185926-01.jpeg8. Reptéri lounge-ba vehetünk belépést.

9. Malacpersely opció: minden vásárlásunkat felfelé kerekíti, és a különbözetet egy külön zsebbe gyűjti. Így virtuálisan gyűjtögethetjük az aprót jövőbeli utazásainkhoz.

10. Természetesen azonnali értesítést kapunk telefonunkra minden pénzügyi mozgásról. Így megspórolhatjuk az idehaza ismert drága sms értesítéses előfizetést.

11. 200 font értékig (vagy 75000 forintig) ingyen vehetünk fel készpénzt bárhol a világon. Utána 2% a felvételidíj.

12. Minden tranzakcióról külön számlát tudunk lementeni pdf-ben. Ügyintézéshez nagyon praktikus!

13. Létre tudunk hozni fizetési linket, azaz egy urlt-t, amit elküldhetünk e-mailben vagy cseten ismerőseinknek. Erre rákattintva könnyedén tudnak nekünk fizetni, és nem kell bajlódnunk a számla adatok elküldésével. Biztonságosabb, mintha kiadnánk az adatainkat.

14. Revolut tőzsde. Jelenleg csak prémium kártyával, de nemsokára az ingyenes verzióval is vehetünk tőzsde részvényeket.

15. A legfontosabb, hogy természetesen nincs havikártya, utalási és feltöltési díj sem! Viszont a kártyának van egy egyszeri kiszállítási díja. Kivéve, ha meghívó linken át regisztrálsz.

A deviza váltásról bővebben

 

A Revolut folyamatosan, másodpercről másodpercre frissíti az árfolyamot, míg a TW csak bizonyos időközönként. Személyes tapasztalat alapján a hivatalos váltási árfolyam a Revolutnál hangyányit magasabb a TW-hez képest. Ezt pár feltöltéssel ellenőriztem, minden alkalommal az árfolyamok között 0,1%-nál kevesebb eltérést tapasztaltam a TW javára, ami tízezer forintos nagyságrendben is csak pár forint. A Revolutnál viszont nincs váltási díj (havi 5000 font váltási értékig), mint a TransferWise-nál!

screenshot_20190213-185945-01.jpeg

A hátrány(ok)

 

  • A TransferWise-hoz képest kevesebb a támogatott deviza. (TW - 45, Revolut - 29)
  • A Revolut pénzmosást ellenőrző rendszere néha blokkolja az átlag felhasználó accountját, melyet hivatalos kereset kimutatással és egyéb hivatalos dokumentumok elküldése után aktiválnak újra. Ez teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor következik be és mennyi ideig tart, ami egy utazás kellős közepén kellemetlen lehet.
  • A Revolut prepaid bankkártyát küld, amint néhány helyen nem fogadnak el. Kevés az ilyen, de nagyobb esély van rá, mint debit kártya esetén. Ezért érdemes egy debit kártyát is magunknál tartani. (Pl: TW vagy Curve)

Összegzés

 

Most hogy elindult a forintos feltöltés, a magyar utazók számára ez óriási pozitív változás. Ezentúl bőven elég lesz egyetlen kártya, nem lesz szükség trükközős feltöltésre (Curve, Simple vagy TW tovább utalás), hisz a Revolut elérhetővé tette számunkra a legolcsóbb és leggyorsabb deviza váltást és felhasználást. A rengeteg extráról nem is beszélve, amit a cég nyújt. Szóval akkor felejtsük el a többi kártyát? Szerintem nem érdemes!

  • Mivel a TransferWise és a Curve sokkal több devizát támogat, így bizonyos országokban nem lesz jó a Revolut előre váltása. (Pl. Ukrajna) De ez a jövőben persze változni fog.
  • A Revolutnak is van havi váltási limitje, így ha valaki milliós összegeket váltana és utalna, akkor a TW jobb megoldást kínál.
  • Előfordul, hogy nem fogadja el egy-egy "elmaradott" terminál vagy cég az egyik kártyát (inkább EU-n kívül lehet ez jellemző, tapasztalat...), ezért nem árt, ha más típusú kártya is van nálunk. (Engem már mentett ki a Curve ilyen helyzetből.)
  • Mindegyik kártyának megvan az előnye, érdemes kipróbálni őket, elvégre ingyenesen be tudjuk szerezni ezeket. (Úgy is az lesz a vége, hogy mindet akarjuk :D )
  • Az ingyenes készpénz felvétel limitje minden kártyánál 200 font. Szóval minél több kártyánk van, annál többször tudjuk ezt kihasználni.

Ha te is szeretnél Revolut számlát és kártyát a meghívó linkért KATTINTS IDE!

 

Az első cikket a külföldön való fizetésről [ITT] találjátok.
A TransferWise-ról a cikket [ITT]. 
A „fekete bárányról” a Curve-ről pedig [ITT] olvashattok. Ez nem prepaid kártya, de sikerült elérnie, hogy bekerüljön mindenki pénztárcájába.

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek segítsd egy megosztással! És ha nem akarsz lemaradni a folytatásról, kövess Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr4714625732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mengyan 2019.09.08. 11:25:41

Szia! Jó a cikk! Lenne két kérdésem:
- ha lejár a kártya, az újat is ingyen küldik ki? Az oké, ha esetleg annak már lesz a fent említett postázási díja, engem a magyar bankok lejárt kártya cseréje miatt kivetett több ezer Ft-os lehúzásához hasonló díj érdekel, hogy lesz-e? Tudod, amikor reklámban ezerrel tolják, hogy ingyenes a bankkártya, ha most váltasz bankot, 2 év múlva meg pislogsz, hogy mennyibe került a lejárt kártya cseréje!
- Láttam, hogy van lehetőség Visa kártyát kérni. (Lehet, nem itt, hanem másiknál, pl Curve-nél láttam.) Régen volt egy olyan "ökölszabály", hogy dollár (vagy dollárhoz kötött) devizájú országba Visa, Euro-s országba Mastercard kártyát érdemes vinni, mert azzal kedvezőbb a váltás. Érvényben van még, vagy ez az egész úgy ahogy van, baromság, esetleg az is volt mindig? Egy ismerős ismerőse fizette minden költségét Mastercard-al az USA-ban, és itthon meg meglehetősen elkerekedett a szeme a számlakivonat láttán. Akkor mondta neki valaki, hogy ja, oda Visa kártyát kellett volna vinni.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.09.08. 11:36:28

@mengyan:
- igen, ingyen. De ezt 5 évre adják, szóval az se most lesz :D
- Mo-ra MC-t küldenek, jelenleg nincs lehetőség visat kérni. Személy szerint nem tudom, mire ez a nagy mc-visa harc a revolutos felhasználók közt. De pont a revolutnál az ég világon semmi értelme nincs az egésznek. Hisz egy kártyán van egyszerre dollár/euró/forint stb... amit te váltasz át ismert árfolyamon, azon már hova váltana tovább a kártyatársaság? Szóval itt ennek nincs jelentősége.

Ironhide 2019.09.15. 16:40:33

Üdv mindenkinek!

Nemrég lett Revolut kártyám, meg Curve is.

Pont a hétvégére mennénk Horvátországba "nyaralni". A szálláshoz kp kell. A hétvégi emelt váltással nagyjából tisztában vagyok. A vásárláskori zsebbekkel is mondhatni, hogy értem. :)

A kp a gond, euro kell a szállásnak. Az ok, hogy a Revolutra felteszem a pénzt, átváltom hétközben euróra, de itthon megtudom szerezni bármely ATM-ből (kivéve az Eur-Ft atm) a kívánt eurót (140 euró), vagy majd csak kint vmely ottani atm-ből vegyem fel?

A revoluton már van kuna zsebem. Arra van feltöltve összeg. Azt atm-ből szintén feltudom venni? Curve kártyán keresztül is? A feltöltése világos.

Külföldre csak kp-t vittem meg bankkártyát eddig. A kp felvét eddig kimaradt az életemből. Itthon se nagyon atm-ezek.
Előre is köszi aki szájbarágósan megírja.

VegyészBéla 2020.01.07. 16:06:21

Szép napot kívánok!
Kérdés: Revolut kártyával külföldi nagy összegű vásárlás is lehetséges díjmentesen? Nagy összeg: ~240.000 Ft, bolti vásárlás.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.01.07. 16:08:09

@VegyészBéla: 240 nem nagy összeg, csak nekünk magyaroknak :P. Nem lesz gond. Én repjegyet, szállást szoktam vele fizetni azok is nagyjából hasonló összegek.

VegyészBéla 2020.01.07. 16:29:12

@Vándorember: :) És hogyan célszerű rendezni? Ft-ban, vagy az adott ország devizájában? Ha Ft van a kártyán, akkor váltsam át az adott devizára? Csak azért kérdezem ennyire bután, mert olvastam valami hétvégi más +1%-os váltási költségről is... Vagy csak Ft legyen a kártyán és kint az adott ország saját devizájában indítsam a fizetést? Vagy ebben az esetben felesleges is vacakolni vele, fizessek kint a magyar bankkártyával? Illetve másik kérdésem : Revolut kártyával érdemes előleg számlát utalni itthonról :) Hirtelen nincs több kérdésem.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.01.07. 16:32:33

@VegyészBéla: igazából minden kérdésedre a válasz ott van a cikkben. De röviden : átváltani és kinti devizában fizetni.

VegyészBéla 2020.01.07. 16:53:27

És utalni előlegszámlát? Azt is, váltam át az adott devizára és azt utaljam tovább, úgy jobban járok?

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.01.07. 16:54:47

@VegyészBéla: sajnos azt nem tudom mi az előleg számla. Fel kell tölteni forintot és azt átváltani. Ennyi.
süti beállítások módosítása