Hogyan fizessünk egyszerűen és olcsón külföldön? – 2. rész - (Transfer)Wise
2019. február 08. írta: Vándorember

Hogyan fizessünk egyszerűen és olcsón külföldön? – 2. rész - (Transfer)Wise

Ne csak utalj, válts okosan is!

Az előző részben arról írtam, hogy mi a gond az itthoni bankokkal, a devizaváltással és a saját főkártyával a külföldi utazások során. A különféle rejtett költségeket nem is említve. Ezekre a problémákra nyújtanak remek megoldást az ingyenes fintech cégek, melyek sokkal olcsóbb "banking", azaz pénzügyi szolgáltatást nyújtanak. Akiknek ismeretlen a téma, az előző cikkben olvassátok el, hogy miről is van szó. [ITT]
A Monese, Monzo, N26 és társairól bevallom, nem tudok sokat. Néhány itthon el sem érhető, a forintos feltöltésre meg a közeljövőben esély sincs. A TransferWise-nak (innentől TW) és a Revolutnak viszont itthon is egyre nagyobb tábora van. A Curve pedig emellett még itthoni használatra is szuper kényelmi szolgáltatást nyújt.
De most nézzük, mire jó a TransferWise!

transferwise-hello-world-fizetesi-kartya-magyarorszag-1280x640.jpg

A cég rövid története

 

Két jó barát ugyanazzal a pénzügyi gonddal küszködött. Az egyikük euróban kapta a fizetését, de fontra volt szüksége, a másiknál pont fordított volt a helyzet. Kitalálták, hogy havonta egyszer megnézik a hivatalos középárfolyamot, és az alapján azonos pénznemű számlájukra átutalták egymásnak a kívánt összeget. Ebből született meg a TransferWise.

Mind jól tudjuk, hogy itthoni forintos számlánkról egy külföldi számlára történő utalásért (ha eurózónán kívüli, arról főleg ne beszéljünk) meglehetősen borsos árat fizetünk. Deviza eladási díj, konverziós díj, utalási díj meg a fene tudja még mennyi díj. Ezért jött létre első körben a TW, a különféle devizák olcsó átváltására és átutalására. Azóta több, mint 8 év telt el és jó sokat fejlődött a cég. Például több, mint 40 különféle devizánk is lehet egy számlán, illetve kiadta a cég a saját bankkártyájukat, amivel tovább utalás nélkül költekezhetünk, a napi használatra is alkalmassá vált a TW-os számlánk.

Hogyan működik? – Tölt, vált, küld, fogad és költ!

 

A TW honlapján egyszerű online regisztráció után (a személyazonosítás miatt, el kell küldenünk egy szelfit a saját igazolványunkat a kezünkben tartva, ez elsőre furának tűnhet, de nem kell megijedni) kapunk egy egyedi európai IBAN-t, egy amerikai, egy brit és egy ausztrál számlaszámot is. Így például az angol rokon nagyon olcsón tud majd fontot átutalni az angol számlaszámunkra. Az aktiválás és kártyarendelés az első feltöltés után lehetséges. [A kártya postán érkezik, általában 1-2 hét.]

Mi magunk is tudunk feltölteni forintot (bankkártya adataink megadásával, 0,4%-os feltöltési díjért cserébe azonnal) vagy sima banki átutalással. Mivel a cég itthon is bejegyzett, van egy Raiffeisenes bankszámla száma így, ha banki átutalással töltünk fel, akár ingyen is küldhetjük a forintokat a TW számlánkra. Ebben az esetben nem azonnali az utalás, viszont a saját bankszámlánk szerinti utalási díjat kell csak fizetni, ami egyes számláknál ingyenes is lehet. [Nálam ez egyébként 0,2%]

Igényelhetünk ingyen bankkártyát az accountunkhoz (ez lesz a prepaid kártyánk), így a feltöltött pénzt bárhol elkölthetjük. Így többé nem kell magunknál tartani a főkártyánkat, azt nyugodtan otthon hagyhatjuk. [Pl.: ha fesztiválozni menne az ember.]

A TW fő profilja a devizák közti utalás/váltás. De nézzük egy példán, hogyan történik ez, és hol spórolunk.

Tegyük fel forint a főpénznemünk és euróban kell fizetnünk utalással egy foglalást. A TW-ra feltöltöttük a forintot, majd megadjuk az címzett adataid és az elutalni kívánt összeget természetesen euróban. Ilyenkor nem a bankunk fogja átváltani a saját önkényes magas deviza eladási árfolyamon, hanem a TW. Még pedig a létező legjobb árfolyamon, ami a hivatalos piaci középárfolyam. Ennél jobb váltási árfolyamot egyik, a későbbiekben bemutatott fintech cég sem ad!
Cserébe viszont a többiekkel ellentétben van utalási/váltási díj. Ez a díj azonban a nagy bankokhoz és pénzváltókhoz képest sokkal, de sokkal alacsonyabb, 0,3-0,5% között van. A díj sok mindentől függ: az átváltandó pénznemtől, az átváltott pénznemtől, az összegtől, hogy gyors utalást (közvetlen főkártyáról indított) vagy lassú utalást kezdeményezünk.
Van egy hivatalos kalkulátor, amivel pontosan ki tudjuk számolni, hogy mennyibe fog kerülni egy utalás. Ez [ITTtaláljátok.

A lényeg: utazóknak miért alap felszereltség?

 

Ha kirándulni készülünk a feltöltött forintot otthon a fotelben ülve, azonnal bármilyen devizába átválthatjuk középárfolyamon a telefonos alkalmazáson keresztül. Így például, ha épp „lejtőn” van az adott pénznem, az utazás előtt olcsóbban, előre beszerezhetjük az elkölteni kívánt pénz. Mint korábban írtam, minimális konverziós díj azért van, (nekik is valamiből meg kell élni) 

[Itt egy egyszerűsített példa az euróval, hogy mennyire is minimális ez a díj. Legyen a középárfolyamunk 320 huf. A legtöbb banknál az eladási deviza 4-5, de akár 8-9 forinttal is magasabb lehet! A mi esetünkben a TW-nál 320+0,35%= 321,12 forintba fog kerülni egy euró beszerzése.]

Az extrák

 

Havonta 200 GBP értékig ingyen vehetünk fel készpénzt bármilyen ATM-ből, bárhol a világon.

Az applikáción keresztül bármikor tudjuk blokkolni a teljes kártyát vagy külön-külön bizonyos fizetési módokat (online, paypass vagy mágnescsíkos fizetés) és külön módosíthatjuk a limiteket, szintén ingyen.
[Az én bankom, minden egyes limit módosításért külön díjat számol fel.]

Ha használjuk a kártyánkat az alkalmazás azonnal küldi az értesítést róla.
[Itthoni bankunk havidíjért cserébe esetleg küld sms-t.]

Kihagytam a lényeget: havi díj nincs, kártya díj nincs.

Fontos! Hétvégén a pénzügyi szektorban pihi van, így a hétvégén történő váltás kerüljük. Ilyenkor feláras, vagy rosszabb árfolyamon tudunk csak váltani! Ez érvényes minden bankra, fintech cégre és pénzváltó bódéra is.

Összegzés 

 

 A cikk elején részletezett okot miatt a Revoluttal van értelme összehasonlítani.

Ami miatt többet tud a Revolutnál:

  • Magyar bankszámlára utalva is tölthetjük.
  • Világ utazóknak jobb választás, mert a TransferWise támogatja a legtöbb devizát a többi céghez képest. Még igen ritka devizákat is, mint a nepáli rúpia vagy a kenyai shilling. Azonban ezeknél jóval magasabb váltási díjjal kell számolnunk.

Ahol gyengébb a Revoluthoz képest:

  • Túl keveset nyújt az alap alkalmazás.
  • Nincsenek extra funkciók. (pl. analízis, élő árfolyam)

Regisztrálj a linken és kedvezményt kapsz!

 

Amennyiben regisztrálni szeretnél, és megkapni a saját ingyenes kártyádat a TransferWisetól, és azt meghívó linken keresztül teszed meg, az első 500 GBP értékig ingyenes tudsz utalni vagy a váltási költséget 500 GBP értékig  elengedik.
A meghívóért kattints IDE.


Az előző cikket itt találjátok. A következő részben a Revolutot vesézzük ki, majd a Curve jön.

Ha nem akarsz lemaradni a folytatásról kövess Facebookon! És ha tetszett a cikk, kérlek segítsd egy megosztással!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr8414615502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RPeter76 2019.11.12. 10:42:49

A TransferWise-t kipróbáltam sajnos.
Senkinek nem ajánlom! November 6.-án küldtem pénzt Hollandiába, utolsó levelükben 8.-ára ígérték, hogy odaér. Ma 11.-e van, pénz sehol, akiknek kellett volna, azok bajban, újabb levél nincs, nyomonkövetés nem működik, belépni nem lehet, számlát deaktiválták, jelenleg úgy tűnik, több mint negyedmillió forint eltűnt az éterben. Csak az használja, akinek mindegy, hogy a pénze megérkezik-e vagy sem!

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.11.12. 10:48:42

@RPeter76: még sose hallottam hasonló panaszt róluk szóval valószínűleg egyedi esetről lehet szó, de ez nyilván téged nem nyugatat meg. De köszi hogy le írtad a tapasztalatod. Javaslom ha már van magyar irodájuk vagy kirendeltségük keresd fel ott őket.

RPeter76 2019.11.12. 15:40:59

@Vándorember: Köszönöm, már próbáltam, de nem tudják megmondani, miért tiltották le az átutalást, simán és egyszerűen csak nem teljesítik, szerintük ez így teljesen rendben van. Hivatkoztak az általános szerződési feltételekre, ami alapján szerintük ezt így bármikor megtehetik. Csak éppen az ott hivatkozott pontok közül egyik sem vonatkozott rám, ezek alapján teljesíteniük kellett volna, amit vállaltak. De arra sem futotta, hogy e-mailt küldjenek. Azt még behazudták, hogy 8.-ára odaér a pénz, de arról, hogy mégse, már semmit nem küldtek. Ezért kell megbízható, Magyarországon nem csak egy felelősségre nem vonható leányvállalat-irodával rendelkező cég vagy bank. Egy WU biztos nem fog ilyeneket bejátszani, ezek a netes cégek meg felelősség nélkül megtehetnek bármit. A pénzt majd elvileg visszautalják. Bár ha nem, a magyar irodán keresztül akkor sem perelhető az anyacég, szóval bukta. Ezért nem ajánlom senkinek, hogy ilyen súlytalan cégre pénzt bízzon. Egy bank amelyik jelen van az országban több százmilliárdos vagyonnal, az azért nem fog pár százezer vagy pár millió forintos összegekkel így zsonglőrködni, mert ha nem teljesíti szilárdan a vállalását, akkor van felettük egy pénzügyi felügyelet, amelyik felelősségre vonja. Az ilyen netes cégek meg kibújnak a felügyelet alól.

mengyan 2020.04.25. 16:43:13

Sajnos már nem ingyenes a TW kártya, 2000Ft-ot kérnek érte. Nemrég akartam kérni, és meglepődtem, hogy fizessek érte 2000Ft-ot. Akkor mondom, ráér, jól elleszek egyelőre a Revo-val, és a Curve-el. Majd, ha lesz akciójuk, akkor kérek.
süti beállítások módosítása