Curve: Hogyan fizessünk egyszerűen és olcsón külföldön? – 4. rész
2019. február 28. írta: Vándorember

Curve: Hogyan fizessünk egyszerűen és olcsón külföldön? – 4. rész

Egy kártya mind felett! És 10 £ ajándékba!

A külföldön való alternatív, és ami a legfontosabb, olcsó fizetési módokról szóló cikksorozat utolsó részéhez értünk. Az első rész egy áttekintés volt, hogy milyen problémákkal találkozhatunk, amikor fizetésre kerül a sor, és ez milyen drága tud lenni. A második és harmadik cikkben a TransferWise és a Revolut kártyáját mutattam be előnyeikkel és hátrányaikkal együtt. Most pedig a Curve bankkártyájáról lesz szó, ami nagyban eltér az előző két banking cégtől, hiszen nem csak külföldön, hanem itthoni használatra is igen hasznos lehet!

img_20190223_104857_bokeh.jpg


A cikk legutóbb 2019.08.05-én frissült!

Mi is az a Curve? Egy kártya mind felett!

 

A Curve a megszokottól eltérő pénzügyi szolgáltató. Bankszámlát nem kapunk tőlük, nem tudjuk feltölteni és itt tárolni a pénzünket, mint a korábban bemutatott két cégnél. A FinTech más lehetőségét nyújtja nekünk, mely főleg kényelmi szolgáltatás.
Ahogy a jelmondatuk is takarja, All your cards in one, ez egy gyűjtő kártya azoknak, akiknek több bankkártyájuk is van. A Curve alkalmazásába feltölthetjük a többi kártyánk adatait, így egy helyen lesz elérhető mind. Innentől kezdve elég csak a kék kártyát magunknál tartani, a többi maradhat biztonságban otthon. Ezen keresztül mennek majd végbe a tranzakciók. Az alkalmazásban be tudjuk állítani, hogy melyik legyen az aktív kártya, ilyenkor erről történik a fizetés. Ha másik számlára lenne szükség, az applikációban rábökünk a másik kártyára és az lesz az aktív, így ezután arról fog indulni a tranzakció. A közbeiktatott Curve tőlünk természetesen nem vesz le semmilyen jutalékot a fizetések után. Pontosan annyit von le az aktív kártyánkról, amennyit a terminálnál fizettünk.

curve-op1.jpg

Utazós kártya, hisz olcsóbban vált, mint a bankunk.

 

A leghasznosabb, ha külföldre utazunk. De hogy, és mint történik ilyenkor a fizetés? Amikor a forint alapú kártyánk az aktív és külföldön devizában fizetünk, a saját bankunk magas deviza eladási árfolyama helyett a Curve végzi el a váltást interbank rate, azaz alacsonyabb bankközi árfolyamon. A főkártyánkról pontosan annyi forintot von le, amennyit az adott bankközinek megfelelő devizát kell fizetnünk. Nincs csúsztatás, későbbi, magasabb árfolyamon való jóváírás, nincs emelt- vagy váltási díj, azonnal végbemegy a fizetés.

De mi az a bankközi árfolyam? A bankok gyakran kérnek egymástól kölcsön. Ekkor ők természetesen nem a fogyasztóknak ajánlott magas deviza eladási árfolyamon váltanak, hanem a sokkal kedvezőbb inter-bank rate-et használják. (Egyébként ezt használja a Revolut is.) Ami nagyon közel van a középárfolyamhoz. A hivatalos középen egyébként senki sem vált, hiszen akkor tényleg semmilyen haszna nem lenne az adott cégnek. Akik viszont ezzel hirdetik magukat, mint pl. a TransferWise, azoknál számoljunk, hogy lesz váltási díj.

Erről lenne szó: színtiszta, azonnali fizetés bujtatott költségek nélkül. Ezzel gyakorlatilag az utazók álma és vágya teljesül. Vége a bohóckodásnak, töltögetésnek, váltogatásnak, a kártyánkon maradt felesleges devizáknak is búcsút mondhatunk, sőt ezzel az összes többi fizikai kártyának is!

2058416935_74d9232e74_b.jpg

Mielőtt végleg megsemmisítjük a kártyáinkat, tisztázzuk a részleteket, az előnyöket és a hátrányokat!

 

Előnyök

  • A regisztráció és az alap kártya teljesen ingyenes és havi díj mentes.
  • Több mint 210 országban fizethetünk ezzel a kártyával,  ahol elfogadnak MasterCardot.
  • A fizetések után mobilunkon azonnali értesítést kapunk a tranzakcióról.
  • A kártyát azonnal és ingyen tudjuk zárolni/feloldani, ha elveszne. Vagy ha egyszerűen csak biztonságosabban akarjuk használni.
  • Legpraktikusabb és legbiztonságosabb előnye, hogy úgy használhatjuk a bankkártyáinkat, hogy azokat fizikailag nincsenek nálunk.
  • Ha eltűnt vagy ellopják ingyen pótolják.
  • Saját pénznemben történő készpénzfelvétel mindennap a napi limitig (200 font, azaz nagyjából 70 000 forintig) ingyenes havonta 10 alkalommal! Másképpen: kihasználva 10 napot összesen akár 700.000 forint készpénz is feltudtunk a Curve kártyával ingyen!
  • Új regisztrálóként a kártyahasználatok után az első három hónapban 1%-os pénz visszafizetést kapunk Curve pontokban, három általunk választott cégnél. Ezeket a pontokat később levásárolhatjuk vagy feltölthetjük a TransferWise vagy Revolut számlánkra.
    Magyarországon is elérhető cégek: Aldi, Lidl, Tesco, Shell, Ikea, Zara, Starbucks, Netflix, Spotify, Booking.com. A teljes listát itt találjátok.
  • Váltási díj nélküli banki közép árfolyamon történő fizetés külföldön. (Csak hétköznap és havonta 500 fontig!)
  • Havonta ingyenes készpénz felvétel más devizában 200 fontig. (Ezzel együtt a korábban említett kártyákkal akár háromszor vehetünk fel ingyen kp-t!)
  • Az alkalmazás csoportosítja és kimutatásokat készít a költekezésünkről. (Utazás, bolti vásárlás, készpénz felvétel, szállás, közmű számlák stb.)
  • 14 napig visszamenőleg átirányíthatjuk a vásárlásokat. Ez azt jelenti, hogy ha rossz kártyával fizettünk, mert mondjuk a hitelkártyával akartunk volna a főkártya helyett, de elfelejtettük átkapcsolni az aktív kártyát, akkor ezt utólag „visszacsinálhatjuk”, ez az úgynevezett Back in Time opció.
  • Ha bármi problémánk adódik, az alkalmazáson belül bármikor kérhetjük az ügyfélszolgálat segítségét.

  • És a bónusz! Új FinTech cégként még él a meghívásos akció, azaz ha a regisztráció alatt kupon kódot használunk 10 font kapunk az új kártyánkra! Erről a cikk legvégén lesz szó.

    img_20190223_104823.jpg

Hátrányok, limitek

  • Az ingyenes kártyánál limitált a napi/havi/éves pénzforgalom (2000/5000/10000£), de ez a limit aktív kártyahasználattal tovább nőhet. (Ez egyébként átlagos használathoz bőven elég.)
  • Deviza váltással járó kártyás fizetés esetén havonta 500 £ értékig vált interbank rate árfolyamon! Ha átlépjük ezt a keretet, akkor a továbbiakban 2% váltási díjjal számoljunk
  • Más devizában történő készpénz felvételnél a 200 £ havi limit felett minimum 2 £ vagy 2%-a a felvétel díja.
  • Hétvégén, ünnepnapokon amikor a tőzsde zárva és alszik az árfolyam is, a limittől függetlenül 0,5%-1,5% a váltási díj.  (Péntek 23:59 - Vasárnap 23:59)
    Nincs feltöltési opció, így a hétvégén drágább lesz a külföldi kártyahasználat. De ezt egy pénteki készpénz felvétellel könnyedén orvosolhatunk. 
    De akinek ez kevés lenne, érdemes nyaralás esetén hétvégére egy, a korábbi cikkekben említett kártyák valamelyikére előre feltölteni!
  • Mastercard és Visa főkártyát lehet csak hozzáadni. Maestro kártyával jelenleg nem lehet regisztrálni.

A támogatott devizák listáját itt találjátok.

Összefoglalás

 

Sokan kérdezik, hogy mióta a Revolutnál elindult a forintos feltöltés, mennyire marad bármi jogosultsága a többi kártyának. Ahogy mi sem vagyunk egyformák, úgy a pénzügyi szokásaink is merőben eltérnek. Ha  valaki elég tudatos, hogy nyisson a hasonló cégek felé, az tisztában van a saját szokásaival és utána néz a részleteknek, hogy a lehető legjobb módon használja ki őket.

  • A Curve fontos maradt, mivel több devizát támogat.
  • Nyaralás alatt extra biztonsági hálót jelent, hogy "alá berakva" nálunk van virtuálisan a főkártyánk, ráadásul ha több bankkártyánk is van praktikusabb. 
  • Könnyen előfordulhat, hogy nem fogadják el valamelyik bankkártyát. A Revolut prepaid card, míg a TransferWise és a Curve debit card. Ez fontos! Én jártam már úgy, hogy a Curve húzott ki a csávából, mert elutasította a terminál a másikat.
  • És persze, ha több ilyen fintech kártya van a zsebünkben, többször tudunk külföldön ingyen készpénz felvenni.
  • Mi a helyzet itthon? Ha elfogy a bankunk által kapott havi 150 000 forintos ingyenes készpénz felvétel, de még szükségünk lenne papírropogósra a Curve segítségével mindennap (havonta maximum 10 alkalommal) további 70 000 forintot tudunk felvenni ingyen! 

Természetesen a Curve-nek is van havi díjas kártyája, amivel a limitek szinte korlátlanná válnak és jó néhány egyéb kedvezmény is jár hozzá. Ez pedig a Curve Black. Erről részletesebben [ebben] a cikkben olvashattok.

10 £-os regisztrációs bónusz!

 

Ha a regisztráció során meghívó kódót használsz, 10 £ üti a markod! Ehhez le kell tölteni a Curve applikációját a Googel Play-ről, de természetesen iPhone-ra is le lehet tölteni. Ezután a regisztráció első oldalán a promo code alá kell beírni az alábbi kódot:

UTAZO

Vagy szimplán kattints ERRE a linkre. Miután megérkezett a kártyád, aktiváltad az első PIN kódos tranzakciód végbement, fel tudod használni a bónuszt. Ezt elköltheted, ha a Curve kártyád az aktív, vagy fel is töltheted például Revolut kártyára, ha indítasz egy 5 fontos befizetési kérelmet.
Ha véletlen tovább léptél és kimaradt a kód, nyugodtan írhatsz a supportnak és utólag is aktiválják a bónuszt! Amennyiben a fenti kódot használod, én is jutalomban részesülök, ezzel kvázi passzívan, de támogatod a blogot is!

A Curve Fair Use Policyje. És a Curve FAQ-ja.
A magyar facebookos rajongói csoportot ITT találjátok.

Ha nem akarsz lemaradni a további utazással kapcsolatos tippekről, kövesd a Facebook oldalt!
És ha tetszett valamelyik cikk, kérlek segíts egy megosztással!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr6114623312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mengyan 2019.10.07. 18:56:48

Többek közt ennek a blognak is a hatására rendeltem egy Curve kártyát. Megjött, használtam már pár fizetés alkalmával. Ha Curve Cash az aktív, akkor nem engedi utólag áttenni másik kártyára. Erre úgy jöttem rá, hogy véletlenül ezt aktiváltam (valószínű egy oldalra húzás közben, amikor meg akartam nézni a visszatérítésemet). Gondoltam, sebaj, "Go back in Time". Aha, ezen nem megy, csak a valódi kártyák között. Az sem fog működni, hogy ha egy kártyás vásárlást akarsz átrakni Curve Cash-re, hogy lehasználd az ajándék Ł5-ot. Erre azért figyeljetek, nehogy úgy járjatok, mint én. Ami viszont nagyon nem tetszett, az a biztonsági beállítások. A Revoluthoz képest nulla! Biztos, hogy nem fogom online fizetésre használni.
Lenne egy kérdésem: Amikor felvittem a Revolut kártyámat, az GBP-s kártyaként jelent meg. A beállításoknál át kell váltanom HUF-ra, ha csak forint zseb van rajta (legalábbis aktív)?

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.10.07. 19:50:26

@mengyan:

Először is örülök, hogy a bejegyzés segített a Curve megismerésében. :)
- Valóban, ezt külön nem emeltem ki, hogy a GBiT a "cash"-nél nem működik, se oda, se vissza. Aminek röviden az az egyszerű oka, hogy a Curve-nek nincs vezetett számlája, nem lehet rajta pénz tárolni, pont ezért ez lehetetlen.
- Maga a "Cash" egy egyszeri (előfizu esetén többszöri) bónusz pont gyűjtés, pont mint egy SuperShop kártya. Ott sem lehet a pontokat közvetlen forintra váltani vagy egyéb módon (mint pl egy GBiT) extra pontokat "rátenni".
Sőt gyakorlatilag ez pont egy SS kártya! ( Következő update-nél bele is írom, hogy így kell rá tekinteni. :D )
- Biztonság: a nulla kicsit erős, mert a Card menüben ugyan úgy tudod a kártyát fagyasztani, mint a többi fintechnél. Az valóban hiányzik, hogy nem lehet külön limiteket beállítani a pp, mágnes csíkos, atm, csippes használatra. Kérdés, hogy kellene-e? Nem bonyolítaná meg a dolgokat? Mivel az átvezetett kártyákon egyébként is van limit beállítva, így nem fog tudni többet levenni a Curve, ergo ez nem indokolt opció.
- Személy szerint úgy használom, hogy fizetés után a CC kártyát állítom alapértelmezettre, így ha aknának se tudnak onnan levonni.
- Használom gyakran online fizetésre is, de a Curve alapvetően nem erre lett kitalálva (különben lenne virtuális kártyája is). Emiatt nem kell csúnyán mondva "fújni" a cégre, mert nem tud olyat, amit nem is akar tudni.

Side note: mindig azt próbálom elmondani mindenhol, hogy nem létezik ultimate bankkártya (ha lenne akkor nyilván mindenki azt használná) van sok fintech, mindegyiknek van saját "profilja", amiben erősebb. Aki nyitott ezekre az utána nézéssel rájön hogy melyikre/melyikekre van szüksége, sokszor több kártyát érdemes kombinációban használni az adott szitunak megfelelően. Pont ezért is írtam több cégről is.

A kérdésedre a válasz: igen, erre nagyon oda kell figyelni, ha így kombinálod a Revet a Curve-vel! A Curve alkalmazásban, a hozzá adott R kártya pénznemét mindig arra állítsd amivel épp fizetni akarsz.
(Ha GPB-ben marad a Curve értelem szerűen GPB-s kártyaként látja a Revet, így GPB-ben terheli meg.)
Ez igaz a kp felvételnél is, ami azt jelenti hogy a 10x200 font értékű ingyenes kp felvételes opciót egy előre átváltott és beállított Rev kártyával a Curve alatt ki tudunk használni külföldön.

mengyan 2020.01.12. 20:17:34

@Vándorember: Húúú, jó régen jártam erre. Az elmúlt jópár hónapban nagy megelégedéssel használom a Curve-öt, gyakorlatilag teljesen ki is váltottam vele minden kártyámat. Egyedül a céges maradt, amit a főnököm nem enged beregisztrálni. Amit még nagyon megszerettem, hogy anyukám kártyáját is be tudtam állítani. Meg szokott kérni, vegyek ezt-azt, fizessek ki ezt azt, és vegyem le a számlájáról a pénzt hozzá (hozzá van adva a netbankomban a számlakörömhöz az övé is, meghatalmazással). Mióta van Curve, azóta csak átváltom az Ő kártyájára, és kész. Ezáltal nem vagyok többé ugyanahhoz a bankhoz kötve, mint Ő. El is kezdtem felszámolni az OTP-s számlákat.
"Biztonság: a nulla kicsit erős" Kicsit félreértettél. A biztonságot én a Revoluthoz mértem, ez volt az első olyan kártyám és app, ami ilyen részletesen beállítható biztonsággal rendelkezik. Előtte volt az OTP kétféle limitje, a Gránit 3 féléje, és kész. Ezután jött a Curve, egy szál befagyasztással, slussz, passz. Bár az is igaz, hogy mind közül talán ez a legfontosabb. Nem fújtam miatta a cégre, de továbbra is úgy gondolom, jó lenne beletenni ezt a fejlesztést. Ha nem is ezer féle limitet, de egy ki-be kapcsolható paypasst, mágnescsíkot, és netes fizetést el tudnék képzelni. De ha így marad, az is jó. Ami még jól jönne mindkettőnél, ha be lehetne állítani, hogy milyen devizájúnak hazudja magát. Van, ahol mindig ki kell vernem a webshop fejéből az automatikus váltást. (Ez egy GBP elszámolású kártya, felszámoltunk 5% jutalékot a váltáshoz. -> "Kedves Écsanyád hogy van?")
És igen, fizettem vele neten. :-D Azért, mert olyan kártyával akartam fizetni, ami fizikailag nem volt nálam, nem tudtam az adatait se, csak a CC-be volt felvéve. Utólag meg nem akartam utalgatni. Lustaság fél egészség. :-D

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.01.12. 20:22:53

@mengyan: örülök hogy írtál a saját tapasztalatodról. Általában a pozitív visszajelzés ritkább, mint a negatív, de ez már csak így szokott lenni. :) Egyébként lassan címet lehetne változtatni, hogyan fizessünk egyszerűen itthon-ra, mert nálam is úgy alakult az elmúlt majd 1 évben, hogy a Curve az első számú kártyám itthoni használatra. De egyébként teljes mértékben egyetértek veled, a fent írt hiányosságok nagyon jól jöjjenek már.
süti beállítások módosítása