Mobilinternetezés külföldön – sorra vesszük a lehetőségeket!
2023. október 18. írta: Vándorember

Mobilinternetezés külföldön – sorra vesszük a lehetőségeket!

Milyen lehetőségeink vannak? És melyik éri meg a legjobban?

Ma már elképzelhetetlen az éltünk állandó internetkapcsolat nélkül. A külföldi utazások alatt pedig kifejezetten fontos, mert biztonságérzetet nyújt, hogy tudjuk, bármikor segítséget kapunk a mobilunktól. Ehhez azonban szükség van mobilinternetre. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak! (Frissítve 2024. március)

backdrop-background-blank-browsing-business-cellphone-1601902-pxhere_com_1_-01_1.jpeg

Miért kell mobilnet a nyaralás alatt?

 

Régóta minden foglalásunk a neten keresztül történik. Bár ezeket érdemes offline lementeni, vagy kinyomtatni, egyszerűbb és gyorsabb, ha a mobilunkon keresztül tudunk a helyszínen is intézkedni. Másrészt a folyamatosan frissülő térképek, mint a Google Maps, szinte elengedhetetlen egy utazás alatt. Tudjuk követni a menetrendeket, könnyen elnavigálhatunk a célpontjainkhoz, számon tudjuk tartani a látványosságokat és éttermeket, és gyorsabban utána tudunk nézni a programoknak a környéken.

A biztonságos és stresszmentes taxi rendeléshez szintén kell az internet, erről pedig külön posztot is írtam már.

taxi-app-vectorportal.jpg

Persze nem azt mondom, hogy internet nélkül nem lehet élni, de az tény, hogy rengeteg

időt, bosszúságot és akár pénzt is spórolunk, ha ott a világháló a zsebünkben.

Az így felszabadult időt pedig az utazásunk színesítésére tudjuk fordítani.

1, Az EU-n belül semmi gond, sőt!

 

Az bizonyára senkinek sem újdonság, hogy ma már minden hazai szolgáltatónál a csomagunktól függően bizonyos mennyiségű adatot az EU-n belül szabadon fel lehet használni.

nevtelen_terv_2.jpg

Fontos megjegyezni, hogy bizonyos EU-n kívüli országokban szintén szabadon netezhetünk. (Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia) Sőt, a különleges külbirtokokon sem kell emiatt aggódni (Azori-szigetek, Dominikai Közösség, Francia Guyana, Gibraltár, Guadeloupe, Kanári-szigetek, Madeira, Martinique, Réunion).

Viszont a szolgáltatók közt lehetnek eltérések, ezért érdemes minden esetben leellenőrizni ezt a listát! Például a piros szolgáltatónál Marokkó, Törökország, Svájc, Montenegró és Koszovó is benne van az ingyenes „kalapban”.

Mielőtt bemutatnám az egyéb lehetőségeket, tisztázzuk, hogy amennyiben az ember tényleg nyaral, nem pedig nagy adattal járó dolgokat csinál (online játékok, Insta videók szerkesztése, videók nézése stb.) és csak a valóban szükséges dolgokra használja a mobilját napi 0,2-0,4 GB elég adatmennyiség lehet.

2, Az EU-n kívüli mik a lehetőségek?

 

Ha a felsorolt országokon kívül máshova utaznál, akkor érdemes kicsit utána járni a dolgoknak. De ezt most megtettem helyetted. Az első lehetőség a legegyszerűbb, a saját szolgáltatónknál befizetünk egy világjegyre.

Ezt sms-ben vagy a szolgáltató applikációjában tudjuk aktiválni. Szolgáltatóként eltérő a rendszer és az árazás, de egy közös bennük: a kényelemnek ára van. Viszonylag kevés adatot kapunk, nagyon rövid időre és nem túl kedvező áron (2-3000 ft/GB vagy /nap).

Előnyök:

  • egyszerű, gyors, otthon ülve intézhető
  • nem kell vacakolni a beszerzésével vagy a regisztrációval

Hátrányok

  • gyenge ár/érték arány
  • csak adatra használható
  • 4G, rosszabb esetben 3G a maximum garantált sebesség

3, Turista Sim

 

Ma már szinte minden országban van úgynevezett turista sim. A helyi szolgáltatók által forgalmazott kártyák a turistákat célozzák meg. Sokszor akár élelmiszerboltokban is kaphatóak. Egy héttől akár egy hónapig is érvényesek lehetnek, hatalmas adatkerettel rendelkeznek (10GB-tól a korlátlanig) és természetesen telefonálni és sms-ezni is lehet velük, mert telefonszámmal együtt kapjuk. Értelemszerűen be kell rakni a mobilba és átmenetileg „helyivé” válik a készülékünk. Lejárat után pedig landol a kukában. Thaiföldön, Szingapúrban és Ukrajnában is ezt használtuk. A beszerzése viszont külön program, sokszor nehézkes és elég macerás tud lenni.

2vwfap.png

Előnyök

  • hatalmas adatkeret, ami biztosan fedezi a teljes utazási időt
  • ideális felhasználhatósági idő, általában 1-4 hétig érvényes
  • telefonálhatsz is vele, helyi program ügyintézésénél jól jön
  • jó ár/adat arány (pl. Thaiföld kb. 10 euróért korlátlan net)
  • 5G képes

Hátrányok

  • utánajárást igényel
  • az ár/adat arány simán lehet indokolatlanul drága (pl. Törökországban 25-30 euró egy 20 GB-os csomag)
  • sokszor felesleges annyi pénzt kiadni olyan rövid időre
  • a beszerzés nehézkes
  • az aktiválással lehetnek gondok
  • regisztrációt igényel
  • független telefonnal m

Ezeket a kártyákat csak személyesen tudod beszerezni a szolgáltató márkaboltjában, ritkán kisboltokban, drogériában kaphatók (itt többe kerülhet). A reptereken pedig mindig drágább. Személyigazolvány vagy útlevél kell hozzá, mert teljes regisztrációhoz kötött a vásárlás.

4, Az aranyközép út: a nemzetközi eSIM-ek

 

A legújabb telefonok eSIM kártya-funkciója új utat nyitott a külföldi mobilozás előtt. Ezek fizikai SIM kártya nélkül, egy QR kód beolvasásával válnak aktívvá a telefon szoftverében és a mobilt már lehet is használni a világ bármelyik pontján. Ezeket otthon ülve is beszerezhetjük, a legtöbb cégnek saját applikációja van és azon belül intézhetünk mindent, míg másoknál először a honalpjukon kell megvásárolni az adatcsomagot. Ma még rengeteg kisebb-nagyobb eSIM-cég létezik és nem alakult ki a néhány szerelpős nagy globális cég rendszer.

Emiatt a sokszereplős piacon könnyű eltévedni.

2023-esim.png

pic via logitel

Közös bennük, hogy a világ (szinte) bármelyik országában felhasználható eSIM-et árusítanak. Vannak világra szóló, földrészekre lokalizált és csak egy adott országban felhasználható adatkeretek. A variációk száma szinte végtelen!

Telefonálásra viszont (a legtöbb) nem használható, azaz csak adatkeretet vásárolhatunk. 

Bár telefonálásra gyakorlatilag soha sincs szükség. Főleg, hogy adatkerettel is tudunk különféle applikációkon át telefonálni vagy üzenetet küldeni.

Előnyök

  • könnyen, gyorsan, otthol ülve lehet intézni
  • a világ bármelyik országába vehetünk előre adatkeretet, így már az érkezés pillanatában csatlakozhatunk a netre, ami mondjuk a reptéri taxirendelésnél vagy a menetrend csekkolásánál igen hasznos. (Ráadásul nem kell a kockázatos nyílt Wi-Fi hálózatokat vadászni.)
  • a sok szereplős piac miatt rengeteg csomag körül választhatunk, így biztos találunk számunkra ideálisat
  • ár/adat arányban a korábban említett két opció közt szerepel

Hátrányok

  • nem lehet telefonálni vele, csak adatot kapunk
  • sok cég van, nehéz lehet választani
  • "csak" 4G-s sebesség a garantált, de egyre több az 5G-s csomag!
  • csak eSIM-képes és független telefonban használható!

A legtöbb eSIM-szolgáltató hasonló ár/GB áron kínálja a csomagjait, ezért nem kell feltétlenül túlgondolni az opciókat. De aki a legjobb ajánlatot szeretné levadászni, annak sok időt kell rászánnia. A csomagok árai érthető módon célországonként változnak. Mutatok pár céget, ezeknek az ajánlatait érdemes átnézni. Illetve ahol találtam, csatoltam kedveményes kupont is!

A nagy teszt, ezek közül érdemes választani!

 

Megkerestem és átböngésztem egy rakás eSIM céget. Ezek közül azokkal foglalkoztam mélyebben, amik valóban könnyen elérhetőek bárki számára és kifejezetten utazáshoz partikus adatcsomagokat kínálnak. Egy rögtönzött árversenyt* is csináltam, ahol svájci, törökországi és egyesült államokbeli csomagárakat hasonlítottam össze. Ez alapján írtam egy rövid véleményt mindről. A lista tartalmaz olyan cégeket, akik más oldalról közelítik meg a témát, biztos hogy vannak olyanok, akik számára ez lesz a legjobb választás!

*Az árverseny eredményeit nézve, ahol fix adat keretet tudunk venni, egy-két kirívó eltérést elnézve a legolcsóbb és a legdrágább cég között sem volt 1-2 dollárnál nagyobb különbség. Ezért is írtam korábban, hogy túlgondolni nem kell a választást!

  1. Airalo

    Ez az egyik legnépszerűbb, pontosabban legközismertebb szolgáltató. Több, mint 200 országba tudunk náluk adatot vásárolni. Körutazáshoz ők az egyik opció, mert régiókra és földrészekre is vannak úgynevezett regionális csomagok. És persze van világjegy is. A rögtönzött árversenyen sereghajtó.

    Arialo kupon kód: ha őket választod, az első vásárlásból 3$ kedvezményt kapsz. Az alábbi kódot kell beírni az Airalo applikációban a fizetés előtt: SZUL8286.

  2. Maya Mobile:

    A 200-as országszámot számot ők is tartják. Ami nekem nagyon tetszett, hogy miután kiválaszottuk az ideális adatmennyiséget, mi dönthetjük el, hogy meddig legyen érvényes. (5/10/15/30 nap) Így csak annyit fizetünk, amennyire valóban szükségünk van. Illetve van korlátlan adatcsomagjuk. Az árversenyben éllovas, őket nagyon ajánlom észben tartani. A regionális csomagok pedig a Mayánál a legjobbnak. Bár kevesebb ország van a csomagokban, de cserébe sokkal-sokkal olcsóbb, mint a többi cég esimjei. Mondhatni igazi turista barát!

    Az Asia Sim csomagja például tökéletes lett volna a thaiföldi és szingapúri utunk során, ráadásul spóroltunk volna vele egy drága turista sim árát.
    maya-mobile-logo_black.png
  3. Nomad

    A másik közismertebb cég a piacon. Regionális csomag és világjegy náluk is van, sőt az utóbbiból egyből két féle. Különlegessége, hogy többféle áron kínálnak adott adatmennyiség, attól függően, hogy a kiválasztott országnak csak egy szolgáltató hálózatát vagy mindet használhatjuk. Az árversenyen középmezőnyös.

    Nomad kupon kód: ugyan úgy kell eljárni, mint az Airalonál, szintén 3$ a kedvezmény az első vásárlásnál. A kód: SZUL52TZ

  4. BNEsim 

    200 fölött van az elérhető országok száma. Fizikai nemeztközi SIM kártyát és különféle hordozható WiFi hotspotot is árulnak. Az 1 GB-os kategóriában ők a legolcsóbbak, kérdés, hogy az elég lesz-e.

    Kupon kód: nálunk egy 20%-os kupon tudunk aktiválni a regisztráció alatt. WELCOME20-at kell beírni.

  5. Simify:

    Az árakat nálunk nem néztem, hiszen csak regionális csomagokat (néhány kivételtől eltekintve) árulnak, ezért több országot érintő utazás alatt érdemes náluk körülnézni.

    Kupon kódot nem találtam.

  6. GlobaleSIM: semmit extrát nem kínál. Viszont az árversenyben sok helyen első lett. Az 5 GB-os kategóriában például abszolút győztes.

    Kupon kód: ESIMDB10 mellyel 10% kedvezményt kaphattok.

  7. Holafly:

    A végére maradt két egyedi megközelítésű cég. A Holafly az első, minden csomagja korlátlan adatot tartalmaz, itt az alapján fizetünk, hogy hány napig legyen érvényes az adott országban. 

  8. Eskimo:

    Na ők még tovább mentek, megközelítésük teljesen egyedi a korábbiakhoz képest. Csak világjegyet kínálnak (bárhol felhasználható adat, igaz csak 80 országban), minden csomag felhasználható az aktiválás után 2 évig. A csomag ár csak az adat mennyiségétől függ. Ezzel a csomaggal biztos nem fog kárbaveszni a megvásárolt adatod. Aki gyakran utazik és főleg Short Trippeket csinál, azoknak praktikus megoldás lesz.

    Eskimo kupon kód: az applikáció letöltése után regisztráljatok be. Adjátok meg a SZULCSAN59998 kuponkódot és 500 MB adatot kaptok ajándékba, melyet akár azonnal fel is használhattok további vásárlás nélkül!

  9. aloSIM:

    Itt hotspotolhatod is az adatmennyiséget a barátoknak vagy akár a laptopodra. Az árversenyben az Airalo-val megegyezik. Szintén árulnak regionális csomagokat különféle mixekben.

    5%-os kedvezményt kaphatsz az első vásárlásodból, ha a SHORTTRIPS kódot használod!
  10. Revolut

    2024 márciusában a Revolut is elindította a saját eSIM szolgáltatását. Jelenleg 108 ország hálózatára tudunk előfizetni és vannak regionális csomagok is. Az árképzés abszolút versenyképesre sikerült, a korábban említett szolgáltatókkal megegyező árakkal rukkoltak elő. Mivel minden rendszeres utazónak ma már van Revolut kártyája, ez lett a legkényelmesebb választás.

    A korábbi cégeknél viszont rendszeresen vannak kedvezmények, kuponkódok és pont gyűjtési lehetőségek, így aki szeretné megtalálni a legolcsóbb lehetőséget, érdemes ezeket átnézni.

Fontos! Ha regionális vagy világ csomagot választanál minden esetben ellenőrizd le, hogy valóban tartalmazza-e azokat az országokat a lista, amire szükséged van!

Ha érdekelnek további tartalmak Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

- Szállásfoglaláshoz ott a Booking

- Programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1918230823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása