Airback, az egyik kedvenc hátizsákom – minden alkalomra!
2024. október 02. írta: Vándorember

Airback, az egyik kedvenc hátizsákom – minden alkalomra!

A hátizsák kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amit egy utazó meghozhat, legyen szó akár egy hétvégi kiruccanásról, akár egy hónapokig tartó világ körüli útról. Most szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat az Airback hátizsákról, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. De vajon tényleg megéri beruházni rá? Jó pár Short Trip után mutatom, mik a tapasztalataim!

photo-shoot_1727888652038.jpeg

Tény, hogy a legjobb utazós praktikák közé tartoznak a vákuumzacskók, amiket főleg hosszú utak során alkalmazok, amikor bőrönddel utazunk. Ezekkel ugyanis elképesztően sok helyet lehet nyerni. Az Airback hátizsákja egy Kickstarter-kampány keretében keltette fel az érdeklődésemet. Egy holland tervező páros ugyanis

a vákuum-funkciót beépítette egy hátizsákba!

És raktak mellé még egy csomó hasznos apróságot. Előrendeléssel be is szereztem egyet és már pár úton túl is vagyok vele.

image_kr5el90t_1727890090782_raw.jpg

Korábban írtam egy reviewt a Tropicfeel Nest-ről, amit (jelenleg) a legjobb fapados hátizsákként tartok számon. Ha még nem találtad meg, de te is keresed az utazók szent grálját, a legjobb hátizsákot, javaslom olvasd el azt a posztot is!

Előnyök és hátrányok

  1. Kényelem a hosszú utakon is: a pántok

photo-shoot_1727888760291.jpeg

Az Airback egyik előnye a párnázott hátlap és a vállpántok, amik minden, magára valamit is adó hátizsákmárka alapjai. A légáteresztő anyag megakadályozza, hogy a hátad túlzottan izzadjon, ami különösen hasznos lehet meleg éghajlatú helyeken. Kicsit szélesnek találom a pántokat, viszont ez csak a kényelmet fokozza.

A felső pánt viszont egy kemény és vékony, műanyaghatású anyagból készült, ami szépen beleolvad a táska ívébe. Bár csak alkalomadtán fogja meg az ember ezen a részen, szerintem kifejezetten kellemetlen és kényelmetlen a fogása.

pxl_20240930_150723185.jpg

Extraként kérhető az oldalsó pánt súlymérő fogóval, ami igazán egyedi és hasznos funkció, lévén, hogy hivatalosan a felvihető poggyászokra vagy személyes tárgyra is van súlykorlát! Az előrendelt termékeknél csak ilyennel volt kérhető. Sajnos a súlymérő teljesen fals számokat mutat, több kilogrammos tévedésekkel. Ha valóban mérnék a hátizsákokat a reptéren (szerencsére nem szokták) akkor ez igen nagy kellemetlenséggel járna. Más előrendelő is panaszkodott ilyen hibáról, de érdemi megoldást nem kaptunk. Nem tudom, talán ez csak a Kickstarteres szériánál jelentkezik. Érdekes ötlet, de egy hátizsáknál én feleslegesnek vélem. Szerencsére rendelhető súlymérő fogó nélküli verzió is (olcsóbban), így ezt át is ugorhatjuk.

  1. Funkcionalitás és szervezettség: a belső

photo-shoot_1727889108292.jpegKezdjük is a fő rekesszel! Itt található a beépített vákuum-rekesz, mely a teljes hátizsákot kitölti. Pakolni bőven lehet bele, akár egy hétre is. A hátizsák hivatalos űrtartalma 22 liter, a vákuum funkcióval akár 44 liternyi ruhát is belezsúfolhatunk. A zipzár jól szigetel és a szelep bármilyen szívóval használható. A régi Flextail mini szívó-fúvómmal is kompatibilis. A vákuum több használat után is jól tart, de repülés után természetes, hogy kissé fellazul. Ez a nyomás különbség miatt van.

photo-shoot_1727889027469.jpeg

Elöl található két extra rekesz. Ezek vízálló anyagból készültek, ezért tökéletesek cipőnek, szennyes vagy vizes ruhának. Az alsó rekesz kialakítása ráadásul baromi praktikus. Nem zsebszerűen lapos, hanem van mélysége is, és egy kissé merev, így még átláthatóbb és könnyebb bele pakolni. A fő belső részt egy külső zipzárral ráadásul tovább növelhetjük! A táska könyvszerűen nyitható, így sokkal átláthatóbb.

pxl_20240930_151329133.jpg

Kívülről nyitható még egy laptop-rekesz, ami párnázott és három elválasztóval van ellátva, így a gép mellett tabletet, ebook-olvasót vagy egyéb értékes dolgokat is biztonságosan tárolhatunk benne. A laptop-rekesz zipzárja a táska oldalán található TSA-zárral zárható a nagyobb biztonság végett.

Személy szerint ezt feleslegesnek vélem, hiszen nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor szükség lenne lezárni, mert végig nálam szokott lenni a táska. Ha elveszítjük, akkor viszont nem sokat ér a TSA, cserébe vacakolhatunk a zárral, ha gyorsan szükség lenne onnan valamire.

A TSA-zárokról és a laktokról ebben a cikkben többet is megtudhatsz.

photo-shoot_1727888961664.jpeg

Felül még egy gyorsan elérhető zsebecskét is találunk (ami egyébként meglepően nagy!), a fontosabb dolgoknak. Finom, puha anyaggal van bélelve, így nagyobb biztonságban van például a napszemüveg. Egy csatos kulcstartót is beleraktak, amit külön hálós rész szeparál el.

  1. Külső USB a töltésre, de minek?!

Régóta divat az USB beszerelése. Szerencsére nem csak USB-A hanem C kimenet is található benne. A táskába rejtett kábelnek is van A és C kimenete, de itt már sajnos csak az A működik. (Gyárilag került bele a C, ami ráadásul gyárilag nem működik!) Egy alig egy éves táskában ez totál nonszensz. Ma már alig kapni USB-A kimenetes külső akksit. Egy A-C átalakítóval ez persze megoldható, de csak a gyorstöltés kárára. Kár ezért a funkcióért, működik is, meg nem is…

  1. Anyag és tartósság

Az anyaghasználat kívül-belül magas minőségű, a zipzárak könnyen és jól csúsznak. Mondhatni van benne anyag! Ez a súlyán is látszik, az üres táska 2 kilót nyom. (A Nest ehhez képest csupán fele ilyen nehéz.)

photo-shoot_1727888652038.jpeg

Az Airback hátizsák esztétikája egyszerre minimalista és modern, ami bármilyen utazási szituációhoz illik. Letisztult vonalai és semleges színei miatt akár munkahelyi használatra is ideális lehet. Négyféle színből válaszhatunk: fekete, zöld, kék és szürke.

  1. Repülő-kompatibilitás: épphogy

Sok utazó számára fontos szempont, hogy a hátizsák megfeleljen a légitársaságok kézipoggyász-szabályainak. A táska hivatalos méretei: 49x32x15(~20) cm. Ezzel a felvihető poggyász méreteibe bőven beleesik. Viszont a két itthon népszerű fapados (Wizzair és Ryanair) ingyenes kézitáska/személyes tárgy méreteit meghaladja. Nekem még sosem ellenőrizték a hátizsákom méreteit, és tudomásom szerint nagyon ritkán élnek ezzel a szabállyal a társaságok. Ráadásul puha hátizsákról van szó, így minden bizonnyal bele lehetne tuszkolni az ellenőrző keretbe. Szóval én emiatt sosem aggódok. Aki viszont félne ettől a 9 cm-től, azokra is gondoltak az Airbacknél!

kepernyokep_2024-10-02_194607.png

Airback GO

A legújabb terméküknél gondoltak az európai közönségre, és meghallották a visszhangokat. (Ez ritkaság.) A GO minden funkciójában megegyezik az eredetivel, méreteit tekintve viszont kompaktabb 40x30x15(~20)cm. Azaz így már a magassága is megfelel a fapados elvárásoknak.

  1. Egyéb extrák

Vizespalack-tartó persze van az oldalán. Mivel én ritkán viszek magammal extra palackot, praktikus, hogy egy zipzár segítségével kvázi elrejthető az oldalsó zseb.

photo-shoot_1727888895797.jpeg

A hátoldalon itt is van rejtett zseb az fontos iratoknak, mint az útlevél. A bőrönd húzókarjára is fel lehet akasztani a táskát. Ez hosszanti lefutású, azaz az oldalára fektetve lehet felhelyezni és egész nagy a pánt, emiatt szerintem leborulhat a bőröndről, bár nem próbáltam. Ebben a funkcióban a Nest-féle szűk és függőleges állást biztosító pántot stabilabb megoldásnak vélem.

Mint a legtöbb táskát, ezt is lehet a mellkasnál csattal stabilizálni, sőt apró rejtett easter egg, hogy a csat sípként is funkcionál.

  1. Kiegészítők

Noha az Airback anyaga alapvetően vízlepergető (azok közüli is a jobbak közé tartozik), erősebb esőben nem árt egy esővédő huzat. Felár ellenében e kiegészítők közül válogathatunk: esővédő huzat, derékpánt, szívó-fújó pumpa, piperetáska.

Miért ideális rövid és hosszú utakhoz?

Az Airback hátizsák azért is különösen jó választás, mert remekül megállja a helyét mind a rövid, mind a hosszabb utazások során. Egy hétvégi kirándulásnál bőven sok helyet biztosít a szükséges ruháknak, elektronikai eszközöknek és egyéb apróságoknak, de egy-két hetes utazásokra is simán magaddal viheted, ha okosan csomagolsz. Az árkategóriája a középmagas szegmensben van, de ez érthető is, hiszen profi minőségi anyaghasználattal dolgoznak, a rekeszek kialakítása átlagon felüli használatot biztosít és rengeteg hasznos funkciót pakoltak bele, amit nem sok hátizsáknál találunk meg.

Magyarországra is szállítanak, az alap táska 33%-os kedvezménnyel jelenleg 80.600 forint. A kisebb GO-verzió valamivel olcsóbb, de kiegészítőkkel együtt, csomagban vásárolva még nagyobb kedvezményt kaphatunk.

De ezen felül még többet lehet lefaragni a végső árból, mert beszereztem egy egyedi kupon kódot! A kosárba helyezés után a Discount Code mezőbe a SHORTTRIPS kódot beírva további 10%-os kedvezményt kaphattok a végső árból. Az Airback.store-on találjátok a shoppot.

Összegzés

Az Airback hátizsák egy sokoldalú, kényelmes és stílusos választás, amely különösen alkalmas rövid és közepes hosszúságú utakhoz. Noha nem a legolcsóbb opció, a minősége és a praktikus kialakítása miatt sok utazónak megéri az árát. Ha egy olyan hátizsákot keresel, amely kényelmes, praktikus és könnyen hordozható, az Airback biztosan megállja a helyét.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezt a posztot saját elhatározásból és tapasztalataim alapján írtam, nem felkérésre vagy anyagi juttatásért. Az ajánlott kuponkódot az ambassador programon keresztül találtam, és célom, hogy megkönnyítsem olvasóim számára a termékekhez való hozzáférést és hogy további kedvezményeket szerezhessenek.

Ha érdekelnek a mindenféle utazós kütyük, elkezdtem összegyűjteni őket egy gyűjtőoldalon, amit itt tudtok elérni. Folyamatosan bővitem a listát hasznos vagy épp kevésbé hasznos, de érdekes dolgokkal. Érdemes néha visszanézni majd rá!

Ha érdekelnek további tartalmak Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

  • Szállásfoglaláshoz ott a Booking
  • Programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr4518696324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása