Itt a szörnyű igazság a TSA-zárakról!
2024. február 13. írta: Vándorember

Itt a szörnyű igazság a TSA-zárakról!

Mit érdemes tudni a TSA-zárról, és egyáltalán miért jött létre?

Az utazások során értékes dolgokat viszünk magunkkal, ékszereket, elektronikai eszközöket vagy fontos dokumentumokat. Az ilyen értéktárgyak megóvása és a biztonságos utaztatása elengedhetetlen, és ebben a TSA-zár játszik népszerű és kulcsfontosságú szerepet. De mi is pontosan a TSA-zár, miért jó, milyen előnyei és hátrányai vannak?

1054051_1.jpg

pic via express

 

A TSA egy amerikai szervezet, a Transportation Security Administration rövidítése, melyet a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után alapítottak. A feladatuk, hogy egy univerzális repülőtéri biztonsági rendszert, szabályokat és eljárási rendet alakítsanak ki. Ők fejlesztették ki ezt a zár-rendszert.

A TSA-zár

A TSA-zár egy olyan biztonsági zár, amelyet a TSA hivatal alkalmazottai hoztak létre, kifejezetten azért, hogy megfeleljenek az Egyesült Államok repülőterein végzett biztonsági ellenőrzéseknek, mely később részint az egész világon elterjedt. Ez a zár egyedi funkciókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszi a TSA munkatársainak, hogy az ellenőrzések során a zárat kinyissák, majd visszazárják anélkül, hogy a zár vagy a csomag megsérülne.

screenshot-2023-09-13-at-10_04_19-1280x640.png

Minden ilyen szabvány zár, számlapzár vagy lakat a Travel Sentry logóval van ellátva, azaz nyitható egy univerzális kulccsal.

Miért jó a TSA-zár?

Biztonság: ez a típusú zár lehetővé teszi, hogy az utazók úgy zárják el a csomagjaikat, hogy a reptér biztonsági munkatársai szükség esetén hozzáférhetnek a csomag tartalmához az ellenőrzések során. Ezáltal a repülőtéri biztonsági eljárások zökkenőmentesebbek, gyorsabbak és hatékonyabbak.

A repülőterek biztonsági szolgálatának egyébként joga van hozzá, hogy bármikor, bármilyen indokkal átkutassák a csomagjainkat.

pd2_2c373fc8-c11e-4f2c-8a61-f46db0806b6b.jpg

Kényelem: azok számára, akik repülőtereken haladnak át, a TSA-zár praktikus megoldást nyújt. A zár egyedi mechanizmusokat alkalmaz annak érdekében, hogy a TSA munkatársai, kizárólagosan, hozzáférhessenek a csomagokhoz. Más típusú zár esetén levághatják azt, vagy akár fel is vághatják a csomagot, hogy hozzáférjenek a tartalmához.

Nemzetközi elfogadottság: a TSA zárak nemzetközi szabványoknak megfelelően készülnek, így szerte a világon elfogadják őket.

Hogyan működik?

A TSA-zárak egyedi mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a TSA munkatársainak a hozzáférést anélkül, hogy a zárat meg kellene nyitniuk vagy meg kellene rongálniuk. E zárak speciális kulcsokkal (mesterkulcs) vagy kombinációs kódokkal működnek, amelyeket a TSA alkalmazottai használhatnak az ellenőrzések során.

A fő kérdés: tényleg valódi védelmet nyújt?

Jogos a kérdés, és a válasz, röviden az, hogy nem. Léteznek ugyanis mesterkulcsok, melyeket a Washington Post egy régi cikkében fotókon bemutatott. Nyilván ennyi elég is volt ahhoz, hogy 3D nyomtatással a fotók alapján reprodukálni lehessen a mesterkulcsokat. Így bárki megszerezheti ezeket.

tsa-master-keys-blurred.jpg

Abszolút jó megoldás sajnos nincs, hiszen értelemszerűen lopás esetén mindegy, mivel van biztosítva a rendszer, a rablónak bőven lesz lehetősége mindenféle pusztító eszköz bevetésére. A legjobb megoldás, ha folyamatosan figyelünk az értékeinkre.

A fő kérdés inkább a feladott csomagokat érinti, amikoris hosszú időre elbúcsúzunk a poggyászunktól.

Nézzük milyen lehetőségeink vannak!

  • A semminél eggyel jobb megoldás a TSA-zár, hiszen több másodperccel, akár 1-2 perccel is meghosszabbítja a csomag illetéktelen kinyitását. Szükség esetén sérülés nélkül kinyithatják az ellenőrök a csomagunkat, de sajnos ezt már nem csak az ellenőrök tudják megcsinálni.
  • Természetesen használhatunk NEM TSA-zárat is bárhol a világon, olyat, amivel megnehezíthetjük az illetéktelen bekukkantást. Viszont, ha hivatalos ellenőrzésre kerül a sor, a szerveknek jogukban áll levágni a zárat, ami a csomagunk sérülését okozhatja.
    68909_lakat_rez-1.jpg
  • Aki nem tudja, annak szólok, hogy egy cipzáras bőröndöt egy toll segítségével pár másodperc alatt ki lehet nyitni. Ha pedig a cipzár lelakatolva csúsztható (mint az alábbi képen), akkor feltűnés nélkül vissza is csukható.
    locking-luggage.jpg
  •  Az előbbinél kicsit jobb megoldás, ha a bőrönd szélén van rögzítve a zár, ennek kinyitásához kicsit több idő kell, de ez sem nagy tudomány.
    all-about-your-luggage-locks.jpg
  •  Az egyik legjobb (és sajnos a legdrágább) megoldás a két ponton rögzített nyitófüllel rendelkező bőrönd. Ekkor csak a fülek tönkretételével nyitható a táska, bár ezek szinte mind TSA-zárakkal rendelkeznek.
    check-in-suitcase-black-4.jpg
  •  Alternatív megoldás a környezetre igen ártalmas bőröndfóliázás.

 

Zárszó

A TSA-zár egy modern és hatékony eszköz, amely segíti az utazókat a biztonságosabb célbaérésben. Annak ellenére, hogy vannak biztonsági hátrányai, az előnyök és a kényelem, amit nyújt, számos utazó számára elengedhetetlenné teszi. Bár nem kötelező a TSA-zár, vannak alternatív megoldások, az elmondható, hogy minél biztonságosabb egy csomag, annál nagyobb kár keletkezik benne, ha mások kinyitják, illetve annál nagyobb ingert kelthet a tolvajokban annak kinyitása, hiszen drága bőröndben drága dolgokat feltételeznek.

Mindenkinek kellemes utazás kívánunk és köszönjük, hogy minket választottak!

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr5218319371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása