Az EU betiltaná a kézipoggyász-díjakat az utasok nagy örömére
2023. október 03. írta: Vándorember

Az EU betiltaná a kézipoggyász-díjakat az utasok nagy örömére

Vége lehet a csomagmizériának?

Aki utazott valaha repülőgéppel, annak nem újdonság a csomagokra vonatkozó bonyolult szabályok követése, az azok betartásával járó szenvedés, stressz és az ezzel járó, komplex fejtörés. Talán végre megoldódik ez a probléma?

a-carry-on-bag-at-the-airport.png

Na de először vegyük sorba a ma uralkodó kaotikus helyzet hátulütőit!

  1. Minden légitársaság (legyen az fapados vagy sem) egyedi szabályokkal rendelkezik a gépekre felvihető csomagok kapcsán.
  2. Éppen ezért mindennapos probléma, hogyha az ember másik társasággal utazik tovább, akkor a csomagokkal gond lehet.
  3. Szinte minden társaságnál más és más a felvihető poggyász méretezése. A standard ugye az 55x40x20 cm, de vannak extrém különbségek. (Pl. az EasyJetnél ez 45x36x20, míg az AirFrance-nál 55x35x25cm)
  4. Nyilván bosszantó, hogy minden gépre külön kisbőröndöt, táskát kell(ene) beszerezni. Így rendszeres, hogy sokaknak, súlyos árat (pótdíjat) kell fizetniük pár centiméter miatt.
  5. Ugyanígy különböző korlátok vannak a felvihető súlyra is (8-12kg).
  6. A fapadosok használják ki legjobban ezt, itt csak a „kistáska” méret létezik, 40x30x20cm, ami, valljuk be, azért nevetséges.
  7. Így sok társaság tud trükközni az árakkal, hiszen nagyon alacsony árat tud kínálni, de csak a vásárlás pillanatában derül ki, hogy „ésszerű” csomaggal már felárat kell fizetniük az utasoknak. Ami lényegében a fogyasztó megtévesztése.

2014-ben az Európai Bíróság már hozott egy átalános ítéletet, egy, mondhatni, egységesített rendszerről, de ennek betartatása nyilván nem ment végbe azóta.

Ez az ítélet arról szólt, hogy minden utasnak joga van ingyen „ésszerű” méret- és súlykövetelményeknek megfelelő csomagot a repülőgépre felvinni. Nyilván ez elég homályos megfogalmazás.

alexander-schimmeck-dsoohftafno-unsplash_2.jpg

Photo by Alexander Schimmeck on Unsplash

Erről az állásfoglalásról fognak egy újabb és remélhetően hatásosabb szavazást tartani hamarosan. Ez egy egységesített kötelező minimum csomagméretet és súlyt ír majd elő, aminek minden repülőjegyben benne kell, hogy legyen, azaz a jegynek ingyenesen tartalmaznia kell ezt.

Mire sikerül bevezetni ezt és kötelezni a társaságokat rá, az várhatóan évekbe fog telni. De erre óriási nagy szükség van, hogy elkerüljük az ehhez hasonló jeleneteket.

Ha minden úgy alakul, ahogy kellene végre elég lesz megvenni az egyetlen és tökéletes bőröndöt vagy táskát, amit biztosan és nyugodt szívvel tud az ember bármelyik járatra magával vinni. Arról nem is beszélve, hogy a jegyárakat is könnyebb lesz összehasonlítani, hisz egységes csomagrendszere lenne mindenkinek.

 

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!
- Szállásfoglaláshoz ott a Booking
- Programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr7318226745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása