Puha vagy kemény bőrönd? Kell-e egyáltalán? Az örök kérdés nyomában!
2023. november 07. írta: Vándorember

Puha vagy kemény bőrönd? Kell-e egyáltalán? Az örök kérdés nyomában!

A fapados élményen túl, amikor a jegy tartalmazza a repülőgépre felvihető, kabin méretű táskát (aka. kisbőrönd), egy új világ nyílik meg előttünk a poggyászok piacán. Nézzük, mik a lehetőségeink!

pxl_20231027_101444995-photoroom_1.jpg

Rövid összefoglaló a poggyászokról

 

Jelenleg, ha WizzAirrel (40x30x20cm) vagy Ryanairrel (40x25x20cm) repülünk, a jegyünkhöz csak egy kisméretű „személyes tárgy” tartozik, ami a befér-az-előttünk-lévő-ülés-alá definíciót rejti magában. Felár ellenében felvihető egy kabin méretű táska. A többi társaságnál alapból tartalmazza ezt a jegy, sőt, sokszor az extra személyes tárgyat is!

Ahány cég annyi szabályzat és méretezés, ami rettentően megkeseríti az utasok életét. A jövőben talán születik ez ellen egy EU-s rendelkezés, erről bővebben itt olvashattok.

airport-vacation-travel-journey-color-holiday-849978-pxhere_com.jpg

Most nem merülünk el a pontos méretekben, de általánosságban elmondható, hogy a személyes tárgy megfelel egy kicsi hátizsáknak. Ez a méret egyébként egy 3 napos utazásra akár elég is.

Érdekel, mit érdemes bepakolni egy 3 napos városnézésre? Olvasd el az erről készült posztot!

A kabintáska viszont mindent megenged, ami a megadott méretkereten belül marad. Ez általában 55x40x25 cm, de komoly eltérések lehetnek. Na, de nézzük mibe érdemes pakolni!

Short Trips Tipp: egy nagy méretű hátizsák

Ebben az esetben le kell mondani a kisbőrönd (cabin bag) + kistáska (daily backpack) kombinációról és egy rendes, nagyméretű hátizsákot válasszunk. Ekkor ez lesz a kabintáskánk, hiszen ezek már bőven 50-55 cm magasak. Bár a kezünkben továbbra is vihetünk egy „személyes tárgyat”, de újabb hátizsák már nem jön szóba, hiszen egy seggel is csak egy lovat lehet megülni.

5121229989_716487d066_c.jpg

via flickr

Pozitívuma, hogy könnyebb és gyorsabb vele a közlekedés, nem kell pluszba valamit magunk után húzni, pakolgatni. Utazás közben könnyebben hozzáférhetünk az összes holminkhoz. A legtöbb hátizsák térfogata ráadásul bővíthető. Mivel puha és összenyomható, nem kell tartani attól, hogy ne férne be a méretketrecbe, ha kicsit túllőnénk a célon. Egy kis tuszkolás és préselés és meg is van! Negatívuma, hogy feláldozunk ezzel egy plusz csomagot.

A megszokott kistáska+bőrdön kombináció

 

Előnye, hogy maximalizálni tudjuk a pakolásra használható súlyt és térfogatot. Hátránya, hogy egy bőröndöt kell húzni és pakolni az egész utazásunk alatt. Macskaköves úton, dombos városokban, mint Róma vagy Lisszabon, illetve lift nélküli szálláson szívás lehet.

a-carry-on-bag-at-the-airport.png

A bőröndök közül két típus van, a puha- és keményfedeles. A kereket tekintve pedig kettő-, illetve négykerekes verzió létezik. Elméleti síkon a kétkerekesnél néhány centivel nagyobb pakolási térfogatot nyerhetünk, de ez a gyakorlatban elhanyagolható. Legnagobb hátránya, hogy nehéz vele a manőverezés, és, hacsak nincs extra támasztója, biztos, hogy állandóan fel fog borulni. Előnye, hogy ha feladásra kerülne, a dobálásnál nehezebben sérül a kerék.

Ma már egy közepes minőségű négykerekes verzióban is igen masszív kerekek vannak,

így a két kerekes bőröndöket én már nem ajánlom.

A nagy kérdés: puha vagy kemény?

 

Nem véletlen örök kérdés, hiszen egyértelmű válasz nincs. Mindkét verziónak megvan az előnye és hátránya. Ezért kell saját magunknak mérlegelni és a prioritásokat szem előtt tartva kell meghoznunk a döntést. Hogy segítsek, összeszedtem azokat a dolgokat, amiket fontos tisztázni vásárlás előtt.

1. A nyitás módja

 Puha: ezek a táskák elölről nyílnak, ezért egy nagy pakoló rekesszel rendelkeznek. Emiatt sokkal szorosabban lehet bele pakolni, a vákuum tasakok elhelyezése is könnyebb, és egyszerűen csak jobban össze lehet passzírozni benne mindent. Hátránya, hogy nehezebben átlátható a csomag, és fel kell túrni az egészet, ha valamire alulról lenne szükségünk.

Kemény: a másik típus ezzel szemben oldalról nyitható, így két pakoló rekesszel rendelkezünk. A könyvként nyíló bőrönd sokkal átláthatóbb, egyszerűbb és könnyebb belőle öltözködni az utazás alatt. Aki rendszerető, annak könnyebb dolga lesz ezzel, például a piszkos vagy használt ruhákat is jobban el lehet választani. Viszont az összepasszírozás és a szoros pakolás itt alig kivitelezhető, de legalábbis kevésbé effektív, mint a vetélytársnál.

2. Védelem

 Puha: törékeny tárgy szállítása esetén nagyobb a kockázat a sérülésre.

Kemény: kisebb a kockázat a sérülésre. Csak kisebb, mivel ezek az bőröndök (kivéve a fémből készültek) minimális rugalmassággal azért rendelkeznek, így egy Herendit nem bíznék feltétlenül rájuk.

3. Anyaghasználat

Puha: a rugalmas anyag végett nagyobb holtjátékot enged a pakolásnál. (Ez a mélységére igaz.) A legtöbb társaságnál mások a méretszabályok. A mélységet nézve például egy hivatalosan 22 cm mélységű puha bőröndöt gond nélkül be lehet passzírozni egy 20 cm-es mérő ketrecbe. Ráadásul a felső fogantyú is puha anyagból van, így a magasságnál sem lehet gond, ha 1 cm-rel nagyobb. És ez igaz fordítva is, jobban meg lehet tömni őket, ha túl sok szuvenírrel indulnánk haza. Sőt, a puha kofferek nagy részének van egy bővíthető cipzárja elől, ami 2-3 cm pluszt ad a mélységhez.

Hátrány, hogy könnyebben sérül a felület is, sőt lényegében azonnal koszolódik. Az enyém egy Short Trip után úgy nézett ki, mintha évek óta használnám. A vízállóság még az annak tartott anyagoknál is erősen megkérdőjelezhető. Tisztítani nehéz, már-már lehetetlen.

Kemény: ahogy említettem, a kemény bőrönd jobban véd az ütéstől, viszont fix méretei nem változtathatóak, ezért nagyon kell figyelni a vásárlásnál a megfelelő méretre. Bár vannak olyanok, amik bővíthető zipzárral rendelkeznek, ami végett viszont pont a masszivitása csökken. Illetve ilyenkor már nem szoktak beleférni a méretkorlátozásba.

Előnye, hogy nehezebben sérül, sőt a legújabb anyagok gyakorlatilag törhetetlenek, több száz kiló terhelést is elbírhatnak (meghajolnak, de nem törnek). Könnyű tisztítani és 100%-ig vízállóak.

4. Külső extrák

Puha: mindegyiknek van legalább egy, de inkább több elülső zsebe, ami könnyedén és gyorsan elérhető. A legfontosabb dolgokat, amik repülés alatt kellenek, ide tudjuk rakni.

Kemény: külső extra zseb nincs, bár egyre több gyártó csinál elülső laptop tárolóval rendelkező kemény bőröndöt. Az emberek többsége a kütyüket személyes tárgyként, külön táskában hordozza, így ezek feleslegesek.

Ha valami oknál fogva fel kellene adni a bőröndöt, a külső zsebek hatalmas rizikóval járnak. Főleg, hogy nem mindig zárhatók, sajnos többnyire felesleges extrák. A fontos dolgokat úgyis mindig a személyes táskába rakjuk.

5. Súly

 A puhák könnyebbek a kemény fedelű társaiknál.

6. Dizájn

 Sokadrangú dolognak tűnhet, de igenis fontos. És a szépségnek ára van. Egy valóban jól kinéző puha bőrönd komoly árcédulával rendelkezik. Az ellenfél csapata pedig, valljuk be, minden reggel úgy néz ki, mintha csak esküvőre menne. A keményfedeles bőröndök sokkal elegánsabbak.

495c86544aaaf68ff2d67c7760554da2.jpg

escape.com

Összegzés

 

  • Ha kabinbőrönddel utazunk, és van lehetőség egy extra kishátizsákot vinni (ahogy a legtöbb esetben lenni szokott), akkor egy keményfedeles jobb választás. A legfontosabb dolgok, kütyük úgyis kistáskába kerülnek. Ráadásul, ha a gépre túl sok bőrönd kerülne és fel kell adni, nem kell különösebben aggódnunk. Viszont nagyon figyelni kell a pontos méreteket!
  • Ha a személyes tárgy csak egy kis méretű táska (pl. egy retikül) vagy valami extra (pl. egy görkorcsolya), akkor egy laptop-résszel rendelkező kemény- vagy puhafedelesben érdemes gondolkodni.
  • Ha a fél gardróbra szükséged lesz, vagy tudod, hogy komoly vásárlás van kilátásban, akkor a puha bőrönd lesz az ideális választás.
  • Végül vannak olyan légitársaságok, ahol az alapjegyben csak egy kabinméretű táska vihető fel, személyes tárgy nem. Számukra, illetve azoknak, akik szeretnek minimálisan pakolni és fontos a gyorsaság és a mobilitás, a legjobb választás egy (közel) kabin méretű nagy hátizsák.

Te melyiket preferálod és miért? Kommentbe jöhetnek a vélemények!

  • El kél egy kis segítség a csomagoláshoz? Ha szeretnél egy mindenre kiterjedő ingyenes utazós checklistát a pakoláshoz, kattints ide!
  • A hosszú repülőutak megterhelőek, ezért érdemes alaposan felkészülni. Ha tudni szeretnéd, hogyan kezdj hozzá és milyen praktikákat érdemes szemelőtt tartani, itt többet megtudhaszt.

Ha érdekelnek további tartalmak Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!
- Szállásfoglaláshoz ott a Booking
- Programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1418243653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása