Long Trip Thaiföldön I. rész - Fontos tudnivalók, hasznos információk
2023. április 05. írta: Vándorember

Long Trip Thaiföldön I. rész - Fontos tudnivalók, hasznos információk

Hasznos tanácsok Thaiföldre utazás előtt

Idén előre hoztuk a nyaralást, és a hideg télből elmenekülve a nyár kellős közepében landoltunk. A kiszemelt úticél Thaiföld és Szingapúr volt, 14 napot töltöttünk el a régióban. Ezzel már a „Long Trip” kategóriába került ez az út, így a szokásostól eltérően, hosszabb beszámolóval és több részletben készültem. pxl_20230211_112828210-03_1.jpeg

Előszó

 

Az első Európán kívüli Long Trip a Seychelle-szigeteken történt, ahol nagyon sok tapasztalatot szereztem az ilyen utak kapcsán. Ezért érdemes elolvasni a cikkeket a Mahén tett utunkról. E tapasztalatokat felhasználva Thaiföldre már 100%-ban saját szervezéssel utaztunk. És azt kell mondjam, abszolút problémamentesen zajlott a kéthetes körút. Az előzetes információkat, látnivalókat, programokat hosszantartó internetes böngészéssel terveztem meg.

Érdekes infó, hogy a régi idők vezetőinek remek diplomáciai stratégiája volt, így Thaiföld soha nem volt gyarmat. A britek és a franciák megálltak a határuk előtt. Viszont

a szépséges elefántos zászlót, a számukra akkor „divatos” és nyugatias fejlettséget jelentő kék-fehér-piros variációra cserélték,

hogy ezzel is demonstrálják, ők egy független, és a nyugati barátokkal egyenragú ország. Így érte el a mai formáját a nemzeti lobogó.

befunky-collage_2.jpg

Tartalomjegyzék

 

A thaiföldi cikksorozat több részből fog állni, melyeket az alábbiak szerint csoportosítottam:

  • Szervezés, hasznos infók, tudnivalók egy thaiföldi úthoz
  • Bangkoki fejezet – Így tölts el aktívan három napot a fővárosban
  • Phuketi fejezet – Öt nap pihenés a tengerparton, tudnivalók a környékről, programok, Short Trail
  • Szingapúri fejezet – két nap a világ legmodernebb városállamában. (Mivel egy másik dél-kelet ázsiai országról van szó, így az általános tudnivalókat Szingapúrról külön fejezetben tárgyaljuk ki.)

Mire számíts Thaiföldön?

Thaiföldet könnyen szegény országnak tituláljuk, azonban ez korántsem igaz. Az első benyomás valóban egy harmadik világbéli képet ad, azonban gyorsan leesett, hogy itt a szegénységtől a luxusig az élet minden terét lefedi a skála. Itt nem próbálják meg eldugni vagy szétválasztani a különbözőségeket , hanem boldog összhangban élnek együtt az emberek.

pxl_20230216_042423457.jpg

Hány napra érdemes elutazni?

A költségnek tetemes részét a repülőjegy teszi ki, illetve az út is elég hosszú. Cserébe a szállás, a kaja és a programok kedvező áron vannak. Érdemes legalább 10+ napra tervezni, a legjobb szerintem két hét. De, hogy ne unjuk el magunkat egyetlen tengerparton,

a legjobb ha körutat szervezünk és legalább 2-3 helyen szállunk meg.

Mikor utazz Thaiföldre? - Időjárás

Thaiföld alapvetően trópusi éghajlatú, azaz egész évben meleg van. Három évszak létezik: november és február között a „hideg” (ez az itthoni tavaszi melegnek megfelelő), március és május között a forró, júniustól októberig pedig az esős (még mindig meleg, de a monszun gyakran lecsap). Észak-déli kiterjedése nagy, így az is szempont, hogy hova szeretnénk menni.

nicepng_thailand-map-png_3044938.pngvia nicepng

Észak

Chiang Mai és Észak-Thaiföld hűvösebb egész évben. A „hideg” szezonban a hőmérséklet 15-26 fok között mozog. De itt is maximum a hegyekben lesz szükség pulóverre. A forró évszak akár 32 fokos is lehet, a monszun pedig rendkívül intenzív. Ideális időpont: október és április között.

Bangkok és Közép-Thaiföld

Egész évben meleg van. A hűvös évszak kellemes 21 és 26 fok között alakul. A forró évszakban 32-38 fokra számítsunk. Az esős évszakban kissé lehűl (ez nekünk még mindig a meleg kategória), de a viharok szerencsére csak pár óráig tartanak. A turista szezon novembertől márciusig a legkiemelkedőbb.

Dél

Az időjárás Dél-Thaiföldön kissé eltérő. Itt a hőmérséklet csak körülbelül 10 fokkal változik az év legmelegebb és leghidegebb hónapjai között.  A hivatalos esős évszak különböző időpontokban van: nyugaton áprilistól októberig, a keleti oldalon október és január között.

Röviden: a legjobb időpont egy thaiföldi útra az itthoni téli időszak, októbertől márciusig.

Hogyan juthatunk el Thaiföldre?

Repülővel egy átszállással (általában Doha, Dubai vagy Isztambul) már el tudtunk jutni Thaiföldre. Az utazási idő az átszállással együtt 14-15 óra körül van. Mivel népszerű turista célpont, szerencsére sok társaság indít járatot oda. A Covid sajnos nem tett jót, mert szinte duplájára nőttek a jegyárak. Jelenleg olyan 4-500 ezer forintba kerül egy retúrjegy ára. Cserébe viszont még mindig sokkal olcsóbb szinte minden, mint például egy európai nyaralás esetén.

A hosszú repülőutak megterhelőek, ezért érdemes alaposan felkészülni. Ha tudni szeretnéd, hogyan kezdj hozzá és milyen praktikákat érdemes szemelőtt tartani, ITT TÖBBET MEGTUDHATSZ.

Kedvelt célpontok

A főváros mellett a népszerű szigetre, Phuketre indul a gépek többsége. Az elmondható, hogy kb. 5-10%-kal drágább a turistaparadicsomba érkező járatok ára. Thaiföldön a belföldi repülős közlekedés nagyon olcsó és nagyon sűrű is! Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha inkább Bangkokba repülsz, ott eltöltesz pár napot (ami egyébként felejthetetlen élmény) és utána tovább haladsz a kinézett nyaralós vagy kirándulós övezetbe. Ha pedig végtelen bulira és szórakozásra vágysz, Pattaya a te helyed. A belföldi járatok árai 10-35 ezer forint között mozognak.

Milyen a közbiztonság?

Nemrég közzétettem az A3M Global Monitoring évvégi jelentését, amelyben az utazás biztonsága szempontjából készítettek felmérést és sorolták be a világ országait. Itt Magyarországhoz képest az eggyel rosszabb, sárga besorolást kapta Thaiföld. Az biztos, hogy a potenciális természeti katasztrófák, a katonai puccsok gyakorisága és a gyengébb infrastruktúra miatt került ide. De a közbiztonság tekintetében se Bangkokban, se Phuketen nem éreztük magunkat egy pillanatig még csak kényelmetlen helyzetben sem. Sőt!

Sok európai célponttól is biztonságosabb vidék!

Thaiföld az örök mosoly országa!

Ezt a mondást nem igazán ismertem, de azonnal éreztem, amikor megérkeztünk és ez végig is kísérte az egész utunkat. A GDP 12%-át a turizmus tesz ki, így mindenhol, még a turisták által kevésbé látogatott helyeken is kedvesen, segítőkészen és őszintén állnak a külföldiekhez. Valószínűleg a számomra ismeretlen kultúra miatt, de sehol sem tudtam felfedezni, hogy vajon mindez csupán a turisták felé megjátszott dolog lenne. Nem hiszem…
Ráadásul az ország több mint 95% buddhista vallású, így én tényleg úgy vélem, hogy őszinte minden ember extrém pozitív kisugárzása.

A belpolitikai helyzet demokratikus jellegű, ám inkább a király által vezetett tekintélyelvűség a meghatározó (a király képei mindenhol megtalálhatók, és a király ellen bármilyen megnyilvánulás, akár egy rossz szó, komoly büntetést von maga után). Nehéz megismerni az ottani helyzetet, de mint külső szemlélő, a saját biztonságunkat nézve teljes nyugalommal lehetünk, akár késő este is!

Zsebtolvajok előfordulhatnak, de hát hol nem? Biztonság szempontjából ami rizikósabb terep, az a közúti közlekedés.

Milyen a közlekedés? 

  • Belföldi repülés

Ahogy írtam, igen olcsó és sűrű a belföldi repülők száma. Bangkokból az ország 26 pontjára van járat!

  • Busz, vonat

Ezzel kapcsolatban nincs személyes tapasztalatom. De elmondható, hogy a helyi és helyközi járatok is kategóriákkal olcsóbbak, mint nálunk. Buszokból vannak VIP járatok, ahol valóban kényelmesen aludhatunk. A vonatokon három osztály van. Thaiföldre jellemzően, ahogy a bevezetőben is írtam, ez szerencsére lefedi minden ember igényét. A harmadosztály a sokak számára ismert MÁV-os rémálom, míg az első osztály saját hálókocsis fülkét, étkezőkocsit és minden „európai” kényelmet kiszolgál. Épp ezért izgalmas alternatíva egy éjszakai vonatozás távolabbi célpontokra.

Példa az árakra: a Bangkoktól 650 kilométerre található Surat Thaniba 1400 baht egy első osztályú jegy, 850 baht egy hálókocsis és 580 baht egy helyjegyes másodosztályú jegy, a harmadosztály pedig 300 baht.

  • Taxi

Négyen utaztunk, így természetesen taxival tettük meg a nagyobb távolságokat és a reptéri transzfereket is. Itt is nagyjából fele annyiba kerül egy taxizás, mint otthon. (Részletek később.) Szerencsére a Bolt és a Grab nevű taxis app is tökéletesen működik Bangkokban és Phuket teljes szigetén, így egyszer sem kerültünk kellemetlen helyzetbe. Egy taxis app és a reptereken található taxis standok ára közt elhanyagolhatóan kicsi a különbség.

  • Tuktuk, robogók

A 70 milliós(!) országban rengeteg a tuktukos taxi és a bukósisak nélküli motoros (akár 5-6 személyes családok is felülnek egy robogóra!). Egy részük, főleg Phuketen, nyaraló turista. Ehhez hozzáadjuk, hogy bal oldali közlekedés van és bumm… kész is a katasztrófa! Bár sokkal nyugodtabban vezetnek, mint pl. Egyiptomban, sok szabályt elég lazán vesznek, a dugók pedig mindennaposak. Hiába a rengeteg robogós turista, én nem ajánlom senkinek a motorbérlést.

Az egy hét alatt több motoros balesetet is láttunk, szóval szerintem ez magáért beszél.

Ha viszont tuktukozásra adjuk a fejünket, vagy csak leintünk egy taxit, mindig beszéljük meg először, hogy hova megyünk és mennyiért visz el. Egy tuktukozás Bangkokon belül 100-200 bath között mozog. Ha bárki ettől többet kért, már intettünk is neki. (Itt alkudni ér!)

screenshot_20230403-184504-01.jpeg

A tuktuk remek szórakozás és a nagyobb távolságokat ezzel a leggyorsabb letudni, viszont csak óvatosan, mert a háromkerekű surranók biztonságtechnikai szempontból nem a legjobbak. Elég komoly balesetekről is lehet olvasni, ahol a turisták súlyosan megsérültek.

Beutazási feltételek

Turistáskodáshoz magyarként semmilyen vízumra nincs szükség. Egyetlen (általános) szabály van, hogy legalább még 6 hónapig érvényes útlevelünk legyen.

Pénz, fizetés, bankkártya

Thaiföld pénzneme a thai bath. Jelenleg 1 euró 37 bath, és 1 bath pedig 10-11 forint között mozog. Kártyával a nagyobb üzletekben, plázákban, hotelekben és néhány beülős étteremben lehet fizetni. Viszont ilyenkor a legtöbb esetben 3,5%-os extra díjat számolnak fel. Készpénzre mindenféleképp szükségünk lesz. Sajnos minden kp felvételnek van egy fix díja, ami 220 bath (kb. 2500 ft). (Egyes ATM-ek akár 300 bathot is felszámolhatnak. Állítólag a legolcsóbb az AEON bank, ahol ez az összeg 150 bath) A másik sajnálatos dolog, hogy a készpénzfelvételnek is van egy limitje. A legtöbb ATM-ből egyszerre maximum 20.000 bath-ot vehetünk fel. Néhány banknak nagyobb a limitje. Itt a lista:

Bank Maximálisan egyszerre felvehető összeg
Bangkok Bank THB 25,000
SCB THB 20,000
Kasikornbank THB 20,000
Krungsri THB 30,000
AEON THB 20,000
UOB THB 20,000
Thanachart Bank THB 20,000
Krungthai THB 25,000

 

5268897445_4c2e8b8805_c.jpg

via flickr

Viszont figyeljünk az ingyenes kp-felvételi limitünkre is! Mivel ezt átlépve kp-felvételi díjat kell fizetnünk. (Wise: 1,75%, Revolut 2%) Sajnos ezekkel a költségekkel kell számolni.

Ha az otthoni kártyánkat használnánk, érdemes előtte jelenteni a bank felé, hogy Thaiföldön nagyobb összeg lesz felvéve. Gyanús tranzakciónak vehetik és tilthatják a kártyát, vagy megpróbál a bankod telefonon elérni és egyeztetni. Ilyenkor feltétlen vedd fel a telefont, bár kicsit húzós lesz majd a telefonszámla…

Egy alternatív megoldás, ha személyesen bemész egy bankba és ott váltasz. Ilyenkor elkerülhető ez az extra díj, de számolni kell azzal, hogy a bank saját árfolyamával számol. Illetve, ha nem eurót viszel, hanem a bankkártyáddal fizetnél akár még magasabb is lehet az árfolyam.

Időeltolódás

A Magyarország és Thaiföld közötti időeltolódás télen +6 óra, nyáron pedig +5 óra.

Mit mond az orvos? - oltás, gyógyszer, higiénia

A nemzetközi oltóközpont ajánlásával kezdem, amit itt találtok. Ez nem igazán különbözik a szokásos ajánlásoktól. A fontosabbakat megkaptuk a kötelező magyar oltási rendszerben. Ami „plusz”, az a Hepatitis A és a tífusz. Ezeket is csak azért ajánlott beadatni, mivel ez a kettő nagyjából minden külföldi út során ott van az ajánlott oltások közt, ezért egyszerűbb túlleni rajta és jó pár évig nyugodtan mehetünk szinte bárhová.

A legtöbb trópusi országban a szúnyogok által terjesztett dengue láz jelen van. Thaiföldre pedig egy fokozottan igaz! Jó hír, hogy már létezik rá védőoltás. Bővebb infót itt találtok!

medicament-risque-depression-wd.jpg

Ami a gyógyszereket illeti, a szokásos listát ajánlom, amit már összegyűjtöttem nektek. De akár most az egyszer maradhat is minden otthon! (A vényköteles szereken kívül.)

Thaiföldön nagyon sok gyógyszer, antibiotikum vény nélkül kapható,

sőt egyszerűbb azt a néhány vénykötelest felsorolni! Ráadásul a töredékébe kerülnek a gyógyszerek, mint Európában. És minden 7/11-ben (SevenEleven, az ottani kisbolt hálózat) be tudjuk szerezni a leggyakoribb gyógyszereket. Szóval a komolyabb bakteriális megbetegedést is könnyedén kikezelhetjük. Érdemes felkészülni, és feltölteni az otthoni raktárakat innen. (Pl. 100 db-os Paracetamol kb 1000-1500 ft)

Tavaly óta legalizálták a cannabist, szóval nem kell lesokkolódni, ha minden utcán három füves boltra bukkanunk.

Utas biztosítás nyilván kötelező, ha nem akarjuk a családi vagyont kockáztatni. Viszont az ellátás miatt nem kell aggódni. Thaiföldön rengeteg a magánkórház, ahol valóban világszínvonalú az ellátás. Olyannyira, hogy európai és amerikai milliomosok jönnek ide kezelésekre, műtétekre. Ha bármi gondunk akad, nyugodtan keressük fel az egyik magánkórházat, ötcsillagos elláttásban lesz részünk.

Higiénia, víz

Egyetlen fontos szabály, hogy a csapvízből nem szabad inni. És a régi jó szokást, a kézfertőtlenítést sem szabad elfelejteni. Egyébként minden teljesen biztonságos. A legutolsó eldugott bódés kifőzdéig mindenhol minden ételt, italt, jeget ivóvíz felhasználásával készítenek. A legtöbb utcai kifőzde külső megjelenése aggodalomra adhat okot, de ezen túl kell tennie magát az embernek, és mennyei gasztronómiai élményben lesz része. Bármilyen hihetetlen, különösebb gondot ezek nem okoznak. Hacsak valaki nem kifejezetten érzékeny a fűszerekre.

A mosdók általában a régióra jellemző guggolós típusúak. A „turistás” helyeken (szállások, hotelek, „rendes” beülős éttermek, plázák, főbb turista látványosságok) persze angol WC van, de azért ezt jó tudni.

Mobilinternet

Még csak véletlenül se használjuk az otthoni előfizetést, hacsak nincs világjegyünk, mert a gatyánk is rámegy. A hívás fogadás is extrém drága. A reptéren árulnak turista simet, de érdemes inkább megkeresni a szállás melletti legelső élelmiszer boltot (7/11), ahol olcsóbban tudsz venni. A legolcsóbb 400 bath, mely elvileg 8 napig korlátlan 5G internetet ad. (Mi 10 napig voltunk Thaiföldön és nekem végig működött.)

2vwfap.pngvia thailandsim

Mosodák

Bangkokban is, de főleg Phuketen (nem csak a turisták miatt) rengeteg mosoda van. Mivel minden utazó legalább két hétre megy, nem érdemes az értékes helyet és súlyt a ruhákra pazarolni.

Iktass közbe egy mosást!

Csak leadod a ruhákat és másnap szépen összehajtogatva kapod vissza. 60 bath/kg áron volt az alap mosás. (Nem tudom, milyen fokon mosnak, de azért érdemes megfontolni, milyen színű és típusú ruhákat adunk le.)

Ha már ruha, mire készülj?

Rövid, rövid, rövid. Semmilyen melegebb, vagy hosszú ruhával nem érdemes felpakolni, mert tuti, hogy nem lesz rá szükséged! Esetleg egy esőkabát vagy inkább ilyen „zsacskó” kabát jól jön, ha hosszú túrára készülsz. Viszont a nőknek a legtöbb templomba vállat és térdet takaró öltözet kell. (Erre remek megoldás egy strand sál a hátizsákba.) Szigorú kivétel a királyi palota, ahová hosszú nadrág kötelező, de erről bővebben a későbbiekben lesz szó.

pxl_20230403_170412109-01.jpegThai piacos nyári nadrág

Konnektor

A két nagy gyarmatosító békén hagyta Thaiföldet, lehet ezért ilyen jó fejek, és olyan aljaztuk van, amibe az európai és amerikai dugókat is be lehet dugni. Így átalakítóra nem lesz szükség!

A piaci kultúra

Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy az arab világ (Törökország, Egyiptom) szokását nem vették át. Nem erőszakosak, nem szólogatnak le. Maximum egy kedves mosollyal megkérdezik illemből, hogy segíthetnek-e, de ha csak egy hangyányit is látják, hogy nem vagy vevő erre, hagynak nyugodtan kibontakozni. Sőt, illik inkább végighallgatni őket, nem fognak nyomulni. Az alku náluk nem a piac kötelező velejárója. Viszont egyáltalán nem lehetetlen. Mi mindig tudtunk alkudni 10-15%-ot. Főleg, ha kettőt veszel, biztos engedni fog az egyikből valamit.

A borravaló

Egyáltalán nem szokás és nem is várják el sehol. Sőt! Ha külön mondod, hogy többől kérsz vissza, akkor is pontosan fogod megkapni a visszajárót. Ha szeretnél adni, akkor fizetés után, vagy pont annyit adva (borravalóval együtt) köszönd meg. Vagy utólag adj, amennyit gondolsz. Hálásak lesznek.

És a kaják! Mmm…

Egy hibát nem szabad elkövetni, szálláshoz félpanziót kérni. Thaiföld a gasztronómiát tekintve világ tíz legjobbja között van, ráadásul brutál olcsón. De miért is?

Lényegében az ország lakossága arra a felfogásra állt be, hogy nem igazán van konyhájuk otthon. Sokan meg sem tudnák engedni maguknak. Az a mondás van, hogy

Thaiföldön az ország egyik fele főz a másikra.

Az emberek inkább csak megállnak egy bódénál hazafelé, menet közben esznek valamit és le van tudva. Mivel mindenki az utcán eszik, ezért az egész ország olyan, mint egy hatalmas gasztro udvar. Az igaz, hogy az adagok itthoni szemmel nézve inkább közepesek, de cserébe nagyon olcsók. Egy adag étel 700 és 1500 ft között mozog, de a drágább beülős éttermekben se több mint 2200 ft. Viszont a „nyugati ételek” (pizza, hamburger) drágák és rosszak is. Nem érdemes ezeket enni, sem kontinentális reggeliben gondolkodni, mert ezek többnyire behozott vagy előkészített alacsony minőségű élelmiszerek. Az biztos, hogy aki nem szereti a dél-kelet ázsiai ételeket, az nagyon rosszul fogja magát érezni. Ezzel szemben mi simán tudtunk két héten át csak ilyeneket enni és hát nem sikerül megunni, sőt! Azóta itthon még gyakrabban eszünk keleti ízeket.

Utcán evés

A kis utcai sütödék kismennyiségben főznek tényleg csak annyit, amennyi épp elfogy. Ezért folyamatosan sütnek és persze folyamatosan friss a kaja is. Két héten át ettünk napi szinten az „utcáról” és soha semmi bajunk sem volt. És ezt minden blog, útikönyv el is mondja. Többször bementünk olyan helyre, amit, ha itthon láttam volna sírva rohantam volna el. Na, itt ezeken a helyeken ettük a legolcsóbban a legfinomabbakat!

pxl_20230211_014852795-01.jpeg

Különleges ételek

Híresek, hogy tücsköt, bogarat megsütnek. Azonban ez inkább csak turista látványosság. Ők maguk sem ropogtatnak állandóan skorpiót. A legforgalmasabb turista pontokon találni egy-egy ilyen bódét (pl. a Khao San Road-on is csak egy volt!), ahol kipróbálhatjuk a százlábút, de hidd el, ők sem élvezik annyira, mint egy kiadós Pad Thait. Ellenben sült békát sok piacon árulnak.

pxl_20230211_130122546.jpg

Illem és a vallás

Az ország 95%-a buddhista és komolyan is veszik a vallásukat. Az utcákat járva minden ház előtt látni fogunk kis szentélyeket, amiket étellel, itallal raknak tele, amit a szellemeknek ajánlanak. A templomokba tilos bemenni cipőben (praktikussági okból ezért tökéletes választás a Tropicfeel utazós cipője) és csak a vállat, kart és a lábat takaró öltözetben illik bemenni. A turistáktól ezt nem várják el minden esetben, de kiemelt szentélyek esetén nekik is kötelező a hosszú viselet, főleg nőknél.

pxl_20230211_061535502.jpg

A thaiokra nem jellemző a panaszkodás és mindig tisztelettudóak minden emberrel szemben. Ezért, ha netán egy árus szeretné bemutatni a portékáját vagy az utcán valaki leszólít, röviden hallgassuk meg. Nagy eséllyel valami érdekeset mond, vagy segít. Első napunkon is ez történt, egy kedves helyi megállított az utcán és elmagyarázta, hogy ma ünnepnap van. Van két templom, amit csak ez alkalomból nyitnak ki és látogassunk el oda!

A thai köszönésnél összeteszik a kezüket a mellkas magasságában és finoman meghajolnak. Érdekes dolog, hogy minél magasabbra emelik a kezüket, annál nagyobb tiszteletet mutatnak a másik felé. Az orr magasságáig emelt kéz már nagy tisztelet jelent, a fej feletti tartás pedig a legnagyobb tisztelet, ami csak Buddhának jár. Ha már Buddha, a szobrok előtt nem szabad, hogy a fejünk magasabban helyezkedjen el, mint Buddháé, így szelfizni pedig durva sértés.

A thaiok nyugodt, lassú és tiszteletteli életstílusát mindenki azonnal megérzi, és ha ellátogatunk hozzájuk, ez át is ragad az emberre. Velünk is így történt, így minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a valaha volt legnyugodtabb és legpihentetőbb utazásunkat éltük meg. A többiek nevében is elmondhatom, hogy életre szóló, meghatározó élményt kaptunk, aminek köszönhetően, úgy vélem, kiemelt célpont lesz a jövőben a dél-kelet ázsiai régió a számunkra.

A következő cikkekben folytatódik a Long Trip útibeszámolója, először Bangkokból. Ha nem akarsz lemaradni, a legbiztosabb, ha feliratkozol a Hírlevelemre, de kövess nyugodtan Facebookon és Instán is.

Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1918092310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása