Long Trip Thaiföldön IV. – Irány Phuket! Látnivalók, programok
2023. április 26. írta: Vándorember

Long Trip Thaiföldön IV. – Irány Phuket! Látnivalók, programok

Infók, programok Phuketről

Folytatódik a nagy thaiföldi kalandunk. Bangkokból leugrottunk a tengerparti övezet egyik közkedvelt helyszínére, Phuketre. Mutatom mire számíts, és, hogy milyen programok közül lehet válogatni!

pxl_20230216_043630550-01.jpeg

 

A thaiföldi Long Trip új szekciójába léptünk. Egy alapos thaiföldi infó csokorral kezdtem a cikksorozatot, majd egy igen tartalmas, két részes bangkoki szekció következett. Ha csak most keveredtél ide, érdemes elolvasni a korábbi cikkeket!

Az utazás

 

A fővárosban három teljes napot töltöttünk el. Innen a Grab nevű taxis alkalmazás segítségével mentünk ki a reptérre. A fél órás út ára 410 bath volt.

Ahogy az első részben említettem, Thaiföldön a belföldi repülőhálózat igen korrekt. Még otthon foglaltuk le a járatot Bankokból Phuketre, ami 45 euró volt fejeként, a feladott poggyásszal együtt. Erre külön figyeljetek, mert ezek ugye fapados járatok, szóval ne felejtsétek el a poggyászt is megvenni! Naponta kb. 9 járat indul és ha bevállalod, hogy nem csúcsidőben utazol, találni akár 10 euróért is jegyet. pxl_20230214_111452977-01.jpeg

A phuketi reptér a sziget északi részén van. A transzfer a forgalmas közutakon akár 1 órás is lehet az áhított tengerpartra. A szállás elfoglalásának időpontjánál ezért érdemes ezt is bekalkulálni. A reptér persze tele van taxival, ahogy Bangkokban is, szinte ugyan annyiba kerülnek, mint a taxis appok tarifái. Például a Karon Beachre, ez 50 km-es utat és 1:15-perces menetidőt jelent, az ára pedig 1100 bath volt.

Phuket strandjairól röviden

 

A hatalmas üdülősziget rengeteg stranddal rendelkezik. Ennek megfelelően mindenféle típus megtalálható (sziklás, dzsungeles, kavicsos, homokos, hullámosabb és nyugodtabb vizű), ezért érdemes először ezt kinézni és csak utána szállást keresni. Egyébként minden strand szabadstrand, privát részek nincsenek.

A sziget keleti és nyugati része az éghajlatot nézve is eltérő. A nyugati oldal április és október közt esősebb, míg a keleti régió szeptembertől decemberig szenved a monszuntól.

Karon Beach

A mi választásunk a Karon Beach déli szakaszára esett. A két legnépszerűbb rész, a Karon és a Kata Beach egyébként hasonló struktúrájú: hosszú és széles, homokos tengerpartja van, a végén kisebb sziklás résszel. A víz lassan mélyülő és a tenger is homokos, így családoknak ideális. Kifejezetten nyugodt, nem hullámos a tenger, és ami még fontosabb, tiszta. A part is rendezett, szemétmentes, még cigicsikket se találni, mert kijelölt dohányzó részek vannak. Néhány beach bár is van, így nem kell az útra felmenni egy koktélért sem. Pont megfelelő a pálmafák és cserjék sűrűsége a part és az út között, ami tompítja az utcai forgalom hangját, és elegendő árnyékot is ad, ha el szeretnénk bújni a káros sugarak elől.

Függőágyat vigyetek, mert remek helyek vannak a felszerelésére!

pxl_20230215_073234679.jpg

A két partszakasz találkozásánál egy sűrű és pezsgő központ található, masszázs szalonokkal, éttermekkel, bárokkal, rengeteg bolttal és egy egész nagy éjszakai piaccal. A Karon Beach mentén persze hotelek és resortok állnak, ezeket időnként kifőzdék szakítják meg. Ezek az éttermek persze teljes mértékben kiszolgálják a nyugati igényeket.

Kb. kétszáz méterrel feljebb pedig már a főút található. Na, és ez az, amit mi keresünk Thaiföldön! A főúton vannak azok a helyi kifőzdék, amik főleg a helyiek igényeit szolgálják. Itt nem csak, hogy minden kaja olcsóbb, de az ízek és az ételek is olyanok, amilyennek lenniük kell.

Ha csirkeláb levesre vágysz, azt itt fogod megtalálni!

A továbbiakban nem a napjainkat részletezem menetrend szerint, mivel a fő program a parton pihenés volt. A Phuketen található programokat, látnivalókat és egyéb infókat szedem inkább össze.

A szállásunk és környéke

 

Thavorn Palm Beach Resortra esett a választás. A pihenős napokra szerettünk volna egy kicsit komolyabb szállást, ahol reggeli is van az árban, így itt feljebb toltuk egy kicsit a büdzsét. A hotel gyönyörű, dzsungeles, természetközeli környezetben van, több medencével, orchidea kerttel és saját étteremmel, bárokkal.

A szállásunk kertje

A reggeliről is ejtenék külön pár szót. Egyrészt elképesztően hatalmas a választék, és persze minden „nyugati” dolog megtalálható. Bár ezek nem épp a legfinomabbak. Viszont bőséges a thai kaja felhozatal, bőven kárpótól ezért. Még egy leveses pult is van, ahol magadnak állíthatod össze a pho levesed.

pxl_20230215_022341439-01.jpeg

Miután felfedeztük a tengerpartot, besétáltunk a központba és végül a legmenőbb tengerparti bárban lyukadtunk ki, a Tann Terrace Phuketen. A tipikus „instagramos” környezetnek (baldachinos boxok, mesés kilátás a tengerre) és éjjeli tűz shownak persze igen komolyan megkérik az árát. A koktélok és az ételek bőven felveszik a versenyt Budapest menőbb bárjaival, de itt ki lehet játszani az „egyszer élünk” kártyát.

Simon Cabaret Show Phuket

 

Egy lady boy show nélkül nem igazi egy thaiföldi nyaralás. Szerencsére Phuket legkomolyabb zenés-táncos showja, a Simon Cabaret nem túl messze volt a szállásunktól. Valóban mesés luxus hangulatot varázsoltak elénk és borzasztó igényes az egész kivitelezése. Jegyeket online tudtok venni, taxival pedig könnyen el lehet jutni ide. Fotózni szigorúan tilos! Hivatalos ára 1000 bath. Ahogy a szálláskeresésnél, a programokat is érdemes több helyen lecsekkolni. Itt például a GetYourGuide-on olcsóbb a jegy, mint a saját honlapjukon. Az olcsóbb jegyeket itt találjátok!

A hajókirándulások célpontjai

 

Phi Phi-sziget, látogatás Thaiföld paradicsomi szigetére. Ha teljes egészében ki akarod élvezni a sziget varázsát, érdemes inkább megszállni itt egy-két napra az egyik resortban.

pxl_20230216_075550479-02.jpeg

A Phi Phi sziget egyik partja

Maya Bay: a világhírű A part című, 2000-ben bemutatott kalandfilm Leonardo DiCaprio főszereplésével azonnal Thaiföld leglátogatottabb pontjává tette a helyet.

Katt a galériára a Maya Bayes fotóért!

Érdekes infó: sajnos a turisták tömege teljesen lepusztította ezt a paradicsomi helyszínt és az élővilágot is tönkretette. 2018-ban a thai kormány betiltotta a sziget látogatását és megkezdődött a rehabilitáció. Voltak hullámvölgyek továbbra is, de végre beállt az egyensúly, a cápák visszatértek és újra tündököl a part. Újra látogatható a sziget, de szigorú keretek közt. Az öbölbe tilos hajóval bemenni, és a vízben is tilos fürdeni. A napi látogatók számát maximalizálták, így csak szervezett keretek közt juthatunk el ide. Cserébe viszont így sokkal élvezhetőbb, hiszen egyszerre csak 300 fő tartózkodhat a parton. A fürdés tiltása kárára pedig lenyűgöző fotókat készíthetünk.

Monkey Beach: egy rövid megálló szokott lenni egy keskeny homokos parton, ahol egy majom közösség él, és előszeretettel mutogatják magukat a turistáknak.

pxl_20230216_062611065-01.jpeg

Viking-barlang: a helyi legenda szerint réges-régen egy skandináv hajó elsodródott egy viharban és a túlélők ebben a majdnem 3 km hosszú barlangban húzódtak meg. A barlang falán látható, viking hajókat ábrázoló festmények eredetére legalábbis ez a legvalószínűbb magyarázat. Az egyetlen túlélő pedig az itt élő szalangána fészkének elfogyasztásával maradt életben. Ami pedig, mint tudjuk, igazi ínyencség erre felé. Sőt, komoly iparág épült a fecskefészek „termesztésére”. A barlangba viszont sajnos nem lehet bemenni.

Khai Nok-sziget: egy aprócska kis sziget, egy menő beach bárral a közepén. Snorkellezésre és pihenésre gyakori megállója a hajós túráknak.

Bamboo-sziget: épp csak egy kicsivel nagyobb, mint az előző sziget. Meleg vize és homokos partja egy újabb példája a lenyűgöző trópusi világnak. Tengeri élővilága snorkellezésre kiváló helyszínt biztosít, a parton pedig varánuszokkal is találkozhatunk.

James Bond-sziget: Az aranypisztolyos férfi ikonikus jeleneteit forgatták itt, illetve a szigetvilág jelképének számító gomba alakú mészkőoszlop is itt található. isla_tapu_phuket_tailandia_2013-08-20_dd_36.JPG

Koh Panyee úszó falu: egy újabb különlegesség, amit nem sok helyen láthatsz – egy egész falu, amit cölöpökre építettek.

Similan-szigetek: a szigetcsoportot csak a thai Seychelle-szigetekként emlegetik. Hogy az mégis milyen? Mivel Mahét pár éve megjártuk, ezért mi pontosan tudjuk. Persze a beszámoló erről sem maradt el!

Surin-szigetek: a legszebb snorkellezési élményt ezek a szigetek nyújtják. Emellett egy érdekes nomád falut is megnézhetünk itt.

Az említett célpontokat szervezett túrák keretében kombinálni szokták, több helyszínt is tartalmaz egy-egy túra. Néhol lehetőség van tradicionális thai long boattal egy rövid hajókázásra a helyszínek körül, amiket nem lehet előre lefoglalni. Az utak frissítőt és kiadós ebédet is tartalmaznak és persze transzfert a hoteltől a kikötőig.

pxl_20230216_052114071-01.jpeg

Árak: magyar nyelvű vezetővel értelemszerűen drágább. Ha ez nem feltétel nálad, a helyszínen tudsz szemezgetni, szinte minden utcán van vagy három bódé, ahol választhatsz a programok közül. A kiírt árból, ha nem alkudsz is engednek 15%-ot. Viszont átnéztem néhány programot és sok esetben valóban olcsóbb, ha a getyourguide oldalán foglalsz. Plusz, ha Vivid kártyán keresztül teszed, akkor még 5% cashback is üti a markodat.

Tartalmas programok: Phi-phi-Maya-Bamboo, Phi-phi-Maya-Khai-sziget (mi erre fizettünk be, na ez biztos olcsóbb a GYG-on, mint bárhol máshol), Panka és Talu sziget-muszlim város-James Bong sziget, Naka sziget

További programok Phuket szigetén

 

Elephant Sanctuary: a Tiger Wolrdhöz hasonlóan ez is egy valódi paradicsom – az elefántoknak. Igazi luxusban élnek itt a jószágok, még WWF bizonyítvánnyal is rendelkeznek. Lovagolni nem szabad rajtuk, de a fürdetést és az etetést talán ők élvezik a legjobban!

A Big Buddha-szobor szintén top látnivalók közt van. Mi ezt egy rövid túrával kombináltuk, de erről egy külön bejegyzést írtam, Short Trail Phuketen címmel.

pxl_20230218_024634864.jpg

Az éttermeket tekintve elég sokat kipróbáltunk, de ahogy korábban említettem, a part mentén és a turista központokban inkább a kényelemre, az éttermi kiszolgálásra mennek rá, illetve, úgy rémlik, hogy az ételek sokkal enyhébben voltak fűszerezve. Itt a legtöbb nem hagyott maradandó élményt.

De nem kell félni, vannak itt azért igazi csodák!

 A főúton sétálva bukkantunk rá egy pici, autentikus kifőzdére, a The Pad Thai Shopra. Tipikus thai helyszín, egy bádog tető alatt néhány ezeréves asztal, műanyag hokedlik, a légkondit a természet nyújtja. Kis bátorság azért kell, hogy be merj menni, de ha megkapod a levesed vagy a pad thait, azonnal eldobod az agyad. Általában helyiekkel van tele, de annyira finom (és olcsó), hogy a turisták közt a hidden gem-kategóriát bőven kinőtte, hisz sokan megfordulnak itt.

A 4,7-es Google értékelés több, mint 1300 vélemény alapján pedig magáért beszél.

A 60 bathos áraival (ami csak a turistáknak ilyen „sok”) pedig a legolcsóbb, amit Thaiföldön találtunk.

A másik étterem, amit meleg szívvel ajánlok, az előzőtől pár méterre található Anchan Kitchen. A családi vállalkozásként működő étterem megjelenése és berendezése már alkalmas egy kellemes este eltöltésére. Ízekben szintén mennyei, árakban viszont csak pár száz forinttal több, mint a Pad Thai Shop. Egy többszemélyes Hot Pot tálat rendeltük.

A Hot Pot egy nagy adag tűzforró alaplé, ami mellé mindenféle nyers zöldséget és húsokat kapunk, amit ezután mi magunk főzhetünk meg a levesben. Hasonló do it yourself étteremben voltunk Mahén is, ezeket egyszerűen imádom! Egyszer mindenkinek ajánlom a Hot Pot kipróbálását, nagyon szuper szórakozás.

Három főre, extra köretekkel és extra hússal, italokkal és gyümölcs koktéllal 900 bathtot fizettünk.

Robogó bérlés

A nagyobb távolságok miatt a motorbérlés a legnépszerűbb közlekedési forma. Nagyon olcsó és rengeteg turista használja, de ahogy a bevezető cikkben említettem a nagy forgalom miatt szerintem elég veszélyes. Több balesetnek és koccanásnak is tanúi voltunk a pár nap alatt.

Ha igazi durván bulizós városi pörgésre vágytok, akkor Patong belvárosát érdemes felkeresni, ahol tengerparti diszkókat is találhattok. De ha inkább a városnézés a cél, Phuket óvárosi negyedét keressétek fel. A sziget fővárosaként itt rengeteg egyéb lehetőség is van. Plázák, köztük a legnagyobb, a Central Phuket, és rengeteg piac található itt, mint a Naka Weekend Market. A Hanuma World pedig egy hatalmas kalandpark, ami felnőtteknek is szól, ahol a dzsungelben csúszkálhatunk drótkötél pályán. Aki pedig szereti a természetet és az állatokat, az a madár parkban, delfin shown, az elefánt rezervátumban vagy a botanikus kertben talál bőven lehetőséget.

Ha Phuket városában jártok, ne hagyjátok ki a Monkey Hillt sem. Ahogy a nevéből is sejthető, a hegytető tele van szabadon garázdálkodó majmokkal. Azonban csak óvatosan velük, mert igen pofátlanok tudnak lenni, figyeljetek a táskákra!

This map was created with Wanderlog, a trip planner on iOS and Android

Bár a sziget ezeken felül még milliónyi programot tartogat, ilyen rövid idő alatt nekem ennyit sikerült összegyűjteni. Ha van még kihagyhatatlan dolog, kommentben jöhetnek a tippek!

Bár a phuketi szekció ezzel véget ért, a Long Trip folytatódik! Ugyanis (részben kényelmi okból) innen átugrottunk a világ egyik leggazdagabb országába, Szingapúrba! A következő részben onnan jeletkezem!

FONTOS!! Az utóbbi két felületen komoly változások történtek az oldalak hírfolyamatait illetően. Azaz hiába követsz oldalakat, a bejegzések nem fognak megjelenni nálad, mert a fizetett hirdetések és az AI által javasoltak kerülnek fel. Követés után jelölj "Kedvencnek". Facebookon a három pontra kattintva, Instán a Követed gomb alatt találod ezt az opciót, amivel a kedvencek közé adhatsz. Így biztos, hogy fel fognak bukkanni a hírfolyamodban a legújabb bejegyzések!

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr6718108738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása