Short Trail Phuketen (V.) – A Big Buddha túra
2023. április 29. írta: Vándorember

Short Trail Phuketen (V.) – A Big Buddha túra

Lassan új kategóriát építünk a blogon. Az utazásaim alkalmával, ha jut időm egy-egy érdekesebb túrára, azt alaposan leírva, mint Short Trailt osztom meg veletek. A cél, hogyha kedvetek támad egyet sétálni a természetben, fel tudjatok készülni ezekre a pár órás túrákra.

pxl_20230218_024122183.jpg

Az első ilyen kaland Szicílián történt, pontosabban Cefalú sziklaszirtjét másztuk meg. Az erről készült Short Trailt itt el is tudjátok olvasni.

Az előző cikkben a phuketi beszámolómat olvashattátok. Egyik kiemelkedő látnivalója a szigetnek a Nakkerd-hegy tetején álló, vagyis inkább ülő, Big Buddha szobor. Nevét értelemszerűen óriási mérete miatt kapta, 45 méter magas és 25 méter széles. Ezzel ez Thaiföld harmadik legmagasabb Buddha szobra. Egyébként betonból készült és burmai fehér márvány borítás takarja.

A hegy tetején ülő szobor szinte a sziget minden pontjáról látható. A mélyen vallásos thaiok közt is fontos helyszín, de az ide látogató turisták körében is az egyik leggyakrabban látogatott látványosság a szigeten. Buszokkal jönnek vezetett túra keretében, azonban mondanom se kell, ha valódi spirituális élményben szeretnél részesülni, és maradandó élményként, szinte jutalomként akarsz rá emlékezni, a legjobb, ha a Big Buddha Trail-útvonalat választod és magad gyalogolsz fel a csúcsra!

Maga a túraútvonal nem hosszú, igazából, akik néha eljárnak túrázni, azoknak vicc az egész, 800 méteres táv. Azonban vannak igen komoly szakaszok és nehezített körülmények, ezért egy kicsit érdemes felkészülni. A taxi sofőrünk is említette, hogy a szobrot nézzük meg, mert jó program, de van jó pár bolond turista, aki inkább felmászik.

A teljes vonal, amit bejártunk, a tengerparttól indult fel egészen a szoborig, ez 3 km volt, mely alatt 383 méteres szintkülönbséget tettünk meg.

Felkészülés

 

Az út a partról nagyjából 1-1,5 óra, legalább ennyit egy kávézással egybekötve érdemes fent is eltölteni, visszafelé viszont már haladósabb. Esős időben nem ajánlom a túrát, mert igen meredek szakaszai vannak, amik rettentő csúszósak és veszélyesek lehetnek. Jó időben viszont a tűző nap, a magas hőmérséklet és páratartalom lesz az ellenségünk. Mivel az erdő mélyére merészkedünk, itt már számolni kell a szúnyogokkal is. Mondanom sem kell, de minél korábban induljatok el, mert 11 órától már tényleg szenvedés lesz a hegyi szakasz.

Kellékek

 

Bár rövid a túra, legalább 1 liter vízre szükség lesz a hőség miatt. Napszemüveg, sapka és zárt cipő alap kellék, illetve naptej és szúnyogriasztó spray legyen nálatok. (Szerencsére kaptunk a szobánkhoz egy kis üveggel.) Kevés készpénz sem árt, ha adományozni szeretnétek, illetve a jól megérdemelt jeges thai teát valamiből finanszírozni kell.

Szakaszok

 

A Kata vagy a Karon Beachről szinte bárhonnan elindulhatunk. Mi egyszerűen a szállásunktól, a Thavorn hotelből indultunk el és átvágtunk a lakott területen. Először a főúton mentünk át, ahol már megkezdődött a meredek szakasz, de még betonúton. Itt a helyi lakosok házai mellett haladunk el. Ez a szakasz kb. 1,5 kilométer, amelynek a második fele már elég meredek.

pxl_20230218_014350690.jpg

Ezután érjük el a Google Térképen is jelölt túraútvonal kezdőpontját, amit táblák is jeleznek. Itt kezdődik a valódi túra szakasz,

az erdei rész, mely csupán 850 méter, de ez alatt kell 245 méter szintkülönbséget leküzdeni.

Szóval ez a rész végig nagyon meredek.  Kb. 100 méter után felérünk az első kilátóhoz, ahol egy hintán üldögélve gyönyörködhetünk a kilátásban. Még egy biztonsági csekkpontot is elhelyeztek itt, ahol egy füzetben felírhatjuk a nevünket és az időpontot, amikor nekivágtuk a túrának.

Innentől jön az igazi esőerdei szakasz, amely egy keskeny, viszonylag csúszós ösvényen vezet. Több szakaszon a földbe vájt „lyukak” segítenek feljutni, illetve kötelek vannak felszerelve, amelyek felfelé, de leginkább a lefelé való ereszkedésben elengedhetetlenek – szó szerint.

Ha ezt a rész túléltük, egy nyírfaerdőhöz érünk, ahol láthatjuk, hogyan csapolják a helyiek a fa édes nedvét. Ha szemfülesek vagytok, bal oldalt, az erdő mélyén egy másik szobrot is láthattok. Az út végén pihenő asztalokat és egy mesés kilátópontot találunk. pxl_20230218_021759653.jpg

Innen már csak egy 1000 méteres enyhe meredekségű szakasz jön, ami gyakorlatilag a felfelé vezető autóút. Itt található a Kata Beach Kilátópont, illetve két kávézó mellett is elhaladunk. Természetesen mindkettőnek gyönyörű kilátása nyílik a tengerpartra, ezért feltétlenül igyatok itt egy thai jeges teát és merüljetek el a szépséges látványban!

A szobor természetesen ingyen látogatható, de a szokásos vállat és hasat eltakaró öltözék kötelező. Több kegyhely és rengeteg buddhista szobor található körülötte. A Buddha-szobor belsejében pedig egésznap szerzetesek imádkoznak. Ide bárki csatlakozhat a kihelyezett imaszőnyegeken.

Kint egy meditációs terasz is van, ahol egy szerzetes egy rövid meditációs gyakorlatot tanít az idelátogatóknak, ide is nyugodtan becsatlakozhatunk.

pxl_20230218_024619554.jpg

Aki pedig áldást szeretne, a szobortól jobbra, egy félig nyitott teremben erre is van lehetőség. Adomány ellenében odamehetünk a szerzeteshez, aki megáld és egy karkötőt köt a kezünkre. Na, erre az áldásra tényleg szükségünk volt ezután a rövid, de annál kimerítőbb túra után.

pxl_20230218_025147464_pano.jpg

A szentély egyébként még építés alatt van, de már jó 80-90%-on állnak. Visszafelé szintén ezen az úton mentünk, de lefelé már érezhetően könnyebb és gyorsabb volt az út. Személy szerint nagyon jól esett egy kis fizikai terhelés a sok pihenés után.

Ha jártatok már Phuketen, ismertek a szigeten egyéb túrákat?

Ha nem akarsz lemaradni a legújabb cikkekről, a legbiztosabb, ha feliratkozol a Hírlevelemre, vagy kövess Facebookon és Instán. 
FONTOS!! 
Az utóbbi két felületen komoly változások történtek az oldalak hírfolyamatait illetően. Azaz hiába követsz oldalakat, a bejegzések nem fognak megjelenni nálad, mert a fizetett hirdetések és az AI által javasoltak kerülnek fel. Követés után jelölj "Kedvencnek". Facebookon a három pontra kattintva, Instán a Követed gomb alatt találod ezt az opciót, amivel a kedvencek közé adhatsz. Így biztos, hogy fel fognak bukkanni a hírfolyamodban a legújabb bejegyzések!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr5318108742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása