Long Trip Szicíliában - Cefalú, a legszebb város
2022. szeptember 04. írta: Vándorember

Long Trip Szicíliában - Cefalú, a legszebb város

A sziget egyik legnépszerűbb városa

A legjobb helyen jársz, ha kikapcsolódásra vágysz Szicíliában. Cefalú a sziget északi partján található gyönyörű város, amely évek óta vonzza a turistákat. A város festői környezete kedvelt megállóhelyé tette az utazók számára, de a legjobb, amit tehetsz, ha több éjszakára is megszállsz itt.

pxl_20220714_184240176.jpg

A szicíliai nyaralás folytatásaként Cefalúba utaztunk, ahol a hátralévő néhány napot töltöttük. Emlékeztetőül, az első bejegyzésben a felkészülésről olvashattatok, míg a második rész Palermo látnivalóiról szólt.

Cefalú – az ősi város

 
Az első említések a városról a Krisztus előtti 4. századból erednek. Kiváló fekvése és a város fölé emelkedő szirt miatt stratégiailag fontos helyszín. Palermótól kb. 75 km-re fekszik. Legnagyobb vonzereje a hosszú, finomhomokos tengerpart. Mivel a sziget nem igazán bővelkedik ezekben, így mára az egyik legnépszerűbb turistacélponttá nőtte ki magát. Tipikus mediterrán belvárosi sétáló utcái és a gombamód elszaporodott olasz éttermek felejthetetlen élményt nyújtanak. De kezdjük az elején!

pxl_20220715_150725988.jpg

A beach

 
Tengerparti szállásunk az étteremsortól egy köpésre volt, de már elég távol, hogy a tömeg ne zavarjon. A kilátásunk a tetőteraszról mondhatom, hogy a legszebb a városban. A Mondello és a San Vito Lo Capo mellett a nyugati oldal három legnépszerűbb strandja közé tartozik. A hotelünk kis partszakasszal rendelkezett, ahol szerencsére napágyak és napernyők álltak rendelkezésre. Ezek hiányában feltétlen gondoskodjunk a megfelelő kellékekről, mert árnyékot vagy bérlési lehetőséget nem fogunk találni!

Gasztrotúra első rész

 
Első este kipróbáltunk egy sétányos éttermet. A Ristorante Antares volt a szimpatikus, ahol bruscettát rendeltünk és kipróbáltuk végre az osztrigát. A főételünk ismét pizza volt. Az ételeket tekintve különleges véleményem nincs, maradandó élményt sajnos nem okozott.

pxl_20220714_192953039.jpg

Amit a város tartogat

 
Amint elhagyjuk a parti sétányt, a belváros szűk utcáin találjuk magunkat. Főleg szuvenír boltokat találunk, de persze akad pár igazi olasz kézműves bolt és ruhabolt is. Az édességekről sem kell lemondani, gyakorlatilag a teljes olasz desszertfelhozatalból válogathatunk.

A tenger felőli oldalon botlunk bele a Lavatoio Medievale Fiume Cefalinoba, a város középkori mosóházába. A mosót a Cefalino folyó kristálytiszta, hűs vize táplálja.

A legenda szerint a Cefalino egy szomorú nimfa fájdalmából fakad, aki miután megölte kedvesét, aki elárulta őt, megbánta tettét. Könnyei folyóvá duzzadva máig ellátják a város mosóházát.

pxl_20220714_182347642.jpg

A Vittorio Emanuele úton haladva a régi kikötőbe jutunk, mely mára leginkább a strand részévé vált. A móló végéről pedig gyönyörű kilátás tárul elénk. Egyik oldalról a tengerben végződő várost, a szirtet és a strandot láthatjuk, a másik oldalról pedig a tengert. A fekvéséből adódóan, ami miatt mindennap tömve van a belváros, ideális a napnyugta megtekintéséhez.

Ahogy haladunk tovább, az óvárosi étterem sor kezdődik. A városka ezen oldala vulkanikus sziklára épült, az éttermek pedig teraszokat emeltek szinte a víz fölé. Itt vacsorázni egy életre szóló élmény!

Tipp: érdemes asztalt foglalni, de egyáltalán nem lehetetlen beülni a naplementére a legjobb teraszokra.

pxl_20220716_172921014.jpg

A következő napra már aktív kikapcsolódást terveztünk. A délelőtti városnézést a főtéren zártuk, ahol a katedrális áll. A több mint 700 éves normann stílusban épült dómot az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A dóm előtt egy nagy terasz található, mely régen temető volt.

Állítólag jeruzsálemi földdel töltötték fel, mert gyors mumifikálódást reméltek ettől.

Úgy néz ki, divat volt ez abban az időben, mert a kapucínusok is így tettek.

pxl_20220715_125807727.jpg

A dómba ingyenes a belépés. Jegy ellenében viszont a tornyokba, a kincstárba és a kolostorba is bemehetünk.

Túra a Rocca Di Cefalún

 
A városka másik izgalmas pontja a sziklaszirt megmászása és a régi vár felfedezése. A nagyjából 3 órás túra izgalmas és látványos kaland.

A túra részletes beszámolóját itt, egy külön bejegyzésben találjátok!

pxl_20220715_154951309.jpg

Gasztrotúra második rész

 

A pocsék beachbar-értékeléseket látva az ebédet inkább az egy utcával feljebb lévő Lievita Cucina Terra Maréban ejtettük meg. Imádjuk a pizzát, de túl sok egyéb opció amúgy sem volt. Az árak elfogadhatóak, 8-12 euró körül van egy nagy, kiadós pizza. A PizzaLabot nyilván nem sikerült beelőzni, de finomabb volt, mint a sétányos.

pxl_20220716_115828843.jpg

A mi kürtöskalácsunk, az ő briósuk.

A főutcán sétálva a L’Angolo delle Dolcezze fagyizó láttán felcsillan az ember szeme. Nálunk hatalmas divat lett a kürtöskalácsfagyi. Szicíliában is van egy hasonló őrület, ez náluk a briós formájában elevenedik meg. Egy finom, édes briós kalácsot kettévágnak és ebbe kerül a kézműves fagylalt. Jól hangzik ugye? Hát az is!

pxl_20220716_162223044.jpg

Tipp: a fagyistól egy köpésre áll a Pasta e Pasti, ami rengeteg étékelés alapján egy remek „tésztaháznak” tűnik. Furcsa mód délután 4-ig van csak nyitva, így sajnos nem sikerült a megfelelő időpontban rábukkannunk. Ha valaki próbálta, kommentben jelezze, milyen volt!

Gasztrotúra harmadik rész

 
A Cefalúban töltött napok alatt nem maradhatott ki egy tengerre néző teraszos vacsora. Az Ittico Cucina & Co. étteremnek van a legmenőbb terasza, ami kvázi egy hosszú stégben végződik. Szerencsére simán volt szabad asztaluk késő délután, így szuper élményben volt részünk, egy kellemes naplementés borozás és vacsora mellett. Egy hideg haltálat ettünk ketten, amin 6-7 féle tengeri herkentyű volt, tulajdonképpen egy tapas tál. Mivel nem voltunk éhesek, így panaszunk sem volt. De! Az ételek nem Olaszországhoz méltóak. Az árak jó magasak, ráadásul a kaják értékelései elég lehangolóak. Nyilván a helyszín az igazi húzóereje a boltnak, de sajnos más nem.

Út a sziklákon

 
Cefalú egy szuper kis sétánya a Sentiero sugli Scogli, azaz az út a sziklákon. A már említett régi mólónál kezdődik, ahonnan a tenger szélén lévő sziklák közt egy keskeny kis ösvényt alakítottak ki. Egyik oldalunkon a tenger, a másikon az éttermek teraszai és a sziklákra épült magas házak. Néhol ki van világítva az út, ezért este is nagyon hangulatos. A Bastione di Capo Marchiafaváig, a város régi bástyájáig fut, ahol szintén egy remek kilátó található.

Ám itt nem érdemes megállni. Az utolsó napon visszatértünk ide, és tovább haladtunk, hisz az út is halad tovább a sziklákon. Ez már nincs pontosan jelezve a térképen, talán „via mare”-ként említik. A belváros végéig mentünk, de az út a hegyet megkerülve a túlsó oldalon lévő kikötőig tart. Az úton akad jó pár fürdésre alkalmas helyszín is.

Sok helyi is inkább itt fürdőzik a strand helyett.

Vesszünk el az óvárosban!

 
A legjobb program mégis csak az, ha az óvárosban sétálgatunk! Fel kell venni az olasz virtust, hagyni, hogy átjárjon a nyugalom és a semmittevés. Érdemes újra és újra visszamenni az utcákra, mivel minden napszakban más és más arcát mutatja a város. Legyen az kora reggel, amikor lefőtt az első kávé, vagy délben a sziesztára készülve, vacsoraidőben, amikor hömpölyög a tömeg vagy késő este, amikor igazán beindul az élet.

pxl_20220716_170506588.jpg

Mivel Cefalú elég messze van a többi népszerű látnivalótól így „főhadiszállásnak” nem túl ideális. Azonban ígértem egy listát a nyugat-szicíliai látnivalókról. Szóval, ha Palermóban maradtok, érdemes az alábbi látnivalók közül szemezgetni:

  • strandolás a Mondello beachen
  • strandolás a San Vito Lo Capo beachen
  • megnézni Trapani óvárosát majd innen a szomszédos Ericébe látogatni a libegővel
  • sólepárlók, melyek mentén akár szabadon élő flamingót is láthatunk
  • Marsala óvárosa
  • Castellammare del Golfo városkája
  • Segesta, az 5. századi görög templom
  • Zingaro nemzeti park
  • Valley of the Temples és Agrigento
  • Scala dei Turchi, a török lépcső
  • Gibellina, a betonnal bevont város
  • Poggioreale, a szellemváros

Van még valami kihagyhatatlan program Szicília nyugati részén? Kommentbe jöhetnek a további tippek!

Szállást keresel? Nézz körül a térképen!

Booking.com

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr2517922493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása