Short Trip Krétán (Chania és környéke)
2024. október 28. írta: Vándorember

Short Trip Krétán (Chania és környéke)

Tudnivalók Görögország legnagyobb szigetéről

A nyár utolsó szabadnapjain az otthonülés helyett ismét gépre szálltunk, és – egy újabb short trip keretében – Görögország legnagyobb szigetére, Krétára utaztunk. Mutatom merre jártunk és hogy mit érdemes tudni Krétára érkezés előtt!

1000006301.jpg

A poszt becsült olvasási ideje: 8 perc.

A legnépszerűbb görög sziget

A 60 km széles Kréta területe óriási, nagyjából akkora, mint Bács-Kiskun megye. A hegyekkel borított szigetet viszont még autóval sem egyszerű körbejárni, így nem csoda, hogy sokan inkább újra és újra visszatérnek. Mi is így tettünk, hiszen még jóval a blog indulása előtt egyszer már jártunk a középső részen, ezúttal viszont a nyugati oldalra mentünk, Chania régiójába.

1000005383.jpg

Kréta népszerűségét a kedvező áraknak, a végtelen számú, mesés tengerpartjának, a híres görög vendégszeretetnek és a (szerintem) kevesebb figyelmet kapó gasztronómiájának köszönheti.  A gyrososok és a görög éttermek évtizedek óta Európa-szerte a vendéglátás alappillérei az olasz-, kínai- és török kajáldák mellett, mégis, amikor az epicentrumba utazunk, hamar rájövünk, hogy sokkal többről van szó és magasabb színvonalon mozog a görög gasztronómia, mint azt otthon tapasztaljuk. Aki pedig szereti az ókori kultúrákat, az a pancsoláson kívül több ezer történelmi jelentőségű látnivaló közül válogathat.

A legjobb tengerparti üdülés Európában

Néhány tengerparti területet már megjártam Európában, de a krétai strandok több okból is toplistásak. Mivel a tenger itt alapvetően nyugodt, szinte mindenhol alkalmas a fürdésre, hatalmas területe pedig rengeteg turistát tud úgy fogadni, hogy nem kell tömegnyomortól tartanunk. Másrészt, talán

Neptunusz keze lehet a dologban,

de több tengert megjárva is arra jutottam, hogy egyedül a krétai tenger hőmérsékletét sikerült tökéletesre állítani! Tavaly Korfun állandóan meg akartam fagyni a vízben, és Tenerifén és Szicíliában se volt ez máshogy. A vízben pedig nem kell tartani a veszélyes állatoktól (sünök, medúzák, cápák), mint mondjuk Thaiföldön, Bulgáriában vagy Egyiptomban.

1000005371.jpg

Utazás és kocsibérlés

Kréta három reptérrel rendelkezik, nyugaton Chania, középen Heraklion és keleten Szítia. Így ideális arra, hogy a szigetet három, még éppen bejárható területre osszák szét. Évekkel ezelőtt Réthimno mellett voltunk, idén pedig Chaniát fedeztük fel. A legtöbb gép itthonról egyébként erre a két reptérre indul. A fapadosok kedvező árainak köszönhetően 40-50 ezer forintért megjárhatjuk Krétát.

A kellemes időnek köszönhetően pedig egy hátizsák is bőven elég. De ha segítség kell, hogy mit érdemes bepakolni, itt olvasd el a korábbi tippjeimet!

A nagyobb városokból sok hajótúra indul, de ha nem neked való a hajózás, a balosi utat akkor sem érdemes kihagyni. A világ legszebb tengerpartjaként számontartott Balos abszolút bakancslistás hely, még ha meg is kell küzdeni a turista tömeggel.

A Balos Beach Kréta (és talán a világ) legismertebb és legszebb strandja, amely lenyűgöző természeti környezetéről híres. A strandot finom, fehér homok borítja, amely a lagúna kristálytiszta, türkizkék vizével találkozik, festői kontrasztot alkotva. Balos Beach a sziget északnyugati részén, Gramvousa-félszigetnél található, és nehezen megközelíthető, de a látvány minden fáradságot megér. A lagúna sekély vize ideális a családoknak és azoknak, akik nyugodt fürdőzést keresnek, míg a strand érintetlen természeti szépsége különleges élményt nyújt a látogatóknak. A legkönnyebben szervezett hajótúrával juthatunk el ide. A másik lehetőség, ha autóval jövünk, ekkor viszont 20 km-es, sziklás földúton kell kocsikáznunk, majd egy 25 perces gyalogtúrával juthatunk le a partra.

Tipp: a legtöbb autóbérlő cég tiltja a balosi kocsitúrát a rossz út miatt.

 

A régiók bejárását autóbérlés nélkül nem lehet kivitelezni, de ez ne tántorítson el, igen jó áron lehet bérelni főszezonban is (40-50 euró/nap biztosítással). Az olcsó autók állapota elég szörnyű, de a célnak megfelelnek. Mi a kriti plust választottuk, ami az említett színvonalat hozta, de megbízható és pontos volt az átadás. Az utak minősége viszont még a magyar vidéki színvonalat is alul múlja. A főút elhagyása után rövid idő alatt igazi szerpentinhez érünk, ezért sem érdemes drága és szép autót bérelni. A fotós, videós dokumentáció pedig kötelező a bérlés előtt és után is a kellemetlenségek elkerülése végett.

Szállások

Érdemes a nagyvárosok közelében szállás foglalni, mert Chania és Réthimno is meseszép és megunhatatlan. A legjobb gyrosokat itt találjuk, a naplementék és az éjszakai élet pedig varázslatos az óvárosban. Az északi rész az, ami jobban kiépült (boltok, éttermek stb.), és itt fut a legnagyobb út, ami átszeli a szigetet. A déli part a teljes elvonulásra és elzárkózásra ideális, megközelítése autóval is időigényes.

 

Kövessétek nyugodtan a szálláskeresési algoritmusomat! A félpanziós ellátás nem túl elterjedt és felesleges is, annak tudatában, hogy rengeteg étterem, pékség és kisbolt áll a rendelkezésre, és igen, a görög péksütik, bár nem változatosak, de isteniek.

1000005348.jpg

Mi a Charming & Comfy House családi házát választottuk Agia Marina régióban, ami alig 10 percre van Chaniától. Nagycsaládosoknak minden szempontból tökéletes. A három szobás lakásban akár 8 ember is kényelmesen elfér és a hatalmas nappaliban vagy a teraszon az étkezések is könnyen kivitelezhetők. A konyha teljesen felszerelt és még egy kisebb medence is van, ha netán a sós víz kikezdené valaki bőrét.

Gasztrotúra: ON

Késői érkezés után már csak egy tengerparti vacsora várt ránk. A The Olive Tree Restaurantban kezdtük a görög gasztrotúrát, bárány sülttel, ráksalátával és grillezett polippal. Az ételek itt nem hozták a Korfuvárosban átélt csodát, de a helyszín és a helyi kézműves sör kárpótolt. Szerencsére Krétán is van egy nagyobb, helyi kézműves sörgyár, ami feledtetni tudja a Mythos és a hasonló, könnyű lágerek semmitmondó ízeit.

1000005380.jpg

Másnap egy gyors csobbanás után indultunk is a régió egyik rejtett kincséhez, a hegyekben rejtőző Taverna „To Faragi”-ba. Ez egy autentikus, családias hangulatú étterem, a hegyoldalban, a semmi szó szoros közepén. Ha az igazi házias konyha ízeinek felfedezése a cél, ide érdemes ellátogatni. Az étterem varázsát a barátságos vendéglátás és a friss, helyi alapanyagok adják. Itt tényleg úgy érezheted magad, mintha egy család vendége lennél, ahol a hagyományos receptek és a szívből jövő törődés találkozik. Étlap nincs, mert mindig az éppen aktuális alapanyagokból dolgoznak. A kiszolgálás lassú és elnyújtott,

akár egy vasárnapi ebéd a nagyinál.

A hosszúra nyúlt program után Chania óvárosába siettünk, ahol bóklásztunk egyet a kikötővárosban és beszereztük a kötelező szuveníreket. Mi már nem bírtuk hassal, de egy gyors vacsorára egy gyrost azért tudok ajánlani. A város legjobb gyrososának titulált Delish Food Streat Story-t keressétek. Ha viszont már csak valami édes csúszna csak le, akkor a Szent Mária templommal szemben lévő Kayak fagyizót válasszátok, eszméletlen finom fagyikat árulnak. Hiába az olasz fagyi az etalon, az elmúlt jó pár évben a legfelejthetetlenebb ízeket Görögországban találtam.

Egyébként mind Chania, mind Réthimno óvárosra tipikus mediterrán kikötőváros, apró utcákkal, sikátorokban sorakozó, kockásterítős éttermekkel, kézműves boltokkal, bájos terekkel és házakkal, igazi nyári élmény.

A méztermelés bölcsője

Másnap bepillantottunk Kréta évezredes gazdasági múltjába, egy olíva- és méz gazdálkodásba látogattunk el. Rengeteg ilyen családi farm található a szigeten, többségében a nyugati oldalon. Az Idiosmosra esett a választásunk, ahol meséltek az első méztermelők múltjáról és az egyedülálló görög olívaolaj történetéről. A végén természetesen kóstolót is tartottunk, ahol 10 különféle édes nektárt ízlelhettünk meg.

A krétai méztermelés története több ezer évre nyúlik vissza, az ókori civilizációk idejére. A minószi kultúra már időszámításunk előtt is nagyra értékelte a mézet, amelyet nemcsak édesítőszerként, hanem gyógyászati célokra is használtak. Kréta különleges éghajlata és gazdag növényvilága, különösen a vadon élő gyógynövények és virágok, kiváló feltételeket biztosítanak a méhészet számára. Az évszázadok során a méztermelés folyamatosan fejlődött, és ma is fontos része a sziget mezőgazdaságának, híresen tiszta, aromás mézével, amelyet helyi termelők hagyományos módszerekkel állítanak elő.

Délután ismét az óvárosba indultunk, ahol két remek éttermet néztem ki. Az Oinopiio egy szűk utcán lévő étterem, melynek konyhájáról ódákat zengenek. Különlegessége, hogy egy történelmi pincészetben található. A kellemes, naplementés időszak végett viszont inkább a Chrisostomosba mentünk, ami pár méterre található a kikötőtől. Szerencsére kora délután érkeztünk és épp kaptunk asztalt. Viszont, ha este érnétek ide, foglalás nélkül sokat kell várni, annyira népszerű tavernáról van szó. Az előételek, mint a krétai saláta, a padlizsánkrém és a tzatziki a helyben sütött kenyérrel olyan kiadós volt, hogy a főételnek már alig jutott hely.

1000005454.jpg

A dakoszt mindenféleképp kóstoljátok meg, ez egy krétai specialitás, amely egy kemény, szárított árpakenyér, amit paradicsomkrémmel, feta sajttal vagy helyi mizithra sajttal, valamint olívaolajjal és oregánóval tálalnak. Frissítő és egyszerű előétel, amely remekül képviseli a görög, különösen a krétai konyha ízeit.

Az extra kalóriákat egy hosszú sétával mozogtuk le, egészen a világítótoronyig elmentünk, ahonnan gyönyörű a kilátás a városra és a mögötte húzódó hegyekre. Naplementére időzítsétek a sétát a világítótoronyhoz a tökéletes látvány érdekében.

Jól tudjuk, hogy azért érdemes az üdülést is különféle programokkal feldobni. A Google-keresés mellett a getyourguide ajánlatai alapján inspirálódok, és az egyszerű ügyintézés miatt többnyire itt is szoktam foglalni. Mára már a kedvenc programom lett a helyi cooking classokon való részvétel. Palermóban és George Townban is voltam már hasonlón. Ezzel nem csak, a helyiek mindennapjaiba tudok bepillantást nyerni, de el is sajátíthatom az igazi gasztronómiai trükköket, amivel valódi görög ízeket készíthetek otthon is.

Réthimno és Chania között félúton található a The Olive Farm, ahol ilyen főzőtanfolyamokat tartanak a család tanyáján. Autentikus gasztronómiai élményt kínálnak mindazoknak, akik szeretnék felfedezni a helyi ízek világát. A tanfolyamokon a résztvevők megismerkedhetnek a hagyományos krétai konyha alapanyagaival, mint a helyi olívaolaj, a friss zöldségek, a gyógynövények és a sajtok, valamint megtanulhatják az ikonikus ételek, például a spenótos-fetás batyu és különféle friss saláták elkészítését. A The Olive Farm középpontjában a fenntarthatóság és a hagyományos módszerek megőrzése áll, így a tanfolyamok során a helyi termelők által előállított, bio minőségű alapanyagokat használják.

Túra tipp: Imbros Gorge

Az Imbros Gorge Kréta egyik kevésbé ismert, de annál lenyűgözőbb természeti csodája, amely a sziget déli részén, Chania közelében található. Bár kevésbé híres, mint a Samaria-szurdok, az Imbros-szurdok tökéletes választás azoknak, akik egy könnyedebb, mégis látványos túrát keresnek. A szurdok mintegy 8 kilométer hosszú, és átlagosan 2-3 óra alatt bejárható, miközben meredek sziklafalak, szűk átjárók és buja növényzet kíséri az utat. A túraútvonal jól jelzett és családbarát, így kezdő túrázók számára is ideális. Az Imbros Gorge nemcsak a természeti szépségei miatt érdekes, hanem történelmi jelentőséggel is bír, mivel a második világháború alatt brit katonák használták menekülési útvonalként.

1000005538.jpg

Hazafelé már igazán kívántam egy jó kávét. Bár a frappé tényleg frissítő és különleges a maga kávéhabos formájában, mivel granulátumból készítik, ízében a sokadik alkalommal elég unalmassá válik. Nem úgy, mint

a freddo, ami a görögök jeges kávéja!

Félúton találtunk rá a Cafe Delightra, ami szinte a semmi közepén felejtett luxus kávézó hatását keltette. A parton lévő teraszról egészen egy kis homokos beachre is le tudunk sétálni, ahol festői környezetben kortyolhatjuk el kedvenc koffenines frissítőnket. Short Trip lévén el is telt ez a pár nap, és mivel az idő felét a vízben töltöttük, rövid utunk a végéhez is ért.

Ha szeretnél olvasni hasonló beszámolókat európai utakról, kövess Facebookon és Instán, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatsz, hogy ez neked semmibe se kerül! Szállásfoglaláshoz ott a Booking, programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide.

Szeretnél te is sajátszervezésű utazásokba belevágni, de nem tudod, hogyan készülj fel rá? A nem rég megjelent Ebookomban erre megtalálod a választ. Az "Utazz önállóan és olcsón" kézkönyvet itt találod!

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr5418598300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása