Milyen szuvenírt vegyek? - Az utazás kötelező velejárója
2023. június 14. írta: Vándorember

Milyen szuvenírt vegyek? - Az utazás kötelező velejárója

A legtöbben ezeket visszük haza a nyaralásról!

Az utazás és nyaralás vége felé mindannyiunkat elönt az a szomorú érzés, hogy mindjárt vége, és mehetünk vissza a szürke hétköznapokba. A legtöbben ilyenkor, a megmaradt készpénzzel a zsebünkben az egyik szuveníres ajándék boltot támadjuk meg, hogy valami emléket vigyünk haza az utunkról.

simple_blog_post_instagram_post.png

Tipp: a kedvenc szuvenír típust érdemes minél előbb kitalálni majd ragaszkodni hozzá és csak azt gyűjteni, mert utólag elég nehéz lehet beszerezni a hiányzó darabokat.

A szuvenírek igenis fontosak!

Egy dolgot érdemes leszögezni, bármilyen formában is, de a szuvenír gyűjtése igenis fontos. Lehet, az adott pillanatban nem tűnik annak, de évek múlva, amikor talán már azt is elfelejtetted, hogy 22 évesen melyik tengerparton égtél halálra a negyedik bahama mama-koktél után, jó, ha van valami kis mütyür, ami örökre emlékeztetni fog arra, merre jártál a nagyvilágban. A fotók persze örökre megmaradnak, de most komolyan, ki szokta nézegetni a számítógépen porosodó több tízezer képet?

Az utazás emlékének megőrzésére a szuveníreken túl rengeteg ötlet létezik. Erről egy korábbi cikkben hoztam is jó pár példát.

Nézzük a leggyakoribbakat, az ingyenes tippeket és a különlegesebb opciókat!

A szuveníres tömeggyártmányok – megúszós ötletek

 

Jól tudjuk, hogy ezek mind Kínában készülnek, közhelyesek és sokszor gagyik. De a tudat, hogy azon a bizonyos helyen vettük, mágikus erővel ruházza fel a negyvenedik fröccsöntött hűtőmágnest is.

pxl_20230613_085745117-01.jpeg

Egy dologban azonban verhetetlenek: akik szeretnek egységesen gondolkodni, azoknak ez a legjobb választás. Bőven vannak még olyan helyek, ahol nem túl nagy a szuveníres választék, ezért praktikus a közhelyes dolgokat gyűjteni, amit biztos mindenhol megtalálunk. Például a Seychelles-szigeteken elég alacsony volt a felhozatal és Pilsenben is alig találtam mágnest.

  • Hűtőmágnes – a szuvenírek alfája és omegája.
  • Képeslap – szenvedélyes gyűjtők feladják és elküldik maguknak postán.
  • Kulcstartó – ez is mindenhol megtalálható, de sose értettem, mit lehet otthon kezdeni ennyi kulcstartóval, főleg az elhelyezésük macerás.
  • Tábla – legújabb őrületem egy komplett fal létrehozása, azonban rájöttem, nem sok helyen találni ilyen egységes táblákat.pxl_20230613_085947677-01.jpeg
  • Konyha kategória: bögre, feles pohár, kávés kanál. – Az utóbbi inkább nagyanyáink időszakában volt divat. Egyszer láttam egy szuveníresnél kiskanalat és értetlenül álltam a dolog előtt. Majd valahol olvastam erről egy cikket, hogy réges-régen a szuvenír témában a kiskanál volt a mai kor hűtőmágnese.
  • Ruha kategória: póló, sapka és fuszekli. – Jó pár éve már, hogy a vicces és színes zoknik divatba jöttek. A szuveníresek portékájában azóta stabil helyet harcoltak ki maguknak. A Fusakle márka van erősen ráállva a témára és nagyon király tematikus zoknikat készítenek.
    pxl_20230613_090941032-01.jpeg

Ingyenes ötletek – az eszmei érték mindenek felett!

 

Gyerekként biztos ti is mindenféle vackot gyűjtögettetek, amiknek elképesztő (eszmei) értékei voltak gyerekszemmel. Felnőttként sem kell máshogy nézni ezeket. Sőt, ha a fenntarthatóság fontos számodra, és eleged van a sok műagyagból, akkor sem kell lemondani a szuvenírekről. Itt van néhány tipp erre a kategóriára.

  • Szórólap vagy belépő egy helyi programról, amin részt vettél.
  • Szalvéta vagy menő névjegykártya egy étteremből. Még vannak helyek, ahol saját szalvétával dolgoznak, viszont sok igényes étterem ad manapság névjegykártyát a számla mellé.
    pxl_20230613_091430134-01.jpeg
  • Homok, kavics, kagyló – az örökzöld tipp. Kis üvegcsébe felcímkézve, akár egy labor állványra helyezve tök jól nézhet ki.
  • Repülőjegy – szintén szuper ötlet.
  • Készpénz – na jó, ez nem teljesen ingyenes és sok helyen feleslegessé vált a valutaváltás a kártyás fizetés térhódítása miatt, de valamennyi megmaradt apró vagy bankjegy biztos mindig marad nálunk.

Az extrák+

 

Művészi alkotások: képek, szobrok, vázák. A helyi művészek alkotásainak megvásárlásával támogatjuk is őket, és szép díszei lesznek a lakásunknak. Így nap, mint nap rájuk pillantva eszünkbe juthatnak az utazásunk legszebb momentumai. Sajnos ezek elég drágák szoktak lenni.

pxl_20230613_085901300-01.jpeg

Néhány szerzeményem például Barcelonából, Palermóból vagy épp Bangkokból.

Kaja – előbb-utóbb elfogynak. De ki tud ellenállni ezeknek a finom falatoknak? Lehet az kávé, tea, fűszer, édességek, sajtok, felvágottak… nyami! Sokszor mesés díszdobozokban árulják, így azok részben megmaradnak örökre.

Alkohol - két legyet egy csapásra! El is lehet fogyasztani, az ízeket haza vihetjük, és ha elfogy, az üveg még mindig megmarad, mint kiállítási darab. Feladott csomag nélkül viszont nehéz a kivitelezése, ezért sajnos nem túl ideális választás.

Könyv – kicsit értelmetlennek tűnik, de minden bizonnyal különleges egy komplett polc a lakásban különböző nyelvű könyvekkel. Ha viszont szakácskönyvet vásárolsz, és beizzítod a Google fordítót, na az már tényleg elég menő szuvenír!

Az országra jellemző tárgy – mint egy olasz bőrkabát, egy francia sapka, Izlandról egy gyapjúsál, Indiából szőnyeg… elég nagy a választék, viszont utána járást igényel.

Ti miket gyűjtötök? Van olyan szuvenír, ami nem szerepelt a listán? Kommentbe jöhetnek tippek! A legújabb cikkekért pedig ne felejts el feliratkozni a hírlevélre!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr8318145564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agnes H.M. 2023.06.15. 18:37:15

Ebben a sorrendben szinte mindent hoztam már Vir-szigetről: belépőjegy , megmaradt kuna, bólogató kókuszdió teknős, kulcstartó, hőmérő, sapka, preparált gömbhal, bögre, sörnyitó. Igazából nincs konkrét, ami megtetszik.
süti beállítások módosítása