Egészségügyi gyorstalpaló utazóknak - 2. rész - A nagy gyógyszerlista!
2019. július 02. írta: Vándorember

Egészségügyi gyorstalpaló utazóknak - 2. rész - A nagy gyógyszerlista!

Gyógyszerek, oltások és utazós patika

Az előző részben rendeztük a kirándulásokhoz szükséges eü-s papírokat, mind az EU-s taj kártyát és az utasbiztosítást. Illetve részleteztük, hogy melyik mikor és mire használható. Az egészségügyi utazós tippek mostani részében oltásokról, gyógyszerekről lesz szó és kiemelek néhány fontos dolgot, amire külön érdemes odafigyelni, hogy megkönnyítsük a saját helyzetünket nyaralás alatt. És persze a végére összeírtam egy utazós gyógyszerlistát, amit ha összeállítotok egy pici táskában, biztos hogy minden felmerülő betegséget, panaszt azonnal gyógyítani tudtok.

travel-medicine.jpg

Az oltások

 

A blog fő profilja az európai utazások, amik alkalmával nincs szükségünk semmilyen extra oltásra (hála a kiváló magyar oltási rendszernek), mégis, hogy teljes legyen az eü-s cikk profilja, ejtünk erről pár szót. Ha az ajánlott oltásokról van szó, akkor csak is a Nemzeti Oltóközpontra szabad hagyatkozni, felejtsük el a facebook csoportokat és a blogokat ;). Itt országonként lebontva megtalálhatjuk, hogy mik a javasolt oltások. Fontos, hogy időben nézzetek utána, mivel sok oltásnak több hét is kell, hogy kialakuljon a megfelelő védettség, illetve gyakran fordul elő oltóanyaghiány. Ezért  akár hónapokkal az indulás előtt érdemes ezeket beszerezni.

z-track-injection_thumb.jpg

Az európán kívüli utakat tekintve, tényleg szükséges minden oltás? Ha orvosként kell válaszoljak, természetesen igen. Hiszen csak így tudunk megtenni mindent a maximális védelemért. A leggyakrabban előkerülő oltás a hastífusz (Salmonella), mely alapvetően elkerülhető, az alap szabályok szigorú betartásával. (Fertőtlenítős kézmosás, üveges víz, mosott zöldséget, gyümölcsöt nem eszünk, utcai kifőzdék kerülése stb.) De persze ez sem nyújt biztos védelmet, hisz halljuk a hírekből, hogy ezt itthon is benyalhatjuk. A hepatitis A-ról annyit, hogy az oltóközpontnál minden országban ajánlottként szerepel, még Európán belül is! Ami annyit tesz, hogy itthon is ajánlott (lenne). Ez pont olyan betegség, amit bárhol a világon elkaphatunk, még az "otthonunk melegében" is. Maga a betegség egyébként nem halálos.
TIPP: ha beadatjuk magunknak a Hepa A-t, érdemes 6-12 hónap múlva ismétlő oltást intézni, így 20 évre védettség szerezhető, és hosszú időre le van tudva a dolog.

Krónikus betegek, rendszeres gyógyszerszedők

 

A krónikus betegek nyilvánvalóan (vagyis remélem) tudják, hogy a rendszeres gyógyszereiket magukkal kell vigyék, és a dózisról előre gondoskodniuk kell. Időben ellenőrizni kell, hogy elég lesz-e a teljes üdülésre, ha nem, irány a háziorvos. Ha voltunk olyan ügyesek, hogy szombat este a bepakolásnál számoltuk meg a pirulákat, akkor kellemetlen helyzet elé nézünk. Az ügyeleten és az SBO-n még a nevüket sem fogják megkérdezni, olyan lendülettel zavarnak majd haza, mert a rendszeresen szedett gyógyszerek felírása NEM ügyeleti, akut feladat, ezt felejtsük is el. Külföldön beszerezni viszont macerás, mert más gyógyszermárkák, típusok, kiszerelések lehetnek ott, és az áruk könnyen lehet a kétszerese is.

s-l1600_6.jpgAz én utazós gyógyszeres táskám.

 

 

Az utazós patika*

 

Spoiler, de a lista összességében nem tartalmaz sok meglepetést. Minden olyan szerre szükségünk lehet, ami (természetesen) minden háztartásban meg kéne, hogy legyen. Hisz tudjuk, hogy azzal nem kell  azonnal orvoshoz rohanni, hogy lázasak lettünk, begörcsölt a hasunk, kiütésünk lett, vagy épp ránk jött a cifra.

Algopyrin, Cataflam, Algofelx. Mindenki ismeri az agyonreklámozott szereket, hiszen két félidő alatt háromszor is hallottuk, amikor Ábel köhögött. De nézzük meg tudományosan, hogy mi a különbség a 9 forintos Diclofenac és a 75 forintos Cataflam között. Ez pedig nem más, mint egy rahedli marketingre költött pénz. Egy gyógyszer a dózistól és a hatóanyagától hat, nem pedig a csilivili dobozától és a csodás hirdetésektől. (Bár lehetnek kivételek, ezt hívják placebo hatásnak.) Ugyanaz van benne, csak más papírba csomagolva. Szóval itt egy praktikus gyógyszerlista a legolcsóbb verziókból, amik ugyanúgy hatnak ránk, de mellette a pénztárcánkat is kímélik. 

letoltes.png

1, Sebellátás: fertőtlenítő spray vagy oldat, gézlap, ragasztószalag, sebtapasz, pólya vagy fásli.

2, Napégés: Panthenol hab vagy lidokainos hűsítő gél, de persze a prevenció a legjobb, a naptej!

3, Legalább kétféle hatóanyagú fájdalom-, láz- és gyulladáscsökkentő az alábbiak közül:
Optalgin, ugyanaz, mint az Algopyrin, de feleannyiba kerül. (Vényköteles)
Doloramol, ugyanaz, mint a Rubophen, de harmad annyiba kerül.
Diclofenac-Ratiopharm, ugyanaz, mint a Voltaren vagy a Cataflam, ötödannyiba kerül. (Vényköteles)
Ibumax, ugyanaz, mint a Nurofen, Advil, Algoflex, feleannyiba kerül.

4, Megfázás: orrspray, forró ital por, torokfertőtlenítő tabletta vagy spray.

5, Allergia, viszketés: antihisztamin tartalmú tabletta (Cetirizin) és antihisztamin tartalmú gél (Fenistil).

Intermezzo 1.0: ha nem szenvedsz csontritkulásban, akkor felejtsd el örökre a magyar köztudatba beégett kálciumos hülyeséget. Az égvilágon semmit se hat allergiás jellegű tünetekre, csípésekre. Azért múlik el a duzzanat és a viszketés "kálciumra", mert egyébként is elmúlik magától pár óra vagy nap alatt. (És itt most nem az anafilaxiás rohamról van szó, de megjegyzem, arra sem jó a kálcium, viszont az már azonnali orvosi beavatkozást igényel.) Röviden, leegyszerűsítve: a viszketést, bőrkiütést, duzzanatot ilyenkor a hisztamin okozza, ezért erre csak az antihisztamin a hatásos tüneti szer. Tüneti, mert enyhíti, azonban enélkül is a szervezet magától megoldja az ilyen panaszokat.

medicament-risque-depression-wd.jpg

6, Szúnyogriasztó spray.

7, Hányáscsillapító tabletta. Daedalon.

8, Hasfogó szer. Pl. orvosi szén tabletta, Lopedium, Smecta, Imodium. A hasmenés természetes reakció a rossz vírus, baktérium vagy étel kiürülésének fokozására. Ezért csak súlyosabb és sokadik árnyékszékes látogatás után javasolt a használatuk. Elsőként a fokozott hidratálás választandó. Hadd távozzanak a rosszaságok!

9, Savlekötő. Pl. szódabikarbóna, Rennie, Acido Git. Az utóbbit azért preferálom, mert ha a gyomorégés mellett refluxos panaszt is érzünk, a gél kiszerelésnek köszönhetően a nyelőcsőben is kifejti nyugtató hatását.

10, ORS por. Rehidráló hatása sokkal jobb, mint a sima vízé vagy teáé hányás, hasmenés alatt.

11, Görcsoldó tabletta, puffadás elleni szer.  Drotaverin, ugyanaz, mint a No-Spa, de harmad annyiba kerül. Espumisan.

12, Probiotikus tabletta. Jobban eltartható, mint a folyadékok. Szintén hasmenés esetén jól jön.

13, Szemöldökcsipesz. A kullancsot ezzel is simán ki lehet szedni.

Intermezzo 2.0: ha kullancsot találunk, azonnal szedjük ki magunk. Minél hamarabb nekilátunk, annál könnyebb lesz és annál kisebb az esély, hogy megfertőz. Ha netán bent marad a bőr alatt egy kis rész, nem kell pánikba esni, majd kilökődik magától. Orvoshoz csak akkor kell menni, ha a csípés utáni napokban a behatolás helyén nagy körkörös bőrelváltozás alakul ki. Egyébként nem kell ügyeletre rohanni, hogy szedjék ki, ahogy egy szálkával se rohanunk a doktor bácsihoz. Egyik orvos sem végzett kullancskiszedő tanfolyamot, és ez nem is orvosi feladat. Nem kell rá azonnal gyógyszer vagy injekció. 

A távol-keleti gíroszos átka

 

A köztudottan hasimasi országokkal kapcsolatban nyilván a legjobb megoldás a megelőzés és a higiénia. De szeretném felhívni a figyelmet a híres Antinal nevű gyógyszerükre, amit csak kint lehet kapni. (Főleg az egyiptomi utak során kerül elő ez.) Ennek az az oka, hogy Európában be van tiltva, és ez nem véletlen. Olyan erős szer van benne, ami órák alatt a teljes bélflórát kipusztítja, gyakorlatilag méreg. Az egy káros kórokozóval együtt több milliárd létfontosságút is elpusztít. Bár egy fiatal, egészséges felnőtt esetében nem minden esetben lesz ennek komoly hatása, de gyerekeknél, idősebbeknél vagy krónikus betegeknél nagyon komoly és akár hosszútávú károsodással is járhat, ezért nagyon nem ajánlatos ezt a szert választani.

shutterstock_629655719-859x450.jpg
Én az első ilyen utazásom alatt Gasztroenterológus ajánlására preventíven, pár nappal az indulás előtt Normixot szedtem. Ez egy lokálisan, csak a bélben ható antibiotikum, ami nem teszi tönkre a teljes, egészséges flórát.  Érdemes ezt a lehetőséget háziorvossal, gasztroenterológussal megbeszélni közel-keleti, afrikai nyaralás előtt!

*A gyógyszerlistára és tanácsokra hivatalos orvosi ajánlatként tekintsetek, melyet magam állítottam össze.

Ha további utazással kapcsolatos cikkeket szeretnél olvasni, kattints az [utazós tippek] gyűjtő oldalra, és ha tetszett a cikk lájkold a blog Facebook oldalát és segítsd egy megosztással.

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr614913162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FekaBambiGyilkos 2019.07.02. 21:54:02

Remélem, nem gáz, ha hat a "kálciumus hülyeség".

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.07.02. 22:11:57

@FekaBambiGyilkos: Dehogy is. Mint írtam, hogy a placebo hatás működhet.
Illetve magától is megoldodik. De ha valaki hatásos szert keres annak a fent említettet kell beszerezni.

mengyan 2019.09.08. 10:16:45

@Vándorember: Jól tudom, hogy anafilaxiás roham esetén az egyetlen hatásos gyógyszer az Epinefrin, amiből egyedül az Epipen-t lehet beszerezni egyszerű földi halandó számára, vénnyel?
Nemrég volt egy hír, amiben egy, rovar csípés miatt anafilaxiás sokkot kapott gyerek életét egy másik gyerek mentette meg, mert felismerte az anafilaxiás sokk tüneteit, és a nála lévő, szintén allergiás roham estére tartott tűmentes Epinefrin oltóanyagot belenyomta. Gondolom Epipen vagy hasonló volt. A hír lényege tulajdonképp az volt, hogy ilyenkor (másod)percek vannak csak, és a gyerek meghalt volna, ha a másik gyerek nem cselekszik. Ekkor volt egy riport is az ország egyik fő allergia szakértőjével, és Ő is mondta, hogy teljesen felesleges a kalcium, mert tegyük fel, hogy hat, mire hat, az órák, mire meghal a beteg, az pedig percek kérdése. Nem tudta megmondani, miért van/volt benne az orvosi tankönyvekben is.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.09.08. 11:21:15

Sajnos óriási fogalomzavar van a fejekben és sajnos senki nem is hajlandó elfogadni és sokszor megérteni sem. Nyilván a nagyon idős orvosok, akik 60 éve így kezelik, nem is fognak változtatni.

Az anafilaxiás reakciót vagy anafilaxiás sokkot tökéletesen leírtad. És valóban ez percek alatt kialakuló életveszélyes állapot, melyet az Epipen old. Ez egyébként mindig egy korábban enyhébb reakciót követően alakulhat ki, melyet allergológiai vizsgálattal bizonyítani lehet. Az nagyon ritka, hogy valakinek mindenféle korábbi panasz nélkül, hirtelen alakuljon ki és olyan súlyos legyen, hogy életveszélyessé váljon. Na pontosan ezért lett olyan nagy hírértéke annak az esetnek. Itt akinél volt gyógyszer, annak volt korábban hasonló tünete, kivizsgálták, emiatt volt nála Epipen. Ez egy nagyon szerencsés eset volt.
De józan ésszel végig lehet gondolni, ha ez gyakori dolog lenne, mindenki epipennel a zsebében élné le az életét.

Az allergiás reakció élettanilag egy teljesen más mechanizmus, mely lassabban, órák vagy néha 1-2 nap alatt alakul ki. És mindig elmúlik magától! Ilyen pl. a viszketés, bőrkiütés, piros foltok az arcon, déli gyümölcs utáni száj égés, enyhe duzzadás érzés, csípések utáni duzzanat. Ezeket a hisztamin okozza, épp ezért a recept nélkül is kapható antihisztaminok enyhítik a panaszokat. (!Enyhít!: NEM ettől fog meggyógyulni, csak rövidíti a panaszos időszakot) Azaz 3 nap helyett 1,5 nap alatt múlnak a pöttyök. Élettanilag tudjuk, hogy a kálciumnak semmi köze sincs se az anafilaxiához, se az allergiához. Azonban ezt valamiért az orvoslás "őskorában" elkezdték adni. Erre természetesen rengeteg vizsgálatot és kutatást végeztek. De persze sehol se jött ki, hogy hatásos lenne.

Ezért nem csak hogy felesleges pénz kidobás: anafilaxia esetén egyenesen életveszélyes ilyen opcióban gondolkodni, hogy az az első, szerezzünk kálciumot, míg allergia esetén meg felesleges.
Mintha derék fájásra vérnyomás csökkentőt vennénk be, azután lefekszünk pihenni egy nagyot és nagy csodával kelünk fel jé, hatott a gyógyszer.

De erről sok sok orvosok által írt cikket találni a neten.
Egy ettől független megjegyzés: nem véletlen mondom évek óta, hogy nagyon jó lenne, ha a gimnáziumban erkölcstan, hittan, és honismeret helyett egészségügyi alapismereteket tanítanának, ami 1000x hasznosabb és minden ember az élete végéig hasznos tudást kaphatna. De persze ez már egy más téma.
süti beállítások módosítása