Short Trip Bázelben és Colmarban - Bázel látnivalói
2019. február 22. írta: Vándorember

Short Trip Bázelben és Colmarban - Bázel látnivalói

Rövid útikalauz és látnivalók a nemzetek olvasztótégelyéből

A legutóbbi kirándulásunk úti célja a svájci Bázel volt. A hétvégi repülős utazásunk kapcsán felmértük a lehetőségeket és a franciaországi Colmarral bővítettük ki a látnivalók listáját. Így ezen a short tripen két legyet ütöttünk egy csapásra, hisz két országban is jártunk. Nézzük meg milyen látnivalókra és programokra számíthatnak, akik szintén lecsapnak a szuperolcsó bázeli repülőjegyekre. Jöjjenek az élmények és a fontos tudnivalók! Egyébként is, mi lett volna jobb ajándék Valentin napra egy doboz bonbonnál, ha nem egy városnézés?

img_20190215_171646-01.jpegA bázeli városháza

A januári nagy hajtás közepette, rákerestem az akciós repülőjegyekre és dühből megvettem a legolcsóbbat egy februári hétvégére. A nyertes célpont Bázel lett. 175 000 fős lakosságával ez Svájc harmadik legnagyobb városa. Különlegességét az adja, hogy pont a francia-német-svájci hármas határon fekszik. Emiatt a repterén fokozott figyelemmel haladjuk, nem mindegy melyik kijárt felé megyünk, mivel a három ország bármelyikébe kilyukadhatunk.

2019-02-21_1.jpg

Az utazás 


A repülőjegyek darabára, ha a Wizzair discount tagsági árát levonjuk, csupán 6000 forintra jött ki. Az időjárásra nem volt panaszunk, egész hétvégén szikrázó napsütés volt, 10-14 fokkal napközben. Pénteken kora délután indultunk és vasárnap fél négykor jöttünk vissza, így majdnem két teljes napunk volt. A legtöbb helyen negatív véleményeket olvastam Bázelről, miszerint nagyon kevés látnivalója van és különösebben nem szép. Mindenki azt javasolta, hogy inkább menjünk át egy szomszédos városba, így a francia Colmar lett a szombati nap programja.

Közlekedés

 

A bázeli reptér főbejárata elől az 50-es busz alig 15 perc alatt vitt be minket a pályaudvarra. Előzetes információnk szerint, ha van bázeli szállásfoglalásunk, a busz transzfer ingyenes. Végül erre nem tudtunk rákérdezni a sofőrnél, mert gyorsan szálltunk be, senki nem foglalkozott a „jegyünkkel”. A pályaudvartól már csak 10 perc gyalogútra volt a szállásunk.
Bázel belvárosának nagy részéből ki vannak tiltva az autók. Emiatt a tömegközlekedés patentül ki van építve - ami egyébként szinte csak villamosból áll, így a város levegője rendkívül tiszta.

Szállás

 

Mivel Svájcról beszélünk, még a nyugat-európai árakhoz képest is drágább minden. De ez ne riasszon el senkit! Nekünk egész jó büdzsével sikerült kihozni ezt a kirándulást. A szállás egész Bázelben drága, ahogy az étkezés (éttermekben, reggelizőkben, pékségekben) is. És tapasztalatból tudom, hogy a reggeli beszerzése néha egészen problémás és sok időbe is telhet. Ami egy short trip alkalmával kell az, hogy a szállás olcsó legyen, közel a központhoz, pályaudvarhoz és legyen reggeli! Erre pedig a legmegfelelőbb az Ibis Budget Basel City Hotel. Két éjszaka, két főre, reggelivel 198 frank volt. Ez nagyjából 14000 ft/fő/éj, ami Bázelhez képes az olcsó kategória. Jó helyen van, 10 percre a belváros és a pályaudvar is, de akár villamossal is mehettünk mindkét irányba. A szállás egy egyszerű kis szoba fürdővel, ahogy a hotel képein is látszik. Többre nincs is szükség, hisz nem itt akarunk kuksolni egész nap!
Ebben az árban pedig benne van a reggeli! (Reggeli nélkül 11000 ft/fő/éj.) Ennyi pénzért a városban egy kávét és egy sima péksütit ehetünk csak. Így viszont kontinentális reggelit kapunk amivel, ha korán reggel rendesen feltankolja magát az ember, biztos nem lesz éhes egész nap. Nem véletlenül mondják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Nekünk bevált, nappal simán elvoltunk egy-egy kuglóffal, pereccel, késő délután ettünk egy étteremben és így összességében nem ment rá a gatyánk az étkezésre. 

img_20190215_181253-01.jpeg

A középső híd, a Mittlere Brücke

Az ingyenes Bázel-kártya

 

A legtöbb bázeli szállásadó a foglalás mellé ingyenes Bázel-kártyát ad. Ezt az Ibistől mi is megkaptuk. Lássuk milyen kedvezmények járnak hozzá!

  • Ingyenes tömegközlekedés.
  • Ingyenes WiFi elérés a város főbb hot spotjainál. Ezeket a pontokat a kártyához adott térképen találjuk.
  • Egy alkalomra szóló, 50%-os engedmény az alábbi helyeken; bármelyik múzeumban, az állatkertben, a bázeli színházban, városnéző buszra vagy gyalogos túrára idegenvezetővel.

 Az első nap

 

Délután négy óra felé bevettünk a várost. Bázel alapvetően új építésű és modern, de sok háznál megtartották a régies svájci stílust. Először az egyedülálló Offene Kirche Elisabethen templomot néztünk meg. Hogy miért különleges? A sarkán befordulva, láttam meg, hogy a templomban egy kocsma üzemel! Ez milyen menő már? Ekkor éreztem, hogy ez egy király város! (Na jó, igazából egy kávézó volt, de árulnak alkoholt is!)

Innen az épület mögötti hangulatos kis térre kerültük, ahol a híres svájci művész Tinguely mozgó szökőkútja elvarázsolt minket. Majd a városháza felé vettük az irányt. A város jelképének számító piros, csodásan díszített és festett épület különleges látványt nyújt. Sajnos az előtte lévő piacon már pakoltak, így mi is tovább indultunk. Alig 100 méter után, minután a negyedik szökőkutat láttuk, sejtettem, hogy itt valami nagy dologról lehet szó. Utánanéztem gyorsan; a szökőkutak városában több, mint 300 csobogó található, és mivel a város nem túl nagy, ezért gyakorlatilag minden utcában találhatunk egyet.

A Spalentor felé indultunk, a város egyik régi kapujához. Sajnos már zárva volt, de nyitvatartási időben ingyenesen fel lehet menni. Útközben fel-alá kószálva a kis utcánkon és a szűk sikátorokban bámultuk a varázslatos hangulatot árasztó hagyományos stílusú házikókat. (Ezt le se kellene írnom, de természetesen mindenhol az utcákon rend és patyolat tisztaság van.)  Útba ejtettük a Hoosesagg múzeumot, ami a nevéből adódóan ("nadrágzseb" múzeum) igazi különlegesség. Egy icipici kiállítás egy eldugott sikátorban egy aprócska ajtó üvege mögött, mely emiatt természetesen éjjel-nappal látogatható.


Ezután lementünk a Rajna partra és gyönyörködtünk egy kicsit a kivilágított Mittlere hídban. Útközben persze vagy tíz szökőkutat láttunk. Majd a korábban kinézett Zum Braune Mutz-ba mentünk vacsorázni. A kocsmarészlegben látott 6 féle sörcsap fogott meg minket elsősorban. Az étterem a Barfüsserplatzon található, hangulatos, régi, vadász stílusú étterem, ahol természetesen a nemzeti ételnek számító wurstot ettünk rösztivel. A kolbász, ami ízre inkább hasonlított egy spáros virslire, nem volt épp első osztályú. Az Ittinger sör viszont egészen ízes volt. A két főfogás itallal együtt 62 frankba került. A vacsora után éjszakai kivilágításban  megnéztünk a hatalmas bázeli székesegyházat, ezzel fejeztük be az első napot.

 

Ha nem akarsz lemaradni a svájci útikalauz befejező részéről, és a Colmar-i élményekről lájkold a Facebook oldalt!
A kirándulásról készült többi képért pedig kövess be Instagramon!

Bázelbe utazol? Foglalj szállást a térképről! A foglalásról általánosságban: itt olvashatsz.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr10014641574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carada 2019.02.24. 00:54:40

Bázelba nyáron (is) érdemes ellátogatni. Szerintem teljesen egyedülálló hagyomány a Rajna - úszás. Napközben, ebédszünetben meg estefelé tömegesen mennek le az emberek a folyó felső szakaszára, a Tinguely Múzeumhoz, a ruháikat és cuccaikat vízhatlan zsákba csomagolják (ami egyfajta úszó párnaként is szolgál) , beugranak a folyóba és lesodortatják magukat a Johanniterbrückén túlra. Ott kimásznak a partra, felöltöznek és mennek a dolgukra. :-) A sodrás meglepően erős, ez a túra körülbelül húsz perc alatt megvan. Nagyon érdemes kipróbálni, amikor én voltam, víz meglepően meleg volt, a szükséges "Wickelfisch" (a vízhatlan zsák) pedig minden nagyobb ajándékboltban, szupermarketben beszerezhető.

Műszaki érdeklődésűek ki ne hagyják a közeli Mulhouse vasúti és technikatörténeti múzeumát se, nincs messze, Colmar felé, félúton...

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.02.24. 15:20:33

@Carada: Én is nagyon sasoltam a Rajna úszókat, de egyet se láttam sajnos :D Igaz, hogy tél van, de azért jó idő volt.
süti beállítások módosítása