Short Trip Dublinban – Kocsmatúra az ír kocsmák őshazájában - 1. rész
2023. december 10. írta: Vándorember

Short Trip Dublinban – Kocsmatúra az ír kocsmák őshazájában - 1. rész

Dublin tudnivalók, látnivalók, tippek, kocsmák

Visszatértünk Írországba ahonnan most egy dublini útinaplót hoztam. Részben kocsmatúra, néhány csodás látnivalóval elegyítve és az ír főváros felfedezésére vonatkozó megjegyzésekkel fűszerezve, a legfrissebb tippekkel, árakkal és tudnivalókkal. img_3653-02.jpeg

 Régi olvasók ismerik azon szokásunkat, miszerint

bárhol is járunk a világon, a helyi Irish Pubot kötelező meglátogatni!

Ezúttal könnyű dolgunk volt. Cork után ismét visszatértünk az ír kocsmák szülőhazájába, egészen az epicentrumig, a fővárosba, Dublinba utaztunk, ahol az út eszmei fénypontja a világ második legöregebb ír kocsmája volt.

Utazás és közlekedés

 

Dublinba nyilván valóan a Ryanair repül, Budapestről naponta van járat és kb. 40.000 forint a retúrjegyet. A városba a Dublin Expressel, a 700-as vagy a 16-os busszal tudunk bejutni. Az egy irányú jegy 8€, a retúr 12. Jegyet automatából, de akár a buszon is vehetünk, viszont itt csak készpénzzel lehet fizetni és pontos összeggel, mert kassza nincs a buszokon. (Be kell dobni a pénzt a sofőr melletti fém perselybe.)

Update: az ígéretek szerint 2023 végétől bevezetik a Szingapúrban és Stockholmban megismert kártyás fizetési rendszert. Fel- és leszálláskor kell csak egy bankkártyát érinteni.

Négyen voltunk, ezért a jegyárból futotta taxira, így a gyorsabb és kényelmesebb utat választottuk. A taxis appok közül egyébként szinte mind működik.

img_3663-01.jpeg

A durván 600 ezer lakosú ír főváros nagyjából negyed akkora, mint Budapest, szóval, ha nem tervezzük elhagyni a belvárosi részt, gyalog kényelmesen bejárható.

Szállásárak

 

Az egyfőre jutó GDP alapján Írország Európa 5. leggazdagabb országa. Három miniállam előzi meg (Monaco, Liechtenstein és Luxemburg), szóval, ha tőlük eltekintünk, Svájc után ők a másodikak! Ezt a szállás árakon is érezni. 65-100 euró/fő/éj az átlagos árak. Kis mérete ellenére felkapott turisztikai célpont, ezért az ötlet megszületésének pillanatában javasolt keresni és foglalni, akár hónapokkal indulás előtt.

Ha szállást keresnél, használd a térképet! Így ingyenes tudod támogatni a blogot!

 

 

Felsorolni ezúttal sem fogom a Google által összeszedett „kötelező” látnivalókat, az internet tele van ilyen listákkal, és mindegyik ugyanazt a pár elemet tartalmazza. Persze a város szépsége, hangulata, éjszakai élete, boltjai és a környék történelmi és természeti látványosságai, már több napra elég opciót rejt.

Mutatom, merre jártunk a szűk három nap alatt!

 

Este érkeztünk, így az első megálló a The Old Storehouse volt. Három termük is van, egy nyugodtabb bár, egy élőzenés és egy éttermi rész. A belső dizájnja elképesztően stílusos, kicsit régimódi, tipikus ír kocsma. De ez az összes étteremre, bárra és kocsmára igaz. Bárhová tettük be a lábunkat, gyönyörű és hangulatos környezetbe kerültünk, ahol tényleg jó érzés bedobni egy pofa sört.

Különféle ír fogásokat kóstoltunk, húsos pitét, bárány sültet és ragut. Én az utóbbit kértem, aminek volt egy teljesen ismeretlen, fűszeres íze, amit máig nem fejtettem meg. Mellé kétféle cidert ittam.

A brit szigeteken a ciderek más kategóriát képviselnek, mint az itthon kapható, annak csúfolt cukros lőrék. Enyhén édes, kellően gyümölcsös és laza, mint egy alkoholos almafröccs, de közben az alkoholt szinte nem is érezni. Becsapós tud lenni.

2664842573_bb339ed658_b.jpg

A főételek ára mindenhol 18-22€ között mozog. A csapolt sör vagy cider szintén egységes, 8€-t kóstáltak.

Kocsma Nr. 2

Még egy megállót tartottunk az ágy előtt, a The Norseman fogadójában ittunk egy kört. Igen, ez egy igazi múltszázadi fogadó, hiszen alul van a kocsma, hátul egy étterem, fent pedig kiadó szobákat találni, amik a Bookingon is foglalhatók. Végtelen viszki választék, vagy 20 féle sör a csapon és persze élő zene, ezt nyújtja a The Norseman.

pxl_20231102_211800403-01.jpegThe Norseman

Az ír kocsma kultúrával való (rövid) tapasztalatom

 

Korán nyitnak, mert teljesen normális, hogy az emberek nap közben is betérnek egy sörre. A kicsi, szűk és zegzugos helyek miatt állandó a zsúfoltság és bevett szokás, hogy az első kört állva isszák meg, a pultnál. Egyedül inni a pultnál pedig teljesen normális. Este már nem érdemes keresgetni, minden hely tele van. Rendeljetek, és igyatok egyet állva, vagy inkább menjetek a tánctérre és élvezzétek a zenét. Ha biztosra akartok menni, kora délután kell asztalt keresni.

pxl_20231104_232906132_night-01.jpeg

A kocsmai élet 6 óra körül indul be és az élőzene leálltáig, többnyire este 10 óráig tart. A helyek ezután is nyitva vannak, de néhány felkapott helyet leszámítva, ezután oszlik a sűrű tömeg, csendesül a hangzavar és asztalt is könnyebb találni.

Az élőzene az ír kocsmázás sava-borsa.

Hétköznap is szól a muzsika, de hétvégén nincs olyan hely, ahol ne lenne előadás. A legtöbbször egy szál gitárral állnak ki, régi és modern pop dalokat énekelnek. Aki viszont igazi ír népzenét szeretne, annak keresnie kell. A hegedűszót kell kiszúrni és utána meglesz az autentikus élmény.

Az első napunk

 

Az első nap reggelén a Beanhive Coffee-ba próbáltunk bejutni, majd ezt újrapróbáltuk minden reggel. A felkapott reggelizőben összesen hat ülőhely van, a többi az utcán található, így a hideg időjárás miatt végül nem tértünk be.

Nem ár tudni, hogy a szigeten óceáni éghajlat van, azaz bár egész évben gyakran esik az eső, nem túl szélsőséges az időjárás. Azaz télen sem nagyon megy a nappali hőmérséklet 8-10 fok alá. Az esők pedig hamar elállnak. Szóval még a novemberben is alkalmas városnézésre, nekünk is egész jó időnk volt.

A Keoghs Caféban már nagyobb szerencsénk volt, le tudtunk ülni. Itt mindenféle reggeli kapható, de péksüteményben és croissantban nagyon erősek. Egy hagyományos scone-t is kipróbáltam.

pxl_20231103_085546064-01.jpeg

Keoghs Café

A scone egy tradicionális péksütemény a brit szigeteken. A királynő kedvenc teasüteménye hasonlít a pogácsára, abból is a keményebb, szárazabb fajtára. A tészta semleges, enyhén édes és mindenféle gyümölcsöt kevernek bele. Lekvárral és vajjal fogyasztják, kávé vagy tea mellé.

pxl_20231103_090140934-01.jpeg

Az első látnivaló a Trinity College volt, ami Írország leghíresebb és legszebb egyeteme. Több, mint 400 éves, és Európa egyik vezető egyeteme, mely rendkívül gazdag és kimagasló történelemmel rendelkezik. Itt található a Book of Kells, melyet a régi könyvtárban tekinthetünk meg. A könyv egy kb. 800-ban íródott latin nyelvű evangélium, ami csodás állapotban maradt fent. A kiállításon a könyv történetét láthatjuk és a régi könyvtárban is nézelődhetünk. A belépő ára 18,5 euró, érdemes előre megvenni, mert fix időpontok vannak. 1 órát kell rászánni.

A többi képért katt a galériára!

A belváros felfedezése során a George's Street Arcade-ot néztük meg először, ami egy nevezetes piac, kis boltokkal. Innen a dublini várhoz mentünk, amit végül csak kívülről vettünk szemügyre. A belépő ára egyébként 8 euró és nem kell előre megvenni.

Ezután a The Bank on College Green nevű bárt szemeltük ki, folytatván a kocsmatúrát. A kocsma arról híres, hogy egy régi bank épületéből lett kialakítva, de úgy, hogy a bank patinás küllemét megtartották. Csak egy rövid pillantás erejéig mentünk be, mert a kocsma igazából egy étterem. Napközben csak akkor lehet leülni, ha esztek is, este már egy italra is be lehet térni, de ekkor csak a pultnál lévő bárszékeket lehet használni. Ezekből pedig nincs sok.

Nem voltunk éhesek, így tovább álltunk, és a régi O’Conell hídon átkelve, az északi részen megtekintettünk a The Spire-t. A 120 méter magas, rozsdamentes acélból készült emlékmű egy hatalmas tűre emlékeztet. A tű az egykori Nelson-oszlop helyén épült meg, amit az IRA 1966-ban egy bombarobbantással semmisített meg.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Short Trips (@shorttripsblog) által megosztott bejegyzés

 

Megszomjazva a sétától a sarkon lévő The Oval nevű elegáns, angol úri kocsmába ültünk le egy sörre, nagy kedvencemet, egy ír vörös Killkennyt ittunk. A gyönyörű, viktoriánus épületben lévő pub 1820-ban nyílt, azaz már több mint 200 éves! A Szent Patrik napi ünnepségnél évtizedek óta fontos megálló a kocsmatúrák során.

Az összes említett dublini helyszínt megtaláljátok az alábbi térképen. Használjátok nyugodtan az utatok során. 

Map courtesy of Wanderlog, a trip planner on iOS and Android

Nagyon sűrű lett a dublini Short Trip így egy második résszel pár nap múlva folytatjuk. Lesz itt viszki kóstoló, még több kocsma, megyünk egyet túrázni és kulturálodónk is egy csöppet! Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, hogy ne maradj el a következő részről, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!

Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

Ha tetszett, további posztokért kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat pedig Instán találod!
insta_button.png

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1418274931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása