Short Trip Stockholmban – Tippek egy skandináv kiránduláshoz
2023. február 03. írta: Vándorember

Short Trip Stockholmban – Tippek egy skandináv kiránduláshoz

A svéd főváros, Stockholm látnivalói ezúttal hasznos térképpel!

Az ősz utolsó napsütéses óráit kihasználva a Stockholmba utaztunk egy hosszúhétvégére. A beszámolóban a szokásos módon bemutatom a főbb látnivalókat, hozom az árakat és az utazáshoz fontos tudnivalókat.

img_2429-01.jpeg

Az írországi Cork után végre ismét északi terület felé indultunk, ahol még igencsak hiányos az utazós térképünk. Nem tipikus „nyaralós” övezetről van szó, ezért talán az ősz a legjobb a város felfedezésére. Hosszú sétákra még mindig kellemes az idő, a parkok ilyenkor a legszebbek, a főbb látnivalók pedig mind fedettek, szóval ajánlom ezt az időszakot Stockholm meglátogatására.

pxl_20221014_093224102-01.jpegA Skanzen egy mesés része

Figyelem!!! Szeretném felhívni a figyelmeteket a blog új, igen hasznos kiegészítő funkciójára, mely elsőként ebben a cikkben lesz látható, ez pedig az interaktív térkép! Ezt a beszámolók végén találjátok majd, ahol az elhangzott helyszínek, látnivalók, éttermek lesznek jelölve. Rá kattintva pedig további infókat, megjegyzéseket tudtok még gyorsabban elérni! 

Utazás, közlekedés

 

A fapadosok továbbra is kedvező áron és gyakran indulnak Budapestről, akár 20.000 forintért is elcsíphetünk egy retúrjegyet. Fontos tudni, hogy Stockholmnak négy repülőtere is van: a Bromma, a Vasteras, az Arlanda és a Skavsta. A Ryanair és a Wizzair az utóbbi kettőre indít járatot. Viszont mindkettő igen messze van a fővárostól, ráadásul egymással ellentétes irányban! A jegyvásárlásnál ezt fontos észben tartani!

Az Arlanda 45 km-re, míg a Skavsta 100 km-re van a belvárostól!

pxl_20221013_130921004.jpg

Nyilván maradtunk a közelebbinél, ahonnan a transzfert illetően busz, vonat és taxi közül is válogathatunk. A gyorsvonat 20 perc alatt a városban van, ennek ára 280 SEK. A busz (Flixbus) 40 perc alatt teszi meg az utat, cserébe csak 8 euróba kerül. Mivel négyen voltunk, taxival volt a legolcsóbb, mégpedig Bolttal, ez összesen 520 SEK volt.

Tájékoztató jelleggel: 1 svéd korona kb. 35-38 forint, 1 euró pedig kb. 11-12 SEK. Az árakat koronában írom, mivel az ingatag árfolyam miatt értelmetlen lenne forintosítanom.

A tömegközlekedés meglehetősen drága. Egy vonaljegy 39 SEK, mely 75 percig használható, a 24 órás napijegy 165 SEK, míg a három napos 330. Erre nem feltétlen van szükség, mert a legtöbb hely gyalog is megközelíthető. Illetve rengeteg közösségi roller van a városban, például a Lime is, amik ugyanannyiért, esetleg olcsóbban remek alternatívát nyújtanak. És még a városnézést is élvezetesebbé teszik. Mi ezt rengetegszer ki is használtuk.

Ha csak egy-egy útra kell jegy, örömhír, hogy nagyon turistabarát a svédek rendszere. A metrókapuknál lévő jegy- és bérlet leolvasó egyben bankterminál is, így elég csak a mobilt vagy a bankkártyát odatartani és már nyílik is a kapu!

Szállás

 

A szállás árak nem meglepő módon szintén igencsak

borsosak, mint a svéd kardamonos bullar.

De szerencsénkre a város legolcsóbb fapados Airbnb-je a Gamla stan, azaz az óváros közepén épp szabad volt. A "legolcsóbb" és a legjobb helyen, ennyi elég is! Ára kb. 18000 forint/fő/éj.

A város fekvése

 

A főváros rengeteg szigeten és félszigeten terül el, ami különlegessé varázsolja a városképet. Ez nem is csoda, hiszen a világranglistát nézve Svédország a győztes,

több mint 200.000 szigettel büszkélkedhetnek.

Ha csak pár napunk van, négy városrészt érdemes bejárni. Ezek a következők:

  1. Gamla stan, az óváros szigete.
  2. Norrmalm, az északra fekvő modern városrész.
  3. Södermalm, a délre található „hipszter” negyed, tele kávézókkal, éttermekkel, dizájner boltokkal.
  4. Djurgården, a keletre fekvő sziget egy hatalmas park, itt található a múzeum negyed illetve a Skanzen.

Az első nap, érkezés után

 

Estére sikerült a szállásunkat elfoglalni, így farkaséhesen egyből az egyik, mondhatni, látnivalóval kezdtük: a középkori Aifur skandináv étteremmel. Az autentikus étterem típusát tekintve hasonló, mint az itthon népszerű párkányi parasztétterem, persze skandináv kiadásban. A viking korszaknak megfelelően berendezett kocsmában hangos üdvözlettel és tapssal üdvözölnek minden vendéget. A mézbort autentikus poharakból, a régies fogásokat a kornak megfelelő evőeszközökkel fogyaszthatjuk. A beöltözött pincérek pedig vidáman adják elő a középkori kocsma hangulatát. A vacsora mellé dukál a népzenei aláfestés is. Szerencsénkre megkaptuk a „királyi pulpitust”, így másfél méter magasan, a „szolganépség” felett ülve tartottuk a lakomát.

A többi képért katt a gelériára!

A vacsoraélménynek persze megkérik az árát, egy főétel 280 korona, a különlegességüket, a mézbort pedig szó szerint aranyában mérik. Viszont ha már elutazunk idáig, érdemes kipróbálni, hisz nem mindennapi élmény.

Az Aifur étterem a turisták és a helyiek közt is egy stockholmi programmá nőtte ki magát. Így az autentikus tematikára építve már több hasonló étterem is nyílt, ezért teltház esetén nem kell szomorkodnunk. A Sjätte Tunnan egy utcára van csak, vagy ott a kalózos, 18. századi Lasse i Gatan. De számtalan különleges vacsora élmény található a városban.

Késő este egy rövid sétát tettünk még a modernebb városrészben, Norrmalmban, majd egy kocsmát kerestünk. A svédek nem arról híresek, hogy nagy kocsmás nép lennének, viszont az írek igen. Ezért ír kocsmából azért akad pár a belvárosban. Elég gyorsan helyben is voltunk, folytatva a Short Tripes szokásokat (ahogy például Brüsszelben vagy Plzeňben) az O’Connell’s Irish Pubban fejeztük be az estét. A hely amúgy egy igazi pince kocsma, kész labirintus az egész. Igazán hangulatos.

pxl_20221016_185925932-01.jpeg

A második nap

 

A napot a legolcsóbb reggelizővel kezdtük, ezt pedig a Bröd&Salt franchise egyik üzlete. Ez egyébként Svédország legnagyobb és legnépszerűbb péksége, olyasmi, mint nálunk a Félegyházi Pékség, minden utcasarkon találni egyet.

img_2429-01.jpeg

A bullar a svéd nemzeti péksütemény, olyan, mint nekünk a kakaós csiga, csak ők koszorúkat fonnak belőle. Az igazi svéd recept fahéjas vagy kardamomos ízesítésű. Az utóbbi nálunk csak 50%-os sikert ért el a kostolón. Mellesleg brutálisan agyon van cukrozva.

Az óváros tengerparti Bröd&Salt-jánál reggeliztünk, mert innen szuper a kilátás a belvárosra. A part mentén végig sétáltunk a Strandvägen utcán, ami a történelmi Stockholm legpatinásabb sétánya. Végig több emeletes villák, paloták állnak szépen sorjában. A Djurgården-sziget volt a cél, azon belül is a Skanzen.

img_2430.jpg

A skanzen, azaz falumúzeum vagy szabadtéri néprajzi múzeum neve svéd eredetű. Célja a régiek értékeinek megőrzése. Ennek pedig nem meglepő módon az alfája és omegája a világ legrégebbi skanzenja, azaz az itt található Skanzen.

A hatalmas területen fekvő élménypark több skandináv nép és több korszak építészetét és mindennapjait mutatja be. Vadasparkjában a régió különleges állataival találkozhatunk, medvével, farkasokkal, jávorszarvassal. A tökéletes részletességgel felépített Skanzen lenyűgöző, az őszi, színes falevelekkel borított park pedig minden bizonnyal ebben az időszakban a legszebb.

A többi mesés képért katt a galériára!

Számomra a belváros elsőszámú attrakciója volt. Minden nap nyitva van, de szezononként változik a nyitvatartás és a belépő ára. Legalább 2,5 órát kell rászánni, de simán lehet egésznapos program, mert gyakran szerveznek alkalmi ünnepeket. Több büfé és egy étterem is van itt, így nem fogunk éhen halni az egész napos séta közben. Mi sem tettünk másképp, ki is próbáltuk a nemzeti ételüket, a svéd húsgolyót.

 A szokásos bevezető "információs" rész és az első napunk után a következő részben folytatjuk a svéd kalandot, ahol szuper dolgok várnak még ránk!

A cikkben szereplő helyszíneket pedig az alábbi térképen találjátok!

Trip map created using Wanderlog, for making itineraries on iOS and Android
Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr3718038428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása