Alkalmazások utazáshoz: Lime
2021. február 03. írta: Vándorember

Alkalmazások utazáshoz: Lime

A Lime valójában egy remek app utazóknak!

A többség számára biztos ismerős a Lime alkalmazása, de aki nem Budapesten él annak „a másik fülén ki…”. Ebben a cikkben lerántom a leplet: a Lime valójában egy vérbeli utazós alkalmazás, aminek ott a helye minden travel addict mobilján!

lime_main_2.png

De mi is az a Lime?

 

A Lime egy közösségi közlekedés megosztó alkalmazás, ahol az egyik menőbb közlekedési eszközt használhatjuk, az elektromos rollert! (Illetve már biciklit és néhol robogót is.) De hogy is működik a rendszer? Van egy rakás elektromos roller (avagy scooter) a városban: az appon keresztül megkeresed a hozzád legközelebbit, feloldod, és már hasíthatsz is keresztül a városon. A célodnál leteszed egy biztonságos helyre és leállítod az appot, ami időarányosan levonja az utazásod árát a bankkártyádról, és kész! Nem kell buszra várni, jegyárusító helyet keresni, útvonalakat egyeztetni… arra mész, amerre akarsz!

lime-app.jpg

Magyarországon a Lime volt az első, ami elkezdte kialakítani Budapesten a rollerezés hálózatát. Mára rengeteg hasonló cég jött létre a világ különböző nagyvárosaiban, hogy megkönnyítsék, meggyorsítsák, sőt zöldebbé tegyék a közlekedést. És ez a turistáknak egy kiváló alternatíva!

Miért pont a Lime-ot válasszuk?

 

Gyakran a franc se tudja, hogy a rengeteg cég közül melyik rollerei érhetők el az adott városban, ahol a hosszúhétvégénket töltjük. Másik kellemetlenség, hogyha a helyszínen akarnánk az egyik rollercéghez beregisztrálni, nem lesz egyszerű dolgunk. Tuti nincs magyar nyelvű alkalmazásuk, a regisztráció, a kártya adatok megadása, a visszaigazolás és úgy en bloc az egész procedúra például franciául, hollandul vagy spanyolul… hát halálra van ítélve.

A Lime az egyike az első ilyen közösségi elektromos roller cégeknek a világon, akik, mint írtam, itthon is jelen vannak, természetesen egy teljesen magyar alkalmazással és ügyfélfogadással. Azon kívül, hogy rengeteg európai nagyvárosban is jelen vannak, természetesen a magyar nyelvű Lime applikációnkat ugyanúgy tudjuk Rómában vagy Brüsszelben használni, mint Budapesten.

Pofonegyszerű a használat!

 

  • Megnyitod a Lime alkalmazást, ami behoz egy térképet a környékről az elérhető rollerek pontos helyével és töltöttségi szintjükkel.
  • Ezután lefoglalhatod, ha messzebb van, vagy szépen oda sétálsz egyhez. Az appon keresztül megcsörgetheted a rollert, hogy biztos be tudd azonosítani. Ha nem sikerül, minden járgányon van egy betű- és QR kód. Az alkalmazással be tudod olvasni, és feloldhatod a szabad rollert. És már indulhatsz is vele.
  • Ha befejezted az utad, ellenőrizd, hogy olyan zónában teszed le, ahol ez engedélyezett! Ezt a Lime térképe is mutatja, illetve nem is engedi az alkalmazás, hogy lezárd, amíg megfelelő környékre nem kerül a roller.
  • Helyezd el egy biztonságos helyre és az applikációban zárd le az utad, s vele együtt a rollert. Majd készíteni kell egy biztonsági fényképet, hogy valóban helyesen raktad le és kész is! A helyes lerakásról itt a videó!

Mennyi az annyi? $ € £

 

Egy út ára a feloldási árból és perc alapú használatból tevődik össze. Az feloldási díj Budapesten 250 ft, majd 50 ft/perc. Az előre történő lefoglalás 10 percig ingyenes. Európa többi városában 1 euró a feloldás, majd 0,20-0,25 euró/perc a díj.

Bérlet: bizonyos városokban lehetőség van napi vagy heti bérletet venni. Például Budapesten 1600 forintért lehet egy hetes bérletet venni, amivel hét napon át nem kell fizetni a feloldásért csak a menetidőért.

Daily Pass: szintén csak bizonyos városokban, de vehetünk napijegyet. Ezzel 24 órán át ingyenes lesz a feloldás és 30 perc menetidőt kapunk érte. Ennek az ára nagyjából 15 dollár. Sok kis rövid útra egy városnézés esetén kiváló lehetőség!

Összességében elmondható, hogy az árazás, a bérletek és különféle akciók nem csak országonként, hanem városonként is nagyon eltérhetnek. Ezért érdemes a helyszínen végig böngészni a Lime appot, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Jó, jó, de miért lesz ez utazós alkalmazás?

 

Egy dolog biztos, egy Lime út ára drágább, mint egy vonaljegy. De cserébe rengeteg előnyt nyújt. A mobilitás (szinte) teljes szabadságát. Hiszen onnan indulunk, ahonnan csak akarunk, akár egy park közepén állunk, egy sétáló utcában, vagy a tömegközlekedéstől elzárt helyen. Ráadásul szinte háztól házig mehetünk vele. Ezen kívül rollerezés közben sokkal több mindent láthatunk a városból. És természetesen éjjel-nappal, menetrendtől függetlenül használhatók.

kepernyofelvetel_3.png

Nekem az első „heuréka” akkor volt, amikor Brüsszelben voltam városnézésen, és a szállásunk a belvárostól távol helyezkedett el. Este, amikor már a belem is lógott a sok sétától,  hazafele böngészni kezdtem, hogy vajon melyik busszal tudnék eljutni a szállásig. Végül kiszúrtam a sok scooter közül a feltűnően zöld rollert. 2 éve, Pesten kipróbáltam a Lime-ozást, és szerencsére azóta fent volt az app a mobilomon. Ránéztem, és összeállt a kép: miért is ne lehetne máshol is használni ugyanazt a magyar nyelvű appot? Így kényelmesen és gyorsan letudtam a külvárosig vezető unalmas, 2 km-es sétát.
Legutóbb Rómában, már céltudatosan terveztem a városnézést, és a legtávolabbi látnivalót sem hagytam ki, mert hazafelé Lime-mal mentem a késő esti kutyagolás helyett.

Hol használhatod a Lime-ot?

 

Főleg az USA-ban és Európában nagyon elterjedt, de Dél-Amerika és Ausztrália egy-két nagyvárosában is már ott vannak a jellegzetes scooterek.

Néhány példa a népszerűbb európai úticélokkal: Bécs, Brüsszel, Szófia, Brno, Prága, Koppenhága, Helsinki, Lyon, Párizs, Toulouse, Berlin, Frankfurt, Hamburg, Hannover, München, Stuttgart, Mainz, Rethymno, Thessaloniki, Tel-Aviv, Milánó, Rimini, Róma, Oslo, Krakkó, Lisszabon, Bukarest, Barcelona, Madrid, Málaga, Stockholm, Basel, Zürich. A teljes lista itt található.

Összefoglalás

 

Ahogy a listán is látható a Lime az egyik legelterjedtebb elektromos roller megosztó cég. A városokon belüli sok, vagy távoli utazgatásra nem praktikus, sőt jóval drágább mint a tömegközlekedés. És ott vannak ugye még a tiltott zónák is. (Bizonyos kerületekből a Lime ki van tiltva.) De ha a nap végén elfáradunk, a hazafelé vezető utat, ha nem is teljesen, de részben lerövidíthetjük. Két távolabbi látnivaló közt sok időt és energiát spórolhatunk meg, és nem kell a „koszos” buszokon dögleni, főleg egy meleg nyári napon.
Ha pedig egyszer eljutsz a Central Parkba, ami elég hosszú és keszekusza, ez a legjobb mód, hogy bejárd az egészet!

TIPP: ha még nem regisztráltál a Lime-ra, kattints erre a meghívó linkre, regisztrálj vagy használd ezt a kódot ( RPODBRR ) így az első feloldásod ingyenes lesz!

További információkért látogass el a Lime oldalára! Ha pedig még több utazási tippet olvasgatnál kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr6416413354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása