Short Trip Belgiumban – 3. rész – A belvárostól távol
2020. január 29. írta: Vándorember

Short Trip Belgiumban – 3. rész – A belvárostól távol

Laeken és az Unió

A négynapos belga kirándulásunk utolsó napjaihoz értünk. A hosszúra sikerült beszámoló első fejezetében Brugge mesevilágában kalandoztunk (bővebben itt), a folytatásban pedig Brüsszel belvárosában csavarogtunk (részletesen itt). A Short Trip rövid(ebb) záró részében néhány távolabbi látnivalót és az uniós központot járjuk meg.
img_20181021_115349-01_1.jpeg

Harmadik nap, Brüsszel távoli látnivalói

 

A harmadik napon a távol eső látnivalók közül szemezgettünk. A reggeli első teendőnk a Boulevard Anspach sétáló utcája felé vitt, ahol a reggelinket a Break Point nevű helyen fogyasztottuk el. Sajnos vasárnap révén nem túl sok választási lehetőségünk volt. A hely egy nagyon egyszerű fast food szerű reggeliző. A felhozatal bőséges (gofri, palacsinta, szendvicsek, saláták, péksütik), de az egész nem túl különleges. A kávé gyenge, de legalább van frissen facsart narancslé!


Az elsődleges célpontunk a világhírű Atomium volt. Laeken városrész szélén található emlékműhöz való kijutás két metróval oldható meg. Egy vonaljegy ára 2,10 euró.
A kilenc gömb a vas fémrácsos szerkezetét mutatja be 165 milliárdszoros nagyításban. 1958-ban készült a brüsszeli világkiállításra ideiglenesen, azonban a 102 méter magas szerkezet olyan népszerű lett, nem csak hogy máig látogatható, kifejezetten nehéz bejutni. A belépőjegy 15 euró, belül állandó és ideiglenes kiállítások vannak, de elsősorban a gömbökben való mászkálás, ami izgalmas lehet. Vasárnap lévén hihetetlen nagy tömeg volt, így meg se próbáltunk beállni a nagyjából 2-300 méteres sorba. Ha valaki előre megveszi a jegyet, a jegyvásárlós sort kihagyhatja, azonban az Atomiumban való belépő sort így sem lehet kikerülni, és ez a sor a hosszabb… ezt egyedül egy jóval drágább guided tour előre megváltásával lehet kikerülni. Az építményt szerencsére minden oldalról és teljes testközelből körbe lehet járni ingyen. Ami önmagában is lenyűgöző látvány. Ha Brüsszelben jár valaki, ezt tényleg nem érdemes kihagyni!

 

A Heysel Park érdekességei


Közvetlen az Atomium mellett található a Mini Europe. A 2,5 hektáros parkban az Unió összes tagországának (egy vagy) több híres épületének 1:25-höz arányosított miniatűr változatát tekinthetjük meg igényes környezetben. Alapvetően családi program, de felnőttek számára is érdekes lehet. Rendszeres utazók összeszámolhatják, hányat láttak élőben a kiállított épületek közül. A belépőjegy 15,8 euró és legalább 2-3 óra körbejárni. Planetárium vagy Atomiumos kombijegyekkel spórolhatunk néhány eurót.

Aki pedig imádja a modern extravagáns dolgokat annak ADAM - Brussels Design Museum fog kiváló programot nyújtani. A három fő látványosságon kívül egyéb kiállítások is vannak a Heysel Park területén, például a Planetárium vagy a Brussel Expo. Ezekből simán össze lehet állítani egy teljes napos programsort.


A Mini Europe után a belvárost a déli részéről vettük újra irányba. A déli városkaput az 1381-ben épült hatalmas Halle Gate-et vettük szemügyre. A 7 eurós belépő után juthattunk be a többszintes épületbe, ahol emeletenként különböző kiállítás vár minket. A középkori és lovagi kiállítás mellett egy régi és meglehetősen creepy babamúzeum is helyet kapott.
Ezután a Brüsszeli Igazságügyi Palotát néztük meg, igaz csak kívülről. Az épület hihetetlen mérete egyszerűen lenyűgöző. 26 000 négyzetméteres alapterületével Európában a 19. században a legnagyobb épület címét is elnyerte.
Az esti mulatságot, ahogy Kievben, Pozsonyban vagy épp Krakkóban is már megszoktuk egy ír kocsmában, az O’Rielly’s-ben fejeztük be, melynek teraszáról tökéletes kilátás nyílik a Brussels Stock Exchange épületére. Hiába, alapvetően mégis csak „wiszkis” a társaság.

Negyedik nap, haza indulás előtt

 

A hétfők turista szempontból nagyon neccesek. Bőven volt még időnk hazaindulás előtt, így erre a napra jutott (volna) a Parlamentárium. Itt a látogatók interaktív módon kapnak betekintést az EU és az Európai Parlament működésébe. Sajnos ezen a napon nem volt lehetőség vezetett látogatásra, így csak gyalogszerrel néztük meg a nevesebb épületeket. Az Európai Bizottság épületét, a Berlaymontot, az Európai Parlament épületét, az épületeket övező Leopold Parkot. Itt található a Természettudományi Múzeum is, ahol az egyik legnagyobb dinó csontváz kiállítás van. A belépő ára 10 euró, hétfőn azonban zárva van!


Így továbbra is maradtunk a sétánál. A Jubelpark volt a következő célpont, és az itt található Diadalív. Az új keleti városkapuként szolgáló építmény Brüsszel dicső múltjának állít emléket. (Ahogy megszokhattuk, természetesen ez is egy óriási gigászi építmény.) A park egyszerűen gyönyörű, a gyep brutál zöld, és van egy apró kis különlegessége a cuki La tour de Tournai. Ez egy aranyos kis tornyocska, ami a Tournai kő, mint építőanyag, tulajdonságait bemutató "modell" 1880-ból.

A sok gyaloglásnak véget kellett vetni, ezért a Diadalív melletti Autoworldöt néztük meg. A régi és új sportkocsikat bemutató kiállítás belépője 10 euró. Kiváló nyálcsorgató program!
A nyálcsorgatásra azonnal beindult az éhezési ösztön, ezért az estebédünket a közelben található Folklor horvát étteremben fogyasztottuk el. A fatüzelésű sütőben készült csevap és grilles tál hibátlan választás volt! A horvát tulaj nagy örömmel vette tudomásul, hogy magyar szomszédokat köszönthet az éttermében. Frissensült ételeire annyira büszke, hogy rögtön behívott minket a konyhába, hogy megmutassa, a mit jelent az igazi faszénen sütés. Meg kell hagyni, vérprofik!  Főétel sörrel 16-20 euró.


Ezután visszamentük a turista negyedbe, feltankoltuk a szuveníres zsákot csokival és sörrel, majd még egy utolsó körre beugrottunk a Celtica nevű ír kocsmába. Ez egy igazi „lepukkant” rockkocsma. Üvölt a zene, koszosak az asztalok, a régi „törhetetlen” ólómsúlyú asztalok és székek ellenállnak mindenféle balhénak, igazi hajnalig nyitvatartó hely azoknak, akik nem bírnak a vérükkel. A belga színvonalat több tucat különféle minőségi sörrel tudják kiszolgálni, azonban megtaláltuk a város egyik legolcsóbb söré, az 1 eurós csapolt sört. Ezt délután csak a szegényebb idős generáció kérte, de mi is bevállaltunk egyet, csak úgy az ízijért. Hát kár volt, mert ahogy egyik versenyzőnk mondta ez a „lábszagszájúízű” sör is különleges, de sajnos nem a pozitív értelemben.

 

Összegzés

 

Brugge-t nem is kell tovább fényezni. Egyértelműen csodás, és azon helyek közé tartozik a világon, amit egyszer az életben látni és tapasztalni kell. Főleg, hogy ennyire elérhető közelségben van. Brüsszel sok szempontból pozitív csalódás volt számomra. Meglepően sok látnivalót rejteget. De nem meglepő módon, igazán azt fogja elbűvölni a főváros, aki imádja a belga söröket. Kifejezetten esős városként ismert, de mi a 4 nap alatt ebből semmit se éreztünk.

  • Utazás: folyamatosan járnak fapadosok Brüsszelbe. Az átlag retúrjegy 13 000 huf, de nagyon gyakran van 6000-ért akciós jegy.
  • Szállás: keresni kell, de 7-8000 forint /fő/éjtől már találni teljesen korrekt szállásokat a belvárosban. Ami valljuk be, egyáltalán nem vészes.
  • Közlekedés: mind a helyközi, mind a távolsági közlekedés egyszerű és gyors, főleg a Google Térkép segítségével, ami nagyon pontos volt. Legyen szó buszról, vonatról vagy metróról.
  • Étel, ital: ennél a résznél kell majd mélyebben a zsebbe nyúlni. Sörök 4-6 euró közt indulnak, Brugge-ben a kaja extrém drága, de éttermi szinten Brüsszel sem nagyon marad le. Azért a fastfood a szokásos nyugat európai árakon mozog 8-15 euró/fogás.
  • Belépők: kisebb helyekre 7-10 euró, nagyobb programokra 15-18 euró.
  • Fizetés: bankkártyával lényegében mindenhol tudtunk fizetni. Nem nagyon jut eszembe, hogy kellett-e készpénz használnunk. Mivel hétvégén mentünk előre váltottunk eurót, ki a Revolutját, ki a Transferwise kártyáját használta. Egyikkel se volt gond.
  • Kinek ajánlott? Mivel a szállás és az út egészen jó áron kifogható, így egy hétvégi kirándulásra mindenkinek szívesen ajánlom. Az Unió egyik legnagyobb központja, minden polgárának kötelező "látnivaló".
  • Hány napra? Ha csak Brüsszel a cél két napba bele lehet sűríteni. Mivel Belgium kicsi ország, vonattal alig 1-1,5 óra alatt szinte bármelyik városa, vagy akár a tengerpart is elérhető. Érdemes "körutazásban" gondolkodni. Hiszen egy francia, holland vagy akár luxemburgi kiruccanással egész komplex kirándulást lehet tervezni.

A belga kirándulás első részét [ITT], a második részét pedig [ITT] olvashatjátok. Amennyiben nem akartok lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről, lájkoljátok a Facebook oldalt!
A kirándulásról készült többi képért pedig látogassátok meg az Instagram oldalt!
Ha pedig tetszett a cikk, segítsétek egy megosztással.

Brüsszelbe utazol? Foglalj szállást a térképről!
Hogy érdemes szállást keresni? A foglalásról bővebben: itt olvashatsz.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr8915414804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.01.31. 21:53:39

Remek poszt mint mindig! Tényleg igyekeztél minden érdekeset felkeresni.
Jól saccolom a BMW M1 tárlat alapján hogy kb két éve jártál itt?

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.01.31. 21:57:06

@Ződ2000: köszönöm szépen!
2018 őszén jártunk itt. Látom átlagon felüli a megfigyelő képességed. :D

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.02.01. 14:13:37

@Vándorember: Közben kiszúrtam a cikkben is :)
Persze segített hogy láttam is ezt a kiállítást (egzostive.com/bmw-m1-autoworld-hu/).
süti beállítások módosítása