Short Trip Karlovy Varyban - Apró város, tele egyedi jelképekkel
2023. október 28. írta: Vándorember

Short Trip Karlovy Varyban - Apró város, tele egyedi jelképekkel

Látnivalók Csehország történelmi fürdővárosában

Egy őszi hétvégén elugrottunk Csehország leghíresebb fürdővárosába, Karlovy Varyba. Végre volt bőven időnk ennek a mesés múlttal rendelkező ékszernek a felfedezésére. Látnivalók, tudnivalók és néhány étterem a 19. század legnépszerűbb üdülőközpontjából.1000011822-01.jpeg

Tavaly év elején a pilseni Short Trip alkalmával átugrottunk Karlovy Varyba. Azonnal elvarázsolt a mesés fürdőváros, ezért tudtam, hogy még visszatérek. Ez a lehetőség pedig hamar be is következett.

Mi is valójában Karlovy Vary?

 

Európa, sőt a világ leghíresebb fürdővárosa évszázadok óta népszerű üdülőközpont. A 19. században élte a fénykorát, Európa leggazdagabb nemeseinek kedvelt célpontja volt. Építészetét és látképét az ekkor épült klasszicista kastélyok uralják. A cseh, bohém éjszakai élet legfontosabb helyszínévé vált, így a korszak híres szerzői (Goethe, Arany János, Gogol, Liszt Ferenc) rendszeres élvezői voltak a pezsgő éjszakáknak, ahonnan ihletet meríthettek. És persze a korsóikat...

1000011748-01.jpeg

Utazás

 

Prága érintésével lehet eljutni ide. Kocsival 6 és fél óra, vonattal vagy Flix busszal pedig egy prágai átszállással kell számolni. Prágáig egyébként akár repülővel is mehetünk.

A legtöbben egy prágai kirándulás keretében látogatnak ide. Ha Prágába utaztok, egy nappal hosszabbítsatok és iktassátok be ezt a tervet, egész jó áron van privát busz. Hátulütője, hogy tucatnyi busz jön mindennap, így 11 és 18 óra közt van a legnagyobb tumultus a városban. A teljes életérzés végett a legjobb egy éjszakára megszállni.

Szállás - a valaha volt legjobb!

 

Mivel fürdőváros, a szállások 95%-a wellness hotel. A várost akartuk felfedezni, nem pedig a hotel szolgáltatásait, így az apartmanokból szemezgettünk. Az egyik legjobb áron a Revelton Studios szobáit találtuk. Elképesztően stílusos szobáik vannak. Apró méretük ellenére tökéletesen kihasználnak minden centimétert és maximálisan fel vannak szerelve. Bátran állíthatom, hogy

a legszebb, legpraktikusabb és legotthonosabb szállás, ahol valaha megszálltam!

Legalább annyira jó, mint a budapesti Short Trips Apartment! 😊 

Sőt, van egy mini paradox múzeum az alagsorban, ami ingyen látogatható. Prágában, Baukban, Rigában és Tallinban is van Revelton szállás, szóval már biztosan tudom, hol szállok meg legközelebb! Ha négyen mennétek vagy szükség van a nagy helyre, akkor vannak Suites szobáik is egy másik épületben.

Fizetés - sajnos külön szót érdemel

 

Csehországban még akadnak olyan helyek, ahol csak készpénzzel lehet fizetni. Láttunk ilyen éttermet, múzeumot és persze az összes utcai árusnál ez a helyzet. A kényelem és az átlátható váltás végett én ma már csak Revolutot használok, extra készpénz felvételre a Curve még meg van, a Wise pedig régóta a fiókban maradt.

letoltes.png

Meglepődtem, hogy az ATM 155 korona (kb. 6 euró) fix díjjal terhelte meg a kp felvételt egy olyan üzenettel, miszerint „a cseh állam legújabb törvényei értelmében minden külföldi bankkártya esetén kötelező díjat felszámolni”. Az összes turista nevében köszönjük a cseh kormánynak!

Egy szokásos cseh vacsora

 

A belvárosban gombamódra elszaporodott zöld lámpás, Pilsner Urquell védjeggyel ellátott étteremek egyikében ejtettük meg a vacsorát. A vadast imádom, a cseh verzió kenyérgombócának puhaságának nem lehet ellenállni, ezért ezzel indítottam. A kötelező lekvár és tejszínhab látványa pedig már nem sokkol annyira, mint az első cseh kanalunk során Brnóban.

1000011634-01.jpeg

A frissen csapolt Pilsen nem maradhatott ki. Ugyanolyan tökéletes, krémes és lágy az íze, mint amilyenre a pilseni sörgyárlátogatásról emlékeztem.

Rengeteg féle sör kósoltam már, de még mindig ez a világ legjobb söre!

Karlovy Vary kis mérete ellenére rengeteg szépséget tartogat, így korán kezdtük a napot. Megnéztük a szállásuk mini paradox múzeumát, majd irány a reggeli beszerzése. A felhozatalból a Bagel Lounge volt a legkiemelkedőbb, ami nem véletlen. Csak fullos szendvicseik vannak: egg benedict, marha szegyes és avokádós az alap, de van két full extrás bageljük, melyet egy cseh és egy német Michelin-csillagos séf álmodott meg.

1000011674-01.jpeg

Karlovy Vary esszenciáját a hegyek közti völgyben folyó Teplá folyó mentén épült több emeletes, régi stílusú paloták adják. El is indultunk, ahol rögtön útba is esett a város népszerű édessége, a molnárkalács.

A molnárkalács története

Hogy a külföldi turisták számára vonzóbb és értelmezhetőbb legyen ma már csak „cseh waffelnek” becézik az édességet, ami egy igazi Karlovy Vary-i kuriózum. Akárcsak Lisszabonban a nata, vagy Amszterdamban a stroopwafel, a molnárkalácsnak is megvan a története. 1856 óta sütik a szomszédos Mariánské Lázně városkában és a natához hasonlóan ezt is szerzetesek készítették először. A templomi ostyával megszerzett tapasztalatuk vélhetően sokat segített benne. Két hatalmas ostyalapot sütnek össze és közéjük különféle finomságokat szórnak.

Ma a városka egyik jelképe és persze minden bolt és utcai árus kínálja a különféle ízesített ostyákat . Az árusok helyett azonban a Prodejna Karlovarských oplatek nevű kisboltot ajánlom, ahol a frissen készített finomságot még melegen kóstolhatjuk meg, 20 koronáért cserébe. Sőt a készítés menetét is láthatjuk a kirakatból betekintve.

Katt a galériára a többi képért!

Tovább sétálva a meseszép Dvořákovy sady parkba jutunk. Itt található a Thermal Velký Sál konferencia központ, ami közép Európa egyetlen „A” kategóriás filmfesztiváljának, a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválnak a helyszíne. Az épület külsője nagyon nem illik az idilli városképbe, hiszen egy igazi otromba, szocialista betonmonstrumot láthatunk. Bár valahol ez is része a közép európai sajátosságának.

Az épülettől jobbra a sziklaszirt tetején látható a Saunia Thermal Resort hotel szabadtéri fürdője és szaunavilága. A sziklaszirteket egyébként a nemzeti jelképnek számító kecske nyáj vette uralma alá, ami igazi cseh hangulatot ad a látképnek.

A Colonnade Parkkal kezdődik a régi belváros, mégpedig az oszlopsor két végén csordogáló termálvizes kúttal.

A termálvizekről röviden

 

A Teplá folyó környékén lévő források gyógyító hatásást az itt élő telepesek évszázadok óta ismerték. Ma 15 forrást használnak. Elsőre talán furcsa, de az ásványi anyagokban gazdag vizek közül tizenkettőt ivásra is használnak, ami a gyógykezeléseik alapja. A víz több, mint 40 féle, a szervezet számára fontos ásványi anyagot tartalmaz. Illetve ez lett mára a turisták szórakoztatásának egy alapja is. A helyiek által kifejlesztett termálvíz ivására alkalmas bögrék, az ostyák mellett, újabb jelképei a városnak. A tipikus szuvenírtárgy fontos része, hogy a bögre füle üreges és szívószálként funkcionál. Így a helyenként 70 fokos termálvíz ebből a bögréből szürcsölgetve azonnal iható hőmérsékletre hűl. Érdekes program a 12 szabadtéri kút felkutatása és a vizek megkóstolása. Valószínűleg senkit se lep meg, ha azt mondom, borzalmas íze van.

la2_karlovy_vary_cup.jpg

Tipp: aki végig akarja kóstolni az összes kutat, az keressen az árusoknál olyan bögrét, aminek az oldalára fel van írva az ivókutak listája.

Különféle betegségekre (máj-, epe-, gyomorpanaszok stb.) orvosi javaslatokat, úgynevezett ivókúrát állítanak össze, melyben pontos leírást kapnak a páciensek, hogy melyik kútból, mikor és mennyi vizet fogyasszanak. Sőt még tízparancsolata is van az ivókúrának!

A legfontosabb fürdők

 

A fürdők többsége wellness szállodává nőtte ki magát, a fontosabb fürdőket nem csak szálló vendégek használhatják.

Erzsébet fürdő

A Sissiről elnevezett fürdő 1906-ban épült, és máig az egyik legszebb épület a városban. Igazi történelmi környezetben mártózhatunk meg. A neten fellelhető vélemények azonban eléggé kiábrándítóak. Egy 70-es évekbeli szocreál, lepukkant fürdőt említenek, ráadásul többek elmondása szerint csak egy normál „csapvizes” medence használható.

Lazne III, azaz a Wisdor Medical Hotel

Az óváros legpatinásabb fürdője 1864-ban épült. Érthető okból műemlékvédelem alatt áll, így maga a fürdő része elég kicsi. Ahogy a nevéből is sejthető, elképesztően széleskörű terápiás csomagokat kínálnak. Pakolások, masszázsok, különféle balneo- és orvosi jellegű terápiák és persze privát termál vizes kádak, merülők.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Short Trips (@shorttripsblog) által megosztott bejegyzés

 

Kaiserbad Spa, azaz a császári fürdő

Az 1895-ben épült fürdő szépsége az összes társát kenterbe veri. 2019-ben egy teljes rekonstrukción esett át, és 100%-ban visszanyerte eredeti pompáját. Ma már nem fogad fürdőzni vágyó vendégeket, hiszen az épület teljes mértékben múzeumi funkciót lát el, ahol betekintést nyerhetünk a császár privát fürdőjébe is!

Saunia Thermal Resort

Az 1970-es években épült modern hotel és termálfürdő vélhetően a legjobb és legmegfelelőbb opció egy kellemes fürdőzésre. Így tettünk mi is. Ahogy korábban említettem, a fürdő egy sziklaszirt tetején van, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Karlovy Vary óvárosára. Egy langyos, nagy medencéje van, illetve egy termálvizes. A szaunavilágra nagy hangsúlyt fektettek, 8 különböző szaunájuk is van. A szeánszok helyszíne pedig a legnagyobb, ahol valaha voltam, legálabb 50-60 ember elfér benne! A belépő ára 900 korona, de a 3 órás jegy csak 600. A többi fürdővel ellentétben a Saunia mindennap 23:00-ig van nyitva, ezért a városnézős napot itt érdemes befejezni.

Séta az óvárosban

 

A Mill Colonnade-nál, a város legnagyszerűbb neoreneszánsz oszlopsoránál lévő egyik kút vizét kóstoltuk meg. Ha érdekel valakit, milyen az íze, nem lesz meglepő a válasz: termálvíz ízű! Majd délben a kávét a tavalyi évhez hasonlóan a nagy múltú, több mint 200 éves Cafe Elefantban ittuk meg.

Ezután a Diana kilátó felé vettük az utat. Az 1914-ben épült toronyhoz kötelező felmenni, mert gyönyörű kilátás vár minket a városra és a környező hegyekre. A kilátóhoz 150 korona fejében felvonóval is feljuthatunk, de nagyobb élmény gyalog feljutni. A hegyet rengeteg túraútvonal és ösvény hálózza be, így mindegy, merre indulunk, mindegyiken fel tudunk jutni. Alig fél óra alatt ott is voltunk, szóval érdemes inkább a sétát választani. Ráadásul a felvonónál pont ennyi idő a sor kivárása.

Katt a galériára a többi képért!

A kilátás felfelé haladva is csodás, de persze a kilátóból a legszebb. A toronyba ingyen lehet felmenni. A hegytetőn egy étterem, egy kisebb állatsimogató, szabadon sétálgató pávák és egy pillangóház várja az arra keringő turistákat. Visszafelé ismét a gyaloglást választottuk ezúttal egy másik erdei ösvényen. Ez az egyik legszebb erdei útvonal, ahol mostanában jártam.

1000011796-01.jpeg

A vacsorához a felkapott Goethe’s Beer House-t választottuk, melynek belső dizájnja elképesztően stílusos. A sörházban az 1597-es alapítású Bernard főzde söreiből válogathatunk. Extra, hogy kostolót is kérhetünk, ahol 5 féle sörüket lehet megízlelni. Negatívum, hogy a barnát leszámítva, ami az elmegy-kategória, elég szörnyűek. A pörkölt íze és állaga tökéletes volt, viszont az a három kis kocka hús, amit adtak… értem én, hogy válság van, na de azért na! Mindez 500 koronáért nem érte meg.

Indulás előtt még egy kicsit...

 

Vasárnap folytattuk a bóklászást. A reggelinél nem sok választásunk volt, a Bagel bár melleti Kavárna Lékárna by City Roastersnél egy kalácsos rántottával kezdtünk. Majd a város újabb jelképét néztük meg, a Jan Becher múzeumot, a Becherovka alapítójának házát. Sajnos a gyárlátogatás és kóstolás csak foglalás után lehetséges, ráadásul a jegyek hamar elfogynak, ezért, ha szeretnéd megismerni a cseh gyomorkeserű történetét, a jegyvásárlást hetekkel előre le kell tudni!

Vřídelní kolonáda

A forrástúra és az óváros egyik központi eleme a Vřídelní kolonáda. Könnyű eltéveszteni, mert (sajnos) ez is egy a szocialista időből fennmaradt jellegtelen, kifejezetten csúnya beton épület. Itt kapásból öt forráskút is csordogál, és Hügieia istennő szobrának vigyázó szeme előtt tör a felszínre több méteres magasságba egy termál vizes gejzír. Az épület főbejárata mellet ömlik a folyóba, ahol gyönyörű, márványos rajzolatot alakít ki a hideg folyóba ömlő meleg víz hatására elburjánzott moszattenger.

Hazafele menet egy pékségben végre találtunk obložené chlebíčky-t. Rögtön rá is próbáltunk a nemzeti gyorskájára.

Obložené chlebíčky… hogy mi?!

Magyarra fordítva csak annyit tesz nyitottszendvics. A cseh és szlovák konyhában ikonikus szendvics bizonyára sokaknak ismerős az iskolai büfékből vagy a régi gyerekzsúrokról. A cseheknél ez nemzeti gyorskájának számít, hasonlóan, mint a spanyoloknál a bocadillo. Szelet kenyér megpakolva különféle finomságokkal és nagyon olcsó. Szóval, ha megszorulnátok vagy csak farkas éhesek vagytok, ilyen mini szendvicseket szinte mindenhol találni.

Ezzel ért véget az újabb cseh kalandunk. Kommentbe jöhetnek a Short Tripből kimaradt helyek, látnivalók vagy programok! A bejárt helyszíneket pedig most is lementettem nektek egy térképre. A wanderlog ikonra kattintva előhozható a bővített térkép!

Trip map created with Wanderlog, an itinerary planner on iOS and Android

 

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!

Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

Szállásfoglaláshoz ott a Booking
Programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr318239375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása