Az amszterdami Ripley-kiállítás – Hihetetlen, de igaz!
2023. június 20. írta: Vándorember

Az amszterdami Ripley-kiállítás – Hihetetlen, de igaz!

Hihetetlen, de igaz!”, „Hiszed vagy nem” – ismerős valamelyik jelmondat? Ha az előbbi egyből beugrott, akkor a 2000-es évek elején biztos te is imádtad a furcsaságokat bemutató amerikai dokumentum sorozatot, a Ripley’s Believe It or Not!-ot. Nekem nagy kedvencem volt. Az ő kiállítását néztük meg legutóbb az amszterdami short tripünk alatt.

pxl_20230318_132504197_mp.jpg

Kicsoda is Mr. Ripley?

 

standard_compressed_robert_ripley.jpg

LeRoy Robert Ripley (1890-1949) amerikai amatőr antropológus és újságíró 1918-ban jelentette meg az első „Belive It or Not!”-gyűjteményét, mely ekkor „csak” sporttal kapcsolatos furcsaságokat tartalmazott. 1922-ben indult első földkörüli útjára (modern köntösbe helyezve: utazós bloggerként), mely alatt rengeteg érdekes dolgot látott, hallott. Az útjai során tapasztalt furcsaságokat, mint mondjuk az új-guineai péniszvédő díszek, vagy a farkas lány történetét munkájából adódóan újságokban publikálta.

Később a hihetetlen történeteket olyan komolyan vette, hogy komplett stábbal utazott, és az elképesztő dolgokról, mint a brutális kínzó eszközök vagy az erényövek, tárgyi és képi bizonyítékokat gyűjtött. Sokszor keresett fel legendákat és szóbeszédeket, vagy épp a világ legmagasabb vagy legalacsonyabb emberét.

Katt a galériára a képekért!

Történeteit könyvekben, majd éveken át tartó rádióműsorában juttatta el az amerikai közönséghez. Végül 1933-ban nyitotta meg az első Odditoriumát.

Odditorum: szokatlan érdekességeket bemutató üzlet vagy múzeum.

El lehet képzelni, hogy az internet és a globális televíziózás előtti korszakban ezek a dolgok elképesztően népszerűek és szórakoztatóak voltak, annyira, hogy a New York Times egy időszakban az év legnépszerűbb emberévé választotta. Könyvsorozata elképesztően népszerűvé vált. Ahogy a televíziózás fejlődött, egyértelmű volt, hogy a Believe It or Not!-ból tévés sorozat készül, azonban sajnos Mr. Ripley egészsége addigra megromlott, így ő maga csupán 13 részt tudott leforgatni.

pxl_20230318_134950305.jpg

A sorozat nem állt le, több házigazdával folytatták a különleges tárgyak és történetek bemutatását, természetesen főleg Mr. Ripley gyűjteményéből.

A tudományos dokumentum-sorozatot több alkalommal újjáélesztették. Az én gyerekkorom a 2000 és 2003 közt futott sorozatra esett, ahol a házigazda Dean Cain volt, azaz a Lois és Clark Supermanje! Máig itt cseng a fülemben a sorozat szlogenje és intrója.

 Legutóbb 2019-ben, a Travel Channelen futott egy 10 részes sorozat.

Jelenleg 28 Odditórium található a világon Mr. Ripley neve alatt. Európában csupán Koppenhágában, Blackpoolban és Amsterdamban. Nos, az utóbbi múzeumba látogattunk el mi. Egyébként Stockholmban voltunk egy hasonló érdekességeket bemutató kiállításon, az sokkal interaktívabb volt, de cserébe kisebb is. Ha érdekel, olvasd el a stockholmi beszámolót!

pxl_20230318_132516651_2-01.jpeg

Az amszterdami Dam téren található a múzeum, aminek egy több emeletes műemléki védelem alatt álló csodás épület ad otthont. A belépő ára 22,5 euró. Nem kell feltétlen előre megvenni, de forgalmas időszakban elég komoly tömeg alakulhat ki. Az getyourguide-os ár megegyezik a hivatalos árral, szóval kényelmi szempontból könnyebb ott kezelni a belépőket. A belépőjegyek intézéséről, kezeléséről korábban itt írtam egy összefoglalót.2-3 órát nyugodtan rá lehet szánni, 5 emeleten 500-nál is több bizarr és lenyűgöző kiállítási tárgyat láthatunk. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas program.

pxl_20230318_132456276.jpg

Felsorolni is képtelenség az a rengeteg különleges dolgot és lenyűgöző történetet, amit ez a kiállítás tartogat. Simán el tudom képzelni, hogy

több alkalommal is érdemes lehet újra megnézni a kiállítást,

vagy más-más Ripley-múzeumba is elmenni, mert ilyen nagy gyűjteményt és ennyi történetet nehéz egyszerre befogadni és megjegyezni. Nem lesz meglepő, ha azt mondom, ezt tényleg nem érdemes kihagyni!

A galériára kattintva mutatok még néhány ízelítő a kiállított darabokból.

Ha további utazással kapcsolatos cikkeket szeretnél olvasni, kattints az [utazós tippek] gyűjtő oldalra, ahol összegyűjtve találod a korábbi cikkeket. Nyugodtan kövess Facebookon és Instagramon, de ha tutira akarsz menni, a legjobb, ha feliratkozol a blog Hírlevelére!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr3418145610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2023.06.21. 09:50:34

Nem tudom az milyen helyszínnek számít, de szerintem Londonban is van. Sőt a honlap szerint Blackpoolban is van.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2023.06.21. 09:53:36

@UtazóTódi: Blackpoolt említettem, mint európai helyszín. A londoni viszont a neten lévő infók szerint bezárt :(
süti beállítások módosítása