Long Trip Malajziában I. – Tudnivalók, infók és tippek a tökéletes utazáshoz
2024. április 07. írta: Vándorember

Long Trip Malajziában I. – Tudnivalók, infók és tippek a tökéletes utazáshoz

A Malajzia felfedezése előtti fontos tudnivalók

A thaiföldi utunk hihetetlenül izgalmasra sikerült, így ismét elmenekültünk a hideg elől a csodás Délkelet-Ázsia egyik újabb gyögyszemébe, Malajziába! A sokszínű ország rengeteg dolgot rejt, amit ráadásul nagyon olcsón tudunk felfedezni, akár saját szervezéssel, ahogy mi is tettük.

pxl_20240218_014123860.jpg

A poszt becsült olvasási ideje: 12 perc.

Röviden Malajziáról

A tavalyi célpontjaink, Thaiföld és Szingapúr közt lévő Malajzia az egyenlítő mentén fekszik. Közel három és félszer akkora, mint Magyarország. Területe a maláj félszigetből, a szigetvilágból és Borneó szigetéből tevődik össze. Utóbbi, a világ harmadik legnagyobb szigete, melynek területén több másik állam is osztozik. A szigeten található Ázsia legkiterjettebb esőerdője, mely rengeteg emblematikus és lassan kihalófélben lévő állatfajnak ad otthon.

malaysia-states-and-capital-map.jpg

Történelmét tekintve királyság volt, a 18. század után brit gyarmat, mely érthető módon az élet minden szintjén erős hatással volt az országra. 1957-ben függetlenné vált, jelenleg monarchia, ahol öt évente választás útján kerül új uralkodó az ország élére – aki egyébként pár hónapja egy multimilliárdos vállalkozó lett.

A több, mint 30 milliós ország az egyik legvirágzóbb állam a régióban,

köszönhetően politikai stabilitásának. Ezt mi is éreztük, a közbiztonságon, a közlekedésen és a szolgáltatásokon. Turisztikai szempontból a virágzó ország európai szemmel mondhatni szuper „egyensúlyban” van. A közlekedés, a szállás, az ételek, a belépők és a programok jóval olcsóbbak, mint Európában. De közben a turizmus virágzik, a vendégek kiszolgálása pedig magas szinten történik.

pxl_20240218_022527153.jpg

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2023-ban a régiót évek óta uraló Thaiföldet megelőzve Malajzia fogadta a legtöbb turistát!

Magyar étteremi árakon akár Michelin Guide-os vagy -csillagos éttermeket is kipróbálhatunk. A minőségi ruhák, elektronikai cikkek 20-30%-kal olcsóbbak, ezért ilyesmit vásárolni kifejezetten megéri. Érdemes üres bőrönddel érkezni!

Mikor utazzunk Malajziába?

Bármikor! Az egyenlítő közelsége miatt lényegében egy évszak van, ami meleg, esős és párás. Egész évben állandó 30-35 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. De azért kicsit pontosítsunk: száraz és nedves időszakok váltják egymást. A száraz időszakban 35-39 fokos maximumra, nedves időszakban 28-35 fokra számíthatunk. Viszont! A két időszak régiónként, akár száz kilométerenként eltérhet. A félsziget nyugati és keleti oldalán pont fordítva váltják egymást. A fővárosban egységesen napi szinten délutánonként jön az eső. A száraz időben a hőség, a nedvesben a gyakori zuhé hátráltathatja a napunkat.

pxl_20240221_111543131.jpg

Mi február közepén utaztunk és olyan hatalmas szerencsénk volt, hogy Kuala Lumpurban (a továbbiakban csak KL) nem is láttunk esőt, Langkawin és Penangban száraz időszak volt, így napközben nagyon óvatosnak kellett lenni az extrém UV miatt.

Tipp: a helyiek elmondása szerint, az interneten fellelhető infókkal ellentétben, Langkawin a december a nyaralós főszezon, mert ekkor még esik annyi hűsítő eső, hogy a tenger fürödhetőre hűl (egyébként annyira meleg, hogy nem is fürdenek benne) és a nappali maximum is 30 fok körül alakul.

Utazás – Hány napra tervezzünk?

Budapestről egy átszállással juthatunk el Malajzia fővárosába, KL-ba. Több társaság közül is választhatunk, átlagban 14 óra a repülési idő, plusz 2-4 óra az átszállási idő.

A reptéri átszállási időkről itt olvashattok bővebben. Ha ilyen hosszú útra megyünk, érdemes alaposan felkészülni! Készült erről is egy rövid összefoglaló, melyet innen tudtok letölteni!

A legolcsóbban úgy juthatunk el, ha az indulás előtt egy héttel foglalunk, bár ekkor nem sok idő marad az egyéb dolgok intézésére, így kb. 150 eurót spórolhatunk. 2-3 hónappal indulás előtt érdemes keresgélni. 800-900 euró körül van jelenleg a retúrjegy, mely feladott csomagot, felvihető kisbőröndöt és kis táskát is tartalmaz a fedélzeti ellátás mellett. Nyugi, itt nem ültetnek szét senkit!

original_152cfd62-3217-46a3-ad3e-d05825bd9f6d_pxl_20240217_092241629.jpgMég a reptér is a sárkány évét ünnepli!

Ennyi utazás után minimum 10 éjszakát érdemes maradni, de ideálisabb a 12-14 éjszaka, amely idő alatt több helyszínt is be lehet járni. A szállás, a közlekedés, a programok és az éttermek árai pedig annyira kedvezőek, hogy kevesebbet fogsz költeni, mintha itthon maradnál!

Beutazási feltételek és vízum

A magyar állampolgárok turistaként vízum nélkül utazhatnak Malajziába. A feltétel, hogy az útlevélnek még fél évig érvényesnek kell lennie. Ezen kívül az belépést megelőzően 72 órán belül ki kell tölteni az alábbi linken lévő regisztrációs lapot. Ezt a pass-t a szállásfoglalások visszajelzésével és a visszaútra szóló repülőjeggyel együtt nyomtassuk ki, mert kérni fogják a határőrök a leszállás utáni ellenőrzésen.

Pénznem, fizetés és vásárlási tippek

A hivatalos fizetőeszköz a maláj ringgit (RM). Jelenleg (2024 április) 1€ 5,15 ringgit, és 1 ringgit 76 forint. Meglepő, de a ringgit-euró árfolyam évek óta meglehetősen stabil. A kártyás fizetés elterjedt, mindenhol fizethetünk vele (boltok, éttermek, taxik, beülős kifőzdék), viszont, érthető módon, a piacokon és a mozgó büféknél szükség lesz készpénzre. Összeségében fejlett a kártyás fizetési lehetőség.

pxl_20240222_114614741.jpg

A különféle fintech vagy akár a magyar kártyák is bártan használhatók, egyedül arra nincs lehetőség, hogy előre váltsunk a Revolut kártyára pénzt, mert RM számlát/zsebet nem lehet nyitni. Gond nélkül tudtunk Revoluttal fizetni mindenhol. A készpénzfelvétel pedig a számlánknak megfelelő havi keretig bármelyik helyi ATM-ből ingyenes!

pxl_20240218_124327582.jpgPavilion, KL legújabb luxus plázája

Tavaly úgy gondoltam, Bangkok a plázák hazája, de KL rátett egy lapáttal. Minden igényt kielégítve a luxus plázáktól, a megfizethető minőségen át az olcsó, kínai termékekig – bárki megtalálja a maga több emeletes bevásárló központját. Az ázsiai márkák az európai fast fashion-ök áraival (néha alatta) hoznak osztályokkal magasabb minőséget. A műszaki cikkek nagyobb választékkal érhetők el és 10-20%-kal olcsóbbak. Egy óra masszázs például 6-9 ezer forint. Vásárlásra kifejezetten ajánlott ország, hiszen például Langkawin valódi dutyfree boltokat is találni, ahol európai édességek tárháza vár minket, 10-30%-kal olcsóbban!

Alku: bár muzulmán ország, egyáltalán nem szokás alkudozni. A tipikus, turistáknak fenntartott utcai árusoknál persze be lehet próbálkozni, de 10-15%-nál többet ne reméljünk!

Mobilinternet 

A külföldön való mobilinternetezésről nem rég írtam egy posztot, ami Malajziára is érvényes. Most az aloSimet teszteltem, mert a leszállás után szükség volt netre. (Készpénz felvétel, taxi rendelés stb.) Gyorsan és zökkenőmentesen sikerült itthon aktiválni, kint pedig azonnal működött is. Mivel ketten mentünk vettünk egy helyi turista simet is, mert a 3GB-os esim nem lett volna elég 14 napra. A helyi sim 50-60RM között van, és korlátlan interneted ad. Ami viszont az esim mellett szól, hogy több szolgáltató hálózatát is használhatjuk vele, így mindig volt megfelelő lefedettségem, ami a turista simről sajnos nem mondható el. Ha kipróbálod az aloSimet, akkor a fizetésnél használd a SHORTTRIPS kuponkódot az extra 5%-os kedvezményért!

1706692006101.jpg

Közlekedés: repülés, busz, vonat, taxi

A vonatközlekedés jó, bár nem túl nagy a hálózat. Mindössze két vonal szeli át az országot. A buszos közlekedés ellenben sűrű és nagyon olcsó. Malajzia fő közlekedési eszköze a repülő. 38 reptere közül 17 nemzetközi. A népszerű célpontokra, mint például Langkawi vagy George Town, naponta 20-nál is több gép indul a fővárosból. Egy átlagos belföldi repülés ára 20-50€ közt van. Ráadásul a legtöbb társaságnál ez a jegyár tartalmaz egy feladható csomagot! Az egyetlen hátulütője, hogy a késések rendszeresek. Három társasággal is utaztunk, minden esetben volt késés: 30-120 percesek.

Ilyen repjegyárak mellett egy malajziai nyaralást körutazásra érdemes tervezni, ahol legalább 3-4 helyszínt is bejárunk.

pxl_20240218_104456812.jpg

A repülést csak a taxi előzi meg. Mivel a benzin nem drága, így a taxizás elképesztően olcsó. A két hét alatt mindenhová taxiztunk, így az alábbiakat tapasztaltam: a Grab fix árai nem igazán tükrözik a megtett időt, a kilométer árazás baráti. 6-20 RM (1-4€) között fizettünk általában, ahol gyakran 10-15 km-et is megtettünk! A fővárosi reptéri transzport a „drágább”, ez 80RM (16 euró), de itt 60 km-es utat kell megtenni, javarészt fizetős pályán.

A Grab a legnagyobb taxis app, ezt érdemes letölteni. Érdekes alternatíva lehet az inDrive, ahol mi adjuk meg, hogy mennyit fizetnénk az adott útra. Hátránya, hogy ha aláígérünk, nem fog jelentkezni sofőr, vagy túl drágán hajlandóak csak elvinni. A Grab ilyen szempontból megbízhatóbb.

A fővárosi tömegközlekedés ennél is olcsóbb. Zsentonos rendszer van. A megállók kapui mellett találjuk az automatákat, ahol meg kell adnunk, melyik megállóig utazunk és az út hossza alapján fizetünk. Egy zsetont kapunk, amit először le kell csappantatni a kapun, leszálláskor pedig be kell dobni a kapuba. 1,6RM-től kezdődik egy jegy ára, ami a megtett úttal arányosan nő. Egy belvárosi, 4 megállós metrózás 2RM. Néhány alkalommal használtuk csak, mivel taxival közvetlenül és gyorsabban el tudunk jutni a célpontokhoz, ráadásul alig drágább.

A fővárosban 1 napos (30RM) és 3 napos (45RM) MyCity Passt tudunk beszerezni, ami korlátlan utazásra jogosít.

Brit gyarmatként bal oldali közlekedés van. Az utak minősége kiemelkedően jó. Nyaralós övezetben nyugodtan lehet autót vagy robogót bérelni. Nagyvárosban sem az utaktól, inkább a rendszeres dugóktól lehet tartani. Egyébként kulturált a közlekedés, nem dudálással és leszorítással jelzik, merre szeretnének menni, sőt az indexet is gyakran használják, és a sávokat is ismerik. Ami viszont frusztráló lehet, az az elképesztően hosszú piros lámpák, mind az autósoknak mind a gyalogosoknak!

Szállások és árak

A nagyvárosokban, mint KL vagy George Town, már 20-30 euró/fő/éj áron nagy választék van a 4-5 csillagos hotelek és luxus toronyházak apartmanjaiból. 30-40 emelet magasságból pedig gyönyörű kilátásunk lesz, bárhová is nézzen a szobánk. E lakásoknak van közös edzőterme, medencéje és portaszolgálata. Teljesen felszereltek mosógéppel, így pakolhatunk kevesebb ruhát. Az extrém alacsony árakkal azért legyünk óvatosak, sok ilyennél látni rossz értékelést, miszerint az utolsó pillanatban vagy az érkezés pillanatában lemondták a foglalást. A friss vélemények olvasása minden esetben kötelező! KL-ban a Like Home Star lakásait ajánlom, tökéletesen meg voltunk elégedve. Sőt ingyenes reptéri transzportot is kaptunk.

Néhány kép a Like Home Star kilátásaiból

Langkawin, az ország „nyaralós szigetén” már más a helyzet. Egyrészt meglepően kevés a választék, másrészt inkább a hátizsákos, olcsó motelszobákból van sok. A vízparti szállásoknál, amik a fővárosi, 4-5 csillagos színvonalat kínálják, háromszoros éjszakánkénti árral kell számolni. Ez egyébként még így is megegyezik egy magyarországi wellness hotel árával, ami egy turistás régióban nem különösebben elrugaszkodott. Köztes kategória nem igazán van.

Tipp: a felújított szállásokon univerzális aljzat van (KL, Langkawi), ahová az eu-s töltőket is be tudjuk dugni, de a brit szabvány a hivatalos (George Town), szóval legyen kéznél átalakító!

Kulturális bepillantás

Malajzia egy hatalmas kulturális olvasztótégely. A népesség nagyjából fele maláj, harmada kínai, ezt követik az indiaiak és a pakisztániak. A különféle népek keveredése mindig is jelen volt és az élet minden szintjére eljutott, aminek a legnagyobb győztese a gasztronómia!

Az indiai, a kínai és a maláj konyha egyformán jelen van mindenhol.

A gasztronómia fővárosaként emlegetett George Town kihagyhatatlan egy maláj körútból, főleg azoknak, akik szeretik a hasukat. Itt van a nyonya konyha ősmagja is, ami egy nagyobb kínai bevándorlás után alakult ki. Ahogy a két nép összekötötte az életét, úgy fuzionált a két konyha is, melynek szerelemgyereke a nyonya gasztronómia.

pxl_20240226_114021192.jpg

A hivatalos nyelv a maláj, viszont a lakosság fele egyéb nemzetiségű, így a közös nyelv az angol. Ezért a lakosság nagy része beszél minimálisan angolul. Így turistaként sehol sem kell aggódnunk, hogy nyelvi akadályokba ütköznénk.

A multikuli ország békéjét a régóta meglévő vallásszabadság csak tovább erősíti. Az ország fő vallása egyébként az iszlám, ami a lakosság 60%-át teszi ki. Utánuk a buddhisták, a keresztények és a hinduk következnek. Emiatt bárhol is járunk, egymást érik a különféle vallásoknak otthont adó templomok, ami elképesztően színes és változatos élményeket garantál az utazóknak.

pxl_20240218_071510858.jpg

Az isztambuli kalandunk után elmondhatom, hogy itt az iszlám kevésbé „tolakodó”, nem kell attól tartani, hogy esténként és hajnalban kürtszóval hívnak imára minket. Minden vallás elvárja a saját illem- és öltözködési szabályát a vallási helyszíneken, ezért nőknek a kendő, férfiaknak pedig egy hosszúnadrág nem árt, ha van a hátizsákban.

A folyamatos, extrém UV-sugárzás végett egyébként is javasolt a szellős, hosszú viselet. A pamut ide nem lesz jó. A hagyományoknak megfelelően választhatunk lent, ami sokkal jobban szellőzik, vagy a modernebb pamut-szintetikus keverékeket, amik már az UV-t is jól szűrik. Ha már UV… a napközbeni sugárzás még felhős, esős időben is magas. Nem véletlen, hogy a pár napos KL-i városnézés után az összes turista rákvörösen indul tovább. Egy alapos leégés pedig tönkre teheti az utazást. Folyamatosan kenjük magunkat, ne csak akkor, ha strandra megyünk. Tervezzünk fedett programot a nap közepére, és szerezzünk be pár UV-szűrő tulajdonsággal rendelkező pólót.

Én a True Classic Active pólóiból vettem párat, ezeknek 30-as UPF-értéke van, azaz fokozottan védenek az UV-sugárzástól, de az egyéb tulajdonságai is praktikusak ilyen időjárás mellett.

Étkezési lehetőségek: ételek, utcai árusok, borravaló

A maláj konyha nem annyira világhírű, mint a thai, multikulturális jellege miatt viszont sokkal változatosabb és izgalmasabb. A hagyományos ételek közé tartozik a nasi lemak, a satay, a rendang, a laska, a cendol, a különféle rotik és még több tucat dolog. De ahogy korábban említettem, az indiai, a kínai és úgy en bloc egész Délkelet Ázsia ízei megtalálhatóak. Levesek, tészták, rizses ételek és sültek milliónyi kombinációban.

pxl_20240220_102704694.jpg

A muszlimok disznóhúst nem esznek, a hinduk pedig marhát, a kínaiak viszont minden esznek. Szóval mindenki megtalálja a kedvére valót. Húsmentes ételek is akadnak, de a vegánoknak, laktóz érzékenyeknek és gluténérzékenyeknek nehéz dolguk lesz. Érdekes módon Thaifölddel ellentétben itt gyakrabban hívták fel a figyelmünket a helyiek is, hogy megfontoltan válasszunk az utcai árusoktól és az éjszakai piacokról.

Az étkezés elképesztően olcsó, az utcai árusoknál 10-15RM-ért ehetünk, desszerteket pedig már 4-5RM-ért is kapunk. A beülős kifőzdék és a plázák food courtjai pedig alig drágábbak, 15-20RM közt van egy főétel. A plázás éttermeket nem csak áruk miatt ajánlom, hanem sokkal könnyebb nézelődni a 30-40 pult között, látjuk az ételeket és a higiénia is jobb, az ételek íze és minősége pedig semmivel se rosszabb. A drága éttermekben 30-55RM közt alakul egy főétel ára, ami még mindig épp csak megüti a 4000 forintot.

pxl_20240218_064236912.jpg

KL és George Town ráadásul híres arról, hogy rengeteg Michelin-csillagos és ajánlással rendelkező étteremmel bír. Több ilyet is kipróbáltunk, és meglepődve tapasztaltunk, hogy a többség árai a megfizethető kategória alá esnek.

Borravaló adása nem szokás, olyannyira, hogy próbálkoztunk vele, de konkrétan nem értették. Viszont az étlapos helyeken adót és szervízdíjat (10%) is tartalmaz a végösszeg.

Online helyszíni rendelés: ez a jövő!

Itt találkoztam először az online helyszíni rendeléssel, ami turistaként a legkényelmesebb opció. Minden asztalnak saját QR-kódja van, ezt beolvasva megjelenik az étlap. Látjuk azt is, ha valami épp nem rendelhető. Az ételek képeit is látjuk, ami megkönnyíti a választást. A kosárba rakva módosíthatunk rajta és kérhetünk extrákat. Leadva a rendelést, azonnal készítik is és a pincérek látják, melyik asztalhoz kell kivinni. Ha végeztünk, a bejárati pulthoz kell menni, bemutatni a QR-kódunkat és fizethetünk is. Néhány helyen regisztráció nélkül akár ezen a felületen át is fizethetünk!

Biztonság és egészségügyi tanácsok

Malajzia az A3M biztonsági besorolásában is a régiót, sőt egész Ázsiát tekintve is az egyik legbiztonságosabb ország. Nyugat-európai szintű a biztonság, szóval ilyen szempontból is ajánlott úti cél.

Extra oltásra a magyar oltási rendszernek köszönhetően nincs szükség. Csak a szokásos ajánlások vannak (Hep-A, Tífusz). A Dengue-láz itt is jelen van, mint a világ legnagyobb részén, de erről korábban beszámoltam jó hírekkel. A malária szintén hasonló, Malajziában kevésbé van jelen, itt is inkább a keleti és esőerdős területeken jelenthet veszélyt. Szúnyogriasztó sprayt azért érdemes bepakolni.

pxl_20240223_062354647.jpg

Thaifölddel ellentétben, ahol mindenkit bátorítanak az utcai kajálásra, itt már többen felhívták a figyelmünket (helyiek is), hogy legyünk körültekintőek az utcai árusokkal, gyomorrontás gyakrabban fordul elő, főleg Langkawin. Egyészségügyi gyorstalpalómban minden fontos dolgot megtaláltok. Mi nem tapasztaltunk semmi rosszat, pedig ettünk mindenfelé.

A csapvíz fogyasztása sehol sem javasolt, erre a szállásadók is külön felhívják a figyelmünket, és mindenhol palackozott vízzel várnak. A kézfertőtlenítő pedig legalább annyira fontos, mint a mobiltelefonunk.

Egy maláj út tervezése

Ha ilyen messzire megyünk, nem éri meg két hétnél rövidebb időre tervezni. Ennyi idő alatt az elképesztően olcsó belföldi közlekedés végett pedig nem szabad egy helyen maradni. Három-négy nap ideális arra, hogy egy-egy helyszínt felfedezzünk. A legnépszerűbb célpontok az alábbiak: KL, George Town, Borneo, Melaka, Taman Negara, Cameron Highlands, Langkawi, Ipoh és a különféle mesés szigetek.

1000016482-01.jpeg

Ezek közül mi az alábbi három helyszínen töltöttünk el négy-négy napot: KL-ben, a fővárosban ismerkedtünk először a maláj kultúrával, ételekkel, a legnagyobb látnivalókkal és a remek vásárlási lehetőségekkel. Ezután Langkawira utaztunk, ahol a trópusi strandoláson és a pihenésen kívül a választékos, aktív kikapcsolódásból sem volt hiány. Majd Penang régió fővárosába mentünk, a gyarmati George Town-ba, ami a kulturális sokszínűségéről híres, a helyi művészek fellegváraként számon tartott és az UNESCO a világörökség részeként ismerte el. Sokan csak az ország gasztronómiai fővárosaként ismerik. Ennek megfelelően a maláj Long Tripről még három poszt készül. Lesz mit mesélni!

Ha tetszett a beszámoló és érdekelnek az utazással kapcsolatos érdekességek, ne maradj le a folytatásról, mert a következő részben Kuala Lumpurból jelentkezem! Kövess Facebookon és Instán, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatsz, hogy ez neked semmibe se kerül! Szállásfoglaláshoz ott a Booking, programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide.

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

 

 

Támogasd a blogot egy kávéval!

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1818373257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása