Egészségügyi gyorstalpaló utazóknak - 1. rész
2019. június 25. írta: Vándorember

Egészségügyi gyorstalpaló utazóknak - 1. rész

EU-s taj kártya, utasbiztosítás, egészségügyi ellátás külföldön

Amikor elutazunk otthonról, azért tesszük, hogy pihenjünk, szórakozzunk és megállás nélkül habzsoljuk az élvezeteket. Azonban sajnos a szervezetünk nem tudja, hogy ilyenkor tilos megbetegednie. Az utazásra való felkészülés és a pakolás egyik legfontosabb része, hogy baj esetén azonnal tudjuk támogatni pici testünk, és minél előbb enyhítsük a panaszainkat, ha már olyan kellemetlen helyzetbe kerültünk, hogy pont a kirándulás alatt betegszünk meg. A következőkben egy átfogó egészségügyi tanácsadást, később pedig egy teljes gyógyszerlistát kaptok majd, ami minden utazás alkalmával a kötelező minimum kell, legyen.

international-travel-tips-for-caregivers-1440x8102.jpg

Az alábbiakat munkámból kifolyólag (orvosként dolgozom) nyugodtan vegyétek hivatalos orvosi tanácsnak. Mivel átfogó tanácsadást ígértem, így szó lesz a felkészülés menetéről, gyógyszerekről, oltásról, biztosításról és az EU-s taj kártyáról is. A jelen cikkben pedig az utóbbi kettőt vesézzük ki.

Utasbiztosítás, kell vagy sem?

 

Mindenki fejében az az első gondolat, ahogy nekem is, hogy valóban kell ez nekem egy röpke három napra? Ablakon kidobott pénz, úgy se lesz semmi baj! Ami az esetek 99 százalékában pontosan így is van. Hála istennek, nekem se volt még soha szükségem rá. Azonban ott van az az 1 százalék. Ha csak egyszer is orvoshoz kell menni külföldön, és utána kiküldik a csekket, amit ki fognak, örök életünkben emlegetni fogjuk.

2438840018_035238602a_z.jpg

Csak néhány példa: egy alkartörés gipszeléssel Franciaországban kb. 150 ezer forint, de egy akut műtét (pl. vakbélműtét, ami pont egy mennyből-a-villámcsapás típusú dolog) akár több milliós összegbe is kerülhet. Mi magyarok, akik a TB által maximálisan támogatott szolgáltatásban nevelkedtünk, ne higgyük, hogy máshol olyan olcsó mulatság beszambázni egy rendelőbe, csak mert például kétszer ránk tört a cifra.

Az EU-s TAJ kártya majd megvéd!

 

Minden érvényes magyar TAJ-jal rendelkező ember ingyen igényelheti ezt a kártyát a területileg illetékes járási hivatalban, amit azonnal meg is kapunk. Ha nem a bejelentett lakcímünkhöz tartozó hivatalnál kérjük, akkor is megkaphatjuk, de ekkor több hét is lehet az átfutási idő. Ezzel a kártyával az Európai Gazdsági Térség országaiban jogosultak vagyunk az adott állam jogszabályainak megfelelő, minimális, ingyenes ellátásra. Szóval ahol van vizit díj, napi díj, vagy épp mentési díj, azt ugyan úgy ki kell csengetni, mint a helyieknek is. Adott esetben az ellátó orvos dönti el, hogy jogosan kaptuk-e az ingyenes ellátást. Ha egy lázzal vagy torokfájással rohanunk a kinti ügyeletre, mint ahogy ez sajnos "természetes" szokott lenni Magyarországon, úgy ráverik a költségeket az emberre az indokolatlan megjelenés miatt, hogy csak na. (Helyesen.)

 ehic.jpg

És, hogy mit jelent a minimális ellátás? Ez országonként változik és ember legyen a talpán, aki ezt meg tudja mondani. A legtöbb országban sokkal erősebben vannak jelen a magánklinikák és a magánbiztosítók. Ezek mind fizetősek, még EU-s tajkártyával is. Az, hogy te épp hova mész be, vagy hova visz a mentő nem fogod tudni, csak amikor már a csekket kiküldték. Ha tényleg nagy a baj, akkor egy mentő és orvos sem fog azzal foglalkozni, hogy már pedig téged az 50 km-rel arrébb lévő free clinicbe vigyenek.
Síelés, tengerpart, turista központok. Szerinted hová csoportosulnak a magánorvosok, a magánrendelők? Milyen kórház és háziorvos van a nyaralásodhoz legközelebb? Mérget vehetsz rá, hogy fizetős.

Igen, feltétlen szerezzük be az EU-s taj kártyát, szükség lesz rá, már csak az adatok miatt is (EU-s tajszám). Amúgy is ingyenes, egy napos kiruccanásra a szomszéd országba elegendő lehet, de hosszabb időre, vagy potenciális veszélyes környezetben (síelés, hegymászás, biciklizés stb.) ez kevés lesz. 
Bővebb infót a kártyáról a kormány hivatalos oldalán találtok.

Az utasbiztosítás lehetőségei

 

Meg van az EU-s kártya, jöhet a biztosítás. A csapból is millió ajánlat folyik, de melyiket válasszuk? Az a véleményem, hogy édes mindegy, csak legyen. Nyilván minél drágább csomagot veszünk, annál többet áll a biztosító, és nekünk annál kevesebb részét kell kifizetnünk a cechnek. Az összehasonlítós oldalaknak sem érdemes hinni, hisz ők is csak néhány biztosítóval állnak kapcsolatban. Lehet, hogy az ő listájukon amúgy sem szereplő cég kedvezőbb ajánlattal áll elő, így érdemes több helyen is körülnézni. De, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, hozok három példát, hogy szerintem mit érdemes fontolóra venni.

7-steps-for-faster-travel-insurance-claims.jpg

Első körben javaslom megnézni, hogy a saját bankunk milyen opciót kínál és milyen áron. A legtöbben a saját ügyfeleinek kedvezőbb feltételeket biztosít(hat)nak! Sőt, vannak olyan prémium bankkártyák, bankszámlák, amikhez éves utasbiztosítás is jár, így, ha tudatosan átnézzük a bankolási szokásainkat, lehet, hogy egy prémium csomagba való átlépésnek ezt a kedvezményét ki tudjuk használni.

A második opció egy mezei utasbiztosítás, amikből Dunát lehet rekeszteni. Amit én használtam idáig, legyen az síelés, tengerparti üdülés vagy városnézés, az a K&H utasbiztosítása volt. Bár nem ástam bele magam túl mélyen az utasbiztosításokba, de szerintem a legolcsóbbat ők ajánlják a piacon. (Nyilván az olcsóság „ára”, hogy adott esetben a felhasználható összegnek alacsonyabb a maximuma.) Egy három napos repülős útra már napi 288 forinttól tudunk biztosítást kötni, ami jó (hanem épp a legjobb) ajánlat.

khreklam.jpg
Ami miatt szeretem, hogy az alacsony áron túl roppant egyszerű a megkötése. A gép előtt ülve csak néhány adatot kell megadni, pár kattintás és néhány percen belül jön az e-mail a biztosítással. Nem kell külön beregisztrálni, éjjel-nappal, akár hétvégén is megköthetjük. Egyszerű, gyors és nagyon olcsó.

(Szeretném elmondani, hogy ez nem támogatott tartalom, hanem teljes mértékben saját vélemény és tapasztalat. A K&H egy kuponnal sem támogatta a cikk megírását. De van egy tippem! Ha elindítod az utasbiztosítás megkötését, majd a fizetés előtt bezárod az egészet, jó eséllyel pár órán belül a fészbúk fel fog dobni egy K&H hirdetést egy kupon kóddal, amivel az emelt és az ideál csomagból 20% kedvezményt kapsz!)

A harmadik alternatívát, amit a legutóbbi alkalommal használtam, az utazó legjobb barátja, az utazós bankkártya nyújtja. Rendszeres olvasók már ismerik ezeket, melyről egy 4 részes bemutató cikksorozatot is írtam korábban. Itt nem is térek ki arra, hogy ezek alapvetően mit tudnak. De a rutinos utazók legfontosabb kellékei még utasbiztosítást is tartalmaznak!

befunky-collage_10.jpg
A Revolut ingyenes csomagjában napi 0,99 euróért egy kattintással aktiválhatunk utasbiztosítást, sőt, fél évnél nem öregebb mobilunkra készülékbiztosítást is köthetünk. Ez a létező legegyszerűbb módja a biztosításkötésnek, persze ha már beszereztük ezt a kártyát. Mind a Curve-nél, mind a Revolutnál, akik havi díjas prémium csomagra fizetnek elő, az egyéb kedvezmények mellett folyamatosan aktív utasbiztosítást is kapnak.

Az alapok után (TAJ és biztosítás) a következő részben jön a nagy utazós gyógyszerlista (példákkal), és néhány alap orvosi tanácsot is megosztok veletek, mire érdemes odafigyelni.

Ha további utazással kapcsolatos cikkeket szeretnél olvasni, kattints az [utazós tippek] gyűjtő oldalra, és ha tetszett a cikk lájkold a blog Facebook oldalát!

stay_safe_abroad_900_x_600_1024x10241.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1614909034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hórukk 2019.06.27. 06:48:04

Ha tényleg indokolt sürgősségi ellátást veszel igénybe külföldön, akkor a TB elvileg köteles visszatéríteni az ellátás költségeit. Ha nem volt választási lehetőséged és esetleg magánklinikára kerültél, szerintem azt is meg kellene téríteni. Vagy nem így van?
süti beállítások módosítása