Mennyi időt kell hagyni a reptéri átszállásra? Tudnivalók elsőször utazóknak!
2024. március 24. írta: Vándorember

Mennyi időt kell hagyni a reptéri átszállásra? Tudnivalók elsőször utazóknak!

Így számold ki a tökéletes átszállási időt!

A reptéri átszállás az utazás legstresszesebb része. Azonban egy kis odafigyeléssel és tervezéssel a folyamat gördülékennyé tehető. A legfontosabb dolog, amit el kell dönteni, hogy mennyi időt kell hagyni az átszállásra. Nézzük, mire kell figyelni!

flight_radar_flighttracking.png

via wiki

 

Gyakran látjuk keresés közben, hogy átszállással olcsóbban juthatunk el az áhított célpontra. Illetve, ha távoli helyekre utaznánk, az csak átszállással oldható meg. Az átszállás viszont igen komplex dolog, amit sok tényező befolyásol, így nem mindegy, hogy mennyi időt szánunk erre.

Először is függ a jegyünktől!

1. Az egyszerű eset

Az egyszerű eset, amikor egyetlen foglalással (és azonos társaságnál) vesszük a repjegyet.

Legyen a továbbiakban a példánk az, hogy Bangkokba repülünk, dohai átszállással és a Quatar légitársasággal.

hands-flight-booking-screen-laptop.jpg

via yahoo

A gyűjtőoldalak keresője nem nézi az átszállási időt, így bár találhatunk gyorsabb és olcsóbb utat (ekkor az átszállási idő rövidebb), nem lehet elérni például egy 30-40 perccel az érkezésünk után induló járatot. Ha egy társaság saját keresője megengedi az adott átszállásos út egyben történő foglalását, azzal többnyire szavatolja az utasnak, hogy eléri a következő gépet. Ez a minimum idő a reptértől és a társaságtól függ. Ha valami komoly hiba miatt mégis lekésnénk a csatlakozást, intézik számunkra az átfoglalást, általában ingyenesen és gyorsan!

Fontos, hogy a feladott csomagot ilyenkor elég csak az induláskor feladni, átszálláskor automatikusan átkerül a bőröndünk a következő gépre, azaz nekünk elég csak a személyes kistáskánkkal a következő gépre ülni.

Hogy néz ki ilyenkor az utazás?
Budapesten időben kiérünk a reptérre, megkeressünk a kijelölt check-in pultot és feladjuk a nagy bőröndöt. Erre rákerült az előző példánál említett Budapest - Doha (átszállás) - Bangkok szalag. Dohában leszállunk a gépünkről és egyből indulhatunk a nemzetközi átszállás/international transzferek irányába, ahol megkeressük a Doha - Bangkok járat kapuját és tovább utazunk. Bangkokban pedig ne felejtsük el felvenni a csomagunkat a szalagnál!

2. A komplexebb eset

Amikor a célpontunk eléréséhez két különböző társasággal utazunk, ekkor két külön foglalást kell véghezvinni, és mindegyikre külön be kell magunkat csekkolni. Ekkor nekünk kell figyelni arra is, hogy jusson elég idő az átszállásra, hiszen egyik cég sem fogja szavatolni a késés miatti továbbutazásunkat. Sőt, ha feladott csomagunk is van, azt újra fel kell adni!

201608_security_check_area_at_jinhua_station_n_before_g20.jpg

Ekkor így néz ki az utazásunk!
Budapesten feladjuk a csomagunkat az "A" társaság Budapest - Doha járatára. Dohában a szalagnál kivárjuk a táskánkat, majd a nemzetközi járatok check-in pultjánál újra fel kell azt adni, átesni a biztonsági- és az útlevél-ellenőrzésen és ezután irány a "B" Doha - Bangkok járat beszálló kapuja.

3. A legrizikósabb eset: a közvetítők

Ha az utóbbi, komplex esetet egy repjegyközvetítő cég intézi, borítékolható a probléma. Ha a repjegykeresőn megtaláljuk a leggyorsabb utat és azt egy automatizált közvetítőn keresztül foglaljuk le, simán kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy lehetetlen átszállási időnk marad.

A reptéri átszállás 3 legfontosabb faktora:

 1. A repülőterek mérete és elrendezése: nagy csomópontokon, mint Amszterdam vagy Isztanbul, hosszabb időbe telik a gyaloglás a kapuk között, ahogy a biztonsági ellenőrzésen való áthaladás és a poggyász átvétele is.
 2. A légitársaságok: egyes légitársaságok azonos terminálon belül üzemelnek, míg mások terminált vagy akár repteret is váltanak.
 3. Vám- és bevándorlási ellenőrzés: ha nemzetközi útra mész, akkor vám- és bevándorlási ellenőrzésen kell átesni, ami további időt igényelhet.

time-management-clock-words-900x540.jpg

via

Hogyan kalkuláld ki a szükséges átszállási időt?

 • Sok múlik azon, hogy honnan és hová megyünk. Ha domestic, azaz belföldi járattal tesszük meg az utunk első részét, de a folytatásban elhagyjuk az adott országot, akkor biztos, hogy át kell mennünk a nemzetközi terminálra. Ez időbe telik.

Saját példa: a legutóbbi Long Tripen a malajziai Georgetownból egy belföldi járattal repültünk Kuala Lumpurba, és innen indult a nemzetközi repülőnk haza. Mivel belföldi járattal jöttünk, terminált kellett váltani, amit csak a landolás után tudtunk meg. Ráadásul fel kellett venni először a csomagunkat. A terminálváltást egy 10-15 perces séta, majd egy 30 perces buszozás követte. Csomagfeladás után biztonsági ellenőrzés, újabb 10 perces séta, majd egy ismételt terminálon belüli (!) 10 perces buszozás követett, mire elértük a végső terminált, ahol még kaput kellett keresni és végül jött még egy újabb biztonsági ellenőrzés.

 • Uniós állampolgárként, ha az unión belül utazunk, akkor nem kell okmányellenőrzésre menni, se extra biztonsági ellenőrzésre, ami rendkívül lerövidíti az átszállási időt.
 • Ha nemzetközi géppel jövünk és azzal haladunk tovább, akkor nem szokott lenni terminálváltás.
 • Általános irányelvek:
  Ugyanazon a terminálon belüli átszállás: 60-90 perc
  Terminált váltó átszállás: 90-120 perc
  Nemzetközire való átszállás: 120-180 perc

Tipp: a Google-ön ki lehet keresni, hogy egy adott reptéren mennyi a javasolt minimális átszállási idő.

 • A check-in. Ma már nincs olyan társaság, ahol ne lehetne az utasfelvételt órákkal vagy napokkal korábban online elintézni. De ha valami oknál fogva nincs erre lehetőséged, vagy pont a társaság kéri a személyes reptéri check-int, akkor sajnos be kell állni a feladós poggyász-sorba, ami sok idő lehet.
 • Vannak repterek, ahol az átszálló utasokat is átterelik az érkezéskor egy biztonsági ellenőrzésen. Sőt, beszállás előtt második ellenőrzésre is sor kerülhet.
 • Csomagmizéria. A cikk elején említettem, ha újra fel kell adni a bőröndöt, akkor a felvételre is kell időt hagyni, illetve az újrafeladásra is. Sajnos csúcsidőben előfordulhat, hogy fél órát (durva helyzetben többet is) is várni kell a csomagunkra.
  pexels-jeshootscom-1201995.jpg

Ezt egy okos csomagolással megúszhatjuk: a hátizsákot vagy a megfelelő kisbőröndöt nem kell feladni, vihetjük magunkkal a gépekre!

 • Mindig tájékozódj a repülőterekről! Nézd meg a repterek honlapját, hogy megtudd a terminálok elrendezését, a terminálok közti távolságot, a köztük való közlekedés módját és idejét. Vannak olyanok, ahol el kell hagyni az épületet és busszal tudunk átjutni a másik felére, ekkor a kilépéskor és a belépéskor is várható lesz újabb biztonsági ellenőrzés. Ilyen például Kuala Lumpur 1-es és 2-es terminálja. Vannak belül közlekedő vonatok is, ilyen például Szingapúr.
 • A gyalogtávolságokat is érdemes felmérni. Például a nürnbergi reptér annyira „kompakt” és kicsi, hogy a főbejárattól a legtávolabbi kapuig 3-4 perc alatt ott vagyunk. Míg a dubai reptér hosszú alapterületű, ahol 20 perc eljutni a terminál egyik végéből a másikba.
 • Csekkold le az késési esélyeket! A flightera.net erre egy kiváló honlap. Itt rá lehet keresni repterekre, konkrét járatokra, két város közti járatokra és a légitársaságokra is. Majd kapunk egy kimutatást az utóbbi időszakban bekövetkezett átlagos késésekre és azok hosszára.
 • Sajnos sokszor kimarad a kalkulációból a leszállás és felszállás általános menete. Az érkezési idő hivatalosan azt jelenti, amikor a gép megáll. Viszont főleg a nagy reptereknél gyakori, hogy a landolási pont arrébb kerül, és hosszú percekig kell gurulni a megállási pontig. Ha minden perc számít, akkor nagyon nem mindegy, hogy hol ülünk és elsőként vagy utolsóként tudunk-e kiszállni. Az, hogy a hátsó ajtót is kinyitják-e, szintén kiszámíthatatlan. Bizonyos reptereken, ráadásul a kiszállás után busszal visznek a terminálba, ez megint akár 10-15 percig is eltarthat.
 • A beszállási-, avagy boarding-szabály pedig szintén elég változó tud lenni. A kapunyitás 40-50 perccel az indulás előtt van, zárás, azaz az utolsó pillanat amikor még felszállhatunk a gépre, pedig 10-20 perccel előtte. A nemzetközi járatoknál a kapunyitás 80-90 perccel is kezdődhet az indulás előtt, és

  szabály szerint akár fél órával az indulás előtt be is zárhatják azt!

  Bár szerencsére látják, ha van még becsekkolt utas, aki még nem érkezett meg, így sokszor a lehető legkésőbb zárják a kapukat.

Tipp: ha utaztál már az adott társasággal, akkor is érdemes mindig újra ellenőrizni ezeket az időpontokat!

Mit tehetünk, ha kevés az idő az átszállásra?

Értesítsd a légitársaságot! Ha már a foglaláskor tudod, hogy kevés lesz az átszállási idő, értesítsd a légitársaságot. Lehet, hogy tudnak segíteni a gyorsabb átszállásban.

Kérj segítséget a személyzettől! A légiutas kísérő esetleg meg tudja oldani, hogy elsőként szállj le. A reptéri személyzet pedig segíthet megtalálni a leggyorsabb utat a kapukhoz vagy akár golfkocsival el is tudnak furikázni.

Használd a gyorsított átjárókat! Egyes reptereken gyorsított átjárók állnak rendelkezésre a rövid átszállási idővel rendelkező utasok számára.

3065996414_c70c3f1181_c.jpg

via flickr

Tippek a stresszmentes várakozásra a reptéren

 • Hozz magaddal olvasnivalót, zenét vagy játékot! A várakozási időt kellemesebbé teheted, ha van mivel elfoglalnod magad.
 • Használd ki a reptéri szolgáltatásokat! Számos reptéren éttermek, kávézók, boltok és pihenőhelyek találhatók, sőt masszás székek, akár masszőrök.
 • Töltsd fel a telefonodat! A reptereken vannak töltőállomások és ingyenes wifi spotok.
 • Rapid Short Trip! Ha rengeteg időd van, akár a városba is bemehetsz egy rögtönzött városnézésre!
 • Aludj egyet! Sok helyen van reptéri hotel vagy vannak olcsóbb megoldások, mint a sleeping podok, ha nagyon elhúzódna az átszállás. A seychelles-i utunk során hazafelé a több, mint 10 órás átszállási idő este volt, így a reptéri hotelben szállunk meg.
 • Sőt kereshetsz kifejezetten hosszabb átszállási időt is, hogy tervezetten iktass be egy városnézést!

3876648568_0c081aa329_c.jpg

via flickr

A reptéri átszállás nem kell, hogy rémálom legyen. Egy kis odafigyeléssel és tervezéssel a folyamat gördülékeny és stresszmentes. Összeségében elmondható, ha egy foglalásunk van azonos repülőtársasággal, akkor nem szokott engedni a rendszer olyan foglalást, ahol lehetetlen lenne az átszállás. Bár előfordul 30-45 perces idővel számoló találat, ezt azért senkinek sem javaslom. Ha külön társasággal utazunk, a 2-3 óra elég. Viszont, ha ebből az egyik fapados vagy belföldi, ahol igen gyakori a késés, akkor alapos utánajárást igényel a dolog. Ekkor inkább 3-4 órás átszállási időt számoljunk, de ha feladott csomagunk is van, minimum 5 órát érdemes ráhagyni.

"Mindenkinek kellemes utazás kívánunk és köszönjük, hogy minket választottak!"

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

 

 

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr3318346215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása