Szezonon kívüli utazás: létezik még egyáltalán? - Előnyök és hátrányok
2023. október 07. írta: Vándorember

Szezonon kívüli utazás: létezik még egyáltalán? - Előnyök és hátrányok

Évről évre egyre többen választják a szezonon kívüli utazást. Ennek számos oka van, de egyre inkább úgy tűnik, hogy előbb-utóbb megszűnik ez a fajta, bevett csoportosítás.

dino-reichmuth-a5rcn8626ck-unsplash_1.jpg

Szezonok és fazonok

 

A nyaralást tekintve a köznyelvben négy szezont különböztetünk meg: elő-, fő-, utószezont és szezonon kívüli időszakot. Ez a beosztás viszont sok mindentől függ, de leginkább az utazási irodák tudják kihasználni e fogalmakat, reklámozás céljából. Hisz a szezonalitás attól függ, milyen szempontból tekintünk rá.

A helyszín részéről:

  • a Föld melyik féltekéjén fekszik
  • milyen az időjárás
  • hány évszak van ott és azok mikor és hogyan változnak
  • illetve sokszor függ az adott ország kulturális vagy vallási szokásaitól

Másrészt nézhetjük a nyaralni vágyó szemszögéből:

  • mikor vannak az éves szabadságoló periódusok
  • ha van gyerek a családban, mikor van a vakáció.

De nézzük inkább, mi az itthon megszokott rendszer. (Ez egyébként nagy vonalakban egész Európára és Amerikára kiterjeszthető.)

A főszezon értelemszerűen nyáron van, mely a jó időhöz és az iskolai nyáriszünethez kapcsolható. Ez júniustól augusztusig tart. Az utószezon október közepéig tart, majd ezután már az „off season”-ről beszélünk. Ez februárig, március közepéig tart, majd jön az előszezon, egészen május végéig.

Miért imádjuk a szezonon kívüli utakat?

 

  • Kedvezőbb árak

A szezonon kívüli utazás egyik legnagyobb előnye a kedvezőbb ár. A repülőjegyek, a szállások és a programok is jóval olcsóbbak, mint a főszezonban. Ez különösen igaz a népszerű turisztikai célpontok esetében.

Például Egyiptomban lehet brutálisan jó ajánlatokat találni.

  • Kisebb tömeg

Az off-season másik nagy előnye, hogy a látnivalóknál és a programokon kevesebb az ember. Ez különösen kényelmes lehet azok számára, akik nem szeretik a tömeget.

A legtöbb Short Tripem ebbe a kategóriába esik, Rómában kivételesen elég jó napon voltam.

1609415060301.jpeg

  • Nyugodtabb hangulat

A szezonon kívüli utazás során a helyiek is nyugodtabbak és barátságosabbak. Ez annak köszönhető, hogy nem kell olyan nagy számú turistával foglalkozniuk.

Ezt főleg Krakkóban és Brnóban éreztem így.

  • Egyénibb élmény

A szezonon kívül az utazók könnyebben elkerülhetik a turisztikai csapdákat, és egy autentikusabb élményt szerezhetnek.

Ezt legjobban a Bariban tett körutazáson éreztem, szóval, ha novemberben utaznátok valahova, ezt a régiót meleg szívvel ajánlom.

  • Több szabad hely

A szezonon kívül több szabad hely van a repülőgépeken, kisebb a tömeg a buszokon, így kevésbé frusztráló maga az utazás. A szállásokat nézve sokkal nagyobb a választék, akár kategóriákkal menőbb helyeket is találhatunk. 

Bár Nizza így is a drágább kategóriába tartozott, de elég szuper szállást találtunk.

  • Változatos időjárás

A szezonon kívüli utazás további előnye a változatosabb időjárás. A főszezonban sok helyen nagyon meleg, vagy nagyon hideg lehet, ami nem mindenki számára ideális. Szezonon kívüli utazás esetén nagyobb valószínűséggel találunk kellemes időjárást. Erre a legjobb példa az őszi stockholmi utunk – a képek szerintem magukért beszélnek.

pxl_20221014_093224102-01.jpeg

Milyen hátrányai vannak a szezonon kívüli utazásnak?

 

A szezonon kívüli utazásnak természetesen vannak hátrányai is. Személy szerint a legnagyobb gondom a korai sötétedéssel van mindig. Emellett egyes látnivalók vagy szolgáltatások szezonon kívül rövidített nyitvatartással üzemelnek (sőt, van, ami teljesen be is zár!), ezért kevesebb beosztható időnk marad egy napra. A változékony időjárás miatt többfajta ruhára is szükség lehet és sajnos a terveinket is gyakran az utolsó pillanatban kell módosítani, ezért sokkal több rákészülést igényel.

Szép volt, jó volt, de már csak volt…

 

Az előbbi okfejtés valószínűleg a legtöbb ember számára ismert volt. Az elmúlt 10-20 évben többféle okokból kifolyólag egyre inkább kezdi értelmét veszteni a szezonális besorolás. A jóléti társadalmakban egyre több ember „teheti meg”, hogy ne csak egyszer, a nyári vakáció idején menjen el pihenni. Ez többek közt a javuló munkakörülményeknek is betudható. A csökkentő repülőjegyárak, az „olcsó” airbnb-k és úgy az általános utazási kedv növekedése szintén komoly hatással van erre.

A klímaváltozás pontot tesz az ügy végére

 

Ahogy minden évben, idén is nőtt a szezonon kívüli utak aránya, és ebben egyre nagyobb szerepe van a klímaváltozásnak is. A főszezonban Európa mediterrán, tengerparti vidékein extrém magas hőmérséklettel kell megküzdeni a nyaralni vágyóknak.

Egyre több hírt hallani, hogy szó szerint a légkondis szobákba rekedtek a nyaraló turisták az elviselhetetlen meleg miatt.

Én még emlékszem, hogy dél és kettő óra között nem szerették annyira, ha a napon voltunk, mára ez az intervallum duplájára, 11-15 óra közé nőtt, ráadásul tiltássá szigorodott szabály lett. Az egyre gyakrabban előforduló nyári aszályok és tűzvészek ezekben a térségekben még a legelszántabb napozókat is megfélemlítik.

Mire számíthatunk?

 

Ez a régóta tartó átrendeződés minden bizonnyal erősödni fog. Ha még nem fogalmazódott át bennünk, akkor is érdemes változtatni a régi szokásokon. A nyári főszezonban érdemes inkább észak felé kacsintgatni, ahol enyhébb az idő, míg az őszi és a tavaszi hónapok válhatnak nemsokára a tengerparti nyaralások „főszezonjává”.  A szezonon kívüli utazások népszerűsége folyamatosan növekszik, így a jövőt én nem a szezonok kicserélődésében látom, hanem inkább azok eltűnését vizionálom. A szuper olcsó repjegyek időszaka kezd a végéhez érni, a legutóbbi Short Tripek alatt is már ezt láttam mindenhol. A szállások ára pedig már most minimális éves ingadozást mutat az egész évben kitartó turizmus miatt.

Ti mit gondoltok, milyen irányt láttok a témát illetően?

 

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!
- Szállásfoglaláshoz ott a Booking
- Programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr7818222587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása