A 10 (+1) legyakoribb hiba, amit a reptéri biztonsági ellenőrzésen elkövetünk
2024. január 01. írta: Vándorember

A 10 (+1) legyakoribb hiba, amit a reptéri biztonsági ellenőrzésen elkövetünk

Ha betartod ezeket egy pillantás alatt átjutsz az ellenőrzésen!

A legtöbb utas számára a reptéri biztonsági ellenőrzés (angolul Transportation Security Administration, rövidíten TSA) okozza a legnagyobb stresszt. Gyorsan túl leszek rajta, beragadok a sorba, netán átkutatnak? Ezekre a dolgokra figyeljetek oda, és minden flottul fog menni!

201608_security_check_area_at_jinhua_station_n_before_g20-01.jpeg

Összeszedtem a leggyakoribb hibákat, amit rengetegen újra és újra elkövetnek a TSA-ellenőrzés folyamán, ezzel nehezítve annak menetét a saját kárukra, és a többi utaséra is. Odafigyeléssel, felkészüléssel és figyelmességgel elősegíthetjük, hogy gyorsabban átessünk az egészen és több időnk legyen bámészkodni a duty free shopokban.

10+1 legnagyobb hiba, amit a TSA-ellenőrzés során elkövethetsz!

 

1, Nem megfelelő öltözék

Kezdjük a cipőnél. Európára kevésbé jellemző, de a világ legtöbb részén kötelező levenni a cipőt. Ahol kevésbé szigorúak, ott az alacsony szárú cipők maradhatnak, de a magasszárú bakancsokat, csizmákat, magassarkúakat, szemmel láthatóan bumfordi lábbeliket levetetik. Az ilyen cipők le- és felvétele hosszú perceket vesz igénybe. A papucs és szandál jó kibúvó lehet, de afrikai és ázsiai országokban ezzel sem tesznek kivételt, és a reptereken amúgy sem túl higiénikus mezítláb járkálni.

Ebből a szempontból preferálok egy praktikus utazós cipőt, erről itt olvashatsz bővebben.

befunky-collage_1.jpg

Felfelé haladva következik

az öv, a legnagyobb önszivatás, amit mindig látok.

Mindenhol a világon le kell venni, és legalább akkora szenvedés visszavenni, miközben lóg rólunk a ruha és a bőröndbe kéne visszapakolni, mint egy bakancsot újra befűzni.

A megoldás: megfelelő méretű nadrág viselése. Alternatívaként ott vannak a gumis derekú nadrágok. Ebből is mutattam már jó megoldást elegáns utazáshoz. Legújabb favoritom a Frenchie Co. farmerja, melynek a derekába van befűzve egy műanyag csatos derékszorító. De persze léteznek TSA-friendly műanyag övek, amik közül az Arcade az egyik vezető márka. A rugalmas gumit műanyag csattal látták el és kb. 100 féle szín és minta közül válogathatunk. Nekem is van egy belőle, és nagyon imádom.

arcade-belt-on-pants-closeup.jpg

A túlzott réteges öltözködés szintén problémás. Bár kedvelt trükk, hogy ezzel spóroljunk a poggyászunk súlyán és méretén, biztos, hogy az utolsó pólóig vetkőztetnek, ha Joey módjára túlzásba esünk. Érdemes többet áldozni egy tökéletes kabátra és pólóra, ami vékony, szellőzik, de hidegben megfelelően szigetel.1453374111-friends-joey-wearing-chandlers-clothes.gif

2, Nem szabványszerű pakolás

Hiába folyik ki már a fülünkön, rengetegen továbbra sincsenek tisztában az alapvető szabályokkal, amelyek rendszeresen lassítják a biztonsági ellenőrzést.

A 10x100 ml-s folyadéklimit dezodorokra, krémekre, pasztákra, szirupokra és lekvárra is vonatkozik!

Több mint tíz éve annak, hogy ezeket kötelező átlátszó tasakokba rakni, de saját tapasztalat alapján még mindig minden tizedik utas kénytelen azzal bajlódni, hogy átpakolja a teljes piperetáskát egy zacskóba. Sajnos a gyártók nem álltak nagyon rá, de akad azért félig átlátszó pipere táska, illetve kifejezetten folyadékok TSA-ellenőrzésére szánt zsák.

pxl_20231210_165324427-removebg-preview.png

3, Nem felkészült pakolás

Azok a dolgok, amiket külön ki kell tenni, legyenek egy helyen és a könnyen elérhetőek, azaz a táska tetején vagy egy elszeparált részén. Ilyen a korábban említett folyadékos táska, laptop, mobil, kamera és speciális gyógyszerek (pl. inzulin). A töltő, kábel és a telefonnál nem nagyobb külső akkumulátor maradhat a táskában.

Szintén rengeteg időt pocsékolunk, és csak magunkat dolgoztatjuk, ha a kabinbőrönd+kistáska párossal utazunk, és mindkettőt ki kell pakolni. Rakj minden kipakolandó dolgot egy táskába!

Puha vagy keményfedelű bőröndöt válasszunk? Megpróbáltam utána járni a dolognak, a posztot itt találjátok!

Ha mi leszünk a szerencsések, akik ellenőrzésre kerülnek, gyorsíthatjuk a folyamatot, ha a táskánk nem csak felülről nyitható (számíthatunk rá, hogy ekkor mindent ki kell venni belőle), hanem egészen az oldaláig lecipzárazható és könyvként nyílik, hogy az egész tartalma látszódjon. Ilyen plédául a Nest hátizsák, amit nem véletlenül hívok a repülős utak királyának.

pxl_20231118_115516664-removebg-preview.png

4, Nem hagyunk elég időt a reptérre

Tartsuk be a társaság által ajánlott időkeretet és érkezzünk időben a reptérre. Ismeretlen reptéren és hatalmas csomópontokon, mint Amszterdam vagy Szingapúr, ez hatványozottabban igaz. Napközben (8:00-19:00) van a legnagyobb forgalom, ezért ilyenkor gyakran alakul ki iszonyú sor a TSA-ellenőrzésnél.

5, Legyünk folyamatosan körültekintőek!

Minden reptér egy kicsit más, és lehetnek eltérések a szabályokat, illetve az egész reptéri procedúrát illetően. Legyünk figyelmesek minden pillanatban, nézzük a táblákat, jelzéseket, irányjelzőket, kapuszámokat és hallgassuk a bemondót, lehet, épp minket keresnek valami okból. Még kávézás vagy evés közben is érdemes résen lenni.

6, Mindig legyenek kéznél az irataink

Ez nem szokott gondot okozni, de az előző pontban említett eltérések végett sose tudni, hogy mikor kérik az útlevelet, a személyit vagy a beszálló kártyát. Kérhetik akár a TSA-ellenőrzés előtt, utána, közvetlenül a kapunál, de akár a gépen is. Vagy akár mindegyik esetben! Távoli célpontoknál vízum papírt és a szállás foglalás, sőt a vissza utunkat igazoló dokumentumokat is kérhetik!

pxl_20221107_133915199_1.jpg

7, Tele a kezünk fölösleges dolgokkal

Mobil, kulacs, tízórai, üdítő, töltő, dokumentumok, pénztárca, füles, nyakpárna, a kedvenc játékom. Minél több dolgot aggatunk magunkra, annál több mindent kell le- és felpakolni az ellenőrzés során. Több ládára lesz szükség, nem tudunk annyi mindenre figyelni és nagy eséllyel fogunk elhagyni valamit és persze tovább lassítjuk a dolgokat.

8, Rossz sorba állunk be

Mielőtt a szalaghoz tartó sorba állnánk, van bőven időnk a körülöttünk állókat elemezni, akár egy reptéri Sherlock. Ne csak az előttünk állók létszámát nézzük, nem biztos, hogy a rövidebb sor a gyorsabb. A nagycsaládosok, főleg kis gyerekekkel, lassabban fognak haladni, mint egy üzletember, akiről lerí, hogy rutinos utazó. A csomagok mennyiségét, a külső megjelenést és a rutintalanságot is fel lehet ilyenkor mérni, és úgy en bloc a korábban említett összes hibát ki lehet szúrni és lehet számolni arra, hogy melyik sor lesz lassabb.

atlanta_security_line_427400947.jpg

9, Legyünk nyugodtak és kedvesek

Ha bármi okból kifolyólag sietni kellene, fölösleges idegeskedni, mert nem lesz gyorsabb a haladás. Sőt, a túlzott stressz és idegesség csak hibákat, figyelmetlenséget eredményez, ami tovább lassítja a dolgok menetét. És hidd el, ha kedvesen állsz másokhoz, ők is kedvesek és segítőkészek lesznek veled.

10, Problémák generálása és azok elkerülése

Ha az előző pontot betartjuk, biztos nem rontja el semmi a repülés élményét. Hogy ez ne csak nekünk, de másoknak se legyen nehézkes

a legfontosabb üzenet, hogy segítsünk másoknak!

55217590de38f478344947.jpg

Ha látod, hogy az előtted lévőnek gondja akad, vagy épp elhagyja a sapkáját, menj oda és segíts neki. Nem biztos, hogy mindenki olyan rutinos, mint te, akárcsak egy apró figyelmeztetéssel is segíthetsz további problémákat megelőzni, ami végül a te haladásodat segítheti elő.

+1, Nézz utána mindennek!

Ahogy korábban említettem, minden reptér más és más, és ez a társaságokra is igaz. Attól még, hogy százszor repültél Ryanairrel Európán belül, meglepetések várhatnak, ha a megszokott területeden kívül utazol. Érdemes minden szabályt újra elolvasni, tipikus példa a csomagméret és a súlyhatár, vagy a becsekkolás időpontja. Engem is értek már sokszor meglepetések.

Most, hogy tudod, hogyan ess túl gyorsan és stresszmenetesen a biztonsági ellenőrzésen, a hosszú repülős utakra is készítettem egy hasonló posztot, melyet ingyenesen tudsz letölteni innen. További utazós tippekért kattints ide!

Hasonló posztokért kövess Facebookon!
fb_button.png

 

Az utazásaimról készült fotókat pedig Instán találod!
insta_button.png

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr8818277931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása