Utazós cipő létezik, sőt... nem is egy!
2023. július 20. írta: Vándorember

Utazós cipő létezik, sőt... nem is egy!

A Tropicfeel cipőinek összehasonlítása

Ha egy idő után függőséggé válik az utazás, velejárójaként elkezd törekedni az ember arra, hogy úgymond „fejlessze” a felszerelését. Nem csak a légitársaságok limitálják a táskák méretét és súlyát, de saját magunk tehermentesítése miatt is érdemes erre törekedni. A kulcsszavak pedig a kényelem, a praktikusság, a multifunkció és a kis méret.

watershoes-1200x750.jpg

Utazós tippeket jó ideje osztok meg veletek, már olvashattatok a pakolásról, praktikus kütyükről és egy gyógyszeres listát is készítettem már.

Nincs ez másképp a ruhákat és cipőket illetően sem. Nagyjából két és fél éve írtam először egy bemutatót a Tropicfeel márkáról és az első cipőről, amit vettem tőlük, a Canyonról. Ebben a cikkben kifejtettem, hogy az utazás sarkalatos pontja a jó cipő és, hogy

mitől lesz egy cipő jó utazós cipő.

A Canyonnal nagyon meg voltam elégedve, így hála a bőséges választéknak, az évek során a többi cipőjüket is kipróbáltam. Persze nem mindbe sikerült még beletenni több hónapnyi strapát, de sok úton túl vagyunk már, így mostanra elég tapasztalat gyűlt össze. Aki netán utazós cipőt keres, vagy már szemezett a márkával, de nem tudott dönteni, annak most, remélem, jól jön ez review az különféle típusokról.

Ahogy a korábbi cikk, ez sem szponzorált tartalom, így bizton állíthatom, a véleményem teljesen szubjektív.

Canyon – három év után

 

Mostanra több TF cipő is került a szekrényembe, így a Canyonból munkahelyi cipő lett, azaz lassan egy éve tényleg napi szinten használom, igaz, izolált körülmények közt. Teljesen jól bírja, és többször jól jött, hogy csap alatt gyorsan lemosható, hamar megszárad, és valóban úgy néz ki, mintha új lenne. A hálós, jól szellőző anyaga szintén szuper, nem izzad bele az ember lába és a minimális orrvédelem (ott ugye nincs ez a hálós szövet) megint csak hasznos. A lapos talpam miatt speckó talpbetétet tettem bele, így még kényelmesebb lett.

Így néz ki 3 év után.

pxl_20230607_170516900.jpg

A hálós (mesh) cipőkre jellemző típushiba, azaz a háló kilyukadása itt is előjött. De csak egy helyen, és az alapszín miatt ez nem kifejezetten szembetűnő. 3 év után még mindig nem érett meg a kidobásra, a fekete szín ebben nagy szerepet játszik.

Jungle – két év után

 

watershoes-1200x750.jpg

A második szerzeményem a zöld színű Jungle volt. Ez igazából egy újra gondolt Canyon. A saroktámasz nem annyira merev (ez a fél merev verzió), ezért elpakolva jobban összenyomható, kevesebb helyet foglal. A fűző rész lett újra gondolva, ami nekem sokkal jobban bejön. A fűző is minőségibb lett és nem lóg túl a gumifogókon. Az orrvédelem kevésbé, de itt is megtalálható.

Így néz ki 2 év után.

pxl_20230706_141059838.jpg

A fehér talprész elszíneződésen kívül semmi sem utal a korára. Úsztam vele tengerben többször is, ahol masszívan fogta a lábam. Bár méretben ugyanakkora kell, mint a Canyonból, a Jungle pár óra gyaloglás után a nagylábujjamnál nagyon enyhe nyomást gyakorol. Számomra dizájnban egyértelműen odavert a Canyonnak, de a méretezési bajom végett kényelemben hajszállal, de alulmaradt. Szellőzésben viszont még erősebb!

A vízi cipő-funkció

Apró kellemetlenség, de ezt már a Canyonnál is tapasztaltam, hogy a talp azért lassabban szárad. Szóval fürdés után vagy kell legalább 1 óra a tűző napon, vagy minden lépésnél érzed majd, hogy mintha „latyakban” lépkednél. Ilyenkor értelemszerűen az ember lába is csúszkálhat a cipőben. Homokos, aprókavicsos részen, ha sokat lépked az ember a tengerfenéken biztos, hogy telemegy homokkal, így valahol ki kell majd öblíteni, mint a legtöbb vízicipőt.

Geyser Great – A vízálló cipő

 

A tavalyi év nagy dobása a teljesen vízálló Geyser volt. Előrendelésben lecsaptam rá, mivel mindig is egy ilyen télicipőt kerestem. Teljesen vízálló, még a fűzőnél is, így könnyen tisztítható, az anyaga nem bőr vagy hasított bőr, ezért nem lesz két hét után irdatlanul koszos. A belső anyaga gyapjú alapú, azaz még mínuszokban is nagyon jól tartja a meleget, ráadásul hónapok alatt sem kopott el, ami nagy szó!

geyser_w1200_h630.jpg

A lábfej résznél nekem túl bő, de a saját talpbetétemmel sikerült kiküszöbölni ezt a problémát. A hideg hónapokban minden nap használtam és mivel a magasított szárút vettem, így a hóban is megállta a helyét. Az első generációs széria minősége viszont kritikán alul teljesített.

A képek magukért beszélnek.

Bár vízbe nem léptem vele azóta, gondolom a vízállósága megy a levesbe. Kb. 6 hónap hordás után vált ilyenné, ami alatt semmilyen komolyabb strapának nem volt kitéve. (Azaz pl. nem túráztam vele.) Ebben az árkategóriában szerintem két szezont illene kibírnia, szóval ez sajnos csalódás volt.

Sunset – négy hónap után

 

Még télen érkezett hozzám az igazi nyári urban cipő, a Sunset. Így alig 4 hónap van csak benne. Az első tesztmenet egyébként Thaiföldön volt. A templomokban, ahol a cipőt le kell venni, különösen hasznos volt. Rögtön mutatom is, miért.

tropicfeel-zapatillas-cala.jpg

Szóval a Sunset kifejezetten ubran stílusú cipő, természetesen a szokásos water friendly „funkcióval”. A fűzőnél kombinálva lett a Canyon stílusa a Jungle-nél használt lapos, igényes és a megfelelő hosszúságú fűzővel. Az orrvédő és a saroktámasz viszont eltűnt. Hogy milyen előnyökkel jár ez? A támasz és a védő nélkül értelemszerűen túrázásra vagy nehezebb terepre alkalmatlanná vált, de erre ott vannak a korábbi opciók. A teljes mesh anyag miatt a szellőzés maximális, a puha sarok pedig egy, a gyerekként sokszor alkalmazott, majd az anyukák szidalmazását előidéző funkciót, a papucsként használható cipőt nyújtja.

Hosszú repülőutakon ez kifejezetten hasznos, rövid utak alatt nem kell extra papucsot betenni és a nagy melegben megtett egésznapos séta miatt fellépő enyhe lábdagadás miatti kellemetlen szorítás a Sunsetnél biztos, hogy sosem fog jelentkezni. Jelenleg nálam a Sunset az abszolút number one!

Lava – Néhány alakalom után

 

Gondolom, mondanom sem kell, látszik a Lavaról, hogy ezt túrázáshoz tervezték. Vastagabb talppal, megemelt sarokkal, stabilabb saroktámasszal és egy magasított szárral nyári hegymászásokhoz tökéletesen megfelel. Nyilván nem profi túracipőről van szó, mivel a könnyű kivitel, a vízifunkció és a gumis fűzőrendszer itt is adott.

pxl_20230720_143329123.jpg

Idáig csak néhány alkalommal próbáltam ki, de sokkal stabilabb érzést ad, mint a Canyon vagy a Jungle. Furcsa viszont, hogy míg az összes többi cipőnél a 43-as méret a megfelelő, a Lavaból cserélnem kellett 42-esre.

Monsoon – Mindenek Atyja

 

Monsoon (még) nincs a gyűjteményben, mert sosem fogott meg a külsője. Egyébként ez volt a Tropicfeel legelső cipője, ami az évek alatt rengeteg komoly ráncfelvarráson esett át. A fűzőt a szebb, masszívabb és jobban tartó lapos verzióra cserélték, a saroktámasz külső és belső része is sokkal igényesebb és tartósabbnak tűnik, mint a korábbi verziókon. Stílusban inkább az edzőcipős vonalat képviseli.

Talán ez lehet a legkényelmesebb az úszáshoz?

footwear-ats-wf-monsoon-ss22-thyme-green-3-ecom_5922913a-69be-4ea4-929a-f2c8cbb9ad5f.jpg

Dune – Egy újabb stílus

 

ats-ss22-gridpictures-dune-chocolate-red-1.jpg

A Dune szintén nincs fent a polcomon (még). Lényegében elölről Canyon, hátulról Sunset. Inkább az utóbbinak az urban vonalát erősíti, a városi viseletre egy alternatív opció a Sunset mellett.

És a nagy kérdés, érdemes-e venni Tropicfeel cipőt?

Röviden, igen! Hosszabban…  

A cég erősen elkötelezett a környezetvédelem és az újrahasznosítás terén, ezért, ha ez fontos számodra, akkor valószínűleg az egyik legelszántabb céget választod. A honlapjukon sok infót találsz erről. A strapabíróság szempontjából az átlagos szintet hozza. Ahogy a korábbi összefoglalóban is írtam, profizmust senki se várjon, nyilván nem veheti fel a versenyt a specifikus technikai cipőkkel (túrabakancs, hegymászó cipő, futócipő stb.), de a nagy átlagnak, akiknek az ilyenekre csak alkalomadtán van szüksége, ideális társa lehet utazás során. Ezért méltán viseli az utazós cipő megnevezést. Személyes kedvencem, hogy kifejezetten nehezen koszolódik (összehasonlítva a velúr, bőr és szövet cipőkkel), de ilyen baj esetén is sokszor elég csak egy csap alatti öblítés. A funkcióinak kiszolgálása végett újrahasznosított műanyagból készült cipők könnyen lehet, hogy egyesekben olcsó hatást kelthetnek, de ahogy a bevezetőben is szó volt róla, az utazás alatt a kényelem, a praktikusság és a multifunkció a legfontosabb!

Ha netán megtetszett valamelyik cipő, nem érdemes veszni hagyni az alábbi 10%-os kupont, ami így működik: ha a linkre kattintva hajtod végre a vásárlást a végösszegből 10% levonásra kerül! (A levonást a kosárba helyezés után a checkoutnál fogod majd először látni!) Ezzel kikerülhetted az extra regisztrációt és nekem is szerzel egy kupont, amit majd a cikket frissítve tudok tovább adni nektek.

Update: egy darab egyszer használható 15%-os kupon megjött. Ha szeretnéd felhasználni: DUEL-4GJCJC . (Ha sikerült felhasználni dobj egy üzit, vagy kommentet, hogy törölhessem.)

És hogy melyiket válaszd?

 pxl_20220929_143039972-01.jpeg

Ha a nyaralás a városnézésre és a tengerparti pihenésre fókuszál, szerintem a Sunset (vagy a Dune) az ideális választás, repülős utakhoz kifejezetten praktikus. Viszont, ha nem bírod megállni, hogy ne mássz fel egy sziklaszirtre vagy ne menj végig a legelső szembejövő túraútvonalon, a Canyon (esetleg a Jungle) a legideálisabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr6218173762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása