Erre készülj, ha először utazol Egyiptomba! - 2. rész
2022. november 15. írta: Vándorember

Erre készülj, ha először utazol Egyiptomba! - 2. rész

Hasznos tanácsok Egyiptomba utazás előtt

Folytatjuk a nagy egyiptomi kisokost. Ez az összefoglaló azoknak készült, akik még sosem jártak az arab világban. Összegyűjtöttem néhány fontos infót, és tudnivalót, amit az utaim során tapasztaltam. Egy nagy cikkről van szó, két részre bontva, szóval először mindenféleképp olvasd el az első részt!

img_20170906_134216-01.jpeg

Pénz és pénzváltás

 

A legtöbb helyen készpénzzel lehet csak fizetni, de a rendes boltokban szokott lenni terminál. A dollárt és az eurót mindenhol elfogadják. A programok árát viszont euróban adják meg. Ezeket már lehet kártyával fizetni a szervezőknél. Ha boltba vagy piacra mész, érdemes egyiptomi fontot váltani, mert ők nem úgy nézik a középárfolyamot, mint mondjuk a Curve. Az összes hotelben van ATM. Az ingyenes felvételi limitek miatt minden kártyát kipróbáltam. Jelentem...

 

a hotelunkban lévő ATM-ből mind a három kártyával (Curve, Revolut és Vivid) ingyenesen tudtam pénzt felvenni!

img_20211006_152505.jpg

A baksis, avagy borravaló

 

A szegénység és az olcsó munkaerő velejárója, hogy mindenhol mindent megtesznek a turistákért egy kis borravalóért cserébe. És ez sokszor megy át erőszakosba. Ott próbálkoznak, ahol csak tudnak, a szó jó és leginkább rossz értelmében.
Készüljünk fel apróval, vannak szituációk, amikor kötelező, például programok után az idegenvezetőnek, a sofőröknek, a hotel londinereinek, illetve legalább két-három naponta a takarítónak illik a szobába hagyni 1-1 eurót. Az all-inclusive hotelekben, ahogy a neve is sejteti, egyéb esetekben nem elvárt. De nagyon hálásak, ha jut néha a beach bár pincéreinek is.

Viselet, illem

 

A hotelek területén belül az általános illemszabályok érvényesek. Azon kívül viszont a nők kerüljék a kihívó öltözetet. A programok alatt, melyek „zárt” körben (értsd: turistacsoportban) zajlanak, ez kevésbé problémás. De ha a városba, bazárba megyünk, javasolt a minél többet takaró ruházat. Ahol tilos fotózni, ott nem érdemes próbálkozni. Egy ilyen múzeumban és egy sírkamrában is tanúja voltam egy ki, ha én nem csávónak… szerintem senki se akarja, hogy arabok rohanjanak utána ordibálva.

Ókori egyiptomi múzeum Kairóban (itt lehet fotózni)

Autó kölcsönzés

 

Ha van valami, amit biztos soha nem tennék meg, az ez. Egyiptomban kölcsönözni? Ráadásul itt vezetni? Kizárt. A privát kairói utunk során kocsival vitt minket az idegenvezető mindenhova. A városi közlekedés csak helyieknek való. Az országút is kész életveszély. A transzfer alatt ez nektek is hamar nyilvánvalóvá válik.

Biztonság

 

Első alkalommal ijesztő lesz, hogy a repülőtér bejáratánál, a fő utak bizonyos pontjain és a hotel komplexumok külső bejáratánál gépfegyverekkel felszerelt katonák állnak. De ha alaposan végig gondoljuk, ez csak a mi biztonságunkat növeli. Természetesen a hotelek területén belül nem kell aggódnunk. A szervezett programok alatt is a legfontosabb a fizető turisták „védelme” és a pozitív benyomás. De a városban történő mászkálásnál, illetve a piacokon nagyon kell figyelni a zsebtolvajokra. 

Vásárlás, pamut, parfüm... irány a baráz!

 

A bazározás. Néhány kézműves tárgyat leszámítva (kőszobrok, fémszobrok) a legtöbb dolog gagyi kínai. Az alacsony minőség igaz a teákra, kávékra, édességekre is! Jól bevált trükk, hogy a teákat illóolajokkal turbózzák fel, és mire hazaérsz már el is illan az aroma. Nehéz megfelelő minőséget találni.

img_20211008_124253.jpg

Alku nélkül tilos bármit is venni.

Lételemük az alkudozás, szinte elvárják, hogy legyen egy kis „show”. De hogy mennyit érdemes alkudni? Ezt nehéz megmondani. 30%-tól akár 50%-ot is kialkudhatunk, de ez sok mindentől függ. Minél inkább látszik rajtunk, hogy tehetős turisták vagyunk (ruházatunk, hotel szalag a kézen), ez annál nehezebb lesz. Lőjünk be egy reálisnak vélt árat, de bomba bizniszt ne reméljünk! Ha nem keresne rajta az eladó, úgy sem fogja odaadni.

Tipp! Nyugodtan hagyjuk ott, bármennyire is erőszakos. Nézzük meg máshol, kerüljünk egyet és térjünk vissza tovább alkudozni.

Vannak a fix áras boltok, itt nincs lehetőség alkudni. Ami viszont valóban jó minőségű termék az országban, az a kissé alábecsült egyiptomi pamut. Keressük a Made in Egypt feliratot! Vannak egész komoly egyiptomi ruhaüzletek, ahol már tapintásra érezhető, hogy az elegáns ruhák szinte már az olasz minőséggel versenyeznek. De itt már az ár is hasonló színvonalú!

img_20211006_173650.jpgkairói piac teázója

A másik a parfüm. Az utóbbihoz nem konyítok, mert nem jönnek be azok az erős illatok. Ezeknek az ára is egészen magas. De azt mondják, kiváló minőségűek az itteni parfümök. És nem az utángyártott józsefvárosi „sánel” változatokról van szó, hanem igazi retro parfümökről.

Programok

 

Sokféle és változatos programok vannak a többségét ki is próbáltunk. Általában az érkezés másnapján az utazási iroda alkalmazottja eljön a hotelbe és bemutatja a lehetőségeket. Ott kell azonnal eldönteni és kifizetni minden programot, de legalább kártyával is lehet intézni. Előre tájékozódni nehéz, mert az interneten is csak irányárak vannak fent viszont... 

   ár-érték arányban az egyiptomi programok abszolút verhetetlenek!

img_20211004_143558.jpg

Tartalmasak, kellően hosszúak és háztól-házig szállítanak. Ebéd és víz pedig mindig van a programokban. Viszont, mindegy melyik hotelben vagy, melyik céggel utazol, Hurghada vonzáskörzetében mindenhol ugyanazok a programok vannak! 

Viszont ha szeretnéd előre ismerni a programokat és inkább otthonról intéznéd ezeket, javaslom a GetYourGuide oldalát, mert ott fent van szinte minden. Ráadásul jó pár program olcsóbb is!

És akkor jöjjön a Hurghadából elérhető fakultatív programok listája!

 

Királyok városa és Luxor – Théba romvárosa és a hegybe vájt templom, alabástrom műhely (inkább bolt és vásárlás), királyok völgye benne Tutanhamon fáraó sírjával, nílusi hajókázás és ebéd, Karnaki templom majd egy papirusz galéria megtekintése (vásárlás). A teljes napos kirándulás 45 €.

Katt a többi képért!

Kairó busszal, gízai piramisok – ez húzós program, mert hajnali kelést és késő esti, akár másnap hajnali érkezést jelent, mivel busszal messze van Kairo. Kb 90€ a program.

Katt a többi képért!

Kairó repülővel, gízai piramisok – bár drágább, kevésbé megterhelő. A 8-10 óra buszozás a hőségben embert próbáló feladat, így én a repülős utat javaslom. Második egyiptomi nyaralásunknál muszáj volt befizetni erre és eljutni a piramisokhoz. Ez minden ember számára egy bakancslistás dolog. Jelenleg kb. 240 euróba kerül. Ez tartalmazza az alábbiakat:

  • transzfert a reptérig
  • a repülőjegyet
  • belépőket  az alábbi helyekre: az Egyiptomi Múzeumba, a Gízai piramisokhoz, a Szfinxhez,
  • plusz pénzért tevegelhetünk a piramismezőn
  • svédasztalos ebédet
  • látogatást egy parfümériába
  • és/vagy papirusz múzeumba

"Első utunkon ismertünk meg egy nagyon kedves magyarul beszélő egyiptomi idegenvezetőt. Második alkalommal írtunk neki, nem tudna-e valami kedvezményt szerezni a kairói programra. Végül azonos áron, ám de teljesen privát idegenvezetést szervezett nekünk! Saját kocsival vitt a fent említett helyekre, sok-sok extra érdekességet mondott, a piramisokhoz pedig a nagy turista áradat előtt vitt be. Természetesen végig a saját tempónkban, kedvünk szerint, flexibilisen változtathattuk a programot. Így lett időnk pluszban a korábban említett kiváló minőségű ruhaboltban is körülnézni, sőt még két órát bolyonghattunk a kairói, több kilométer hosszú, piac legmélyebb bugyraiba. És közelről láthattunk Kairó igazi, sokszor persze borzasztó arcát. Ez a privát kirándulás az egyik legemlékezetesebb kalandunk volt."

Sivatagi túra/ Quad-túra - A sivatagi túrából javaslom az egész naposat, (már 17€-tól lehet foglalni) ami az összes többi „kisebb”, külön is elérhető programot magába foglalja. Ezek a következők:

  • quad túra a sivatagban
  • majd kis pihenés egy helyi büfében, ahol lehetett enni, inni
  • fél óra buggyzás
  • majd egy jeeptúra keretében (ahol a sofőr őrült módjára tette izgalmassá, vagy inkább veszélyessé az utat) elvisznek egy beduin faluba. Itt kaptunk teát, lehetett tevegelni, lepényt sütött egy helyi lakos és meséltek a beduinok (kissé sanyarú) életéről.
  • Visszafelé egy fotó erejéig megálltunk a sivatagi naplementében,
  • +/-majd a hangulatos bár teraszán jött a grill vacsora és showműsor hastáncossal, fakírral. Na erre aztán nem lehet mondani, hogy nem volt tartalmas!

Hajótúrák – 3 különböző szigetre is van hajótúra. A menet mindenhol hasonló, sznorkelezés egy gyönyörű korallzátonynál, majd egy mesés szigeten ebéd és strandolás. Ezek közül az Orange Bay-t ajánlom, ahol két helyen is megállnak sznorkelezni. Ennek az ára 27€. Ugyanilyen program a Giftun sziget is, ami pedig 23,5€.

Hurghadai városnézés - ezt akár saját magunk is megtehetjük egy taxival vagy busszal könnyen bejutunk a városba.

Delfinnekkel úszás a szabad vízen - ezen nem voltunk, de a név magáért beszél. 25€-ba kerül.

Üvegfenekű hajó-túra - ezt szintén kihagytunk, mivel a sziget túrák alkalmával csodás sznorkellezéseink voltak. De ha valaki fél a szabad "búvárkodástól", annak tökéletes alternatíva a mesés tengeri világ felfedezésére. 18,5€

Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre!
Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

Ha voltatok más programokon, jöhetnek kommentben az ajánlások!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr4717971014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása