Hová utazzunk 2023-ban? – Itt az idei év TOP 7 európai úticélja!
2023. március 13. írta: Vándorember

Hová utazzunk 2023-ban? – Itt az idei év TOP 7 európai úticélja!

Ezek az idei éve legjobb úticéljai!

Nem tudod eldönteni, hogy hova utazz idén? Vagy csak inspirációt keresel a következő utadhoz? Ismét elhoztam az év top listáját! Nézd meg a 2023-as év legjobb európai úticéljait!

blue_green_white_travel_agent_business_facebook_ad.jpg

Új év, új desztinációk. Ahogy már megszokhattátok a blog indulása óta, minden év elején bemutatom nektek az utazók által megszavazott legjobb európai városokat. Végre az European Best Destinations közzétette az idei szavazás legjobbjait. Egyébként idén is több, mint fél millió szavazat alapján alakult ki a húszas top listájuk.

Az előző évek toplistái is tartogatnak érdekes helyeket. Ha nem olvastátok, érdemes átböngészni. Itt találjátok ezeket: 2022, 2021, 2020

Még mindig hosszúnak találom 20 város bemutatását, így a korábbi évekhez hasonlóan ismét szelektálva hozom a Short Trips-es toplistát, ahol a dobogós helyezettek mellett az újonc és különleges helyszíneket emelem ki elsősorban.

Akit érdekel a teljes húszas lista, az itt találja. Rengeteg további csoportosítást is találtok az oldalon, például a legjobb helyek pároknak, családoknak, túrázáshoz, pihenéshez, síeléshez városnézéshez.

Most pedig következzen a legjobb 7 európai úti cél!

7 – Sóller, Spanyolország

 

tren_de_soller_04.jpg

via Wiki

A Mallorcán fekvő kisváros idén igen felkapott lett, mivel több listára is felkerült. Nászutas, biciklis, hidden gem és a „nyugdíjas időkre” kategóriában is komoly helyezést ért el. A város kb. 5 kilométerre fekszik a tengerparttól, tipikus nyugis, spanyol város, mesés belvárossal. Szinte már unalmasnak is mondható, viszont lokalizációja miatt tényleg el tudom képzelni, hogyha nem is a nyugdíjas korra, de egy hosszabb, 1-2 hónapos időszakra teljes kikapcsolódást nyújt. Meseszép hegyvonulatok völgyében fekszik, így rengeteg túraútvonal fő kiindulópontja. Évszázadok óta fontosak a város gazdaságában a narancs- és citromültetvények, épp ezért a pár kilométerre fekvő Port de Sóller, azaz a város történelmi kikötője nem csak a városnak, egész Mallorcának meghatározó pontja. A két helyszínt pedig

a sziget legnépszerűbb látványossága, egy történelmi villamos köti össze.

Palma, a főváros, egy köpésre van, és pár perc autóútra érhetők el Mallorca legszebb látnivalói, mint a Jardins d’Alfàbia birtok, a romantikus Valldemossa, és Deiá csodás strandja.

img_20200720_160614.jpg

Valldemossa belvárosa

Mallorcán volt szerencsénk eltölteni egy hetet és közben a fent említett helyszíneket is bejártunk. Sajnos pont Sóller maradt ki, de így is rengeteg minden fért bele az útba, a cikkért katt ide!

6 – Mílosz, Görögország

 

greece-greek-island-milos-sun-fishermen_s-houses-sea-1369541-pxhere_com.jpg

Photo by form PxHere

Görögország minden évben felkerül egy újabb, kevésbé közismert szigettel. Nem csoda, mert akad nekik jó pár. (Bár, mint tudjátok már, nem annyi, mint Svédországnak.) Idén Mílosz lett a befutó. Ha a szigetről még nem is, de a milói Vénusz szoborról már biztosan hallottatok töri órán. A szigetnek eszméletlenül szép partja van, kristálytiszta vize és történelmi helyszínekből is akad pár. Leginkább a vízvájta tengeri barlangokról híres, ami megannyi kalóztörténetnek a melegágya. A Hold tájait idéző Sarakiniko beach kötelező, és a mindenki szívét rabul ejtő apró halászfalvakból sincs hiány. Az Utopia kávézó terasza pedig nevéből már sejthetően tökéletes célpontja a romantikus kirándulásoknak.

61750807_2601313036554904_1046777009998397440_n.jpgvia Utopia FB

5 – Porto-Santo, Madeira

 

ilheu_de_baixo_porto_santo_portugal_1175212629.jpg

via Wiki

Porto-Santo egy igazi „hidden gem” a listán. Madeira kistestvérérét a „The Golden Island” néven is emlegetik, hisz egész évben vakító napsütésre számíthatunk. A fő szigethez hasonlóan túraútvonalakból és természeti látványosságokból itt sincs hiány, de a 9 km hosszú homokos tengerpartja, és a szigeten található megannyi wellness szálloda remek úticél azoknak, akik a színvonalas pihenés mellett szeretik aktívan tölteni az idejüket. Kis mérete ellenére programokból hetekre elengedő akad, ott van Kolumbusz Kristóf háza, a sivatag közepén található Quinta das Palmeiras oázis, hasadék túrák, éjszakai snorkell és kajakozás. Érdemes a kirándulást az egyik nagy fesztivál idejére tervezni, a São João vagy a borfesztivál például kiválóak erre.

3_2.jpg

via MiniZoo Botnico

Madeirán még nem jártam, de a portugál fővárost egyszer már bevettük. Lisszabonról itt olvashattok.

4 – Veszprém, Magyarország

 

event-66.jpg

via veszpreminfo

Bár Budapest lassan állandó tagja ezeknek a listáknak, idén, 2023-ban Veszprém lett Európa egyik kulturális fővárosa. Így nem csoda, ha élbolyba került a Balaton-felvidék nagyvárosa. Érdemes követni a város idei programját, minden bizonnyal kitesznek magukért a helyiek és egész évben izgalmas programokkal várják az érdeklődőket.

3 – Maribor, Szlovénia

 

1675161546.jpg

via visitmaribor

A Magyarországtól alig néhány óra kocsikázásra található szlovén nagyváros évek óta potenciális Short Trips-célpontunk. A középkorig visszanyúló kulturális és történelmi gyökerei nyüzsgő életterei kiválóak egy hétvégi városnézésre. A Pohorje hegyen található Szlovénia legnagyobb síközpontja a téli időszakra sem hagyja nyugodni a várost. Nyáron pedig rengeteg túra vár ránk. A városban található szőlőst a világ legöregebb szőlőültetvényeként tartják számon, ezért gondolhatjátok, hogy a borkultúra is komoly löketet ad a turizmusnak.

f1b459c7f028cb6eae_ov3.jpg

via atlasobscura

2 – Athén, Görögország

 

athen_griechenland_44819579832.jpg

via Wiki

Az ókori görög kultúra szerelmeseinek az alfája és ómegája a főváros. A Dionüszosz színház, Zeusz temploma és az Akropolisz csak a jéghegy csúcsa. (Az Akropoliszra érdemes időben jegyet venni és nyitásra odaérni, mert az ókori épületegyüttes a római Forum Romanumhoz hasonlóan hatalmas, és napi szinten turisták százait vonzza.) Az igazi görög életérzésért csak pár utcát kell majd sétálni, és azonnal a Plaka-negyedben találjuk magunkat. Panagia Kapnikaréa pöttöm kis templomát pedig a világért se hagyjátok ki!

800px-_1114.jpg

via Wiki

1 – Varsó, Lengyelország

 

pexels-skitterphoto-10676.jpg

via Photo by Skitterphoto

Az idei év abszolút győztese a lengyel főváros, Varsó lett. A turisták számára egyre népszerűbb várost egyenesen az első helyre repítette az utazóközönség bizalma. Nehéz lenne összefoglalni röviden a látnivalókat és programokat, hiszen a Budapest nagyságú és népességű város minden szempontból milliónyi lehetőséget tartogat a turisták számára. Szóval ebbe inkább bele sem kezdek. Viszont itt egy érdekes adat, az idei felmérés alapján kétszer biztonságosabb, mint a mi fővárosunk. Az európai listán is jól szerepelt, de kelet-európai viszonylatban a 6. helyet szerezte meg. 

pexels-mohammed-ajwad-3009706.jpg

via Photo by Mohammed Ajwad

Ha további utazással kapcsolatos cikkeket szeretnél olvasni, kattints az [utazós tippek] gyűjtő oldalra, ahol összegyűjtve találod a korábbi cikkeket. Nyugodtan kövess Facebookon és Instagramon, de ha tutira akarsz menni, a legjobb, ha feliratkozol a blog Hírlevelére!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr8818069718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása