Hova utazzunk 2020-ban? – Az idei év 6 legjobb európai úti célja!
2020. március 02. írta: Vándorember

Hova utazzunk 2020-ban? – Az idei év 6 legjobb európai úti célja!

Akinek még nincs konkrét elképzelése az idei nyaralással kapcsolatban, az nyilvánvalóan a címben szereplő kérdéssel kezdi az ötletelést. Szóval, hova is érdemes idén elutazni? Ebben szeretnék most átfogó segítséget nyújtani! Összeszedtem nektek a legtöbbek által ajánlott 2020-as európai úti célokat!

europe-4583712_1280.jpg

A legnépszerűbb külföldi újságok, utazós blogok és különféle utazási oldalak minden év elején előrukkolnak a saját listájukkal, hogy szerintük hova érdemes utazni az adott évben. Remekül hangzó „best travel destinations” címmel sok ötletet kaphatunk, de ahogy olvasgattam számomra átláthatatlan volt az egész ötletbörze. Megkönnyítve nektek a keresést és kutatást, átnéztem a tíz legnagyobb külföldi oldalt, többek közt a The Guardiant, az Independent, az Europeanbestdestinationst vagy épp a Lonley Planetet. Osztottam, szoroztam, kiemeltem az európai célpontokat és végül summázva az eredményeket az alábbi TOP 6-os lista állt össze.

Íme a legtöbbek által ajánlott 2020-as európai városok!

 

6. Koppenhága, Dánia

 

22620528838_077860c175_c.jpg

Az utazók egyik közkedvelt célpontja a 2019-es év második legboldogabb országa. A varázslatos hygge hangulatú főváros, színes házaival és vendégszerető, kedves népével mindenkit levesz a lábáról. A biciklisek Mekkájaként is ismert, a belvárosban máshogy nem is érdemes közlekedni. Aki nem szeret kerekezni, annak a frissen átadott City Ring Line metróvonalaknak köszönhetően az egész város minden pontja gyorsan megközelíthetővé vált. Emellett a komoly felújításon átesett, évekig zárva tartó Kongens Nytorv tér nemrég újra megnyitotta kapuit. Ahogy a Koppenhágai Múzeum is, melyben több millió dollár értékű kiállítások tekinthetők meg. Van itt palota, kastély, ókori görög, római és egyiptomi kiállítás, itt található Európa leghosszabb sétálóutcája a Strøget, egy különleges kommuna, a Cristiania, és természetesen a kihagyhatatlan, elbűvölő kikötőváros, a Nyhavn.
Aki különleges élményre vágyik: szintén nemrég nyílt meg a Copenhill, a városi télen-nyáron működő mesterséges lesikló pálya. Az ultramodern város élen jár a teljesen karbonsemlegessé válás útján. Ha különleges szállást kerestek, a Villa Copenhagent sokan ajánlják. A történelmi megjelenésű belvárosi, öt csillagos hotel igazi skandináv stílusa és luxusa rabul ejtő, emellett pályázik a világ legzöldebb hotelje címre is.

1909-arc-aerial-by-amager-bakke.jpg

A Copenhill

5. Dubrovnik, Horvátország

 

3992425337_0ee16a7bb6_c.jpg

Horvátország számunkra, nem újdonság, hisz évtizedek óta tömegével lepik el nyáron a magyar turisták és egész Európát tekintve is igen közkedvelt. A csodás mediterrán ország már nem csak az öreg kontinensen, de pár éve a tengeren túl is népszerűségi csúcsokat döntöget. Annyira, hogy a listára két (!) város is felkerült, melyből az egyik Dubrovnik. Yachtok, történelmi óváros, csodás mediterrán klíma, mennyei ételek, tiszta, meleg vizű tenger. Ráadásul a földrajzi adottságok miatt karnyújtásnyira vannak a szebbnél szebb túrautak, a hegymászás vagy épp a vadvízi evezés. Persze kellett hozzá egy jó kis marketing, hogy felfedezze a nagyvilág ezt az országot, ezt pedig a Game of Thronesnak köszönhetik. Különösen Dubrovnik profitál ebből szépen, rajongók tömkelege jön ide nyaralni, hogy élőben láthassák Cersei vonulásának helyszínét.

 

 4. Galway, Írország

 

9317668012_97f0b09bd1_c.jpg

Az Írország nyugati partján fekvő Galway lett 2020-ban Európa (egyik) kulturális fővárosa. A tradicionális ír élőzenés kocsmák mellett az elmúlt években egyre több pop-up kávézó és workshop nyílt. 2018-ban az European Region of Gastronomy cím segítségével egy erős hullámnak köszönhetően a gasztronómia területén már csúcsra járatott város a mostani címmel még jobban pörög.
Történelmi szempontból is fontos régiónak számít, hiszen innen indult útjára a legtöbb hajó az Újvilág felé. A természet szerelmeseinek is közkedvelt célpontja a gyönyörű zöld, sziklás, dombos-hegyes part menti vidék. Emellett a város a Wild Atlanctic Way közepén fekszik, így a túrázók legnagyobb pihenőközpontjának számít.

A Wild Atlanctic Way az ír sziget nyugati partján végighúzódó 1550 mérföldes road trip, mely a legmesésebb tájakon át halad az óceánpart mentén. Ha egy lenyűgöző autós tripre vágysz, csekkold le az irishroadtrip 11 napos útvonaltervét. 


Ha idén utazunk ide, szinte biztos, hogy valamilyen eseménybe vagy fesztiválba fogunk botlani. Az egyik nagy név David Best, művész, a híres Burning Man megalkotója, akinek sok műve lesz kiállítva városszerte. Elnézve a lángokat, látványos dolgokra számíthatunk.

Ha érdekel Írország, olvasd el a corki short trip beszámolóját ITT!

 wild-atlantic-way-itinerary-1-696x464.jpg

forrás: theirishroadtrip

3. Tbiliszi, Grúzia

 

6820700298_e1b5bf79b1_c.jpg

A kelet-európai kis posztszovjet állam 1991-ben önállósodott. Mostanában jutott el oda, hála az „első hullámos turistáknak”, akik nem tudtak betelni az ország szépségeivel, hogy egyre szélesebb körben kerül az utazók köztudatába. Ha végig sétáltunk a Rustaveli Avenue-n és megcsodáltuk a különböző korszakokból fennmaradt hatalmas épületeket, igyekezzünk a felvonóhoz, ami a Kaukázus tetejére visz fel minket, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. A grúzok egyedi wellness programját, a kénfürdőzést pedig nem szabad kihagyni! Az egyik ilyen fürdő a 17. században nyílt és máig működik. Akik jártak már itt, azt mondják, hogy mindenhol különleges és szebbnél szebb épületekbe, köztéri szobrokra botlunk. Ráadásul a város környékén sok egynapos túraútvonalat találhatunk, hiszen elképesztő természeti csodák vannak Grúziában.

33922118563_a51a7da57b_c.jpg

Kénfürdő

 

2. Rijeka (Fiume), Horvátország

 

rijeka_header.jpg

Az itthon csak Fiumeként ismert Rijeka Horvátország 3. legnagyobb városa. Északon, közel az olasz határhoz fekszik. Ennek köszönhető a dalmát és olasz virtus különleges és egyedi egyvelege. Természetesen van itt római kori vár, székesegyház, híres a hatalmas sétáló utcája, a Korzo, rengeteg a strand (kiemelendő, hogy sok az állatbarát szakasz!), óriási a halpiaca és persze gasztronómiai szempontból a két nemzet hatása különleges kulináris élvezetet nyújt.
A tipikus tengerparti várost választották (Galway mellett) 2020 Európa kulturális fővárosának, így került fel több listára is. A címet meglovagolva idén rengeteg kulturális programra, kiállításra és rendezvényre számíthatunk. Ezek közül, ha tehetitek a karnevált mindenképp nézzétek meg!

rijeka-big-carnival-finals-1-l.jpgforrás: adriatic

1. Bécs, Ausztria (+Bonn)

 

20342530612_5c34ba26e4_c.jpg

Bécs már 11 éve a legélhetőbb város cím tulajdonosa. Tele van kertekkel, zöldövezetekkel és sok szőlős is található a környéken, amiből következik, hogy a borkultúra is magasfokú.  A város közvetlen közelében több mint 240 kilométernyi túraútvonal található, szóval a természetkedvelők itt biztos nem unatkoznak. A régi és modern épületekről, bárjairól, a borokról és éjszakai pezsgő életéről híres. Múzeumok, kiállítások, különféle művészeti előadások és az operák fellegvára. Itt van Európa legrégebbi és legszebb állatkertje is. Az idei év azért különleges a város életében, mert idén lesz Beethoven születésének 250. évfordulója. Ez alkalomból egész évben (Bécs mellett a német Bonn városát is beleszámítva, hiszen itt született) rengeteg kulturális programmal várják az érdeklődőket a zenész tiszteletére. A bécsi kávéról és a bécsi szeletről már nem is beszélve…

399px-beethoven.jpg

 

Végszóként szeretném felhívni a figyelmet, hogy szinte minden listán szerepelt egy-egy balkáni állam (Észak-Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina). Látszik, hogy egyre több és több nyugat-európai kezdi felfedezni a nekünk, magyaroknak oly népszerű régiót. És természetesen azon sem fog meglepődni senki, hogy Budapest még mindig fel-felbukkan a listákon.

Én a fentiek közül legközelebb Koppenhágába mennék, és ti? Írjátok meg, nálatok melyik város szerepel az idei listán! Ha pedig meg van, keressetek szállást és irány felfedezni a várost!

források: ebd, LP, CNN, GHK, Bloomberg, CNT, NatGeo, BI, Forbes, BST

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr6015498720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2020.03.09. 13:39:44

Hát az biztos, hogy nem én vagyok a célközönség ez a lista alapján :) :) :)
süti beállítások módosítása