Ezek a 2022-es év legjobb európai úticéljai!
2022. április 06. írta: Vándorember

Ezek a 2022-es év legjobb európai úticéljai!

Avagy hová utazzunk 2022-ben?

Ha inspirációt keresel, hogy hová érdemes idén elutazni Európán belül, akkor jó hírrel szolgálhatok, mert megjelent végre az idei toplista. Nézzük, milyen új és különleges célpontok kerültek be idén az élmezőnybe! Itt a 8 legkülönlegesebb úticél!

 colorful-travel-europe-hand-drawing-with-famous-landmarks-and-places-in-white-background-with-reflection-vector.jpg

Az European Best Destinations több mint 300 turisztikai irodával, és az Európai Unió turisztikai úticélokat fejlesztő csoportjával karöltve minden évben közzéteszi ezt a listát. A legtöbb internetes hírportál mint pl. a Forbes vagy a Travel Tomorrow előszeretettel hivatkozik is erre.

Mint mindig, a listán most is húsz város szerepel. Ahogy 2021-ben és 2020-ban, idén is egy szűkebb listát állítottam össze, a dobogós résztvevők mellett inkább a kevésbé közkedvelt célpontokat emelem ki. Londont, Rómát, Prágát és a többi népszerű helyet mindenki jól ismeri, ezért fölösleges is részletezni.

Íme hát a „short trips”-es változat, azaz a 2022-es év nyolc legkülönlegesebb, kirándulásra javasolt városa Európán belül!

1. Ljubljana, Szlovénia -  a 2022-es év győztese!

40478380571_a90ff8ed7c_c.jpg

Az idei év győztese a szomszédunk, Szlovénia fővárosa. A szórakozás, a kultúra és a művészetek mellett hírnevét mint Európa egyik legzöldebb fővárosa érdemelte ki. Sok polgármester és városarculattervező jár ide, hogy megfejtsék Ljubljana úgy nevezett „zöld csodáját”. Ékkövei egyértelműen az óváros és a gyönyörű parkok. Van lehetőség hajókirándulásra, a termálforrások végett wellnesszezésre, és az egy köpésre lévő természeti csodák miatt rendkívül változatos túrák közül válogathatunk. Szállásnak pedig egy izgalmas, felújított katonai börtönt ajánlok, a Celica Hostelt, ahol „luxus” cellában tölthetjük az éjszakát!

2. Marbella, Spanyolország

15456111159_9430c87b60_c.jpgvia Flickr

A Gibraltár és Malaga közt félúton fekvő spanyol város a fenntartható és felelősségteljes turizmus mintaképe és e tekintetben egész Európában egyedülálló! De hogy mit is vár ránk még ezenkívül? Pontosan az, ami egy mediterrán spanyol városban! Egész évben pompás az időjárás, gyönyörűek a strandok, hangulatos az óváros, Dali szobrok, andalúz építészet és persze mennyei ételek várnak ránk! Ráadásul Gibraltár itt van a szomszédban, ahol csodás kirándulásokat tehetünk, például megnézhetjük a szikláról Afrikát és sétálhatunk a berber makákók közt.

3. Amiens, Franciaország

19894004388_e948117d05_c.jpgvia Flickr

Ha szereted Jules Verne (magyarosan Verne Gyula) világhírű regényeit, akkor Amines-be feltétlen el kell látogatnod egyszer. Verne városa rengeteg inspirációt adott az írónak, így szinte megelevenedve láthatjuk az ikonikus helyszíneket. A város persze enélkül is gyönyörű, rengeteg a zöld park (többek közt itt található Európa legszebb városi parkja, mely több mint 300 hektáros), kanálisok keresztezik a várost és Ljubjanához hasonlóan ez is a legzöldebbek közé tartozik. Franciaországban ez az egyetlen hely, ahol három, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított hely is megtalálható.

4. Plovdiv, Bulgária

5585620118_b75c1d9987_c.jpgvia Flickr

Bulgária második legnagyobb városa 2019-ben Európa kulturális fővárosa volt. Különlegessége, hogy ez a világ egyik legősibb, illetve Európa legrégebb óta folyamatosan lakott városa. Megannyi ókori műemlék található itt (színház, stadion, templomok kolostorok, erődök), már az első századtól kezdve. De természetesen az óvárosi régió viszi a pálmát. Aki szereti a történelmet és imádja a régi épületeket, azoknak egy mennyország ez a város. Ráadásul igencsak pénztárcabarát. Az is önmagáért beszél, hogy több mint tizenöt éve mindig ez a város nyeri el a Bulgária elsőszámú kulturális célpontja-kitüntetést.

5. Leuven, Belgium

32840121320_b0ac58d389_c.jpgvia Flickr

Belgium közismerten multikulti ország. Ennek egyik legékesebb példája ez a város. Fiatalos, pezsgő, sokszínű egyetemi városról van szó, tele jobbnál jobb hangulatos kocsmával - de mi mást is várhatnánk a Stella Artois otthonától! A sör történelem itt 1366-ig nyúlik vissza. (De nem, a Löwenbrau az nem itteni!) A belváros pont akkora, hogy gyalogosan még kényelmesen be lehet járni. Egy „fiús hétvégére” ez a 2022-es év legajánlottabb úticélja.

6. Nagyvárad, Románia

51263395275_41df8d1cff_c.jpgvia Flickr

Magyarországi úti cél sajnos nem került fel a listára. De a Debrecentől alig egy óra autózásra lévő Nagyvárad idén egészen a hatodik helyig jutott. Európa egyik legszebb szecessziós városa erősen ráállt a turizmusra, jó értelemben. Rengeteg kulturális rendezvényt tartanak itt az év szinte minden napján. A látnivalókat inkább fel se sorolom, úgy nagyjából két tucat épület emelhető ki. De természetesen Szent László által építtetett vár az abszolút győztes.

7. Lahti, Finnország

5963240019_328a3ab673_c.jpgvia Flickr

Idén népszerű zöldnek lenni, ahogy már olvashattátok. Így természetesen nem maradhatott le a listáról Lahti, Európa hivatalos Zöld Fővárosa (2021-ben). A város úttörő a fenntarthatóság nevében bevezetett innovációkban. Emellett a téli sportok egyik legnagyobb központja. Mellesleg hivatalosan is a világ legjobb csapvizét is itt ihatjuk. A város 74%-át erdő, 11%-át pedig víz borítja, szóval ez a célpont egyértelműen a túrázó kedvűeknek kedvez.

8. Luzern, Svájc

50352985986_1b75db1e80_c.jpgvia Flickr

A turisták legnépszerűbb svájci városa Luzern. Mégpedig azért, mert itt tényleg egy helyen tapasztalhat meg mindent az ember, ami a nagybetűs Svájc. A sajtok, gőzhajós kirándulások, panorámás kilátás az Alpokra, wellness stb. A felvonós utazás a Pilátus-hegyre pedig garantáltan életed egyik legszebb élmény lesz! A Gleccserkertben pedig megtapasztalhatjuk a jég valódi erejét és persze szépségét.

A teljes listát itt olvashatjátok.

Nektek melyik célpont keltette fel az érdeklődéseteket? Illetve idén mi volt/lesz az első város, ahova ellátogattok nyaralni?

Korábbi beszámolóimért kattints ide.
Ha pedig utazással kapcsolatos tippek, ötletek érdekelnének itt böngéssz.
A blog facebook oldalát pedig itt találod, kövess be bátran!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr7217799013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása