Melyik európai városban a legjobb élni? Itt a top10-es lista!
2024. július 16. írta: Vándorember

Melyik európai városban a legjobb élni? Itt a top10-es lista!

Gyakori kérdés, hogy vajon hol lehet a legjobb élni. Melyik városban lehet a legjobb az életminőség? Sok hasonló listát készítettek már a kutatók különféle szempontok alapján, ezúttal az Európai Bizottság 2023-as felmérését vesszük górcső alá, amely az adott városok lakóinak véleményét mérte fel.

pxl_20221014_101823302-effects.jpg

Ezúttal nem csupán anyagi vagy objektív szempontokat vettek figyelembe a kutatók, hanem, hogy a városokban élő lakosok, hogy érzik magukat, mit gondolnak az életszínvonalukról és mennyire elégedettek az őket körülvevő környezettel. A felmérés során különös tekintettel voltak arra, hogy a megkérdezettek a 2019-es COVID-időszakhoz képes milyen változást érzékeltek.

Talán nem meglepő, hogy a legnagyobb elégedettség (90-93%) az északi és nyugati államokban van, viszont egy-egy országon belül hatalmas különbségeket látni. Összeségében elmondható, hogy a fővárosokban kevésbé elégedettek a lakók, a legjobb életminőséggel a kisebb városok rendelkeznek.

No, de nézzük is, melyik 10 európai városban szeretnek leginkább élni az ott lakók!

10. Braga, Portugália

45237717015_84d9d0879d_b.jpg
Az észak-portugál megyeszékhely fontos vallási központ, rengeteg szakrális épülettel rendelkezik, ezért sokan csak a Portugál Rómának becézik. A 180.000-es lakosú Braga egyébként népszerű turistacélpont. Pár éve első helyezet volt a legjobb európai úticélok közt.

9. Kolozsvár, Románia


Egyszerre meglepő és örömteli hír, hogy Románia második legnagyobb városa, Erdély „fővárosa” , mely rengeteg magyarnak az otthona, 94%-os elégedettséggel a keleti régióból szinte egyedüliként emelkedik ki. Városnézés szempontjából sem utolsó, hiszen elképesztően gazdag történelmi múlttal rendelkezik az egyébként pezsgő egyetemi város.

8. Rostock, Németország

rostock-1164252_1280.jpg
Az itt élők 94%-a elégedett a városával és szeret itt élni. Egyébként nem csak ők, hanem az összes német imádja a Balti tenger partján fekvő várost. Ha szóba kerül egy beszélgetésben, hogy hova érdemes ellátogatni Németországon belül, Rostockot biztos minden német említeni fogja.


7. Genf, Svájc


Mondhatni papírforma szerint megjelent az első svájci város a listán. A Genfi-tó szélén fekvő város az erős francia hatás végett igazi gyöngyszem. Nehéz is lenne azt hinni, hogy nem egy valóra vált álom.


6. Stockholm, Svédország

pxl_20221016_141402652-01.jpeg
A svéd főváros a 95%-os elégedettségével a 6. helyig jutott. És hogy mit érdemes tudni róla? A legjobb, ha elolvasod a stockholmi short tripünket!

5. Lipcse, Németország


A második német város a listán a megannyi csatornájával, folyójával és hatalmas parkjaival nem csoda, hogy a németek kedvence. Sztereotípia, de a németek tényleg imádnak sétálni és imádják a természetet. Egy ilyen zöld városban pedig nyilván mindenki elégedett.

4. Gdansk, Lengyelország

gdansk-6942293_1280.jpg
A lengyel kikötőváros a másik, ami a keleti régióból sikeresen kiemelkedett a 95%-os elégedettségével. A közel félmilliós várost a bevándorlók kifejezetten imádják.

3. Groningen, Hollandia


A 200.000-es lakosságú Groningenben minden megvan, amit Amszterdamban is imádni lehet. Gyönyörű építészet, mesébe illő csatornák, csodálatos parkok, és gazdag kultúra és művészet. Viszont hiányzik belőle, minden, amit utálni lehet a fővárosban, nincs tömeg, kevesebb a turista, tisztább és nyugodtabb a légkör.


2. Koppenhága, Dánia

448670988_8108150939215836_8621579685192524507_n.jpg
Ahogy mi is tapasztaltunk, hisz nemrég jártuk meg a dán fővárost, az elképesztően drága mivolt ellenére valóban élhető városról van szó, és minden bizonnyal a világ legtisztább és legkevésbé forgalmas fővárosa Koppenhága. A lakosok 96%-a pedig teljesen elégedett is a városával.

1. Zürich, Svájc

bridge-4636745_1280.jpg
Talán nem meglepő, hogy az abszolút győztes egy svájci város, mégpedig a legnagyobb, Zürich lett. A lakosok 97%-a szeret itt élni. Hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Genf, azaz egy gyönyörű tó szélén fekszik, de a magával ragadó, nagy óvárosa sokkal izgalmasabb lehet, mint a listán szereplő Genf.

Most, hogy láttuk, hol szeretnek élni az emberek, a felmérésnek természetesen van egy másik vége is, mégpedig az, ahol a legkevésbé elégedettek az ott élők. A következő posztban a 10 „legrosszabb” város listáját mutatom be! Addig is kövessetek Instán és Facebookon, nehogy lemaradjatok róla!

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

 

 

Támogasd a blogot egy kávéval!

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr1218439919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása