A 8 legkevésbé látogatott európai ország
2020. február 13. írta: Vándorember

A 8 legkevésbé látogatott európai ország

Avagy hova menjünk nyaralni, ha unjuk a többi turistát

Eleged van a turistacsalogatásból és a lehúzásból? Olyan helyere utaznál, amit még nem leptek el tömegével az utazók? Szeretnél útikalauzok nélkül, saját magad felfedezni egy kevésbé népszerű országot? Itt a toplista Európa legkevésbé látogatott országairól! Ha ezekre a helyekre utazol, biztos, hogy egyedi és különleges élményben lesz részed!

befunky-collage.jpg

Miért jó kevésbé népszerű helyekre utazni?

 

  • A kisebb turista tömegnek köszönhetően mindenhová gyorsan eljutunk, nem kell órákat sorban állva várni egy-egy látványosság, étterem vagy múzeum előtt. Ha pedig már bejutottunk, nem fogja útját állni a tömeg a bámészkodásunknak, nyugodtan élvezhetjük a környezetet.
  • A népszerűbb országokban olyan tömegnyomor van, hogy az már a városoknak is komoly problémákat okoz (közlekedés, szállások, ellátás, szemét stb.) Lásd: Velence, Párizs.
    És persze itt az árak is el vannak szállva. Így a túlzsúfolt célpontokat segítjük azzal, hogy nem terheljük tovább őket.
  • Ha azt mondod a barátaidnak, hogy „képzeljétek, Barcelonában voltam”, nagyjából 10 másodpercig kelted fel az érdeklődést. Nézd csak meg a Facebook vagy Insta oldalad, tuti hogy épp onnan posztol egy ismerősöd. De ha azzal kezded, hogy Moldovában, a Man-szigeten vagy a Feröer-szigeteken jártál, biztos lehetsz benne, hogy mindenki nyálát csorgatva hallgatja a beszámolódat.
  • Ha elvárások nélkül indulunk útnak, sokkal élménydúsabb impulzusok érnek minket, amik valóban örök emlékként égnek be a szívünkbe.

Most pedig következzen Európa 8 legkevésbé látogatott országa! A zárójelben az éves turistaszámot láthatjátok.

 

8. Szerbia (1.281.000)

 

Jugoszlávia legkitartóbb állama nem véletlen szerepel a listán. Sokan emlékeznek, hogy nem is oly rég még háború dúlt az országban. A 90-es évek óta szépen lassan darabolódott fel a Balkán megaállam, és hivatalosan 2006 óta létezik a jelenlegi Szerbia. (Bár Koszovó még mindig kérdőjeles.)
Fővárosként Belgrád tartogatja a legtöbb látnivalót és programot, de híres az éjszakai életéről is. Azonban nekünk, magyaroknak talán izgalmasabb célpont Újvidék. A második legnagyobb városnak rengeteg a magyar vonatkozású látnivalója. A Duna csodálatos kanyarulatában fekszik, érdekessége, hogy a túlparton már Pétervárad áll, így egyszerre két városnézést pipálhatunk ki. Nem véletlen emlegetik Szerbia Budapestjeként. Egyébként híres fesztiválozós város is. Az ország turisztikai szempontból a természetkedvelők Mekkája. Túrázók, kajakozók, vadvízi evezők sose fogják megunni. Ráadásul a téli sportok szerelmesei sem csalódhatnak, hisz Kopaonik 55 km-es sípályáival, új, menő hoteljeivel és kedvező áraival a legjobb választás!

17633823248_ed759716f2_c.jpg

Uvac kanyon, Szerbia

 

7. Luxemburg (1.054.000)

 

A legnagyobb európai miniállam Németország és Franciaország között fekszik. Nyilván mérete miatt esik ki a kirándulók látómezőjéből, de az sem segít, hogy aki ide akar menni turistáskodni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.  A francia és német stílus egyvelegét alkotó ország, a hegyes-völgyes vidék, a főváros Louxembourg óvárosa, a megannyi kastély és vár (köztük a legszebb a Vianden) varázslatos lovagkori hangulatot sugároz.

 11920427915_bdd73cc2b2_c_1.jpg

Luxemburg fővárosa

6. Bosznia-Hercegovina (770.000)

 

Ismét egy exjugoszláv állam, ami 1992 óta független. Mára teljes a béke, de a háború és a belső etnikai viszályok miatt nagyon elmaradott az infrastruktúra, rengeteg a romos épület és az országon belül is nehéz a közlekedés. (Nincs autópálya, rosszak az utak.)
Szerencsére van közvetlen repülőjárat Szarajevóba. A balkán Jeruzsáleme négy vallásnak ad otthont, ami mind építészetileg, mind kulturálisan rengeteg izgalomra ad okot. A kelet és a nyugat csodás keveréke. Itt találhatunk a legközelebb igazi keleti bazárt. Kötelező program a lanovkával felmenni a hegyre! A főváros után Mostart érdemes még megnézni. Ezen kívül csodaszép vízeséseiről híres az ország. Sajnos tengerből csak néhány kilométernyi  partszakasz jutott nekik, de ezekért a dolgokért kárpótolhat minket, hogy szuperolcsóság van, még nekünk magyaroknak is könnyen megfizethető.

5045319026_fd75d0bc43_c.jpg

A híres mostari híd 

5. Észak-Macedónia (510.000)

 

A lista harmadik és egyben legszegényebb exjugoszláv állama 1991 óta független. Alapvetően nem az ókori Makedónia „maradványa”, hanem inkább az egykori trákok lakta terület ez, de e téren máig sok vita folyik.
Az előző versenyzőhöz hasonlóan itt is a fővárosba érdemes menni, itt van a legtöbb látnivaló. Szkopjében is a nyugat és a kelet, az európai és török kultúra kettőssége a meghatározó.  Az ország legnépszerűbb helye Ohrid óvárosa és Európa legöregebb és legtisztább tava az Ohridi-tó. Szintén természeti látnivalók dominálnak.

8073188074_cafb0109a2_c.jpg

Az Ohridi-tó és a macedón turizmus jelképének számító kápolna

 

4. Monaco (336.000)

 

A városállam a világ 2. legkisebb állama, 2km2. Szó szerint a város lefedi a teljes állam területét. Egészen érdekes a története, egyébként nem tagja az EU-nak, de euró a pénznemük.
Hercegség, luxus, Monte-Carlo kaszinó, Grand Prix, adópardicsom, legtöbb milliárdos egy helyen. Csak az abszolút számokat nézve került fel erre a listára, mert egyébként a turizmus a legfőbb bevételük. A felső tízezer nem vegyülhet az alantas turistákkal, így ide kizárólag csak a multimilliomosok járnak turistáskodni. Aki nem átutazóban jönne ide, bookingon létezik egy darab apartman, ahol 50 000 ft/fő/éjért megszállhatunk. A város többi szállását csak eredményes lottósorsolás után kezdjük el böngészni!

31080314938_ca187b73be_c.jpg

Monaco "lelke", a kikötő

 

 És akkor jöjjön a TOP három!

 

3. Moldova (121.000)

 

1991 óta független állam, teljes történelme alatt ide-oda „csapták”. Európa legszegényebb országában nagy a kivándorlás, probléma az elnéptelenedés, a munkanélküliség és máig nem tisztázott a „közös cél”, azonban a tendencia EU felé húz.
2014-ben még csak 11.500 turistát tartottak számon, ez az elmúlt években exponenciálisan nőtt. Teljes ismeretlensége (és persze olcsósága) a legnagyobb vonzó erő az első hullámos „kalandvágyó” utazók számára, amit a számok szépen is mutatnak. Megközelíteni az ukrajnai Odessza felől érdemes. A fővárosa Chișinău, avagy nekünk csak Kisjenő. (Állítólag magyar eredetű a név, mi magyarok csak ezt tartjuk elfogadhatónak, ezért is használjuk ezt a köznyelvben.) A modern fővárosban a szovjet építészet erős nyomot hagyott, de ezzel ellentétben a rengeteg zöld területéről híres. A vallási helyek és a háborús emlékművek vannak többségben a látnivalós listán. A világ második legnagyobb pincéjével rendelkező Cricova borászat és a hegyoldalba vájt Tipova monostor kötelező látogatni való.

25170895778_078096b39d_c.jpg

Capriana monostor

 

2. Liechtenstein (69.000)

 

Az alig 38 000 lakosú hercegség a világ egyik leggazdagabb országa. 160 km2 területével épp akkora mint Pécs. Svájccal ápolnak nagyon szoros kapcsolatot, hivatalos pénzneme is a svájci frank. Monacóhoz hasonlóan régóta nagy adópardicsom, így az itt székelő cégekből tartják fenn az országot. Mivel nincs sok látnivaló, és nehézkes az eljutás, többnyire csak megrögzött kirándulók járnak ide átutazóban, hogy kipipálhassák az országot. A rövid városnézésen túl a 350 kilométeres bicikli út és a megannyi alpesi túra vonal a természet szerelmeseit fogja rabul ejteni.

 15096720955_208731d949_c.jpg

 

1. San Marino (60.000)

 

Olaszországban található Európa 3. legkisebb állama, a világ legrégebbi köztársasága. A Monte Titanonon fekvő San Marino egy tipikus olasz kisváros, gyönyörű óvárossal, rengeteg régi épülettel, tökéletes állapotban megmaradt tornyokkal és csodás kilátással. Közel van Riminihez, így az ott nyaralók kedvelt programja. Mivel a felsoroltakon kívül egyéb érdekességet nem tartogat, ezért nem érdemes néhány óránál több időt rászánni. Sőt, sok utazó kifejezetten unalmasnak tartja, nem véletlen, hogy csekély az itt eltöltött vendégéjszakák száma.

49174460303_f6dedfa9ab_c.jpg

San Marino híres tornya

A fenitek közül nektek melyik van kipipálva az európai listáról? A jövőre való tekintettel melyik lesz a következő potenciális úticél?

 Ha szállást keresel a jövőbeli utadhoz, olvasd el a szálláskeresésről szóló cikkünket!

A cikk 2017-es adatok alapján készült, az adatokat a travelawaistről gyűjtöttem.

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr715473156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 09:53:04

Marhajo.

Kimaradt Ukrajna Belorusz meg meg par masik

totii 2020.02.14. 09:53:23

Kicsit furcsa a sorrend, a lista élén két miniállam, de Andorra sehol - több mint egy millióan látogatnának oda évente?

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.02.14. 10:07:54

@totii: ahogy így gyorsan rá kerestem, a 2018as évben kb 3 millió turista járt Andorrában. Szóval ennek tudatában érthető hogy nem került be ide. Úgy néz ki népszerűbb, mint gondolná az ember :)

arncht 2020.02.14. 10:22:12

san marino fantaszikus hely... gyonyoru a kilatas, erdekesek a varak is, es jo a hangulata. nekem nagy elmeny volt.

Agnus69 2020.02.14. 10:22:33

Boszniában egyáltalán nem nehéz közlekedni, többször jártunk Szarajevóban, imádjuk, csuda hely! Ohrid is gyönyörű!

Javaslom még Albániát, nincs tömeg, olcsó, gyönyörűen tiszta tenger, csodálatos emberek. Szeretik a magyarokat, és vicces biztos, de nagyobb biztonságban éreztük magunkat, mint itthon. 3x nyaraltunk ott, bármikor visszamennék!

felhőkergető 2020.02.14. 10:33:20

Montenegro: köpedelem igénytelen szemetes hely, fujj...

prim 2020.02.14. 10:33:35

egyébként hogy mérik vajon? amikor monacóban voltam, igazából csak átgurultam rajta meg körülnéztam. Oda meg viszafelé...meg mi számit turistának igazából?

gigabursch 2020.02.14. 10:34:59

Jópofa lista.
Egyébként a Balkánt csak ajánlani tudom mindenkinek.

@Nincs közöttünk csicska:
Teljesen igazad van.
Belarusz nem hiszem, hogy túl népszerű hely lenne.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.02.14. 10:40:01

@prim: szerintem az átutazókat nem tudják nagy pontossággal mérni.Az eltöltött éjszakák ( és az utána fizetett illeték) alapján viszont pontos adatokkal tudnak számolni az elemzők.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 10:46:44

@gigabursch: nem annyira veszes belarusz, csak a falvak amugy fejlettebb mint Szerbia

totii 2020.02.14. 10:46:49

@Vándorember: De mi számít turistának? Az évi 3 millió az napi 8 ezret jelent egy alig 80 ezres országban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 11:24:09

Nagyon nem.

Megszálltam Monacóban. A tengertől legtávolabbi részén vannak 3-csillagos szállodák is, simán van szoba 100 euró körül egy éjszakára.

ArriMédesz 2020.02.14. 11:45:16

@Nincs közöttünk csicska:

Belarusz vagy Belorusszia
de belorusz nincs

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 11:53:13

@ArriMédesz: jobban beszelek szlavul nalad, maradjunk annyiban

hogyéáadja 2020.02.14. 11:53:20

Mondjuk San Marino valami speciel nagyon zsúfolt. Parkolni sem lehet

Piri és Barkas 2020.02.14. 11:53:26

Belarus nem olyan rossz hely. Olcsó a pia, a kaja meg a lányok.

Panelmedve 2020.02.14. 12:17:07

Azért Moldova és a délszláv államok - Szerbia, Bosznia és Makedónia - nem meglepőek.

Véé 2020.02.14. 12:31:43

@prim: Gondolom vendégéjszakát néznek, azért vannak a miniállamok (amik egyébként jellemző turistacélpontok) a lista élén.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.02.14. 12:37:01

@Véé: biztos vagyok benne. Nyilván a mini államokban relatív kevés a turista, de közben többnyire nagy tömeg. De itt csak a számokról volt szó. A statisztika persze nem mindig mutatja a valóságot :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2020.02.14. 12:37:52

Boszniában amúgy van autópálya. Legalábbis a tavaly volt úgy 100 km.

altimus 2020.02.14. 12:39:18

@Vándorember: van egy duty free uzlet a foutcan. oda jarnak bevasarolni a franciak.

2020.02.14. 13:00:06

Semmi pénzért nem mennék balkáni országokba.

Fülig José 2020.02.14. 13:00:09

látom poszter Boszniában nem járt. szeretnének a kipcsakok olyan "szar" utakat, mint ott van.
@felhőkergető: ha te mondod.... Durmitor gondolom kimaradt? Piva kanyon...? Lovcen...? á, hagyjuk.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 13:13:43

Egyebkent meg a lepattant(nak gondolt) orszagokban is vannak olyan helyek ahova erdemes elmenni. Csak elottemeg kell nezni a vloggerek mit talaltak ott (Moldvaban spec. semmit)

Minszkbe, Kijevbe, Lvovba nyugodtan elmehet a madzsar tyuriszt nem fog vermergezest kapni es lathat szep dolgokat.

Panelmedve 2020.02.14. 13:43:03

Fehéroroszországot és Ukrajnát is a 8-ba vártam volna.

ferences 2020.02.14. 13:43:13

@Fülig José: és a Skodrai-tavat és környékét se feledjük :)

arpad1983 2020.02.14. 13:43:25

@Eugene Horse: Hála istennek, nem is kért Téged senki.

Irbisz 2020.02.14. 13:44:05

Luxemburgban kb. csak a fővárost érdemes megnézni, mert ami ott még látnivaló, azt bármely környező országban látni, semmi egyedi. A főváros se akkora durranás, bár egyszer érdemes megnézni.

A Monacóról írtak meg nonszenszek. Egyrészt rengeteg pór turista van ott, azoktól alig lehet szzezonban lépni, szó nincs arról h. ott csak multimilliomosok vannak. Másrészt azok nagyrésze nem ott száll meg, Nizza busszal félóra, az olasz riviéra üdülőterületeiről is könnyen elérni. Ha meg nem nyáron megy az ember, van normális hotel nem olcsó, de nem is elszállt áron.

ferences 2020.02.14. 13:45:22

Jópár valótlanság és furcsaság van az írásban (nem olvastam végig a kommenteket, úgyhogy lehet, hogy ezeket már más is írta). Konkrétumként a saját tapasztalataimat írom le:

1. Bosznia-Hercegovina: vannak autópályák, sőt már vagy 10 éve is voltak, jártunk rajtuk, azóta bővültek (pl. Szarajevó-Zenica, Banja Luka-horvát határ, Banja Lukától kelet felé). Mivel (a keleti sáv kivételével) már keresztül-kasul bejártuk ezt a gyönyörű országot az elmúlt 15 évben, állíthatom, hogy nem igaz az a sommás megállapítás, hogy "rosszak az utak". Átlagosan simán vannak olyanok, mint a mieink, ha az egyes kategóriákat összevetjük. (Csak témájában vág ide: Albániát DK-ÉNy irányban átszelve egészen megdöbbentem, milyen kitűnő főútvonalakon haladtunk.) Boszniában olcsóság van, de azért nem szuperolcsóság (elérhető szuperolcsóság nekem inkább Kijev meg Lvov volt, meg részben Kazahsztán).
2. Észak-Macedónia sokkal érdekesebb meg izgalmasabb (meg olcsó) ahhoz képest, amennyi szerepel belőle az írásban. Főleg a déli rész, Ohriddal, a Pelisterrel és a többi hegységgel.
3. Koszovó hiányzik a listáról. Látom, hogy a szerződ kérdőjeles státuszúnak írta le, de Koszovó szuverén államiságát Magyarország - az EU és a fejlett világ túlnyomó többségével együtt - elismerte, ezért szerintem így kellene kezelni. Abban meg biztos vagyok, hogy nem sok turista megy oda, miközben érdemes lenne.
4. Belaruszról sem gondolnám, hogy hemzseg a turistáktól, de nincs rá adatom...

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.02.14. 13:56:24

@ferences; köszönöm a bővebb bemutatást és információt.
Nyilván egyik országot sem szabad "lehúzni", mindnek meg van a maga szépsége és látnivalói, amit ki is emeltem 2 mondatban.
Az országokról millió egy dolgot lehetne írni, de nem azok bemutatása volt a cél, csak a lista, mint érdekesség. És hogy ne álljon az egész magában üresen néhány szót ejtettem róluk.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 13:57:01

@Irbisz: En be se engednem a zsellereket Monacoba, ha nincs a zsebben 50ezer ojro koltopenz.

Egyszeruen undoritonak talalom hogy az urasagoknak nincs egy nyugodt, zsellermentes masodperce, meg akkor se amikor vmi burzsoa helyre utaznak.

ferences 2020.02.14. 14:18:16

@Vándorember: OK, ezt értem és valóban nem ez volt a célja az írásnak. Az viszont célja volt a bevezető szövegrész szerint, hogy felkeltse a figyelmet az ezen országokba utazáshoz. Így viszont már problémásnak érzem a nem valós infók megjelenítését (pl. hogy van-e Boszniában autópálya, a gugliból kb. 10 másodperc alatt kiderül).

Ezzel együtt köszönöm az írást, fontos téma ez, én régóta kifejezetten keresem és látogatom azokat az európai országokat, területeket, ahol élményeket várok és még nem öntötte el a turizmus.

2020.02.14. 14:18:35

Boszniában az SFOR miatt elég sok utat felújítottak már a háború után pár évvel. Ez az írás lehet, hogy arra játszik, hogy készülj a legrosszabbra és akkor még kellemesebb élményekkel távozol.

2020.02.14. 14:34:32

Ha területarányosa néznénk akkor Finnország és Svédország, Ukrajna és Lengyelország lazán verné a mezőnyt. Végülis, ha már nem akarunk tömegnyomort, a hely mérete a fontos.

kocsisj 2020.02.14. 14:40:01

@Agnus69: Bosznia csúcs! Normális emberek, normális árak, csodás tájak. Nem szerepelt az Una vízesés vagy az Una végig, Neretva völgy, Trebinje és még 100 másik. Egyik csúcs étterme Bijeljinában a Frojd (Freud) korhű milliővel, szuper kajákkal és 1995-ös árakkal.

2020.02.14. 14:40:11

A miniállamokat kár volt belevenni, mert arányaiban ezeket sokan látogatják. Ha arányaiban néztük volna, akkor még belefért volna pár balkáni ország.

2020.02.14. 14:41:31

@ferences:
Ami Boszniát illeti, mi nem jártuk be ezidáig, csak az Una Nemzeti Park környékét, és az ottani főútjuk klasszisokkal jobb volt az átlag magyar főútnál. Viszont az alacsonyabb rendű országutaknál teljesen random jönnek földutas szakaszok, ami meg nálunk nem jellemző. Egyébként csodálotosan szép ország, az egyetlen bajom, hogy a kutyatartás kultúrája a béka segge alatt van (akkora a különbség ezen a téren a hazaihoz képest, mint Ausztria és Magyarország között), így sokfelé necces a gyalogtúrázás, pedig lenne mit bejárni.

Void Bunkoid 2020.02.14. 14:58:24

Tényleg, közgazdasághoz jobban értő emberek hátha vannak itt, megkérdezném, hogy azt amúgy hogy lehet, hogy egyes országok (lásd Monaco, Koszovó) önkényesen eldöntik, hogy no, náluk euró lesz a fizetőeszköz anélkül, hogy egy vasat is beledobálnának a közösbe, meg teljesítenék a bevezetéséhez szükséges feltételeket (de ugye az európaiak által összegürcölt euró előnyeiből profitálnak)?

Mennyire legális így, "más f*szával verni a csalánt", más országok gazdaságát piggybackelni?

Annak idején a jugók is megcsinálták, ha jól emlékszem, ők meg ugye még az akkor meglevő német márka árfolyamához, fix átváltási arányhoz kötötték a dínárt,

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 15:11:35

200 milliardert (Puskas) azert sok minden kijott volna - imadom a vezert nem azert mondom

1000 km2 jamaican, talan valamivel kevesebb az Adrian - beepitve! 199 evre

Fel kene vasarolni valamit a magyaroknak, ha mar nagy a jolet, hogy ne csak a Balaton legyen.

Errol mikor lesz nemzeti konzultacio?

Pic 2020.02.14. 15:12:36

Boszniában konkrétan már 15 éve volt kb 30-50 km Sarajevó környékén. Nem rémlik pontosan mert építgették. :)) Több volt mint 30, de max 50. Ez a Sarajevó előtti szakasz volt az első.
Akkoriban többször jártam arra.

Utána épült még 30 km le délre valamint fent a horvát határnál 10, meg lent délen 20km. Ennyi. itt tartanak most.

Ami a rossz közlekedést illeti a cikkírónak igaza van ÉS nektek is.

A főutak nagyon jó állapotúak, kb mint nálunk.

Amiért viszont rossz a közlekedés, hogy ezek 2x1 sávos, borzalmasan kanyargós, hegyi utak tele teherautóval, kamionnal amik 40-50-el mennek.
Borzalmasan fárasztó és hosszúnak tűnő az út a horvát autópálya után.

Egyszer 10 percig mentem egy kamion mögött 40-el, melettem asszony el is aludt. Félóra múlva arra ébredt, hogy a kocsi bömbölve, padlógázzal előz egy kamiont, mert éppen volt egy pici belátható szakasz és volt hely két szembejövő között.
Kérdés: Már megint egy???
Válasz: Nem, ez még ugyanaz amelyiken bealudtál. :)))

Na ezért gáz a közlekedés arrafelé.

A hely egyébként tényleg szép és amikor elmesélték a "vajkrem" történetét akkor igen széles vigyorra húzódott az arcom.

A bosnyákok egyébként nagyon kedvesek, de nagyon mediterránok, borzalmasan belassulva. Azt mondják német kollégák, hogy náluk az egyik legjobb munkaerő a bosnyák, DE otthon nagyon lusták. Nem erőltetik meg magukat és nagyon utaznak a mai napig a horvát jóvátételi támogatásra, az államnak igen komoly bevételi hányadát adja a horvát támogatás.

Pic 2020.02.14. 15:25:06

@Void Bunkoid: A jugoszlávok azért számoltak mindent márkában, mert az ország meghatározó része kint dolgozott és vitték haza a lóvét és a dajcsmark gyakorlatilag második fizetőeszköz volt.

Most ugyanez a helyzet a bosnyákoknál, gyakorlatilag viszik haza az eurót és a régi komenista beidegződéses hagyományok alapján mostmár ejróban számolnak.

Ez történelmileg így alakult nincs vele semmi gond.

body_andras 2020.02.14. 16:09:18

Ha már az a mottó hogy "unjuk a turistákat", akkor a helyes sorrend az éves vendégforgalom per négyzetkilométer lenne. Törpeállamban az a kevés turista is kellemetlenül nagy tömeget jelent főszezonban. Kivétel talán Liechtenstein ahova tényleg nem tódul be okvetlenül a csürhe.
A másik szempont az hogy az alacsony népszerűség oka ne a csövesbánat környék legyen. Moldovába ki a fene megy? Kivétel talán Bosznia ami tele van gyönyörű természeti kincsekkel.

ArriMédesz 2020.02.14. 16:13:18

@Nincs közöttünk csicska:

az lehet de itt lenne az ideje magyarul is megtanulni, mert az láthatóan nem megy, maradjunk annyiban:)
ha pedig ismersz szláv nyelveket esetleg az említett országot is, különösen nagy szégyen amit írtál, én legalábbis égnék mint a rongy ilyen esetben.

hátrasarc 2020.02.14. 16:30:10

@Eugene Horse: Pedig mind szeretnénk,he elmennél..
Kell az a világlátás,hidd el.

hátrasarc 2020.02.14. 16:31:13

@a szürkebarát ötven árnyalata: Nem a szélkakas hibája hogy forog a szél :P
Most is azon van folyton/ha egy ember egyáltalán,nem egy díszes csapat./
Kis szálláscsinálók,véleményformálók ...

hátrasarc 2020.02.14. 16:31:22

@Nincs közöttünk csicska: A Balatont ne hozd fel légyszi példának..
Az egy senkiházi strómané..esküszöm jobb volt a 90-es években amikor csak a bűnözők osztották el egymás közt.Volt viz buli,szabadstrand..
Jajj basszus,az is a "mocskos" komcsik idején volt mit is beszélek..Elnézést elnézést..

hátrasarc 2020.02.14. 16:31:39

@Fülig José: Ja,ja ..emlékszem amikor az Uljcini vár oldalától a tengerig egy jó 10 méter széles petpalack folyam hömpölygött lefele,és vidáman ringatózott a vizen is..
Vagy amikor a Legjobb kilátás táblánál /Kotor felett/ szakadt kanapék voltak ledobálva és egy kecske melléjük kötve..
No igen ez nem jelent semmi :)

Vincent 2020.02.14. 16:32:01

A fentiek közül három országról nincs személyes tapasztalatom (Luxemburg, Észak-Macedónia, Moldova). A többit illetően egyrészt meg tudom erősíteni a fentieket, másrészt felhívnám a figyelmet egy olyan országra, ami ennek az összegzésnek az élén kellene állnia. Hamarosan felfedezik a túristák, de ma még nagyon olcsó, rendkívül vendégszerető helyiekkel, jó infrastruktúrával (pl. mindenhol van mobilnet), gyönyörű hegyekkel és saját tengerparttal. Ez Grúzia.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.02.14. 16:35:02

@Vincent: Bár nem tudom hivatalosan hova tartozik (Ázsia vagy Európa), de nagy igazságot mondasz! Én is jó ideje szemezek Grúziával, nagyon izgalmas országnak tűnik. Csak jó lenne oda valami olcsó fapados :D

mestska · http://cities.blog.hu 2020.02.14. 16:36:16

A szerző valószínűleg nem járt ezekben az országokban (én a 10-ből kilencben voltam, csak Moldova maradt ki), mert különben nem írja le, hogy San Marino a legkevésbé látogatott, és hogy évi 60 ezer turista van ott. San Marinoban nemhogy évi 60 ezer turista van, de nyáron valószínűleg naponta összejön ennyi. San Marino tele van egynapos, a tengerpartról, Rimini környékéről, vagy Ravennából, Firenzéből érkező turistával. San Marino brutál zsúfolt, busszal töltik a várost, autóval leparkolni nem lehet. Mindemellett a központ utcái a legolcsóbb, bazári hangulatúak.
Luxemburgban is rengeteg egynapos turista van.
Biztos vagyok benne, hogy egy valós turistákat tartalmazó listán Koszovó vagy Belarusz is megjelenne. (ott is voltam, mindkettőben, sokkal kevesebben vannak, mint San Marinoban.)

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.02.14. 16:56:52

@mestska: Valóban nem jártam az összes országban (de ez itt most teljesen irreleváns :) ). Mint az egyértelműen kiderül a cikkből, nem a saját véleményemet vagy általam tapasztalt "túlzsúfoltsági indexet" vetettem össze, mert az valóban megosztó lenne. Ahogy sok korábbi kommentelőnek, számomra is meglepő volt néhány ország helyezése, de én is csak annyit mondhatok erre: ez csak egy statisztika.

Viszont örülök a sok reakciónak, mert rengeteg tipp és ötlet vetült fel! Ami tök jó!
Zárójel: csak hogy én is kérdezzek, a listán 8 ország van, te 10-ből 9-ben voltál, kivéve Moldova, ez hogy jött ki? :P

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 16:57:05

vuhan tartomanyban szerintem nincs most sok turista most erdemes foglalni

Pic 2020.02.14. 20:11:32

@Nincs közöttünk csicska: Hupej még jobb. Nekem már megvan a jegyem...

Fülig José 2020.02.14. 20:11:46

@Zabalint: "random jönnek földutas szakaszok, ami meg nálunk nem jellemző."
ja, nálunk tuti van aszfalt- csak köszönet nincs benne... :-)

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2020.02.14. 20:45:36

@Nincs közöttünk csicska: Belorusz???--miből gondolod, hogy kevés a túrista? A nyáron még Európai Játékok néven komoly nemzetközi sport eseményt is szerveztek és igen szinvonalasan meg is csinálták! Amúgy érdemes elmenni pár napra Minszkbe, mert nem rossz hely

Halász Dániel 2020.02.15. 07:30:47

Szerbiába magyar szállás stb. Belgrád és Újvidék között a Tarcal hegy lankáin, a környékben sok látnivalóval.
www.maradek.rs

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2020.02.15. 07:31:07

@Vándorember:
Mit értesz olcsó alatt? Most pl. (Discount Clubbal, a mai akcióval súlyosbítva) alig 15 000 Ft oda-vissza március 27-31. A 20%-os akció nélkül is csak 18 volna. Mégis mennyiért akarsz repülni 2*2000 km-t?

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.02.15. 07:44:23

@bm613: az hogy jött ki? Ugye tudod hogy nincs Wizz sőt semmilyen más közvetlen járat oda? Át szállással meg biztos nem jön ki 18 ból.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2020.02.15. 08:40:11

@Vándorember:
Nézd, ha nem volna Wizz, nehezen tudnék WDC-s árat írni :-) Szerintem nézz körül alaposan a Wizz térképén.
Tbiliszire kerestél, úgy jött ki az, hogy nincs közvetlen? Ebben igazad is van, de más városok is léteznek ott. A Wizz Kutaisziba megy. És abban is igazad van, hogy érdemes odautazni. Érdekes ország, és minden van, ami érdekelhet egy utazót: hegyi kirándulóhelyek, tengerpart, kulturális látnivalók.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2020.02.15. 08:44:26

@bm613: ja, hogy Gruziáról van szó :D (azt hittem Moldováról) kicsit megtévesztő volt a kommentek közt. Valóban! Ezt jó lesz észben tartanom. Köszi az infót! :)

degeco 2020.02.15. 13:23:22

Ezt a Monaco 336000-t újra kéne gondolni...

Drago Brutic1 2020.02.15. 16:48:09

Ja, ilyen statisztikákat én is tudok. Kanada sokkal veszélyesebb hely, mint Ciszjordánia, hiszen naponta sokkal többen halnak meg ott. Kina keresztényebb állam, mint a Vatikán, mert több keresztény templom található ott.

Kibernetika 2020.09.09. 10:46:38

Én már voltam egyszer Luxemburgban 2012-ben, nagyon szép kis ország. Ajánlom figyelembe.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.11.09. 12:31:04

Mostanra már tényleg Ukrajna, meg a fehérszovjetek vezetik ezt a listát...

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2023.11.09. 12:39:58

@geegee: ha a legfrissebb számokat nézzük akkor sajnos biztosan így van ☹️
süti beállítások módosítása