Short Trip Kijevben - tudnivalók az ukrán fővárosról - 1.
2019. március 23. írta: Vándorember

Short Trip Kijevben - tudnivalók az ukrán fővárosról - 1.

Fontosabb tudnivalók Kijevről és hogy miért éri meg elutazni ide

Kijev turisztikai szempontból nem sorolható a népszerű kategóriába. Amikor felvetült egy tavaszi városnézés ötlete, még csak gondolat szintjén se jött szóba az ukrán főváros. Egy ismerősöm adta az ötletet, ha nagyon olcsón akarunk utazni, akkor menjünk Kijevbe. Mivel az utóbbi két alkalommal drágább városban jártunk (Bázel és Brüsszel), így végül a pénztárcabarát úti cél mellett döntöttünk. Sok kijevi útikritika nem elég részletes, úgyhogy most egy átfogó képet próbálok adni a mi tapasztalatainkról. Lássuk hát Kijev látnivalóit és a fontosabb tudnivalókat!
 img_20190309_120843-01.jpeg

Indulás előtt próbáltam összegyűjteni minél több információt a legjobb helyekről, azonban a fentiek miatt elég kevés az interneten fellelhető magyar forrás. Ezért a következőkben a megszokottnál részletesebb és személyesebb útikalauzt olvashattok (összesen 3 részben), hogy minél többen kapjatok kedvet Ukrajnához.

Kijevről röviden

 

A hárommilliós főváros 1500 éves kora ellenére nem rendelkezik túl sok régi vagy ősi látnivalóval. Több alkalommal porig rombolták, legutóbb az első és második világháború folyamán. Ezért az azt követő erős szovjet befolyás jellemzi a városképét. Hatalmas, széles utcák, szörnyű állapotú utak, 10-20 emeletes vagy még annál is magasabb panelok és sok romos épület jellemző Kijevre. Kifejezetten szép belvárosi vagy óvárosi kerület nincs, ahol turistaként bolyonghatna és nézelődhetne az ember, de magyarként valahogy megvan ennek is a maga bája. Már itt az elején kiemelném, hogy a jelenlegi háborús helyzet egy picit sem érződik a fővárosban, és a közbiztonsággal az ég világon semmi gond sincs.
befunky-collage_14_-01.jpeg

Kijev főbb nevezetességei: templomok, tankok, háborús emlékművek.

A főbb látványosságok, amiket nem pusztítottak el, vagy az újjáépítés során adtak a külcsínre is, azok a néhány középületet leszámítva a templomok. Rengeteg kolostor, székesegyház, mecset található Kijevben, így a vallási sokszínűséget kedvelők biztos nem csalódnak. Ezen kívül az ukránok sorsa miatt a történelem és a szocialista korszak „rajongói” a világháborús múzeumok, háborús emlékművek és tankok miatt fogják kedvelni Kijevet. A 80-as, 90-es éveket megélt magyaroknak pedig maga a városnézés is egy valódi időutazás! De ezen kívül más meglepetést nem tartogat a turisták számára.

És akit a fentiek hidegen hagynak?

 

Egy magyar turistára három dolog jellemző: fukar, imád enni és utálja a többi turistát. Na, pont ezek miatt menjetek Kijevbe! Nagyon kevés a turista, magyar pénztárcához képest is olcsó és rengeteg új és menő éttermük van. Olyan, szinte már „luxus” éttermekben ehetünk remek áron, amilyenekben itthon csak ritkán jutunk el. Biztos ti is szeretitek nézni a Sprektrumon azokat az utazós dokumentumfilmeket, ahol körbe eszik a világot és jobbnál jobb helyeken kóstolják meg a legtutibb kajákat. Ha nem érdekel a történelem, se a vallás, de imádsz finomakat enni úgy, hogy közben nem akarsz a számla miatt aggódni, akkor menj Kijevbe egy gasztrotúrára és edd körbe a város legjobb helyeit!

img_20190308_210417-01.jpegAz első, amit megkóstoltunk természetesen a kijevi csirke.

Utazás és közlekedés
 

Ahogy szoktuk, repülővel mentünk. A Wizzair sűrűn indít járatot Kijevbe, a retúrjegy 19 ezer forint volt, ettől olcsóbb nem nagyon szokott lenni. Szokásos módon egy hátizsákkal indultunk, így nem kellett egyéb extra díjat fizetnünk.
Mivel nem EU tagország, így érvényes útlevélre szükségünk lesz. Egyébként se oda, se vissza nem volt lassabb a haladás a határon, mint egy EU-n belüli utazás során. A zhulianyi reptér egyébként elég kicsi, eltévedni nem lehet.

img_20190309_124841-01.jpegAz egész városban háborús emlékműveket találunk

A tömegközlekedésről sok jót olvastam (sűrű menetrend, kiváló metróhálózat) és sok rosszat is (nem jön a járat, nem arra megy, alig van kitáblázva a menetrend). A menetjegy egyébként igen kedvező, 3-4 hrivnya, a taxi viszont ott is csak taxi. És hát sejthetjük, hogy kegyetlenül lehúzzák az ártatlan turistákat. A legjobb megoldás itt is csak az Uber, ami szerencsére Ukrajnában nincs betiltva. A reptérről 130 hrivnya volt a szállásig a díj.  Így a másfél órás, két átszállásos tömegközlekedés helyett háztól-házig elvittek alig 15 perc alatt.
Mivel négyen voltunk, így mindenhova Uberrel mentünk, forintosítva 500-800 forint volt egy menetdíj a városon belül. Hiába extrém olcsó a metró, nem éri meg azt a szenvedést és sok időbe is telik a tömegközlekedés.

A szállás

 

Az olcsóság a szállásnál is érződött. Mérföldekkel kedvezőbbek a szállások árai, mint bárhol, ahol idáig jártunk. Hatalmas, szuperül felújított apartmanokat találni szinte potom pénzért (akár olyat, amiben jakuzzi és szauna is van). Mi az Artol Gorodetskogo apartmant választottuk, ami a legjobb helyen, a Majdan téren, azaz Kijev főterén található, pazar kilátással a térre. A kétszobás, nappalis lakás négy főre és három éjszakára összesen 64 ezer forintba került. De pár utcával távolabb még ennél is olcsóbban találni szállásokat. 

img_20190308_172015-01.jpegA szállásunkból való kilátás a Függetlenség térre, a Majdan Nezalezsnosztyi-ra

Az oldalsávban található keresővel találhattok remek helyeket. Ha érdekel, hogy én hogyan vadászok szállások után, itt olvashattok róla bővebben.

Hrivnya, váltás, készpénz, biztosítás

 

Ha valaki nem olvasta volna a külföldön való fizetésről szóló négy részes cikksorozatot itt most megteheti. Hrivnyát TrasferWise-on váltottam, pont jól időzítve, amikor az árfolyam a hónapban éppen a legalacsonyabb volt, 10,36 forintért vettem egy hrivnyát. A Revolut nem támogatja az ukrán pénznemet, így az a kártya most otthon maradt. Viszont az utasbiztosítást a Revoluton aktiváltam. 1 euró/nap a díja és elég az alkalmazásban elindítani, így nem kellett máshol regisztrálni, adatokat megadni, pénzt utalni.

img_20190309_092516-01.jpegA készpénz felvétel győztese a Curve

A biztonság kedvéért a Curve kártyámat is elvittem, ha szükségem lenne az otthoni számlámra. Amit nagyon jól tettem, hiszen amikor pénzt akartam felvenni, se a reptéri, se az ukrán OTP bank automatája nem fogadta el a TrasferWise kártyát, viszont a Curve-vel gond nélkül tudtam kp-t felvenni egész jó árfolyamon.
Egyébként a legtöbb helyen lehet kártyával fizetni, és szerencsére a TransferWise-zal is ment a fizetés, így nem maradt rám az átváltott hrivnya, de a készpénz felvétellel valahogy nem boldogult.

A második részt itt, a harmadikat pedig itt olvashatjátok.

Amennyiben nem akartok lemaradni a folytatásról, lájkoljátok a Facebook oldalt! A kirándulásról készült többi képért pedig kövessetek Instán! Ha pedig tetszett a cikk, kérlek segítsétek egy megosztással!

Kijevbe utazol? Foglalj szállást a térképről! A foglalásról általánosságban: itt olvashatsz. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr6014690118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása