Látnivalók Langkawin – Programok és pihenés Malajzia legnagyobb szigetén
2024. április 21. írta: Vándorember

Látnivalók Langkawin – Programok és pihenés Malajzia legnagyobb szigetén

Long Trip Malajziában 3. rész

A maláj utunk harmadik részében Langkawi szigetén eltöltött öt napunk élményeit, felfedezéseit foglalom össze. A változatos programok és látnivalók mellett elősorban a pihenésé volt a főszerep, de mutatom, mit érdemes tudni a szigetről!

pxl_20240221_112753515-01.jpeg

A poszt becsült olvasási ideje: 9 perc.

Már rutin, hogy a Long Tripek közt, jelen esetben Kuala Lumpur és George Town közé, egy pár napos pihenős szakaszt iktatunk be. Ilyenkor szeretjük kiélvezni a hotel adta kényelmet és felosztjuk az időt a pihenés és a felfedezés közt. Útinapló helyett összeszedtem a legjobb programokat Langkawi szigetén!

Röviden a szigetről

Malajzia legnagyobb szigete Langkawi az ország északnyugati csücskén fekszik, 100 km-re Thaiföldtől. A helyiek csak úgy tekintenek rá, mint az ország üdülő szigete. Emiatt a környező országokból is rengeteg járat indul ide. A főszezon decembertől februárig tart, a száraz időszakban a nappali maximum elérheti a 35-39 fokot. Természeti kincsekben sincs hiány és akad bőven mesés tengerpart. Van elég családi program, de inkább a nyugodt pihenésre ad elsősorban opciót. Aki szereti az éjszakai pörgést, annak Kuah-t, a fővárost, vagy a Pantai Cenang part menti üdülő várost ajánlom.

A turizmus és a nyaralók kiszolgálásának infrastruktúrája fejlett, viszont nincs még túl nagy tömeg. Langkawi speciális dutyfree adókedvezményben részesül, így az alkohol olcsóbb, mint az ország többi részén. Sok dutyfree bolt van a szigeten, bár nehéz megtalálni ezeket, hiszen a kedvező adózás okozta profitot szeretik megtartani az eladók.

Strandok és tengerpartok

Bár Thaiföldhöz vagy Seychelles-hez nem lehet hasonlítani, akad pár kellemes partszakasza. A legszebb, regénybe illő tengerpartok viszont eldugott részeken vannak, amiket csak autóval tudunk megközelíteni, vagy ha a közelben lévő luxus hotelben szállunk meg.  Ekkor viszont számolni kell arra, hogy a környéken szinte semmi sincs, ilyen például a Tanjung Rhu Beach.

pxl_20240225_061940219-01.jpeg

Tanjung Rhu Beach

Az egyenlítő közelsége és a homokos part miatt a víz mindenhol zavaros, sokszor szürkés. Sznorkellezésre például alkalmatlan. Sajnos a medúzaveszély egész évben fennáll, medúza háló pedig nincs sehol. A száraz évszakban a víz a part mentén 30 fokos is lehet, ami kedvez a medúzáknak, ráadásul már kellemetlenül forró a fürdéshez, így ne csodálkozzunk, ha nem látunk túl sok fürdőzőt. Helyette a medencéket részesítik előnyben.

A legnépszerűbb és legnagyobb beach a reptértől alig 15 percnyire lévő Pantai Cenang.

Ezt a szakaszt választottuk, mert az összes igényünknek megfelelt. A tenger nyugodt, lassan mélyülő és a meder homokos, bár a medúzaveszély miatt inkább csak rövid felfrissülés erejéig mentünk be. A tengerpart hosszú, széles, finomhomokos, hatalmas pálmafákkal és tele bárokkal, éttermekkel. A part mentén lévő főút tele van élettel, rengeteg étterem, bolt, masszázsszalon, sőt egy kisebb bevásárló központ, és mosóautomaták is vannak, amik jól jönnek egy kéthetes út során. A központi elhelyezkedés miatt gyorsan találni taxit, amivel az egész szigetet be tudjuk járni, de pár ezer forintért kismotort vagy autót is bérelhetünk egy napra. A közlekedés bal oldali, szélesek és jó minőségűek az utak és a baráti forgalom végett ajánlott autót bérelni.

pxl_20240225_112527359-01.jpeg

A szállásfelhozatal

A szállásokat böngészve szélsőséges a helyzet. A találatok 80%-át a hátizsákos, olcsó vendégházak teszik ki, amik puritán jellegük mellett autentikus élményt garantálnak. Ha a hollywoodi filmek trópusi, bohém hangulatát keresed, akkor a The Kasbaht ajánlom.

pxl_20240222_115352087.jpg

Egyik nap elsétáltunk mellette, hihetetlen barátságos hippi hangulatot áraszt az egész hely, akár egy éjszakára is megéri kipróbálni, főleg, hogy 10 euró/fő/éj áron is foglalhatunk szobát. A maradék 20% nagyobb részét olyan luxus szállodák teszik ki, mint a Four Seasons és társai.

Sajnos a közép kategóriából az egész szigeten kevés a választék.

A Pantai Cenangon minden adott volt, amit szeretünk, és itt csak egy szállás található a középkategóriában, ahol reggelit is kínálnak, ez a Pelangi Beach Resort. Az ára a magyar wellness hotelekkel van egy szinten. A saját tengerparttal rendelkező hotel felülmúlta minden várakozásunkat. A luxus bungalók maláj stílusban épültek, és minden kényelmet maximálisan kiszolgálnak, a környezet pedig trópusi mesébe illő. Hatalmas területű a komplexum, így teltház esetén is úgy érezni, mintha egyedül lennénk. Mégis, pár perc sétára már a nyüzsgő tengerparti bároknál találja magát az ember.

Őszintén mondhatom, hogy a legjobb és legszebb szállás, ahol valaha voltam!

Pelangi Beach Resort

Éjszakai élet a Pantai Cenang Beachen

Este elevenedik meg igazán a környék. Rengeteg beach bár pakol ki esténként a homokba, ahol zene és koktélok mellett gyönyörködhetünk a naplementében. Este több helyszínen tűzshow-val szórakoztatják a vendégeket. Egyiptommal ellentétben, itt egy műsor legalább 40-50 perces, és egy este alatt minimum kétszer fellépnek, így az egész estét szórakoztatóvá teszik. A Kalut Cafe and Bar babzsákjai a legjobb chilles élményt garantálják és még grill kaját is rágcsálhatunk a koktél vagy a sör mellé, a tűzshow pedig itt minden nap garantált!

pxl_20240221_114447177_ls_exported_626-01.jpeg

The Mobile Bar

A Kalut melletti Mobile Bar pop-up jellege és laza, hippi hangulata külön szót érdemel. Délután érkezik az utánfutó, ahonnan a koktélokat árulják (ez maga a bár), este pedig élő reggie és jazz zenével szórakoztatnak. Az „asztalok” csak 4-5 darab leterített gyékényszőnyegből és egy kis gyertyából állnak. De enni is tudunk, mert a mobil grillen sült csirke falatokat sütnek. Olyan, mintha egy baráti társaság házibulijába csöppentünk volna.

Ez a leghangulatosabb tengerparti bár, amit valaha láttam.

Ha igazi thai ízekre vágysz, vagy már fogytán a zsebpénzed, érdemes a Pai Kin Cfood-ba betérni. Kb. 700 forintba kerül egy pad thai, de a többi ételük sem sokkal drágább. És ha a külső elriasztana, a 4,7-es Google értékelésről hidd el, hogy nem véletlen! Langkawin itt ettünk a legjobbakat!

A hawker piacok

A hawker piacok általában az ázsiai országok városi területein találhatóak, és kis méretű, helyi ételeket széles választékban kínáló árusokból állnak. Híresek a friss, ízletes és gazdag ízű ételeikről, valamint az élénk és pezsgő hangulatukról. Ezek az ázsiai kulináris kultúra fontos részei, és kiváló lehetőséget kínálnak az ízek, illatok és élmények felfedezésére azok számára, akik szeretnék megismerni az adott ország gasztronómiai kínálatát.

Nightmarket név alatt fogjuk megtalálni a Google térképén, mivel este nyitnak. De Kuala Lumpurban vannak reggeli és délutáni piacok is. Kuah-ban a Langkawi nightmarket, Kampung Lubok Buayában pedig a Pantai Cenang nightmarket minden este várja az éhes hasakat. Van egy másik éjszakai street food piac, ami pop-up jelleggel minden nap a sziget más-más pontján található meg. Itt a Temonyong Night Market – Thursday név alatt találjuk, azaz csütörtökönként van nyitva, ráadásul a Pelangi Resorttól alig 5 perc sétára. A Google térképen jelölve van, hogy melyik nap hol találjuk a mozgó piacot. A piaci nyüzsgésről az Instagram-oldalam Langkawis összefoglalójában találtok pár rövid videót.

Laman Padi Langkawi – a helyi skanzen

A Laman Padi múzeum a legsokoldalúbb ingyenes látnivaló a szigeten, amivel a helyi kultúrát kicsit jobban megismerhetjük. Nyugodtan nevezhetjük skanzennek, hiszen a rizstermesztést bemutató múzeum mellett egy több parcellás „minta” rizsföldet is körbejárhatunk, ahol a rizstermesztés fázisait láthatjuk és megfigyelhetjük a vízi bivalyok és gémek szimbiózisát. Gondolva a turistákra, gyönyörű hintákat, pihenőket építettek, ahonnan szuper képeket készíthetünk. Sőt, akkora szerencsénk volt, hogy egy maláj gibbont is láttunk a házak között sétálni!

Sky Bridge

Nem csak a sziget, hanem az ország legkomolyabb látványossága a Sky Bridge, ami a világ toplistás kilátói között tartanak számon. A Skybridge libegővel tudunk feljutni az első platformra, ahol több hatalmas kilátó, illetve egy kávézó is található. Ezután egy 10 perces lépcsőzés után jutunk el a Sky Bridge-hez. A 125 méteres, ívelt kilátó, a leghosszabb ívelt függőhíd a világon, 660 méterrel van a tengerszint felett, ahonnan mesés kilátás vár ránk. A mérnöki kihívásokkal teli hidat 2012-ben felújították és üvegjárda szakaszokat építettek bele. Majmokkal itt is találkozhatunk, úgyhogy csak óvatosan!

A kombi jegy 89RM-ba kerül, mely tartalmazza a felvonót, a hídra való belépést, illetve belépőt a SkyDome-ba, a SkyRex-be és egy 3D-s kiállításra. A vetített programokat kihagytuk, de a 3D-s festményekből álló kiállítás, ahol 50-nél is több fotós helyszín van, meglepően igényes és izgalmas program. Még a neuschwansteini Disney-kastélyba is eljutottam újra, pedig nemrég jártam ott.

Ha marad még erőtök, jó sok program közül lehet válogatni. Több szuper beach található itt, mint a Pantai Kok Langkawi, sétálhattok egyet a kikötőben és megnézhetitek a Perdana Quay világító tornyot, ahol találni néhány éttermet is. Ott van a SkyTrex kötélpálya, ami nem csak gyereknek, de felnőtteknek is igazi, adrenalinnal teli kaland. 10 percet kell csak sétálni a Telaga Tujuh vízesésig, ami az egyik legszebb természeti látnivaló az egész szigeten. A vízesésnél ráadásul természetes medencék alakultak ki, így a 38 fokos melegben igazi áldás a jéghideg vízben hűsölni. Csak a fürdőruhát otthon ne felejtsd! Persze mondanom se kell, hogy túraútvonalakból is rengeteg van erre.

16237675135_da5ed5cf41_c.jpg

via flickr

Az állatos napunkat pedig egy meglepetés koronázta meg (rengeteg állattal találkoztunk), amikor hazaértünk, a bungalónk előtt lévő tóban az alábbi kedves látógató várt ránk.

pxl_20240224_110820931-01.jpeg

Kilim Geoforest Park

A Kilim természetvédelmi területen szervezett csónakos túra igen népszerű program. Lehetőségünk van privát túrára, ahol elővételben 250RM-ért kvázi saját hajónk lesz, amiben maximum 10 fő fér el, ekkor viszont a taxi árával is számolni kell. A másik lehetőség egy utcai bódéban, a helyszínen jegyet venni. Ennek az ára 70-80RM/fő. Ekkor viszont biztosítják a transzfert, a teljes programot és egy egyszerű ebédet is kapunk. Két-három fő esetén az utóbbit érdemes választani.

A hajókázás során a mangrove erdő mélyére megyünk, barlangokon át, és sasok etetését is megfigyelhetjük. A fehérhasú tengeri sasok a sziget jelképei, olyannyira, hogy a „langkawi” név jelentése is „a sasok szigete”. 2RM-t érdemes a zsebben tartani, mert ennyit kérnek a denevérbarlang megtekintéséhez. Szigorú csendben lehet csak bemenni, és több száz denevért láthatunk, vagyis leginkább hallhatunk, ahogy szundítanak. Tipp: egy jó telefonnal éjszakai üzemmódban többet is láthatunk belőlük. A csónaktúra során makákókkal is találkozhatunk, akik egy kis banánért cserébe előszeretettel pózolnak nekünk. A túra végén pedig az egyik legszebb strandon pihenhetünk.

A sziget további látnivalói (melyekre nekünk már nem jutott időnk)

  • Crocodile Adventureland: főleg családosoknak ajánlott program, ha még nem láttak krokodilokat. A legtöbben a rövid műsorra és a kicsi, gyorsan bejárható parkra panaszkodtak.
  • Kota Mahsuri: a Langkawi történetét bemutató skanzenről sokan panaszolják, hogy nem túl jól karbantartott. A kézműves árusokat, a gyorskajákat és a népzenei előadást viszont dicsérik.
  • Dream Forest Langkawi: kicsit bántam, hogy ide nem mentünk el. Ez egy esőerdei éjszakai túraösvény, ahol a fákat és növényeket láthatunk színes led világítással, fény- és hangjátékkal, erdei tündérek és lények világával egy élő mesevilágot hoztak létre. Olyasmi lehet, mint egy Disneyland-túra és a szingapúri Avatar Experience vegyítése, csak egy valódi esőerdő közepén.

0926-0634_dream-forest-langkawi-malaysia-pelago0-medium.jpg

  • Gunung Raya-hegycsúcs: kocsival is fel tudunk menni, de a választhatjuk a hegycsúcsra vezető túraútvonalat, viszont akkor kemény menetre számoljatok!
  • Wat Koh Wanararm: a sziget legszebb buddhista templomának szobrait kifejezetten imádják a látogatók. Pár méterrel odébb egy orchidea farmot is találunk.
  • Langkawi Saga Shopping Centre: a sziget legnagyobb plázája.
  • Legenda Park és a Dataran Lang: A Legenda Park a fővárosban található botanikus kert, ami tele van hatalmas szobrokkal és érdekes helyszínekkel. A park végén található az óriási sas szobor, ami, mondanom se kell, a sziget legfontosabb látványossága.
  • Wildlife park: egy apró vadaspark, amit 1 óra alatt körbe lehet járni.
  • Underwater World Langkawi: nagyjából 2 órás program az akvárium.

A cikkben említett helyszíneket az alábbi térképen találjátok!

Map thanks to Wanderlog, a vacation planner app on iOS and Android

Az ötnapos pihenés után – a belföldi járatoktól megszokottan – egy órás késéssel tovább repültünk utunk utolsó célpontjára, Penang régió fővárosába, George Townba. A maláj long trip utolsó bejegyzésében a gasztronómiai fővárosból jelentkezem!

Ha tetszett a beszámoló és érdekelnek az utazással kapcsolatos érdekességek, ne maradj le a folytatásról. Kövess Facebookon és Instán, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatsz, hogy ez neked semmibe se kerül! Szállásfoglaláshoz ott a Booking, programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide.

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

 

 

Támogasd a blogot egy kávéval!

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr4118380241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása