Short Trip Pozsonyban - költőkkel söröztünk - 2. rész
2019. június 16. írta: Vándorember

Short Trip Pozsonyban - költőkkel söröztünk - 2. rész

Folytatjuk a pozsonyi trippet a főbb látnivalókkal

Villám szervezés eredményeként legutóbb szlovák vonatos kirándulásra mentünk. A háromnapos pozsonyi városnézés első napját, az utazást és a szállást az előző bejegyzésben olvashattátok. Ha ez elmaradt volna, a folytatás előtt [ITT] megnézhetitek az első részt! A útikalauz zárórészéért pedig kattintsatok a tovább gombra!

befunky-collage_6_1.jpg

A második nap

 

A nagy városnézést csak egy kiadós reggelivel lehet elkezdeni. A reggeliző felé Pozsony leghíresebb jelképével találkoztunk Čumillal, más néven a Man At Work nevű köztéri szoborral. Bár a turista tömegtől alig lehetett észre venni a csatorna fedél alól kikandikáló munkásembert, a késő esti órákban érdemes ismét felkeresni, mert ekkorra már elvonul a nagy tömeg, és nyugodtabban lehet vele szelfizni. Pár méterrel odébb ismét egy népszerű szobrot találhatunk a Schöne Nácit, aki egy itt élő 20. századi bohém cipésznek állít emléket. Vele szemben ültünk le a La Papillion étteremben. Itt 6 féle tojásos reggeli közül választhattunk, friss, meleg croissanttal, a valódi gyümölcsből készült limonádé pedig első osztályú, amit az ára is tükrözött. A kiadós rántotta, kávéval, mangós limonádéval és a borravalóval: 14 euró.

 

Innen a régi nevén ismert Kossuth Lajos térre mentünk, ahol a színház előtt található Ganymedes díszkutat és a Pavol szobrot néztük meg, majd a Duna parton végig sétálva áttértünk a túloldalra. Ahol Pozsony jelképének számító, 95 méter magas UFO toronyba mentünk fel. 7,4 euróért visz fel a lift a repülő csészealjba, ahonnan 360 fokos panorámában láthatjuk az egész várost. (Ha érdekel valakit az éjszakai kilátás is, lehet vásárolni kombinált nappali+éjszakai jegyet!) A kilátó tetején egy praktikus panoráma térképen a legfontosabb épületeket mi magunk is beazonosíthatjuk. Akik megéheznének azoknak a rendelkezésére áll egy luxus étterem a legjobb kilátással. De ha valaki extrémebb dologra vágyik, az a toaletten a dolga végzése közben is gyönyörködhet a kilátásban.

A vár és környéke

 

Folytatásként a Szent Márton dóm felől a Váralja negyeden át a szűk sikátorokon másztunk fel a 9. században épült várhoz, miközben útba ejtettük a Parlamentet is. A várban található a Szlovák Történelmi Múzeum és a Kincstár, ami jegy ellenében látogatható. A várat hatalmas zöld várkert veszi körbe és egy szépséges díszkert is található az egyik oldalán. A városközpont felé tartó lépcsők egyenesen a gótikus St. Nicholas ortodox templomhoz vezetnek. Sajnos bemenni nem lehetett, de kívülről ez a fákkal körbenőtt, kissé lepukkant, elhagyatott, szinte már horrorisztikus hangulatot árasztó külső igazán elragadó volt.

A fárasztó kilométerek után ideje volt harapni valamit. Rengeteg taku-baku, és miután rendelés nélkül felálltunk egy turistacsalogató, méregdrága, lehúzós étteremben, megint csak az ajánlott kategória mellett döntöttünk, a Pozsonyi Étterembe mentünk. A Bratislava Flag Ship Restaurant bejárata fölé szegezett táblája igencsak felkeltette az érdeklődésünket. Ezen az állt, hogy ez Európa egyik legnagyobb étterme. Egy hosszú folyosón kellett végig menni, útközben több kisebb szobát is érintve. (Sörfőző szoba, szivar szoba, néhány kiállító szoba) Mind rusztikus hangulatot árasztott. Egy hatalmas, régi, két irányú lépcső vezetett a három szintes gigászi étterembe. Valóban rászolgál a hely a hírnevére! Mintha egy 19. századi fővárosi „kávéházba” (aka. kocsma) csöppentünk volna, ahol a leggazdagabb nemesek, politikusok és befolyásos személyek sör mellett kötik meg az országot befolyásoló bizniszeket. A ház söre rettentő finom, a szlovák nemzeti fogások pedig nagyon laktatók. Sztrapacska és kolbász, nyami! (Étel-ital: 15 euró)

20190502_154657.jpg

img_20190502_151244.jpg

befunky-collage_8.jpg

Holt költők sörös társasága

 

A délutáni pihenést követően "művészi irányba" mozdultunk, az estét a szállás lábánál lévő Bukowszki Barban kezdtük. Ilyenkor még csendes a hely, de a bohém, sötét, dohos kis ivó jóval éjfél után kezd csak el igazán élni. Olyankor aztán akkora kavalkád van, mint egy kisebb fesztiválon. 

A kézműves sörök szerelmeseinek a Žil Verne, avagy Verne Gyula kocsmája nem okoz csalódást. Hat féle csapolt sörük a legkedveltebb fajtákból áll, így biztos, hogy senki sem marad szárazon. Az üveges söreik fantázia neveit pedig az író művei ihlették. Nincs is jobb, mint amikor az irodalom és a sör találkozik. Az ám a kultúra magas foka!

Az este hátralevő részét ismét a Barrockban töltöttük. Az amerikai stílusú neoncsövek tömegével felszerelt rock kocsmában az este élőzenés fellépés volt, amivel tökéletesen hozták a jenki hangulatot. Igazán különleges bulihelyről van szó, ahol remekül sikerült zárni a napot.

A harmadik napot teljesen elmosta az eső. De a mesébe illő szépségű kék templomot nem hagyhattuk ki. Lechner Ödön legszebb szecessziós munkája olyan, mintha egy Disney mesébe csöppentünk volna. Technikai okok miatt belülről nem tudtuk megcsodálni és az eső is elűzött minket, így a vonatállomás felé indultunk. Félúton megállva a mindenkit rabulejtő Pozsonyi Étteremben vártuk meg a vonat indulását. Búcsú sörünk mellé viszont ekkor már csak a napi menüre futotta.

img_20190503_113452-01.jpeg

Összefoglalás

 

Utazás: vonattal röpke két és fél óra Pozsony. A menetjegy 9 euró.
Szállás: ez alkalommal a nagyobb társaság végett az AirBnb volt a nyerő, 5800 forint/fő/éj.
Közlekedés: a belvároshoz és a főbb nevezetességekhez nem lesz szükség se Uberre, se vonaljegyre.
Étel, ital, belépők: budapesti árak. Az UFO-ba kissé túlzás a 7,4 eurós jegy, de akkor is megéri.
Fizetés: ez alkalommal a Revolutot használtam, gond nélkül elfogadták mindenhol. Aki TransferWise-t használt, annak sem volt gondja. Viszont néhány helyen csak készpénzt fogadnak el, szóval készüljük fel erre, ha ATM-et látunk. A számlákat ez alkalommal a Settle Up applikációval osztottuk szét, és úgy tűnik a deviza konverzió miatt ez lesz a befutó. Ha nem ismeritek ezeket az alkalmazásokat az utazós tippeknél olvashattok róluk bővebben.
Kinek ajánlott? Tökéletes egynapos város. És akár fillérekből meg lehet úszni. Nem mondanám, hogy maradandó élmény, de kis kirándulásra vagy barátokkal való hepajkodásra első osztályú választás a közelsége miatt.

Ha nem akartok lemaradni a legfrissebb cikkekről, lájkoljátok a Facebook oldalt! A kirándulásról készült többi képért pedig kövessetek Instán! Ha pedig tetszett a cikk, kérlek segítsétek egy megosztással!

Pozsonyba utazol? Foglalj szállást a térképről! A szállásfoglalásról itt olvashatsz.  

  Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr5114891018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása