Short Trip Krakkóban - Krakkó látnivalói
2019. május 04. írta: Vándorember

Short Trip Krakkóban - Krakkó látnivalói

Városnézés, látnivalók és a varázs kert

Miután felfedeztük az utazás és a short tripek szépségeit, rövid időn belül újra útnak indultunk. Kalandozásaink második állomása Krakkó volt, alig másfél évvel ezelőtt. Az előző részben, amit [ITT] olvashattok, az utazást, a szállást és az első estét mutattam be. Most pedig folytatjuk a két napos városnézést!

img_20171021_172948-01.jpeg

Őszi kávészünet a Cudawianki Magic Gardenjében

Második nap

 

Hosszú volt az előző este, így a következő napon nehezen sikerült kikászálódni az ágyból. 11 óra volt, amikor nekivágtunk reggelizőt vadászni. Mivel ez még csak a második short trippünk volt, elég tapasztalatlanok voltunk, hogy mikor mit érdemes „elintézni” és mire mennyi időt kell szánni. Emiatt több, mint 1 órán át kerestük A tökéletes reggelizőt, mindhiába.

img_20171021_124207-01.jpeg

Vörösbor tonhal pástétommal. Finom, drága és nem épp a legkiegyensúlyozottabb reggeli délután 1-kor.


Nézzük meg gyorsan az utazós szótárban, hogy mi mit kerestünk!

A tökéletes reggeliző: sokan esznek ott, de nincs tömegnyomor. Van kiülős teraszuk és a pincér azonnal fogad minket. Óriási a kávé választék a legkülönlegesebb fajtákból is. A reggeli friss és bőséges, nagy választékkal a tízféle módon elkészített tojástól kezdve a péksüteményekig, mindezt akár menüben, kedvező árakon.  A kényelem pedig maximális, hogy akár egy órán át is lehessen ejtőzni és szürcsölgetni a kávénkat.

Nos, ilyen nincs minden sarkon, sőt ritka, mint a fehér holló, így fölösleges órákon át keresgélni. Ezt a tapasztalatlan fejünkkel ekkor még nem tudtuk. Végül az éhségtől szédelegve a Trattoria Degusti olasz étterembe mentünk, ami az áraktól eltekintve a legtöbb kritériumnak megfelelt. Sajnos a rengeteg pincér közül egynek se sikerült 10 perc alatt megjelennie. Még étlapunk sem volt. A csapat egy tagja dohányzás miatt a tetőteraszra ment, ahol szintén van egy pult, így mi is csatlakoztunk hozzá. Fent csak egy bár működik, ahol reggelit nem szolgáltak fel. (Lehet közrejátszott, hogy 1 óra volt) Így csak egy kávét rendeltünk. Majd, mivel nehezen sikerült elindulni, egy barátunk az éhhalál szélén a legkiadósabb snacket, egy tonhal pástétomot rendelt. Egyébként igen ízletes volt, melyet az ára is tükrözött.

befunky-collage_1.jpg
Ezután nekivágtunk a városnézésnek. A Florianska utcán sétáltunk végig, egészen a Flórián-kapuig, ami a középkori Krakkó egyik főkapuja. A sétálóutcán nagyon lassan lehet haladni, mert az ember nem győzi kapkodni a fejét. Rengeteg kisbolt, csokoládé bolt, szuveníres, étterem, bár és utcai árus van, akik egyébként igényes termékeiket árulják. Itt található a viaszbábu múzeum is, ahol sok kiállított tárgy lengyel vonatkozású, ezért ezt végül nem néztük meg. (30 zlotyi a belépő.) Majd a Church of the Transfiguration felé indultunk, és a Czartoryski Múzeum hídja alatt visszakanyarodtunk ebédelni.
A legzavaróbb a belvárosban, hogy szó szerint két méterenként megállítanak és vagy a "free girls" vagy a "good cocain" szöveggel másznak az arcodba, teljesen mindegy, hogy délelőtt 11 vagy délután 4 óra van. Este teljesen elviselhetetlen ez a helyzet. Hiába van tele a belváros családokkal és idősekkel, hangosan hirdetik a lányokat, és amikor két dolgot nem tudsz megnézni anélkül, hogy night klubba cibáljanak be, az elég hamar idegesítővé válik.

A „minimál” reggeli miatt a főtéren már az ebéd helyszínét keresgettük. Gyorsan körbe jártuk a Mária templomot és megálltunk a lábánál lévő Restauracja Bianca nevű magas értékelésű olasz étteremben. A Google szólt, hogy drága lesz, de tényleg megérte a pénzét. Rendkívül finom tésztákat ettünk és a vörösbor is isteni volt. Igazi toszkán érzés! Evés után Krakkó legnevezetesebb helyét a Posztócsarnok piacát jártuk körbe, ami már évszázadok óta a kereskedők legfontosabb csomópontja.

A délután hátralevő részén csak mászkáltunk fel-alá az óváros kellemes utcáin és az azt körülvevő parkot jártuk be. A park mentén véletlen bukkantunk rá a Cudawianki Food & Wine-ra (Kiełbasa i Sznurek), egy eldugott kis apró vendéglátóhelyre. Kellemes, őszi idő volt, ezért a belső udvarába ültünk ki. A belső kert egy kész csoda, hatalmas fákkal övezett eldugott kis zug, baldachinos boxokkal. Az étterem rész belső vintage enteriőrjét remekül sikerült az udvaron visszaadni. Legyen ősz vagy tavasz, de egy kávéra feltétlen ugorjatok be ebbe a rejtett kincsbe! (Rumos latte és egy sör: 30 zlotyi.)

Harmadik nap

 

Az utolsó napi program fő eleme a vár és környéke volt. Sajnos a napunkat kissé beárnyékolta a sok felhő és az esős idő. A vár felé tartva megálltunk „kacsázni” egyet a Czarna Kaczka – the black duck nevű helyen. Az étteremben nyilvánvalóan csak kacsát lehetett rendelni, de azt rengeteg verzióban. Két bátor katonánk bevállalt az egészben sült kacsát. A kacsázó ötlete és kivitelezése egyedi és különleges, az ételek mind borzalmasak voltak. Háromféle főételt is rendeltünk, mindegyik ízetlen, száraz és rágós volt. Még a ragus verzió is annyira ehetetlen volt, hogy versenyzőnk az éhhalál szélén állva is inkább otthagyta. Cserébe 4 főre, 275 zlotyit fizettünk ezért a szörnyű élményért. Kerüljétek a helyet.


Irány a királyi palota! A Szent Péter és Pál templom és a Szent András templom érintésével felmásztunk a vár tetejére, ahonnan a Visztula kanyarjára óriási kilátás nyílik. Ezután a waveli székesegyházat néztük meg, ahová a belépő 20 zlotyi volt, ami minden centet megért. Itt koronázták meg a lengyel királyokat és itt is temették el őket. A katakombákban pedig végig járhatjuk a sírokat és az összes király koporsóját megcsodálhatjuk és sok magyar kötődést is felfedezhetünk. A jeggyel még az óratoronyba is felmehetünk, ahonnan az egész várost belátjuk. Feltétlen menjetek be, ha erre jártok.


A Wavel-domb, ahol a vár fekszik, alatt található a Sárkány-barlang. Valamiért ennek híre nem jutott el hozzánk, a létezéséről se hallottunk, pedig biztos, hogy megnéztünk volna ezt a kis cseppkőbarlangot. Persze emiatt a sárkány szobrot se láttunk. Shame! Shame!

via GIPHY

Idő hiányában a vár épületébe egyébként nem mentünk be. De a szőlőtőkéket azért meglátogattuk. Ezután hazafelé vettük az irányt, a szokásos késő délutáni kávét a Cafe Botanikában fogyasztottuk el. A szomszéd asztalon láttuk, micsoda gusztusos desszert kínálatuk van, ezért berendeltünk egy kört a szendvicsek után. A hely egyébként tömve volt, de az elrendezés és a botanikus kert hangulat miatt nem tűnt túlzsúfoltnak.

befunky-collage_3.jpg

Az utolsó éjszakát itt is egy ír kocsmában sikerült befejezni, ahol felváltva tudtunk lengyel és ír söröket inni. A hely egyébként tipikus helyi kocsma, ahol a csapos a főnök és sokszor azt iszol, amit kapsz, tolakodni kell és külön kérvényt írni, hogy kiszolgáljanak. De ez így van rendjén egy ilyen helyen. A pubnak van egy két szintes pincéje, ahol billiárd, darts és rengeteg TV van, hogy senki se maradhasson le a kedvenc csapata meccséről. Azt hiszem, nekünk az ír kocsmák a gyengéink, hisz ezt követően szinte minden kirándulás alkalmával előbb vagy utóbb, de egy irish pubban kötöttünk ki. (Brüsszel, Kijev, Pozsony) Lehet, hogy legközelebb már Dublinból jelentkezünk.

Összegzés:



Lengyel-magyar két jó barát… ez a mai napig is érvényes, hisz sok mindenben nagyon hasonló a két ország, mely az árakra is igaz.
Utazás: kocsival 8 órás a menetidő, húzós lehet, főleg visszafelé.
Szállás: az óváros közepén, nagy apartmanban 5700 ft/fő/éj, itthoni árak.
Közlekedés: tömegközlekedésre nincs szükség, az óváros minden irányban bejárható és azon kívül nem is nagyon érdemes távolabb menni.
Étel, ital, belépők: akárcsak itthon, budapesti árazás mindenhol.
EU-s ország lévén mobilinternetünket szabadon használhatjuk.
Fizetés: ekkor még nem ismertük a prepaid kártyákat, így készpénzt váltottunk és az itthoni bankkártyánkat vittük. A kártyás fizetés is annyira elterjedt, mint itthon. A számlák elosztásában itt is a Splitwiset használtuk.
Kinek ajánlott? Aki egy kis kirándulást tervez, de nem akar a komfort zónából kilépni. Tényleg olyan, mintha csak Magyarországon menne el az ember várost nézni: hasonló a kultúra, a vallás, az építészet, az ételek és a sörök... szinte minden, csak a pénzváltással kell bajlódni. 

Ha nem akartok lemaradni a legfrissebb cikkekről, lájkoljátok a Facebook oldalt! A kirándulásról készült többi képért pedig kövessetek Instán! Ha pedig tetszett a cikk, kérlek segítsétek egy megosztással!

Krakkóba utazol? Foglalj szállást a térképről!
Hogyan és hol érdemes szállást keresni? Erről [ITTolvashatsz bővebben.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr4614804000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smeli62 2019.05.06. 14:13:18

Ettől Lengyelország, Krakkó, Krakkó óvárosa , a lengyel gasztronómia , a lengyel kultúra sokkal több! Ezért kár volt kimenni és kár volt ebből postot írni!

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.05.06. 14:23:15

@smeli62: Mivel ez egy személyes élménybeszámoló, így nem is volt célja a bejegyzésnek az általad említett tág témák mélyebb bemutatása. Ezekre a témákra külön könyvek és erre szakosodott írók cikkjei a megfelelőek.
süti beállítások módosítása