Spike Island – Írország egyik legnépszerűbb látványossága
2022. január 31. írta: Vándorember

Spike Island – Írország egyik legnépszerűbb látványossága

A világhírű börtönsziget múltja és jelenje

Írország a magyarok számára nem épp toplistás úti cél, de a zöld legelőkről elhíresült ország rengeteg szépséget rejt, amiért érdemes elutazni ide. Lehet, nem sokan hallottak még a Spike-szigetről, avagy börtönszigetről, de ez a látványosság igen rövid idő alatt lett világhírű! És hogy miért olyan népszerű? Kattints a továbbra!

spike_aerial_720x.jpg

Az aprócska Spike-sziget elhelyezkedése miatt Írország és a Brit Birodalom számára évszázadokon át jelentős volt. Hosszú időn át börtönként, a háborús időszakokban erődként funkcionált. Emiatt történelmi szempontból rendkívül fontos stratégiai pont. Közismertségre mégis a börtön kegyetlen történetei által tett szert. Nem is oly régen, 2016-ban nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt.

Alig egy évre rá a World Tourist Awardson, amit sokan csak az utazások Oscar-díj gálájának becéznek, „Európa vezető turista látványossága” kategóriában első helyezett lett.

img_20191123_125147.jpg

Azóta is tart a töretlen siker, hisz éveken át mind az európai, mind a világ legjobb turista látványosságai-kategóriában folyamatosan jelöltként szállt ringbe. Néhány éve, egy short trip keretében Corkban jártunk, és a hosszúhétvége alatt mi is meglátogattuk a Spike-szigetet.

Ha érdekel a teljes corki élménybeszámoló, ide kattintva találod.

Elhelyezkedés, megközelítés

 

Írország második legnagyobb városától, Corktól alig egy köpésre található a 0,41 km² nagyságú sziget. Corkból egy 25 perces vonatúttal juthatunk el a Cobh nevű hangulatos kis kikötővárosba.  A vasútállomástól csak pár száz métert kell gyalogolni a part mentén és máris a központba kerülünk. Érdemes kávéval vagy egy kiadós reggelivel indítani a túrát. Innen már táblák jelzik, hogy pontosan honnan is indul a szigettúra. Egyébként a hely másik nevezetessége, hogy a Titanic egyik induló állomása volt.

A retúr vonatjegy ára Corkból: 10€

Történelmi áttekintés

 

A legkorábbi információk szerint, miután Szent Mochuda meggyógyította az ír királyt, az hálából földet adományozott neki. 635-ben ő építette ide az első kolostort, majd évszázadokon át egy szent menedékhely volt az itt élő szerzetesek számára. Sajnos az újkor építkezései vastag talajréteggel vonták be a feltételezett kolostor helyszínét, így az nem került feltárásra.

img_20191123_124129.jpg

Az 1600-as évek közepén zajlott a három királyság háborúja. A legyőzött írek büntetése az volt, hogy távoli kolóniákra (karibi szigetek) kerültek rabszolgamunkára. Azonban a több tízezer ember áthajóztatása hosszú időbe telt. Így praktikus okokból a hadifoglyok átmeneti otthona a Spike-sziget lett, innentől kezdve már csak börtönszigetként ismerjünk.

1779-et írunk. Dúl az amerikai függetlenségi háború. Nagy-Britannia fokozott készültségben van. Angliát évszázadokon át próbálják különféle hatalmak támadni, amire a legjobb hátsó kiskapu pont a Cork melletti nagy öböl. Ekkor épült az első kisebb erőd, amit rövidesen fölváltott a Fort Westmoreland. Majd 1850-re megkapta a mai, csillag alakú formáját és lett az egyik legnagyobb erődítmény a világon. Az ekkortájt kialakult válságos helyzet miatt azonban már az évszázad végétől a helyőrség mellett ismét foglyokat kellett tartani a szigeten.

spike_island_aerial_photo_ryan_o_neill_owned_by_spike_island_development_company_1.jpg

Bár a britek ragaszkodtak az egyik legfontosabb erődhöz, 1938-ban, az írek felszabadulása után az övék maradt, ekkor nevezték át az erődöt Fort Mitchelre. Az erőd egyébként akkora, hogy az egész Alcatraz beleférne!

 A börtön-korszak(ok)

 

1847-ben kezdődött a nagy éhínség, a drámaian megnövekedő bűnözés miatt annyi fogoly lett, hogy az eredetileg 800 főre tervezett börtönbe több mint 2300-an kerültek be. A fenntartók a blokkok folyamatos bővétésével sem tudtak lépést tartani, a foglyok embertelen körülmények között éltek itt. Ezt követő években 1300-an haltak meg fogságban, akiket a szigeten lévő tömegsírokba temettek. Gyermekbörtöntől kezdve büntető blokkon át sok mindent építettek, amiket ma a szigettúrán meg lehet tekinteni. A nagy éhínség elmúlásával és a csökkenő rabok száma miatt 1883-ban bezárták a börtönt.

for_after_dark_pull_up.jpg

Az 1900-as években zajló ír szabadságharc alkalmával újra fontossá vált a sziget. Katonai kiképzések zajlottak itt és persze a börtön funkciója is újra beindult. A szabadságharc révén rengeteg kiállítás, és archívum található itt ebből a korszakból.

Természetesen a második világháborúban is óriási szerepe volt a védelemben. Ekkor maradt véglegesen az íreknél a sziget. De a börtön-funkcióját ez idő alatt, és persze utána is sokáig betöltötte.

Az 1985-ös nagy börtön lázadás volt a legkomolyabb a sziget történelmében. A felfegyverkezett rabok miatt rövid időn belül a szigeten lévő összes személyzetnek és börtönőröknek el kellett menekülnie. A rabok azonban nem merték megkockáztatni a veszélyes vízi átkelést, így inkább randalíroztak egy nagyot, és elbarikádozták magukat a börtönben. Patthelyzet alakult ki, s végül megadták magukat. Az ekkor kiégett A és B blokk maradványait ma is láthatjuk.

A '85-ös börtönlázadás

Pozitív hozama azért lett az egésznek, hiszen felmérték az embertelen körülményeket, és ezután a felújításokat (C blokk) már ebben a szemléletben végezték el (pl. lettek ágyak). Majd oktatás is indult, illetve szabadidős foglalkozások is.. Kvázi modern börtönné vált.

2004-ben a növekvő költségek miatt végül végleg bezárták és megszűnt a börtön-funkciója. Végül 2016-ban megnyílt a látogatók előtt. Ma nem csak a szigetet, hanem a börtön összes épületét és a kiszolgáló személyzet településtét is megtekinthetjük a túra alkalmával.

Mire számíts a látogatás kapcsán?

 

A túra, mint írtam, Cohb központjából indul, itt akár személyesen is megvehetjük a jegyet. Hajóval visznek át minket a szigetre, ahol három és fél órát tölthetünk el, ezután indul vissza a járat. Egyből nekivághatunk a szigetnek, azonban érdemes részt venni a rövid, 45 perces guide-on. A stégtől az erődig tartó séta közben fontos információkat, érdekes történeteket és rejtélyes legendákat mesél el az idegenvezető a szigetről.

Az erdőhöz érve még egy gyors magyarázat, hogy mi merre van, és mehetünk is szellemvadászatra! Körbejárhatjuk a régi börtönblokkokat, az erődítményt, az ellátó létesítményeket, a kiszolgáló szobákat, a parancsnoki irodákat, az új börtönblokkot, sőt, a cellákba is betekinthetünk. A központi épületekben világháborús és a szabadságharccal kapcsolatos kiállításokat, fegyvereket, ágyúkat láthatunk.  Végül az udvaron egy katonai jármű kiállítást is megnézhetünk. Ha végeztünk az erőddel, két gyalogösvény közül választhatunk.

57155086_2309623179095685_7766603307115610112_n.jpg

A rövidebb (kék színű) 1,4 kilométer hosszú, az erődöt lehet körbe sétálni. Innen a legjobb a kilátás az egész öbölre. Kisgyerekkel ez ajánlott.

A hosszabb (piros színű) 2,4 km hosszú, ez a Ring of Spike. A kb. 40 perces séta a sziget partvonala mentén halad. Ez a vonal végig halad a sziget kisvárosán is. A falun kívül a sziget meseszép zöld mezőin, síkságán és cserjéi közt tehetünk egy kellemes sétát. Útba esik még a focipálya, az orvosi rendelő és a temető is.

A sziget városa: nyilvánvaló, hogy az itt dolgozó őrök és a kiszolgáló személyzet (főleg régen) nem hajókáztak haza a munkaidő lejárta után. Heteket, hónapokat, sőt volt, aki éveket töltött a szigeten. Szinte ők is a sziget rabjai lettek. (Csak nekik még dolgozni is kellett.) Sokan a családjukkal együtt költöztek ide, így családi házak, iskola, templom, temető, focipálya - egyszóval egy teljes infrastruktúra települt a szigetre.

img_20191123_141705.jpg

A 3,5 órába a 45 perces vezetett túra, az erőd, a börtönök és a nagyobb túraösvény simán belefér. Sőt még egy gyors kávé is az erőd büféjében.

Dark Tour

 

A borzongás kedvelői választhatják a Dark Tourt. A sötétedés után tartott kiscsoportos idegenvezetős túra alkalmával más „megvilágításban” nézhetjük meg ezt a szörnyű helyet. Még több horror történetet hallhatunk és olyan helyekre, földalatti utakon át titkos cellákba is bemehetünk, ahová a nappali túrán nem.

Tudtad-e? 2010-ben a Ghost Hunter International is forgatott itt egy dokumentumfilmet. És több paranormális nyomozó is kutatott már a szigeten.

 

Maga a sziget egyébként gyönyörű, én személy szerint imádtam a nagyobb szigetkört. Nem véletlenül mondják a helyiek, hogy akár egy hosszú sétára is érdemes ide újra ellátogatni. De az éjszakai túra is mindenképp izgalmas alternatíva.

A jegyárak:
Felnőtt jegy: 23€
Gyerek jegy:11€
2 éven aluliak számára ingyenes.
Dark Tour: 25€

További információkat, kedvezményeket, pedig a sziget honlapján a www.spikeislandcork.ie-n olvashattok.
A többi részletes programajánlóért pedig katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr9616968208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe69 2022.02.02. 11:27:01

Cobh - akkori nevén Queenstown - a Titanic utolsó megállóhelye volt New-York felé, itt felvett még ír kivándorlókat. És itt szállt le róla egy Brown nevű fiatal pap, akinek a nagybátyja volt a helyi apát, és hozzá ment szolgálatra, bár állítólag majdnem meggondolta magát, mert az egyik utas karriert ajánlott neki Amerikában. A fényképezőgépével készített fotók az egyedül megmaradt hiteles utasfotók a Titanicról.
süti beállítások módosítása