"Ezt (ne) hagyd otthon, ha elutazol!" Youtube videók VS. A valóság
2019. április 13. írta: Vándorember

"Ezt (ne) hagyd otthon, ha elutazol!" Youtube videók VS. A valóság

Avagy milyen hülyeségekre vesznek rá minket az influencerek

Mikor néhány napra elutazunk és a pakolás pillanatához érünk kezdetben a fél szekrényt magunkkal vinnénk, és úgy gondoljuk, hogy pont ez lesz az a nap, amikor végre felvesszük azt a ruhát, amit egyébként már 1 éve nem használtunk. Aztán szelektálunk. Végül egy kisbőröndre éppen sikerült levinni a súlyt. Inkább kifizetjük a feláras poggyászt, mert még erre és arra biztos szükségünk lesz. Megsúgom nem lesz szükség rá!

ezgif-2-8166cfcb7c30.gif

„Az a tuti, ha megnézek pár YouTube videót, a travel influencerek jobban tudják, mire lesz szükségem.”


Nem tagadom, én is szeretem nézegetni a YouTube-on a millió egy how to pack for a trip videókat. Tök jó ötleteket kaphatunk, megmondják, hogy mit vigyünk magunkkal, szuper kütyüket, kiegészítőket, táskákat láthatunk, amiket ezért marketing céllal előszeretett ajánlanak. Egy ilyen videó után egyből azt érzi az ember, hogy ez kell nekem, enélkül tényleg nem tudok elutazni három napra! Nagy bullshit az összes ilyen videó! Kirándulni mész, pihenni, élményeket szerezni. És ehhez gyakorlatilag tényleg semmire se lesz szükséged.

pixnio-186779-400x267.jpg

A kivételektől most tekintsünk el. Táborozás, hegyi túra, vadászat, búvárkodás, konferencia, vagy egy szombat délutáni tea az angol királynővel – na akkor lehetnek prioritások, ami a pakolás és a táska méretét befolyásolhatják.

Az a saját tapasztalatom, ami néhány kirándulás alapján realizálódott bennem, hogy egy közepes hátizsáknál nagyobb táskára vagy épp kisbőröndre az égvilágon semmi szükség. Ami pedig a pakolást illeti, a legtöbben úgyis majd a saját károtokon fogjátok megtanulni, ahogy én is, hogy kár lesz elrakni azt a plusz egy pulóvert, mert pont amiatt nem fog beleférni még egy doboz belga csoki a táskába. :)

YouTube videók vs. a valóság

 

A teljesség igénye nélkül nézzük meg azt a 15 leggyakoribb FELESLEGES dolgot, amit előszeretettel ajánlanak nekünk a népszerű videó megosztón és szinte mindenkinek elsődleges prioritása, hogy bepakolja egy 3-4 napos kirándulásra. 

1, Szuper fullos kisbőröndök: 3-4 napra bőrönd, minek? Először is, feláras a gurulós. Kipakoltatnak az ellenőrzésnél, ha fel kell adni, akkor sokat várhatsz a csomagodra, Ferihegyen meg tuti meglopnak. Bár valóban nem kell cipelni a gurulóst a hátadon, de sokkal macerásabb vele a közlekedés. A hazainduláskor 11-ig el kell hagyni a szállást és nem mindig van lehetőség a csomagmegőrzésre, és még mindig egyszerűbb, ha nem kell visszamenni a táskáért a gép indulása előtt.

2, Szuper fullos smart backpack: a legnagyobb probléma, hogy az extra funkciók miatt a táska alapsúlya nő meg. A milliónyi retesz miatt meg pont hely- és érfogatvesztés lesz a szummázott eredmény. Egy sima, egyszerű és könnyű táska tökéletesen megfelel. És ezek az árukat tekintve is jóval olcsóbbak.

3, Packing Cube: ha két hétre mész nagy, feladott bőrönddel, akkor oké (lehet). Egyébként felesleges, és inkább csak helyet foglal. Kivételek ez alól a compress cube-ok, azoknak már van létjogosultsága hátitáskánál is.


final_5cacc67923cb4e00132e11db_783984.jpg

4, „És ide kerül a laptopom, mellé pedig a töltője.” Minden packing videóban az első és legfontosabb berakni a mekbúkot. "Itt látjátok a laptoptartót, mindig ideg rakom az ájpedemet és a töltők rekesze itt van, hogy mindig azonnal fel tudjam tölteni, lávcsí." Most komolyan… minek laptop egy három napos kirándulásra? Ráadásul elvinnéd a több százezer forintos gépedet? Élményeket gyűjtünk, nem dolgozni megyünk. Aki nem bír ki egy kirándulást laptop nélkül, az ne menjen nyaralni.

5, "A két kedvenc könyvem nélkül én sehova se megyek!" Akkor maradj otthon! Lakatlan szigetre mész, ahol az égvilágon semmit se tudsz csinálni? Akkor viheted. Ellenben meg ne a könyved fantázia világában merülj el, hanem a város adta valós élményekben. A könyv otthonra való az olvasósarokba.

6, Marha nagy, felakasztható, világítós pipere táska. Tényleg el kell vinni a fél fürdőszobát? Mutatom a piperetáskám:
56980632_2401634916536260_4586228755126550528_n.jpg
Fogkefe, fogkrém, dezodor, parfüm, tusfürdő. Más nem kell. Kibírsz 3 napot a batárnagy elektromos fogkeféd nélkül, ennyi idő alatt a ráncaid nem ereszkednek meg, a szemöldököd sem fog összenőni és egy kis borosta miatt még nem leszel igénytelen. Még a tusfürdő is maradhat otthon. Nem voltam még olyan szálláson, ahol ne lett volna szappan.

7, Edző ruha: na ne már... :D

8, Egy pár cipő. Na várjuk… mibe mész? Nem cipőbe? Akkor minek még egyet berakni? Meg kell találni a megfelelő cipőt. Az edző cipőket meg felejtsük már el. Bár ez kissé nehéz feladat, de nem lehetetlen. Kényelmes, fekete vagy szürke cipőt keressünk, amin nem látszik meg, ha véletlen kicsit bekoszolódik. Olyan legyen, ami egyszerű, visszafogott, hogyha étterembe vagy este valami bárba mennénk, elfogadható legyen a megjelenése. Sok cipő lehet, hogy kívülről megfelelően univerzális megjelenésű, de naponta a több kilométeres gyaloglásnál már nem elég jó. Tipp: egy jó talpbetéttel bármelyik cipőt kényelmessé lehet tenni.

9, Powerbank: elég nehéz és nem igazán van rá szükség. Én idáig mindig magammal vittem, de még soha nem használtam, legközelebb biztos otthon hagyom. Persze ha régi a telefonod vagy iphone-od van (haha) szükséged lesz rá. Érdemes befektetni egy rendes okostelefonba. Rengeteg kütyüt és extra technikát tudnak már helyettesíteni. Ráadásul az újabb telefonok aksija bőven kibír egy teljes napot. A mai kamerarendszerekkel rendelkező mobilok mellett fényképezőgépre se lesz szükség. Se térképre, se tabletre, még a repülőjegyünket se kell kinyomtatni. Egy okostelefonnal mindent el tudunk intézni, de ezt szerintem nem is kell részletezni. Éljen a 21. század!  Nekem egyébként egy Oneplus 5T-m van, ami erős nyüstölés mellett is kibírja az egy napot.


639px-portable_powerbanks_20180410.jpg

10, Headset: újabb csodás lehetőség, hogy a vloggerünk a kedvenc százezerforintos bazinagy fülmelegítőjét reklámozza. Tök mindegy, hogy összecsukható, nevetségesen sok helyet foglal. A sima fülbedugható bogyó semmi helyet nem foglal és jobban szigeteli a hangot is. Nincs is miről beszélni, hogy melyiket kell elpakoljuk.

11, Jegyzetkönyv: hacsak nem vagy újságíró szintén maradhat otthon. Mivel ott a mobil a zsebedben, oda nyugodtan fel tudsz jegyzetelni bármilyen fontos dolgot. Sőt, a legtöbb esetben a feljegyzéshez képet, időpontot vagy emlékeztetőt is rendelhetsz. A könyvhöz hasonló helyfoglaló.

12, Kábelrendező extra táska: mivel utazni mész és otthon hagysz minden technikát (kivéve a mobiltelefonod) így semmilyen extra helyfoglaló kütyütartóra nem lesz szükség.

13, Hasitasi/mini táska: indokolt lehet, ha napközben szeretünk magunknál tartani egy rakás cuccot. Papírzsepi, labello, töltő, kézfertőtlenítő, útlevél és még ezeregy dolgot bele lehet rakni. De ez rizikóval jár, hisz maga a hasitasi látványa fokozottan figyelemfelkeltő lesz a zsebesek számára. Telefon, egy vékony pénztárca és egy darab papír zsebkendő, más nem kell és nekivághatunk a város felfedezésének. Biztonsági okokból szerintem jobb a szálláson hagyni az útlevelet, és labello nélkül ki lehet bírni a nappalt. Kézfertőtlenítő nélkül is túl lehet élni, ahogy elődjeink is tették. A jó öreg evolúció hibátlan védelmi rendszerrel ruházott fel minket. (A jól bevált bőr és az immunrendszer.)

14, Zseblámpa: ha nem az erdőbe mész éjszakai túrára akkor hagyd otthon.

15, Törölköző: vannak ezek a szuper, kevés helyet foglaló sport törülközők. Ezek tényleg jól jönnek, én is vettem egyet. Sokszor magammal viszem, de nem volt rá még szükségem. Még a legpuruttyább hostelekben is adnak törölközőt, de ha nem vagy biztos benne, egy e-mailben érdemes megkérdezni a szállásadót. Ezzel is lehet sok helyet spórolni.

+1 A bankkártya: Ez csak egy személyes tipp minden utazó számára. A főkártyánkat erősen javasolt inkább otthon hagyni és helyette beszerezni egy ingyenes feltölthető "utazós bankkártyát". Hogy konkrétan melyek ezek és milyen nagy előnyeik vannak, azt a korábbi négy részes cikksorozatban bővebben kifejtettem, amiket a tippek oldalon megtaláltok. Az első részét ide kattintva elolvashatjátok.

Ha ezektől a fölösleges dolgoktól megszabadulunk, le fog esni a teher a vállunkról - szó szerint. Könnyű táskával gyorsabban tudunk haladni, közlekedés közben mobilisabbak leszünk. Ne adj Isten, eltűnik valami vagy lábakél a poggyászunknak kisebb kár ér minket és még extra biztosítást se kell kötni például a tabletre vagy a laptopra. Ami a legfontosabb, sokkal több hely marad a szuveníreknek!

Vagy szerezz magad mellé valakit, aki cipekedik helyetted!

ii-happy-couple-with-suitcase-07292014-1024x1018.jpg

Ha kíváncsi vagy, mi az a 10 dolog, amit feltétlen érdemes beszerezni utazás előtt, kattints IDE.

Ha további utazással kapcsolatos cikkeket szeretnél olvasni, kattints az [utazós tippek] gyűjtő oldalra, ahol összegyűjtve találod a korábbi cikkeket és lájkold a blog Facebook oldalát! 
A következő részben pedig arról lesz szó, hogyan érdemes pakolni egy három napos városnézésre, hogy szoktam én pakolni illetve, mik azok a filléres dolgok, amiket feltétlenül érdemes beszerezni utazáshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr3314751837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása