Olcsóbb repülőjegyek egy kis trükkel – ez a skiplagging!
2024. május 22. írta: Vándorember

Olcsóbb repülőjegyek egy kis trükkel – ez a skiplagging!

Az anti-bliccelés szabályellenes?

Szeretsz utazni, de a repülőjegyek ára visszariaszt? Akkor figyelj, mert van egy trükk, amivel rengeteg pénzt spórolhatsz: ez a skiplagging, a bliccelés ellentéte. De miért lenne rizikós?

pexels-jason-toevs-2033343.jpg

Mindannyian ismerjük a bliccelés fogalmát, úgy utazunk, hogy nem fizetünk érte. Fordítsuk meg a helyzetet, mi van, ha fizetünk egy útért, de nem utazzuk le, sőt még jól is járunk vele? Elsőre semmi értelme. Másodjára úgy tűnik, ez mindkét félnek jó, vagy legalábbis tök mindegy. De végül, mint mindig, az átlagember járhat pórul a rendszer furcsasága miatt.

De mit is jelent a skiplagging?

A skiplagging lényege, hogy olyan (átszállásos) repülőjegyet vásárolsz, aminek a végső célállomása nem a te úti célod, hanem egy másik város. A trükk az, hogy a jegyet nem a végső célig használod, hanem leszállsz a „rejtett", azaz köztes városban.

Példa:

Tegyük fel, hogy Budapestről szeretnél Párizsba utazni. A közvetlen repülőjegyek drágák, de találhatsz olcsóbb jegyet Budapestről Londonba párizsi átszállással. Ebben az esetben a Párizsban történő átszálláskor egyszerűen nem szállsz fel a Londonba tartó gépre, és máris olcsóbban jutottál el a kívánt célpontra.

De miért olcsóbb egy átszállásos járat?

flight_radar_flighttracking.png

Az utasok értelemszerűen jobban preferálják a közvetlen járatokat, így ezeknek a viteldíja eleve magasabb. Az átszállásos járatok alacsonyabb árai egyrészt versenyképes alternatívát jelentenek a társaságoknak, másrészt több repülőtéri díjat kell fizetniük a társaságoknak a kiszálló utasokért, ami a tranzit vagy csatlakozó utasokra nem vonatkozik. Ezen kívül potenciális bevételkiesést jelenthet nekik a „skiplaggoló” utas üres széke. Arról nem is beszélve, hogy a következő járaton valószínűleg keresni fogják az anti-bliccelő utast, ami késleltetett felszállást eredményezhet, azaz további pénzveszteséget okozhat a társaságnak.

Most akkor tilos vagy sem?

Kifizettem a teljes út árát és (mondjuk azt) "nem sikerült" elérni a csatlakozást, miért okozna ez bárkinek problémát?

Az elmúlt évek példái szerint a bíróságok minden esetben az utasoknak adtak igazat. Nehéz is lenne az ellenkezőjét állítani. Szóval jogilag már több bíróság is legális dolognak véleményezte az anti-bliccelést.

_0306fa21-0f4b-499a-a824-6c4ca765f4cc.jpg

A skiplagging tehát nem illegális, de a légitársaságok értelemszerűen nem szeretik, és próbálnak mindent megtenni azért, hogy visszaszorítsák ezt az dolgot. Sokan a szabályzatukban ki is térnek rá, hogy tilos az ilyen utazási forma. Ha lebuknak az utasok, elveszthetik a hűségpontjaikat, bukhatják az elit utas-státuszt, esetleg megtagadhatják a beszállást a következő járatra, sőt, bírságot is kiszabhatnak. Egy esetben Amerikában pedig ki is tiltották az utast a cég járatairól.

A CNN tavaly hét nagy céget is megkérdezetett ezzel kapcsolatban, ezek közt volt három cég, melynek járatai érintik a mi kontinensünket (Emirates, British Airways, Lufthansa), de végül nem kaptak választ.

(Zárójelben megjegyezném, hogy az árakat tekintve a mi kontinensünkön nem igazán van ilyenre tényleg megérős opció.)

Milyen hátrányai lehetnek?

Ez az utazási forma komoly lemondásokkal jár, ezért nem sok utasnak jelent valódi alternatívát.

  1. Skiplagginggel csak kézipoggyásszal utazhatsz, mivel a feladott poggyászokat a végső célig tovább viszik.
  2. Nem érdemes egyszerre megvenni a visszaútra szóló jegyet, mert a légitársaság megtagadhatja a beszállást a következő járatára, vagy egyszerűen automatikusan törölhetik a retúrjegyet.
  3. Vállalod az ezzel járó stresszt. Bár amennyiben egy-egy alkalommal próbálod ki ezt a trükköt, nem kell aggódni, hogy komolyabb atrocitás érne.
  4. Egy út elejét nem lehet kihagyni. Ha B-ből C-be szeretnél eljutni egy A-ból induló átszállásos járattal, akkor, mivel az út elején már látják, hogy nem vagy a gépen, automatikusan törli a rendszer a jegyedet, így nem tudsz felszállni B-ben.

Vannak, akik kockázatosnak tartják a skiplagginget, de ha okosan csinálod, pénzt spórolhatsz. Ha szereted a kalandokat és nem bánod a kis kockázatot, akkor a skiplagging tökéletes módja lehet az olcsóbb utazásnak. Van egy erre szakosodott repülőjegy-kereső, ez a skiplagged.com, itt lehet megtalálni az ilyen ajánlatokat.

forrás: cnn, simplefly

Ha érdekelnek az utazással kapcsolatos hasonló érdekességek, kövess Facebookon és Instán, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatsz, hogy ez neked semmibe se kerül! Szállásfoglaláshoz ott a Booking, programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide.

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

 

 

Támogasd a blogot egy kávéval!

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr8618404507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2024.06.19. 10:31:28

No ezért tartanak még mindig Balkáni Bunkónak minket magyarokat.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2024.06.19. 10:52:31

@Motorogre: a skiplagging, mint a posztban is áll, leginkább amerikai "találmány", és az európai járatokon alig van ilyen megérős opció, etekintetben egyáltalán nem helytálló ez a kijelentés.
süti beállítások módosítása